Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Twente

U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 12 september a.s. in de Stephanushof, Grotestraat 207, Borne met een lezing door Vincent Sleebe van het HCO in Zwolle over 'Wie waswie'


Welkom op onze website
De afdeling Twente (TWE) is sinds 1984 een regionale afdeling van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Onze afdeling heeft 374 leden en 38 bijkomende leden en daarnaast zijn er nog 40 personen die een abonnement hebben op ons afdelingsblad. (stand januari 2015)
Om onze leden te ondersteunen in hun hobby verzorgen we negen maal per jaar een lezing over een voor genealogen relevant onderwerp. Daarnaast zijn er op deze bijeenkomsten ook andere leden beschikbaar die kunnen assisteren om over de horden te komen die u ongetwijfeld zult tegenkomen bij het zoeken naar uw voorouders.

Daarnaast kent de afdeling Twente onder andere de volgende activiteiten:

  • Cursussen genealogie, genealogie en internet en oud-schrift;
  • Bijeenkomsten met lezingen en genealogisch interessante informatie;
  • Genealogische Databank Twente (GDT);
  • Stichting Genealogische Werkgroep Twente (SGWT);
  • Twentse Voorouderdag welke tweejaarlijks in Hengelo Ov wordt gehouden;
  • Deelname aan contactdagen en beurzen in de regio.
Elk kwartaal verschijnt ons mededelingsblad Twente Genealogisch met informatie en onderzoeken over genealogisch relevante terreinen. Deze kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op interssante achtergrondverhalen, kwartierstaten, parentelen, genealogieën etc. Oude jaargangen kunnen worden ingezien via het tabblad Afdelingsblad of door hier te klikken. U vindt daar ook een index van namen.

Laatste nieuws:


12-09-2015 Lezing door Vincent Sleebe van het HCO in Zwolle over 'Wiewaswie'


Voor meer info klik op tabblad "afd agenda"

Lidmaatschap NGV

De landelijke vereniging heeft een basis van circa 7800  leden die in afdelingen zijn georganiseerd. U kunt voor een klein bedrag per jaar ook lid van een andere afdeling worden. Bijvoorbeeld omdat een deel van uw voorouders uit die omgeving kwam. Maandelijks ontvangt u van de landelijke vereniging het tijdschrift GensNostra, waar u verdere artikelen aantreft over uw hobby. In Weesp heeft de vereniging een documentatiecentrum met een ongelooflijke verzameling genealogische documenten. U mag daar als lid ongebreideld gebruik van maken. Informatie hierover vindt u op de site bij 'Kenniscentrum'.

Wilt u ook lid worden klik dan hier en vul uw gegevens in. U bent van harte welkom.

Het werkgebied van de afdeling Twente beslaat de volgende gemeenten en voormalige gemeenten:

Almelo, Bathmen (gem. Deventer), Borne, Dalfsen (o.a. ook Nieuwleusen), Dinkelland (Denekamp, Ootmarsum en Weerselo), Enschede, Haaksbergen, Hardenberg (Avereest, Hardenberg en Gramsbergen), Hellendoorn (o.a. ook Nijverdal), Hengelo, Hof van Twente (Ambt Delden, Stad Delden, Diepenheim, Goor en Markelo), Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte (o.a. ook Heino), Rijssen-Holten, Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham), Tubbergen, Wierden

Twentse gemeenten

Toen en Nu
Plechelmuskerk
1733-2013

   


In memoriam Frans Agterbosch

Frans was vanaf 1983 een van de grote ontwikkelaars van de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogisch Vereniging . Binnen deze afdeling nam hij initiatieven om te komen tot het komen van o.a. een Genealogisch Informatiecentrum Twente, de Genealogische Databank Twente,Twente Genealogisch- een kwartaalblad voor leden van de afdeling-,De Twentse Voorouderdag, de Stichting Genealogische Werkgroep Twente. De laatste bracht eerst transcripties van doop- en trouwboeken uit in boekvorm , maar al snel op cd-rom.

Frans was voorzitter van de afdeling Twente van 1993-1999 en van 2003-2005. Maar Frans deed veel meer: hij gaf cursussen o.a. genealogie en internet, Pro-Gen voor beginners en gevorderden,was websitebeheerder, hij onderhield contacten met het Stadsarchief Enschede,het Streekarchief Delden en het Historisch Centrum Overijssel en was daar lid van de gebruikersraad.

Frans was lid van een groot aantal historische c.q. heemkunde verenigingen en kende talloze mensen die zich bezig hielden met genealogie en streekgeschiedenis. Maar Frans hielp ook leden die vastgelopen waren bij hun genealogisch onderzoek of die problemen hadden met een computerprogramma. Toen Frans afscheid nam als voorzitter van de afdeling werd hij onderscheiden met de hoogste onderscheiding van de Nederlandse Genealogische Vereniging : de gouden speld.

Frans zat boordevol energie, stak overal zijn voelhorens uit, maar was vooral dienstbaar. Frans is overleden op 27 augustus 2015 in Hengelo.Webmaster NGV Twente: Ben Nijkamp.Specifieke opmerkingen over de website kunt u mailen aan de Vragen en opmerkingen betreffende verenigings- en genealogische aangelegenheden kunt u het beste rechtstreeks deponeren bij de van de afdeling Twente.Nieuws van de afdeling Twente

Datum TitelReactiesGelezen
02 sep 2015In memoriam Frans Agterbosch 027
04 mei 2015Historisch Cenrum Overijssel zet scans van Overijsselse doop-, trouw- en begraafboeken online 01357
07 feb 2015“Di gantse misjpoche” ("De hele familie") 0655
12 jan 20156. Westfälischer Genealogentag in Altenberge 0787
17 dec 2014Twente Genealogie 2014 nr 4 02290
30 nov 2014Herzliche Einladung zur Ausstellungseröffnung 0902
26 sep 2014Twentse Genealogie 2014 nr 3 01356
11 sep 2014Deel 3, 4 en 5 van de Historisch boerderij-onderzoek in Twente verschenen. 01606
16 jul 2014Gegevens Lonneker als open data (Enschede) beschikbaar 11437


Agenda Evenementen van de afdeling Twente

Voor evenementen die al zijn geweest, raadpleeg Archief Agenda

Datum PlaatsEvenementGelezen
12 sep 2015BORNE Lezing over het gebruik van "Wie was wie"
Adres: Grotestraat 207, 7213CN Borne
Details locatie: www.ngv.nl/wwwTWE/homepage.php?action=Plaatsinfo&site=TWE&frams=n
Aanvang: 14.00 uur
246


Agenda Cursussen afdeling Twente

Voor evenementen die al zijn geweest, raadpleeg Archief Agenda

Datum PlaatsCursusGelezen
14 okt 2015HENGELO Oud schrift
Adres: Bibliotheek Beurstraat 34
Aanvang: 19.00 uur
29


Verslagen van onze evenementen

Datum PlaatsEvenementGelezen
08 nov 2014BORNENajaars Afdelingsledenvergadering615
12 apr 2014BORNEOns Moderne Dagelijkse Brood1062
08 mrt 2014BORNEZoeken in secundaire bronnen1087
08 feb 2014BORNE'De waarde van de kroniek van Sweder Schele van het Weleveld voor genealogisch onderzoek'.1226
11 jan 2014BORNEDe bedelaarskolonie Ommerschans1646

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |