NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2017 nummer 100

zondag 1 oktober 2017

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente verslagen van evenementen
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


Vacature

Wij zoeken een bibliothecaris.

Onze bibliothecaris Elzelien Streef gaat eind dit jaar stoppen met haar werkzaamheden als bibliothecaris maar blijft wel actief meewerken in het NGV-archief. We zoeken een opvolgster voor haar.

Dit is de korte functieomschrijving:
Als bibliothecaris sla je een brug tussen de informatie in een bibliotheek en haar bezoekers. Jij zorgt ervoor dat het informatieaanbod van de bibliotheek goed aansluit bij de wensen van de bezoekers en houdt de collectie up-to-date. Verschijning van nieuwe boeken, tijdschriften en naslagwerken houd je in de gaten. Aanwinsten geef je - door middel van een coderingssysteem - een logische plek in de collectie. Wanneer bezoekers moeite hebben om informatie te vinden, help jij ze bij hun zoektocht.

Geïnteresseerd voor jezelf of iemand in je directe omgeving?
Neem dan contact op met Wil van de Horst, directeur van het verenigingscentrum, en maak een afspraak met haar voor een kennismaking.
Stuur een email voor een afspraak naar info@ngv.nl.

Verhalen

Verzoek tot het insturen van verhalen

We zijn op zoek naar korte (of langere) verhalen van mensen over diverse zaken die ze op hun zoektocht naar genealogische gegevens en hun familiegeschiedenis zijn tegengekomen. Denk aan de volgende voorbeelden:

Welke dingen vondt u merkwaardig of waren een verrassing voor u?
Op welke manier bent u door een ander geholpen?
Waar hebt u aangeklopt toen u dacht niet meer verder te kunnen?
Van welke cursus hebt u het meest opgestoken?
Welke websites bezoekt u als u op zoek gaat naar familiegeschiedenis of genealogische gegevens?
Op welke websites zoekt u als u naar gegevens in het buitenland zoekt; welke in welk buitenland?
Op welke wijze publiceert u uw gegevens? (boek, website, etc) en wat publiceert u (kwartierstaat; genealogie, etc.)?
Hoe documenteert u uw bronnen?

Kortom, allerlei zaken die een rol spelen in het uitzoeken van uw voorouders en de daarbij behorende familiegeschiedenis.
Het hoeven geen lange uitgebreide verhalen te zijn; een half A4-tje is al voldoende. Maar het mag best een heel of meerdere A4-tjes zijn.

Uw bijdrage zien we graag binnenkomen via webredactie@ngv.nl.

  pijl omhoog

Nieuws

<

Column nr 86

(01 okt)

Het boek Academische Rouw, uittreksels uit de Programmata Funeria van J. Ensinck inspireerde me om te zien of er over dit onderwerp op internet iets te vinden was. Dit bracht me (via zoeken op google op de woorden Programmata Furneria op facsimile.ub.rug.nl, de digitale collectie op de website van de Universiteit van Groningen. Vanaf de oprichting van de Universiteit Groningen werden er regelmatig programma's gedrukt om plechtigheden en gebeurtenissen aan te kondigen. Hieronder waren ook begrafenissen van hoogleraren, curatoren, studenten e.d. Er staan 287 stuks online, ze zijn vrij voor iedereen in te zien en te downloaden.

De werkwijze om dit moois te krijgen: Ga naar Collecties (onder Uitgelichte collecties) en kies daar Programmata. Het intikken van een naam in het zoekscherm geeft (indien ze er zijn) treffers. Mijn zoekterm op de naam Borgesius gaf er vier. In volgorde van jaar ziet u ze. Door Lees verder..
 

Seminar 'De NGV leert'

(30 sep) In de Tuinzalen van Antropia werd op 30 september het seminar gehouden.
Enkele foto's

Het programma werd ingeleid aan de hand van een powerpoint presentatie.Voorzitter Peter de Bruin verzorgde deze inleiding.Er was veel belangstelling vanuit de afdelingsbesturen.Na de lunch werd er in 4 groepen gediscussieerd over de toekomst van de NGV.
Twee groepen verdiepten zich in het onderwerp 'de producten' en twee groepen in het onderwerp 'de organisatie'.

