Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Twente

U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.Welkom op onze website

De eerstvolgende bijeenkomst is op 11 maart. Dan is eer een lezing door H.L.F. du Corbier over 'Walen en HugonotenDe afdeling Twente (TWE) is sinds 1984 een regionale afdeling van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Onze afdeling heeft 317 leden en 31 bijkomende leden. (stand 1 januari 2017)
Om onze leden te ondersteunen in hun hobby verzorgen we negen maal per jaar een lezing over een voor genealogen relevant onderwerp. Daarnaast zijn er op deze bijeenkomsten ook andere leden beschikbaar die kunnen assisteren om over de horden te komen die u ongetwijfeld zult tegenkomen bij het zoeken naar uw voorouders.

Daarnaast kent de afdeling Twente onder andere de volgende activiteiten:

  • Cursussen genealogie, genealogie en internet en oud-schrift;
  • Bijeenkomsten met lezingen en genealogisch interessante informatie;
  • Genealogische Databank Twente (GDT);
  • Stichting Genealogische Werkgroep Twente (SGWT);
  • Twentse Voorouderdag welke tweejaarlijks wordt gehouden;
  • Deelname aan contactdagen en beurzen in de regio.
Elk kwartaal verschijnt ons mededelingsblad Twente Genealogisch met informatie en onderzoeken over genealogisch relevante terreinen. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op interssante achtergrondverhalen, kwartierstaten, parentelen, genealogieën etc. Oude jaargangen kunnen worden ingezien via het tabblad Afdelingsblad of door hier te klikken. U vindt daar ook een index van namen.

Laatste nieuws:
11-03-2017 Lezing door H.L.F. du Corbier  over 'Walen en Hugonoten'
08-04-2017 Genealogie als het moeilijk wordt. Een lezing over stamboomonderzoek door Willem van Maren
13-05-2017 Mira Benes vertelt hoe je een boek maakt in Word
09-09-2017 Lezing van Guus Goorhuis over: 'De heer Laan van landgoed Singraven'
Voor meer info klik op tabblad "afd agenda"

Lidmaatschap NGV

De landelijke vereniging heeft een basis van circa 7800  leden die in afdelingen zijn georganiseerd. U kunt voor een klein bedrag per jaar ook lid van een andere afdeling worden. Bijvoorbeeld omdat een deel van uw voorouders uit die omgeving kwam. Maandelijks ontvangt u van de landelijke vereniging het tijdschrift GensNostra, waar u verdere artikelen aantreft over uw hobby. In Weesp heeft de vereniging een documentatiecentrum met een ongelooflijke verzameling genealogische documenten. U mag daar als lid ongebreideld gebruik van maken. Informatie hierover vindt u op de site bij 'Kenniscentrum'.

Wilt u ook lid worden klik dan hier en vul uw gegevens in. U bent van harte welkom.

Het werkgebied van de afdeling Twente beslaat de volgende gemeenten en voormalige gemeenten:

Almelo, Bathmen (gem. Deventer), Borne, Dalfsen (o.a. ook Nieuwleusen), Dinkelland (Denekamp, Ootmarsum en Weerselo), Enschede, Haaksbergen, Hardenberg (Avereest, Hardenberg en Gramsbergen), Hellendoorn (o.a. ook Nijverdal), Hengelo, Hof van Twente (Ambt Delden, Stad Delden, Diepenheim, Goor en Markelo), Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte (o.a. ook Heino), Rijssen-Holten, Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham), Tubbergen, Wierden.

Volg de afdeling Twente via

Twentse gemeentenCursus stamboomonderzoek

Onderzoek naar de geschiedenis van de eigen voorouders is tegenwoordig erg populair, mede door de tv-serie Verborgen Verleden, waarin bekende Nederlanders hun stamboom uitzoeken. Wie is er nu niet benieuwd wie zijn voorouders waren, waar zij woonden, of welk beroep zij uitoefenden?

Voor iedereen die wil weten hoe je dit stap voor stap het beste kunt aanpakken, organiseert de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Twente een cursus Stamboomonderzoek. De cursus wordt gehouden in de Stefanshof, Grotestraat 207 in Borne (parochiehuis naast de kerk), gedurende 6 woensdagavonden van 8 maart t/m 26 april a.s. van 18.45 tot 21.00 uur.

Cursusleider is Hans Souverijn, een ervaren genealoog, die aan de hand van een powerpoint-presentatie laat zien hoe en waar deelnemers aan deze cursus gegevens kunnen vinden. Behandeld worden bronnen als de burgerlijke stand, bevolkingsregister, doop- trouw- en begraafregisters, oude notariële en rechterlijke archieven en zoeken via internet.

Tijdens de cursus ontvangen deelnemers van elke lesavond een gedetailleerde hand-out zodat iedereen aan het eind van de cursus beschikt over een compleet naslagwerk. De kosten zijn € 70,00 incl. cursusmap. *)Aanmelden voor 27 februari 2017 op: penningmeester@twente.ngv.nl

*) Leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging genieten 10% korting op het cursusgeld onder vermelding van hun lidnummer.Genealogisch correspondent: Anton Hilgerink

De afdeling wil graag iedereen met vragen op genealogisch gebied helpen en heeft daartoe een ervaren genealoog beschikbaar die een coordinerende rol vervuld. Eventueel worden ook andere deskundigen ingeschakeld of wordt men verwezen naar bronnen. De genealogische correspondent is te bereiken via:

Webmaster NGV Twente: Ben Nijkamp.

Specifieke opmerkingen over de website kunt u mailen aan de Vragen en opmerkingen betreffende verenigings- en genealogische aangelegenheden kunt u het beste rechtstreeks deponeren bij de van de afdeling Twente.


Agenda Evenementen van de afdeling Twente

Voor evenementen die al zijn geweest, raadpleeg Archief Agenda

Datum PlaatsEvenementGelezen
11 mrt 2017BORNE 'Walen en Hugenoten'
Adres: Grotestraat 207 Borne
Details locatie: www.ngv.nl/wwwTWE/homepage.php?action=Plaatsinfo&site=TWE&frams=n
Aanvang: 14.00 uur
110
08 apr 2017BORNE Genealogie als het moeilijk wordt
Adres: Grotestraat 207, 7573CW Borne
Aanvang: 14.00 uur
58
13 mei 2017BORNE Het maken van een boek in Word
Adres: Grotestraat 207, 7573CW Borne
Aanvang: 14.00 uur
56
09 sep 2017BORNE De heer Laan van landgoed Singraven
Adres: Grotestraat 207 Borne
Aanvang: 14.00 uur
8


Agenda Cursussen afdeling Twente

Voor evenementen die al zijn geweest, raadpleeg Archief Agenda

Datum PlaatsCursusGelezen
08 mrt 2017BORNE Cursus onderzoek stambomen
Adres: Grotestraat 207
Aanvang: 18.45 uur
114


Verslagen van onze evenementen

Datum PlaatsEvenementGelezen
10 okt 2015BORNEHeraldisch kleurgebruik op landgoederen981
08 nov 2014BORNENajaars Afdelingsledenvergadering1257
12 apr 2014BORNEOns Moderne Dagelijkse Brood1642
08 mrt 2014BORNEZoeken in secundaire bronnen1721
08 feb 2014BORNE'De waarde van de kroniek van Sweder Schele van het Weleveld voor genealogisch onderzoek'.2007

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |