Computerprogramma’s

Computerprogramma’s

Als je onderzoek doet, levert dat altijd veel informatie op. In het begin van je onderzoek kun je veel gegevens nog wel bijhouden in een schrift of kaartenbak, maar hoe meer informatie je vindt, hoe moeilijker dit wordt.

Een genealogieprogramma helpt je om alle details van je onderzoek op een logische manier te ordenen en op te slaan, met niet alleen gegevens over WAT je hebt gevonden, maar ook HOE en WAAR. Die extra data, ook wel metadata genoemd, zijn van groot belang als je later over je onderzoek wil publiceren en bronnen moet kunnen benoemen.

Tips bij het selecteren

  1. Neem de tijd om een programma te leren kennen, bij voorkeur aan de hand van een demoversie. Werkelijk alle snufjes van een programma ken je pas na enkele maanden.
  2. Bedenk dat wanneer je eenmaal bent begonnen met een bepaald programma, het meestal moeilijker wordt (psychologisch en praktisch) om over te schakelen.
  3. Bedenk ook dat de kwaliteitsverschillen tussen programma’s meestal pas duidelijk worden naarmate je meer gegevens hebt. Laat het geen pijnlijke ervaring worden, wanneer het al te laat is.
  4. De aanwezigheid van een goed functionerende helpdesk is zeker een aandachtspunt. Dit voorkomt veel irritatie als je problemen mocht ondervinden.
  5. Er is niet altijd een duidelijk verband tussen kwaliteit en prijs. Er is veel gratis software die gewoonweg uitstekend is.

Veel gekozen programma’s

Veelal wordt een familieonderzoek gestart met het programma Aldfaer. In een later stadium wordt vanwege de meerdere in- en uitvoermogelijkheden vaak overgestapt op het programma GensDataPro. Zo’n omschakeling is geen probleem, omdat gegevens die in Aldfaer zijn opgeslagen in de vorm van een zogenaamd GEDCOM-uitvoer naar het programma GensDataPro kunnen worden overgeheveld.