Y-DNA tests Familie Verloop (Deel 1)

Y-DNA tests Familie Verloop (Deel 1)

In dit eerste deel onthult Arie Verloop de zoektocht naar de gemeenschappelijke voorvader van hem en naamgenoot Tom Verloop. Met behulp van Y-DNA test resultaten en traditionele genealogie werd een vroege stamboom vertakking rond het jaar 1600 bevestigd.

Van het geslacht Verloop zijn gedocumenteerde gegevens bekend omtrent het verschijnen en “verloop” van de eerste generaties in Asperen e.o. in de Betuwe. De eerst genoemde is Frederick Claesz (ca. 1560-<1632); hij is daar schrijnwerker aan de Minstraat in 1608. De achternaam Verloop werd bij hen nog niet genoemd, maar wel bij alle nakomelingen van zijn drie zonen.

Het goed onderbouwde artikel met bronvermeldingen geeft een mooi beeld van de mogelijkheden van Y-DNA. De uitgebreide statistieke kansberekening die door FamilyTreeDNA (FTDNA) worden uitgevoerd bij het vergelijken van Y-DNA testresultaten kunnen geen antwoord geven op de vraag waar precies in een stamboom – lang geleden – twee testers een gezamenlijke voorvader hadden. Het is en blijft een (goed onderbouwde) afschatting. Echter in ons geval, met twaalf generaties verschil kan met 95% zekerheid worden gesteld dat deze voorvader was geboren na het jaar 1450, terwijl volgens traditionele genealogie dit geboortejaar lag omstreeks het jaar 1560.

Om deze discrepantie te verkleinen is besloten om ook Tom’s DNA aan de BigY-700 test te onderwerpen. De resultaten en interpretatie hiervan zullen later worden gepubliceerd in een vervolg verslag als Deel 2.

N.B. Eerder verscheen een artikel in Gens Nostra1 van Arie Verloop en Robert Verloop over een succesvolle speurtocht naar een onbekende grootvader met behulp van autosomaal DNA.

1Gens Nostra 2023 – Jaargang 78 nummer 6 – pag. 338 e.v.
Ingelogd NGV leden kunnen het nummer van Gens Nostra teruglezen.