Tot slot bracht van iedere groep een vertegenwoordiger verslag uit van de resultaten van de besprekingen. Lees verder..
 

De digitale bronnen in Roosendaal

(29 sep) Een groot aantal digitale bronnen is momenteel van Roosendaal beschikbaar. zie onderstaande:

zie ook : link Lees verder..
 

West Brabants Archief dankt voor de kritiek

(29 sep) Via de pagina Voorouders op onze website krijgen wij dagelijks reacties binnen over fouten die onze bezoekers tegenkomen in onze gegevensbestanden. Deze meldingen worden allemaal bekeken door onze medewerkers en indien correct zijn worden deze verwerkt in het desbetreffende bestand. Lees verder..
 

De Familie Cohen Rapoport

(27 sep) In de recente uitgave van Benjamin is een interessante geschiedenis van de familie Cohen Rapoport door Dror en Freda Cohen Rapoport, genealogen. Lees verder..
 

Op 28 oktober: verschijnt het boekje 'Meer dan namen en jaartallen' van de SGW

(26 sep) Op de Historische Informatiemarkt op de Hofboerderij in Wateringen wordt door de 'Studiegroep Genealogie Westland' het boekje 'Meer dan namen en jaartallen' gepresenteerd. Lees verder..
 

RTV Utrecht heeft een artikeltje geschreven over de NGV in Bunnik en een video gemaakt.

(26 sep) -Genealogen zoeken jongeren: kaartenbak maakt plaats voor DNA-onderzoek -

De link die u in de tekst hieronder vindt, verwijst naar het artikel.

Rechtsboven naast het artikel staat de video. Door daarop te klikken wordt die vergroot.

Genealogen zoeken jongeren: kaartenbak maakt plaats voor DNA-onderzoek -
Na het reclameblokje kunt u de video bekijken.
>>> link Lees verder..
 

Limburgs Tijdschrift Genealogie 2017 nr 3

(26 sep) Voor veel Limburgse genealogen een nummer om van te genieten. Lees verder..
 

Limburg 150 jaar Nederland (De Maasgouw 2017 nr 3.

(25 sep) Ter gelegenheid van Limburg 150 jaar Nederlandse grondgebied dit jaar, geeft het blad de Maasgouw een overzicht van de staatkundige situatie van Limburg in de 19de eeuw. Deze bijzondere positie is voor Nederland vrijwel onbekend. Eigenlijk is De provincie Limburg een product geweest van het congres in Wenen. De Venlo, Stevensweert en Maastricht waren barrière steden met een Hollandse troepenmacht gericht op de verdediging tegen Franse overvallen. De rest van de provincie was Oostenrijks of Pruisisch. Lees verder..
 

Gens Propria 2017 nr 3

(24 sep) Twee aardige verhalen Lees verder..
 

In iedere familie zitten verhalen om te smullen !!
(60-jarig Jubileum afd. West Noord-Brabant.)

(22 sep) In BN De Stem stond een mooi verhaal over de themamiddag over erfgoed en genealogie, die de afd. West Noord-Brabant i.v.m. het 60-jarig bestaan organiseert. Het artikel is te lezen op de facebookpagina van de afdeling West Noord-Brabant.
>>> link Lees verder..
 

Twee DNA nieuwtjes

(21 sep) Ik las twee DNA nieuwtjes, die U wellicht interesseren Lees verder..
 

Oudste doopboeken van Blerick ( 1575-1635) nu raadpleegbaar via internet.

(20 sep) Dankzij de noeste arbeid van de leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen ( ook wel Mormonen genoemd) zijn veel genealogische gegevens beschikbaar gekomen.

Zo zijn o.a. de doopboeken (1575-1635) van de R.K. parochie Blerick (L.) in april 1960 te Leiden helemaal gemicrofilmd. Lees verder..
 

Vroedvrouwen, vondelingen en anti-vaxxers

(18 sep) Maand van de geschiedenis bij het RHCL Maastricht

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Aan de hand van het thema 'Geluk' vind je door het hele land lezingen, debatten, colleges, films, rondleidingen, tentoonstellingen, fietstochten, proeverijen en nog veel meer.

Vroedvrouwen, vondelingen en anti-vaxxers zijn verbonden door moederzielen, hun geluk en ongeluk. Wat brengt een moederziel er bijvoorbeeld toe een kindje te vondeling te leggen, moederziels alleen? Welk lief en leed deelde het doorgangshuis met moeders en hun baby’s? En waarom lieten mensen in godsnaam hun kinderen niet vaccineren?
Eerste lezing op vrijdag 6 oktober 2017 Lees verder..
 

Website Gemeentearchief Venray naar website RooyNet

(17 sep) Een rekening uit 1942 voor een kippenhok als schoolklas.

Met ingang van 2 augustus 2017 is de website van het gemeentearchief Venray (www.gemeentearchiefvenray.nl) niet meer bereikbaar. Alle informatie die op de website te vinden was is opgenomen in de erfgoedwebsite RooyNet. Lees verder..
 

Zo'n 30 Maastrichtse registers zijn nu toegevoegd

(17 sep) Het laatste deel Maastrichtse bevolkingsregisters (1850-1860) is nu toegevoegd aan het project en kan worden beschreven op het VeleHanden platform. De ontsluiting gebeurt in het kader van het project WieWasWie | VeleHanden, Lees verder..
 

Genever 2017 nr 3

(16 sep) Rijk gevuld nummer Lees verder..
 

Gezamenlijke brief aan de Archieven.

(16 sep) "De voorzitters van de Nederlandse Genealogische Vereniging, Hollandse Vereniging voor Genealogie, Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, HCC afd. Genealogie, Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en de Vereniging Veluwse Geslachten, samen vormend het 'voorzittersoverleg Grote Genealogische Organisaties' hebben een verzoek bij de archiefwereld neergelegd, waarin is aangegeven welke bronnen bij voorkeur met prioriteit zouden moeten worden gedigitaliseerd.
Het gaat hierbij met name om de 17e- en 18e- eeuwse belastingbronnen.
Ook de Volkstelling van 1795 is van groot belang. Lees verder..
 

Zoeken naar de jongere generatie van de familie Van Twist

(16 sep) Het Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof doet genealogisch onderzoek naar de familie Van Twist. Van deze familie zijn de oudste generaties terug gevonden tot in de 16e eeuw.

Na verder onderzoek wil men in de tweede helft van 2018 een (niet commercieel) boek uitgeven over deze familie. Lees verder..
 

Leuk artikel over de NGV en het nieuwe VerenigingsCentrum Bunnik, in de krant

(16 sep) In '’t Groentje', het lokale blad voor Bunnik en omgeving, heeft journaliste Agnes Corbeij een leuk artikel geschreven.
Het verhaal is geïllustreerd met leuke foto’s van de hand van de schrijfster.Op deze foto in het souterrain, ziet u Jan Buzepol, Tiny Ruijter en Jaap van Zweeden bij een van de kasten met de knipselcollectie.

Het artikel opent met de volgende zin:

Duizenden Nederlanders houden zich in hun vrije tijd bezig met uitpluizen van mooie verhalen uit het verleden van de familie. Sinds kort is de Nederlandse Genealogische Vereniging gevestigd in Bunnik, aan het Kosterijland 3.Via de volgende link >>> link kunt u het hele artikel lezen.

 Lees verder..
 

Historisch archief Westland gaat 2 oktober open voor publiek op nieuwe locatie.

(16 sep) Het Historisch Archief Westland verhuist dezer dagen met haar archief naar de nieuwe gemeentelijke archiefbewaarplaats in het nieuwe publieks-en bestuurscentrum aan de Verdilaan nr. 7 in Naaldwijk. Lees verder..
 

NGV afd.Land van Cuijk en Ravenstein september 2017 nr 3

(15 sep) Mooi en leerzaam nummer Lees verder..
 

Meer Nederlandse bestanden bij FamilySearch

(14 sep) Deze week miljoenen nieuwe records van de Nederlanders in te zien bij FamilySearch. Lees verder..
 

Delfland

(13 sep) Overwegend intern nieuws Lees verder..
 

JOODSE GENEALOGIE

(13 sep) Over de gegeven presentatie Lees verder..
 

Aqua vita 2017 nr 3

(12 sep) Enkele belangwekkende verhaleninteressant nummer Lees verder..
 

Robert Philippo en eventuele hulp bij het zoeken naar Franse voorouders.

(12 sep) De heer Robert Philippo is in oktober weer bij enkele beurzen in Frankrijk. Lees verder..
 

Stichtse Heraut 2017 nr 3

(11 sep) In dit nummer staan de Utrechtse parentelen van voor 1700 centraal

Voor 1700 drogen de bronnen niet op
Een werkgroep heeft zich geconcentreerd op de parentelen voor 1700. Veel mensen komen niet veel verder dan 1650 toen de de geboortegegevens werden gedocumenteerd. Soms zoals in Nederweert begint men vroegtijdig met de doopregistratie. Lees verder..
 

BHIC heeft álle Brabantse autobezitters tussen 1898 en 1951 in kaart gebracht

(11 sep) Tussen 1906 en 1951 zijn er ruim 99.000 “Brabantse” kentekens op naam uitgegeven en daarvan heeft het BHIC in 2015 op de site ‘De auto van m’n opa’ een database gemaakt op naam en woonplaats van de eigenaar. Met de nieuwe aanvulling van bijna 60.000 kentekens zijn de gegevens van Brabantse auto- en motorbezitters nu compleet.
Ga naar 'De auto van m'n opa' Lees verder..
 

Achterhoek en Liemers 2017 nr 3

(11 sep) Dit nummer bevat een genealogical bijdrage Lees verder..
 

Het Verenigingscentrum in Bunnik nu ook toegankelijk voor de minder mobiele bezoeker.

(10 sep) De ingang van het Verenigingscentrum in Bunnik is toegankelijk via een trap, aan de voorzijde.
Kort geleden is de in- en uitgang voor minder mobiele bezoekers en rolstoelgebruikers gereed gekomen.

Deze ingang bevindt zich aan de achterzijde van het gebouw.
Bij een bezoek aan het VC graag eerst even bellen naar telefoonnummer 085 - 105 1199, dan regelt een van de medewerkers dat u van deze ingang gebruik kunt maken.

In het gebouw is ook een lift om de bibliotheek en bezoekersruimte te bereiken. Lees verder..
 

West-Brabanders onder elkaar 2016 nr 3

(10 sep) 4 aardige artikelen:
-Het begijnhof als familiebedrijf
-Een nieuw jasje
-Huwelijk van twee gezinnen
Twee carrieere's in Nederlands Indië Lees verder..
 

Najaarsprogramma 2017 , NGV afdeling Land van Cuijk en Ravenstein

(10 sep)
$$$
Dinsdag 24 oktober 2017, aanvang 20.00 uur
Lezing over de Genealogische speurtocht door Kempen- en Peelland, door Peter van der Linden
Café-zaal ’t Lagerhuis, Beerseweg 9, 5451 NR Mill
$$$
Zaterdag 18 november 2017, aanvang 14.00 uur
Lezing over Kadasterviewer , door Jan Veekens
Hotel ’t Vertrek, Stationsweg 12, 5831 CR Boxmeer
$$$
Donderdag 14 december 2017, aanvang 20.00 uur
Lezing over het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH),
door mw. Welmoed Bons
Hotel ’t Vertrek, Stationsweg 12, 5831 CR Boxmeer Lees verder..
 

Reconstructie ´Gezinnen in Blerick 1575-1819´ meer dan 2100 gezinnen

(08 sep) Een fragment uit het Trouwboek Blerick in 1784


Rond 1800 werd in Nederland de burgerlijke stand ingevoerd en dat is voor de genealoog een belangrijke grens. Onderzoek voor die tijd is aanzienlijk moeilijker. Door de pastoor van de parochie werd het een en ander genoteerd. Maar deze schreef alles in het Latijn en het handschrift is vaak uiterst moeilijk leesbaar.
Meestal worden er maar weinig gegevens vermeld en bovendien hebben gezinnen vaak nog geen vaste familienamen. Ervaren genealogen houden zich wel bezig met het oplossen van deze problemen. Zo hebben Ger van den Beuken uit Lottum en Chrit Klerken uit Blerick in 2005 alle Blerickse kerkregisters getranscribeerd en uit de verzamelde gegevens een gezinsklapper samengesteld. Lees verder..
 

