Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Twente

U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.Welkom op onze website

De eerstvolgende bijeenkomst is op 14 oktober in de Stephanushof, Grotestraat 207, Borne. Dan houdt Henk Koop een lezing overde Markeboeken de Lutte, Berghuizen en Beuningen. DNA onderzoek OldenzaalDe afdeling Twente (TWE) is sinds 1984 een regionale afdeling van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Onze afdeling heeft 317 leden en 31 bijkomende leden. (stand 1 januari 2017)
Om onze leden te ondersteunen in hun hobby verzorgen we negen maal per jaar een lezing over een voor genealogen relevant onderwerp. Daarnaast zijn er op deze bijeenkomsten ook andere leden beschikbaar die kunnen assisteren om over de horden te komen die u ongetwijfeld zult tegenkomen bij het zoeken naar uw voorouders.

Daarnaast kent de afdeling Twente onder andere de volgende activiteiten:

  • Cursussen genealogie, genealogie en internet en oud-schrift;
  • Bijeenkomsten met lezingen en genealogisch interessante informatie;
  • Genealogische Databank Twente (GDT);
  • Stichting Genealogische Werkgroep Twente (SGWT);
  • Twentse Voorouderdag welke tweejaarlijks wordt gehouden;
  • Deelname aan contactdagen en beurzen in de regio.
Elk kwartaal verschijnt ons mededelingsblad Twente Genealogisch met informatie en onderzoeken over genealogisch relevante terreinen. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op interssante achtergrondverhalen, kwartierstaten, parentelen, genealogieën etc. Oude jaargangen kunnen worden ingezien via het tabblad Afdelingsblad of door hier te klikken. U vindt daar ook een index van namen.

Laatste nieuws:
 
14-10-2017 Lezing van Henk Koop over Markeboeken de Lutte, Berghuizen en Beuningen.
DNA onderzoek Oldenzaal
11-11-2017 Twentse Voorouderdag 2017
Voor meer info klik op tabblad "afd agenda"

Lidmaatschap NGV

De landelijke vereniging heeft een basis van circa 7800  leden die in afdelingen zijn georganiseerd. U kunt voor een klein bedrag per jaar ook lid van een andere afdeling worden. Bijvoorbeeld omdat een deel van uw voorouders uit die omgeving kwam. Maandelijks ontvangt u van de landelijke vereniging het tijdschrift GensNostra, waar u verdere artikelen aantreft over uw hobby. In Weesp heeft de vereniging een documentatiecentrum met een ongelooflijke verzameling genealogische documenten. U mag daar als lid ongebreideld gebruik van maken. Informatie hierover vindt u op de site bij 'Kenniscentrum'.

Wilt u ook lid worden klik dan hier en vul uw gegevens in. U bent van harte welkom.

Het werkgebied van de afdeling Twente beslaat de volgende gemeenten en voormalige gemeenten:

Almelo, Bathmen (gem. Deventer), Borne, Dalfsen (o.a. ook Nieuwleusen), Dinkelland (Denekamp, Ootmarsum en Weerselo), Enschede, Haaksbergen, Hardenberg (Avereest, Hardenberg en Gramsbergen), Hellendoorn (o.a. ook Nijverdal), Hengelo, Hof van Twente (Ambt Delden, Stad Delden, Diepenheim, Goor en Markelo), Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte (o.a. ook Heino), Rijssen-Holten, Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham), Tubbergen, Wierden.

Volg de afdeling Twente via

Twentse gemeenten
Cursus Oud Schrift najaar 2017
 De NGV afdeling Twente organiseert dit najaar weer een cursus Oud Schrift voor beginners. Docent is Hedwig Quinten. Zij is als coördinator werkzaam op het Stadsarchief in Enschede en is zeer ervaren in het transcriberen van teksten met oude handschriften. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die bezig is met stamboomonderzoek, of gewoon geïnteresseerd is in geschiedenis. Indien u zelf wel eens onderzoek heeft gedaan in archieven, dan heeft u ervaren dat aktes en brieven uit 17e en 18e eeuw vaak moeilijk te lezen zijn. Naast het handschrift leveren ook de zinsconstructie en gebruikte termen de nodige problemen op. Verder had men in die tijd de vervelende gewoonte om veel afkortingen te gebruiken die wij tegenwoordig niet meer kennen. Ook het dateren van documenten werd anders gedaan dan wij nu gewend zijn. Tijdens de cursus wordt u vertrouwd gemaakt met het gebruik van deze oude teksten en handschriften uit archieven in onze eigen regio. Deze 6 avonden durende cursus zal worden gehouden op woensdag 11 en 18 oktober, en 1, 8, 15 en 29 november 2017, van 19.00 tot 21.00 uur in de cursusruimte van de Stefanshof, Grotestraat 207 in Borne. Documentatie en lesmateriaal ontvangt u tijdens de cursusavonden. U kunt zich aanmelden voor deze cursus via e-mail adres: penningmeester@twente.ngv.nl . De kosten van deze cursus bedragen € 75,00* p.p. en de inschrijving vindt plaats op volgorde van aanmelding via e-mail. *) Deelnemers aan deze cursus die lid zijn van de Nederlandse Genealogische Vereniging genieten een korting van € 15,00 op het cursusgeld bij vermelding van hun lidmaatschapsnummer van de NGV.
Genealogisch correspondent: Anton Hilgerink

De afdeling wil graag iedereen met vragen op genealogisch gebied helpen en heeft daartoe een ervaren genealoog beschikbaar die een coordinerende rol vervuld. Eventueel worden ook andere deskundigen ingeschakeld of wordt men verwezen naar bronnen. De genealogische correspondent is te bereiken via tel 053-4765253 of via:

Webmaster NGV Twente: Ben Nijkamp.

Specifieke opmerkingen over de website kunt u mailen aan de Vragen en opmerkingen betreffende verenigings- en genealogische aangelegenheden kunt u het beste rechtstreeks deponeren bij de van de afdeling Twente.


Agenda Evenementen van de afdeling Twente

Voor evenementen die al zijn geweest, raadpleeg Archief Agenda

Datum PlaatsEvenementGelezen
11 nov 2017VRIEZENVEEN Twentse Voorouderdag 2017
Adres: Kerkstraat 2, 7671HG Vriezenveen
Aanvang: 10.30 uur
23
09 dec 2017BORNE Lezing over 'De gebruiken rond Kerstmis'
Adres: Grotestraat 207 Borne
Aanvang: 14.00 uur
108


Verslagen van onze evenementen

Datum PlaatsEvenementGelezen
10 okt 2015BORNEHeraldisch kleurgebruik op landgoederen1225
08 nov 2014BORNENajaars Afdelingsledenvergadering1544
12 apr 2014BORNEOns Moderne Dagelijkse Brood1896
08 mrt 2014BORNEZoeken in secundaire bronnen1993
08 feb 2014BORNE'De waarde van de kroniek van Sweder Schele van het Weleveld voor genealogisch onderzoek'.2374

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |