Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Regionale afdeling Kwartier van Nijmegen

U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.

Bijgewerkt: 8 oktober 2014

Welkom op de website


Contactavond

De eerstvolgende afdelingsavond vindt plaats op dinsdag 14 oktober 2014
Plaats: Wijkcentrum "De Schakel", Archimedesstraat 9 te Nijmegen.
Aanvang: 20:00 uur tot 22:00 uur.

Lezing
Broeder Sigefridus in de tweede wereldoorlog.

door Peter van der Linden

De persoonlijke geschiedenis van mijn oom Piet van der Linden (Br. Sigefridus) tijdens de oorlogsjaar 1942 in Nijmegen. Op een bepaald moment ben je voor een groot gedeelte klaar met het optekenen van de nabije en wat verder van je afstaande familieleden in je stamboom. Dan kan stap twee beginnen. Een opmerking gemaakt tijdens een gesprek met mijn moeder werd de aanleiding voor deze wel heel bijzondere zoektocht naar de geschiedenis van mijn oom in de 2e Wereldoorlog toen hij als hoofd van de lagere school op het Kelfkensbosch opgepakt werd door de Duitse bezetters. Aan de hand van de gevonden documenten ( ik ben nog bezig met verder onderzoek bij het NIOD in Amsterdam) wil ik deze gebeurtenis aan de vergetelheid onttrekken. Ook komt dan kort ter sprake de geschiedenis van de deken van de Groenestraatkerk: pastoor Jozef Teurlings, die voor zover ik nu kan nagaan in dezelfde periode als mijn oom - eind april 1942 - door de SD werd gearresteerd. Ook de reden voor zijn arrestatie vertoont gelijkenis met die van Br. Sigefridus. Voor veel meer informatie hierover verwijs ik naar het onderzoek van de historicus Lennart Savenije van de Radboud Universiteit. Hij sluit deze zomer 4 jaar onderzoek af naar het verzet en de collaboratie in Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niets is toevallig. Ik kwam in 1956 met mijn vader, moeder en 5 broers en zussen vanuit Vlaardingen naar Wijchen. Oom Piet leefde nog en kwam regelmatig op bezoek bij zijn broer, mijn vader. Hij werd er zelfs verantwoordelijk voor dat ik in de vijfde klas van de L.S. in Wijchen naar Nijmegen wisselde. Naar de school van de broeders van Maastricht aan de Hertogstraat (Antoniusplaats). Dezelfde orde waar oom Piet ook toe behoorde. Dat zal geen toeval geweest zijn. Hij stimuleerde me goed mijn best te doen een maakte me op zijn manier warm voor het onderwijs. Van 1970 tot 2011 heb ik er met veel plezier in gewerkt. Ik wist toen niet wat er in zijn Nijmeegse tijd allemaal gebeurd was, maar ik ben er ook om die reden nog steeds trots op zijn neef te zijn.


Workshop 'Familieverhaal schrijven'

door Marlies Mielekamp bij Dekker v.d. Vegt

Altijd al gedacht 'ik zou over mijn familie wel een boek kunnen schrijven'? Dan is deze workshop, die bestaat uit 2 avonden, de eerste stap op weg daar naar toe.
Bij Dekker v.d. Vegt wordt dit georganiseerd, op: maandag 13 oktober en maandag 20 oktober.
Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur (de winkel is open vanaf 19.30 uur)
Prijs: voor beide avonden is 25,- euro inclusief koffie en/of thee.
Entreekaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van Dekker v.d. Vegt.
Reserveren kan via info@dekkervdvegt.nl of 024 3020130.


Gebruikersgroepen

De gebruikersgroep GensDataPro draait al geruime tijd goed. In navolging hebben enkele gebruikers van het programma ProGen het initiatief genomen om te komen tot een soortgelijke werkgroep voor ProGen.
Als u belangstelling hebt hieraan deel te nemen stelt u zich dan in verbinding met of

De volgende bijeenkomst voor GensDataPro is gepland voor vrijdag 31 oktober 2014. We gaan dan weer met enkele problemen aan de slag. Omdat er enkele personen zijn afgevallen kunnen we wel weer wat aanwas gebruiken. Als u belangstelling hebt, meldt u zich dan bij de . Adresgegevens staan ook in het kwartaalblad van het Kwartier van Nijmegen.

Foto GDP gebruikersgroep
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |