Genealogie
Genealogie

Het leven zit vol verhalen

Contact
Contact

Wij kunnen u helpen met uw familiegeschiedenis

Gens Nostra
Gens Nostra

Gens Nostra en Heraldisch Tijdschrift

Afdelingen
Afdelingen

Ga naar een afdeling in uw regio

Home

Snelkoppelingen


NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

Genealogie is geen alledaags woord
Het is het ontdekken van je familiegeschiedenis
Dit is meer dan het maken van een stamboom
Het leven zit namelijk vol verhalen
Hieraan is veel plezier te beleven


NOMINEER VOOR NGV GENEALOGIE AWARD

Tijdens het landelijke evenement dat op 12 oktober 2024 plaatsvindt, krijgen de aanwezigen de gelegenheid te kiezen uit drie nominaties voor de NGV SCHEPPERLE AWARD

 


Nieuw

NGV Stamtafel podcast episode 3
Middeleeuws Vlechtwerk

Landelijke NGV dag in Groningen op 12 oktober 2024

In Memoriam Wim Mulder


Gens Nostra

Gens Nostra is een tweemaandelijks verenigingsblad op het gebied van genealogie, heraldiek en genetica. De inhoud van alle verschenen nummers is doorzoekbaar. Voor niet-leden zijn enkele inkijkexemplaren beschikbaar.

GensNostra en Heraldisch Tijdschrift


GensDataPro

GensDataPro mag gerekend worden tot de beste genealogische programma’s. Het kent inmiddels ca. 7.000 gebruikers. De verkoop verloopt via de Nederlandse Genealogische Vereniging. Het programma is ook voor niet-leden beschikbaar.


Afdelingen

De vereniging kent meer dan twintig regionale afdelingen. Zij organiseren allerlei activiteiten zoals lezingen, cursussen, spreekuren en excursies. Daarnaast beschikken zij over specifieke collecties voor hun gebied. De regionale afdelingen kennen ook een eigen blad met artikelen, tips en nieuwtjes.


Collecties

De NGV beschikt over een grote collectie aan genealogische en heraldische boeken, binnen- en buitenlandse tijdschriften, cd-roms, familiewapens, bidprentjes, gedachteniskaartjes en familieadvertenties. Deze komen voor leden in doorzoekbare vorm op deze website. Voor een belangrijk deel is dit al gerealiseerd en voor een ander deel is dit nog gaande

Voor zoeken in de collecties, ga naar:

Voor de stand van zaken bij digitalisering, ga naar:


DNA-Leidraad

Met een DNA-test kunnen nog onbekende familieleden worden opgespoord en bewijzen worden gevonden voor verwantschappen waarover twijfel bestaat. Leden hebben toegang tot een leidraad, waarin de verschillende typen DNA-testen staan beschreven en wordt uitgelegd wat uit de testresultaten kan worden afgeleid. Vele voorbeelden van testresultaten dienen daarbij als illustratie.


Kadaster Leidraad

Het Kadaster is een registratie van alle vastgoed in Nederland vanaf 1832. Indirect vinden we daarin bijvoorbeeld ook informatie wie waar woonde, welk beroep een eigenaar had en/of met wie hij of zij gehuwd was, welke verkopen er waren en hoe erfenissen verdeeld werden. De NGV geeft hier tips om succesvol historische gegevens uit de kadastrale archieven te halen.


WAPENREGISTRATIE

Een familieverhaal kan worden gecompleteerd met een familiewapen. Voor het laten registreren van een bestaand of nieuw ontworpen familiewapen kan men terecht bij het Nederlands College Heraldiek. Dit College neemt zowel aanvragen voor mannelijke en vrouwelijke, alsmede kerkelijke en corporatieve wapens in behandeling. Ook aanvragen van niet-leden zijn welkom.


BIBLIOTHEEK

In het Informatiecentrum te Bunnik staat voor leden een bibliotheek ter beschikking met een unieke verzameling boeken, uiteenlopend van familieboeken, wapenboeken tot naslagwerken. In totaal zijn ca. 16.000 titels aanwezig. Daarnaast herbergt de bibliotheek een groot aantal binnen- en buitenlandse tijdschriften. Er zijn medewerkers aanwezig om je wegwijs te maken en desgewenst bij te staan ingeval van vragen. De bibliotheek is toegankelijk op de openingstijden van het Informatiecentrum of op afspraak. Ga voor de catalogi naar:


STAMBOMEN VERZAMELING

Leden helpen leden. Dit komt tot uiting in de Stambomenverzameling, waarin zich aangeleverde stambomen bevinden. Deze doorzoekbare schat kan je verder helpen. Uploaden van je eigen stamboom is op dit moment niet mogelijk.
De toegang vindt je hier:


WEBSHOP

Hier vindt je boeken, themanummers, losse tijdschriften, opbergbanden, CD’s, cadeaus en opbergbanden.


ONDERSTEUNING

De NGV ondersteunt (potentiële) leden bij de uitoefening van hun hobby met een groeiend aantal cursussen. Voor starters is er de cursus Stamboomonderzoek voor beginners die in een groot aantal afdelingen wordt gegeven. Dichtbij beschikbaar en ook een goede mogelijkheid om te netwerken met anderen. Samen weten we meer immers en leren we ook van elkaar.


INFORMATIECENTRUM

In het informatiecentrum in Bunnik kun je kennismaken met hetgeen de vereniging aan collecties en activiteiten te bieden heeft. Er zijn medewerkers aanwezig die je graag rondleiden en informeren. Zie voor de openingstijden.


NIEUWSBRIEVEN

NGV brengt landelijk nieuwsbrieven uit die verzonden worden naar alle leden. Hierdoor blijf je als lid altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen zowel bestuurlijk als inhoudelijk. De meeste afdelingen brengen ook nieuwsbrieven uit waarin de lokale activiteiten worden belicht.

Aanmelden nieuwsbrief

Klik hier voor een recent voorbeeld van de landelijke nieuwsbrief:
NGV Nieuwsbrief nr. 165 maart 2023


AGENDA

De NGV organiseert zowel op landelijk als op regionaal niveau een breed scala aan activiteiten in de vorm van lezingen, workshops, cursussen en evenementen. Daarnaast is sprake van inloopbijeenkomsten c.q.stamboomcafés die voor iedereen toegankelijk zijn met vragen op genealogisch gebied.
Zie voor de landelijke activiteiten: 

Zie voor de regionale activiteiten: