Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Zaanstreek-Waterland

30-jarig Jubileum van NGV Zaanstreek-Waterland.

Zoals vermeld in het vorige Mededelingenblad bestaat in oktober 2017 de afdeling NGV Zaanstreek-Waterland al weer 30 jaar. Het afdelingsbestuur organiseert daarom op  zaterdagmiddag  30  september  in de Kogerkerk, Kerkstraat 14, 1541 HA te Koog aan de Zaan een bijeenkomst, waarbij leden van de afdeling en genodigden elkaar kunnen treffen om elkaar te feliciteren.

Het programma

13.00 uur: zaal open
13.30 uur: een presentatie van de Zaanse Kaper.
een pauze om elkaar te ontmoeten
15.15 uur: een lezing door de journalist Suzanna Jansen over haar boek "het Pauperparadijs"

Aanmelden

In verband met het beperkt aantal plaatsen vragen wij u zich aan te melden via de mail van onze voorzitter de heer Rijswijk, onder vermelding van uw naam en eventueel van uw introducť(e).
Niet-leden kunnen zich natuurlijk ook aanmelden, maar van u vragen wij een kleine bijdrage van Ä 5,00 per persoon.
Ook niet-leden melden zich aan via de mail van onze voorzitter en uw bijdrage kunt u tegelijkertijd overmaken op rekeningnummer NL69 INGB 0000 4211 16 t.n.v. NGV afd Zaanstreek-Waterland te Zaandam onder vermelding van "jubileumbijdrage 30 september"


De Zaanse Kaper

Deze groep stelt zich tot doel het wekken en onderhouden van de belangstelling voor het Zaans cultureel erfgoed op het gebied van kostuum, mode en streekdracht. Zij stimuleren bestudering, presentatie en behoud van kleding en bijbehorende accessoires en het maken van replicakostuums.

De groep is genoemd naar de kaper, het bijzondere hoofddeksel dat de vrouwen droegen. Hij diende om de kap (de hoofdtooi van gouden en zilveren sieraden) te beschermen, buiten en in openbare gelegenheden zoals de kerk en de schouwburg.

www.zaansekaper.nl


Het Pauperparadijs

Suzanna Jansen schreef "Het pauperparadijs", waarin zij vijf generaties van de familie volgt langs anderhalve eeuw goedbedoelde pogingen om de onderklasse te verheffen. Van de pauperkoloniŽn in Veenhuizen, via het beschavingsoffensief van de gegoede dames in de Amsterdamse Jordaan, tot het wonen-onder-toezicht in de modelwijken in Amsterdam-Noord.

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

www.suzannajansen.nlBijgewerkt: 26 juli 2017
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |