Recensie “Mannen van gewicht”

Cobi Klein, Peter Los en Peter Post. Mannen van gewicht. De machinistenfamilie Post uit Doetinchem met voorouders uit Tiel , 2021, 446 p., ill., index, uitgave in eigen beheer, ISBN 9789090337012, informatie via

Boekbespreking door HvF

De verhalen in de publicatie zijn gekoppeld aan opa en opoe Post (Adrianus Johannes Post en Mina Stunnenberg), een echtpaar dat trouwde in 1891 en dat een groot gezin kreeg. Hoewel ze door het werk van opa Post in Doetinchem terecht kwamen, waren beiden afkomstig uit Tiel.

Aan de hand van archiefonderzoek en familieverhalen wordt een beeld geschetst van het leven van opa en opoe Post, hun nakomelingen en hun voorouders. Vooral in het gedeelte dat de verhalen vertelt van de nazaten zit veel interessant materiaal. Immers, als niemand haar of zijn herinneringen opschrijft, dan sterven die herinneringen. En dat vind ik persoonlijk jammer. Het zijn meestal niet verhalen die de wereld op haar grondvesten doet schudden. Maar ze vertellen wel iets over het persoonlijke leven van mensen die we op den duur verder alleen maar kennen uit droge formele stukken, zoals akten van de burgerlijke stand. We weten dat ze geleefd hebben, maar onder welke omstandigheden ze leefden, is al veel moeilijker te achterhalen, laat staan hoe ze zelf over hun leefden oordeelden. We kunnen daarom lering trekken uit deze publicatie: laat de familieleden vertellen over hun leven! Aardig detail: de Amerika deskundige Willem Post is een van de nazaten van opa en opoe.

De oudst gevonden voorvader Johannes Post, in 1696 in Tiel getrouwd met Gijsbertje van der Heijden, blijkt niet uit Tiel afkomstig. De naam Post kwam daar al eerder voor, dus is altijd aangenomen dat de familie uit Tiel afkomstig was. Nu is de ene Jan Bakker niet noodzakelijkerwijs verwant aan de andere Jan Bakker, en ook de naam Post zal op verschillende plaatsen in verschillende perioden ontstaan zijn.

Getoond wordt de afbeelding van de betreffende akte, waar Johannes wordt aangeduid als “j.m. van Meuwen, alhier woonagtig”. Waar komt hij nu wel vandaan, de een leest Meuwen, de ander Mouwen. Daar wordt een beetje over getwist. We kunnen de familie uit de droom helpen, Mouwen staat er beslist niet, de tweede letter is duidelijk een e. Zie de diverse letters o op dezelfde pagina, en vergelijk ook met de letter e die ook vele malen op e afbeelding is terug te vinden. Onderzoek in Meeuwen leverde vooralsnog niets op, maar wie weet wat er in de toekomst nog gevonden wordt.