Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Kwartier van Nijmegen

U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.

Bijgewerkt: 4 juni 2017

Welkom bij de afdeling Kwartier van NijmegenContactavonden

De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 12 september 2017, aanvang 20:00 uur


Annemieke van der Vegt presenteert resultaten van het onderzoek naar haar voorouder 'van couleur' geboren rond 1740 aan de westkust van Afrika:

'Hoe heette Christiaan?'.

Annemieke presenteert het levensverhaal van Christiaan van der Vegt (1743-1825), turf- en korendrager, kermisreiziger, geboren aan de Westkust van Afrika.
Hoe kwam zij tot deze ontdekking van zijn herkomst? Hoe zag het leven eruit van Christiaan van der Vegt nadat hij als kind vanaf de Kust van Guinee meegenomen werd naar Nederland, domestiek was aan het Stadhouderlijk Hof, gegeven werd aan de burgemeester van Weesp Abraham D'Arrest en aan het eind van zijn leven langs kermissen reisde om zijn geld te verdienen. Het onderzoek bracht haar niet alleen in archieven in Nederland, ook reisde zij langs de kust van Ghana op zoek zijn leven daar als kind.

bezoek voor meer informatie de website van Annemieke.Plaats: Wijkcentrum "Dukenburg", Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen.
(NS station Dukenburg, buslijn 6)

Aanvang: 20:00 uur tot 22:00 uur.


Een Nijmeegse zielverkoper


Verhalen die voor lezers uit het Kwartier van Nijmegen interessant zijn verschijnen ook in periodieken die u wellicht niet bijhoudt.

In 'Tussen Maas en Erfdijk', het blad van de Heemkundekring Ravenstein, verscheen een verhaal over Ferdinand Busch. die in de 18e eeuw in Nijmegen en omgeving werfde voor de VOC. Wij nemen hier het verhaal over met toestemming van de auteur, Louis Busch:

In 1970 begon ik met het uitzoeken van mijn stamboom. Mijn bet-betovergrootvader, Fortunat Büsch, geboren in 1721 of 1724, woonde in Maienfeld in het kanton Graubünden. Hij emigreerde van Zwitserland naar Nijmegen. Omdat de naam Fortunat in Nederland niet bekend was, noemde hij zich Ferdinand. De trema op de 'u' is verdwenen, waardoor de uitspraak veranderde in 'bus'. In het Regionaal Archief Nijmegen vond ik het onderstaande.

De zaak
Johan Philip Mooser heeft twee personen geronseld voor de VOC. Op 28 maart 1772 sluiten beiden zich echter aan bij Ferdinand Busch die zodoende het aanbrenggeld opstrijkt. Op 25 juni 1773 klaagt Johan Philip Mooser Ferdinand Busch aan.

Hoofdpersonages
- De aanklager is Johan Philip Mooser, die mensen voor de Oost-Indische Compagnie ronselt voor zijn neef, een officiële zeewerver, Johannes Muller;
- De aangeklaagde is Ferdinant Busch, ook een geautoriseerde zeewerver;
- Daniël Koolstaf en Johannes Hofman zijn de twee personen die geronseld zijn;
- Bart Ansems is herbergier op de Oeselenberg in het Nederrijkse Walt bij Nijmegen.

Wat gebeurde er?
Volgens Johan Philip Mooser krijgt hij in zijn woning in Neuwith bezoek van Daniël Koolstaf en Johannes Hofman. Zij vertellen hem dat ze willen gaan varen naar Oost- of West-Indië. Ze vertrekken naar Nijmegen; een reis van zes dagen ..........

................ klik hier voor het volledige artikel
Tijdens de lezing van Peter Roosenboom van februari j.l. kwamen de Tranchot kaarten van de regio Nijmegen-Kleef ter sprake. Deze topografische kaarten uit het begin van de 19e eeuw zijn online in hoge resolutie te bekijken en te downloaden via tim-online (Duits grondgebied) en via een site van de Vrije Universiteit (voor de regio Nijmegen).


Oude nummers van het afdelingsblad kunt u hier als PDF bestand downloaden
(alleen voor leden)
.

Regelmatig staan in het afdelingsblad afbeeldingen van oud schrift afgedrukt.

Deze afbeeldingen kunt u via de pagina afdelingsblad in een groter formaat bekijken (zie ook de link in het linker kolom).


Gebruikersgroepen
Foto GDP gebruikersgroep

De gebruikersgroep GensDataPro draait nog steeds goed (zie verder). In navolging hebben enkele gebruikers van het programma ProGen het initiatief genomen om te komen tot een soortgelijke werkgroep voor ProGen. Als u belangstelling hebt hieraan deel te nemen stelt u zich dan in verbinding met of

GensDataPro:

• De GensDataPro Werkgroep houdt regelmatig bijeenkomsten in het Wijkcentrum Dukenburg Meijhorst (lokaal 1.13).
• De Werkgroep houdt zich thans bezig met het doorlopen van actuele zaken betreffende het GensDataPro programma; vooral het maken van eenvoudige stappenplannen voor de meer ingewikkelde bewerkingen.
• We werken aan de hand van de 4 gidsen: Invoergids Basisgegevens, Invoergids Bronnen enz, Uitvoergids Tekstuitvoer en Uitvoergids Grafisch en Website
• De Werkgroep doet een oproep aan de gebruikers van het GensDataPro programma om hun ervaringen en hun vragen te melden, zodat die ter beschikking kunnen komen van andere gebruikers.
• De werkgroep heeft ruimte voor nieuwe leden. Emailadres van de werkgroep:

Over het programma:

• Wist u dat er Youtube filmpjes ontwikkeld zijn over verschillende bewerkingen van het programma, zoals: WieWasWie snelle invoer, Snel foto’s toewijzen, Snelle invoer eerste personen, Uitleg installatie demoversie. U kunt ze vinden via de Facebook-link (icoontje) op de site van de NGV en GensDataPro. De moeite van het bekijken waard! En, laat ons uw reacties hierop horen!
• WieWasWie knop: op de homepage van de GensDataPro site vindt u twee artikelen over het gebruik van de WieWasWie-knop. In het artikel over het Rechtstreeks inlezen van WieWasWie aktes, vindt u een gedetailleerde E-Learning module over dat gebruik. Beslist de moeite waard om die module door te nemen.
.
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |