In het zonnetje gezet – Wil van der Horst

NGV vrijwilliger in het zonnetje gezet

In het zonnetje is nu Wil van der Horst.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Wil van der Horst en ik woon in Vianen. In 1962 heb ik de opleiding voor kleuterleidster afgerond en kon ik in Vianen een baan krijgen. Heb daar op twee scholen gewerkt, eerst als leidster, daarna als hoofd van de school. Nadat ik gestopt ben met werken ben ik daar met veel plezier blijven wonen.
Als sport heb ik voor tennis gekozen, lekker buiten bewegen en de tennisbaan was vlak bij huis.
Ook ben ik actief geweest in het Verenigingsleven, bestuurslid van het Stedelijk Museum, van de Historische Vereniging Vianen, wedstrijdleider bij de tennisvereniging. Voor de Historische Vereniging cursus genealogie gegeven en het “Register op het doop-trouw en begraafboek van de R.K Parochie Vianen 1653-1811” gemaakt.
Een grote hobby was ook wandelen, zowel in Nederland als in Zwitserland. En de laatste jaren hebben mijn man en ik langs de Belgisch Nederlandse grens gewandeld en bijna alle grenspalen gefotografeerd. Alleen een klein stukje in Zeeland hebben we helaas door de corona niet meer kunnen afmaken, mede ook door afnemende conditie.

Hoe oud was je toen je als vrijwilliger bij de NGV begon?

Ik was 44 jaar toen ik begon bij de NGV.

Wat heb je gedaan en waarom juist dat?

De interesse voor genealogie begon omstreeks 1980. Mijn man is toen lid geworden van de NGV en af en toe ben ging ik op zaterdag met hem mee naar Naarden, waar toen het Verenigingscentrum gehuisvest was. Heb daar korte tijd overlijdensadvertenties geknipt en gesorteerd, een beetje saai werk. Later ben ik ook zelf lid geworden, in 1986 begon ik in de bibliotheek-boeken en in 1988 werd ik door het hoofdbestuur benoemd tot “Hoofd Dienst Bibliotheek”.
In 2000 moesten we helaas Naarden verlaten en verhuisde het centrum naar Weesp. Ik bleef daar de bibliotheek doen tot ik in 2002 “directeur” werd van het centrum (later is op mijn verzoek directeur gewijzigd in coördinator). In 2017 moest er weer verhuisd worden en kwamen we in Bunnik terecht.
Daarnaast doe ik vanaf 2006 ook de afhandeling van post en e-mail van de NGV, niet alleen in het centrum, maar ook dagelijks van huis uit.
Waarom ik vrijwilliger ben geworden bij de NGV heeft allereerst te maken met de interesse voor genealogie, maar zeker ook voor de contacten met de andere vrijwilligers en bezoekers van het centrum. Het geeft voldoening als bezoekers met een goed gevoel weer naar huis gaan, niet alleen als men weer iets heeft gevonden, maar ook als wij hen op het goede spoor hebben kunnen zetten om verder te gaan met hun onderzoek.

Wat zou je op genealogisch gebied graag nog willen bereiken? Wat is je droom of uitdaging?

Wat ik graag nog zou willen bereiken is meer te weten te komen over het huwelijk en eventueel meerdere kinderen van Antonie Jacobs en Geertje Sippes in Minnertsga en omgeving in Friesland. Dit zijn tot nog toe de oudst bekende voorouders Harkema (mijn meisjesnaam).

Wat is het mooiste wat door jou of samen met andere vrijwilligers tot stand is gebracht?

Het mooiste is de samenwerking met alle vrijwilligers zowel die in het centrum als ook buiten het centrum. Met elkaar hebben we in het centrum aan vele mooie genealogische collecties gewerkt en zodoende kunnen onze leden daarvan gebruik maken en dat was/is toch het doel: een goed lopend informatiecentrum.

Wat maakt het vrijwilligers werk voor jou zo belangrijk (c.q. wat is de bevrediging die je eruit haalt?)

Het is goed om naast je gewone dagelijkse dingen contacten buiten de deur te hebben, geeft ook weer afleiding, brengt je weer op andere ideeën en bovendien leer je altijd nog wel iets bij van zowel de vrijwilliger als de bezoeker. Achter de geraniums zitten is niets voor mij.

Hoeveel tijd steek je in de genealogie?

Op dit moment breng ik naast het aanwezig zijn in het centrum en het afhandelen van de NGV mail behoorlijk veel tijd door met de eigen genealogie, soms wel elke middag, zeker in de winter. In de zomer wel iets minder. Door het internet vind je toch steeds nog wel iets aanvullends of zelfs nieuwe gegevens.

Zou je vrijwilliger zijn bij de NGV aanraden en waarom?

Vind je het plezierig om met andere samen te werken, bezoekers te ontvangen en hen te helpen met informatie hoe je verder kunt komen met je onderzoek, meld je dan aan bij de NGV, vrijwilligers zijn altijd nodig om dit werk voort te zetten.

Beschrijf de NGV in een woord?

Vereniging met kennis “hoe op zoek naar mijn voorouders”. Ga naar de NGV!