Keuzeperiode gedrukte of digitale Gens Nostra is beëindigd

(08 sep) Afgelopen maanden kon je kiezen voor een gedrukte Gens Nostra of voor een digitale versie te lezen op een beeldscherm. Lees verder..
 

Afdeling Rijnland. Jaargang 22, nr. 65, september 2017

(06 sep) De CALS gaat verdwijnen in Rijnland Lees verder..
 

Bericht van de HCC: Windows 10 update beschikbaar vanaf 17 oktober

(06 sep) De volgende grote update voor Windows is vanaf 17 oktober beschikbaar. Dat heeft Microsoft tijdens de IFA bevestigd.

De voornaamste nieuwigheid is de ondersteuning voor mixed reality headsets. Die was er al sinds april voor ontwikkelaars. Maar die wordt nu ook beschikbaar voor consumenten. Lees verder..
 

Korte cursus stamboomonderzoek

(06 sep) Wegens groot succes in het vorige seizoen, organiseren Streekarchief Midden-Holland en de Bibliotheek de Groene Venen in Nieuwerkerk aan den IJssel opnieuw de cursus ‘Stamboomonderzoek voor beginners’.

Bent u geïnteresseerd, maar woont u elders in de regio? Op 26 oktober start deze stamboomcursus in Krimpen a/d Lek en op 17 november in Gouda. Zie voor meer informatie samh.nlLees verder..
 

De Twee kwartieren: sept 2017

(05 sep) Leuk nummer Lees verder..
 

1142 luchtfoto's uit de twintiger en dertiger jaren

(05 sep) De luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht (nu Koninklijke Luchtmacht) heeft in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw diverse luchtfotos's gemaakt van Nederlandse steden en dorpen.
Hun interesse had geen genealogisch of erfgoed doel maar had zuiver betrekking op militaire zaken zoals forten, havens, dorpen, steden en bruggen. Lees verder..
 

Hollands Noorderkwartier 2017 nr 3

(02 sep) Aardig genealogisch nummer Lees verder..
 

Tilburg op de Kaart in een nieuw jasje

(01 sep) Op 12 mei 2012 is Tilburg op de kaart de digitale lucht in gegaan. Dat is nu ruim vijf jaar geleden. Het afgelopen jaar is er een geheel nieuwe versie ontwikkeld door het bedrijf ab-c media in Leiden. Het heeft allemaal nogal wat voeten in aarde gehad, zoals altijd met dit soort projecten, maar de nieuwe versie is in januari 2017 beschikbaar gekomen.

Regionaal Archief Tilburg heeft voor drie heemkundekringen in het werkgebied een Opdekaart gefaciliteerd. In de eerste helft van 2017 zijn deze drie overgegaan naar de nieuwe interface. Dat zijn:
www.geertruidenbergopdekaart.nl
www.udenhoutopdekaart.nl
www.raamsdonksveeropdekaart.nl
Vanaf deze week is ook Tilburgopdekaart.nl in het nieuwe jasje te bewonderen. Lees verder..
 

Van Peter de Bruin, voorzitter van het hoofdbestuur

(01 sep) In de voorbije maanden heeft het hoofdbestuur zich beraden op de situatie in enkele afdelingen waarin afdelingsbesturen het werk hebben stopgezet dan wel hebben aangegeven zodanige problemen te zien dat de afdeling mogelijk zonder bestuur verder moet. Wij hebben overleg gevoerd met die afdelingsbesturen. Lees verder..
 

FT- DNA Lab in Houston, Texas

(01 sep) Geruststellend bericht Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

Evenementen binnenkort

ma 02 okt Udenhout Het Brabants Historisch Informatie centrum (BHIC)
di 03 okt Haarlem Voorouder-spreekuur
di 03 okt Doetinchem GensDataPro
do 05 okt TIEL Stamboom curus: je Boom, je Naam, je Wapen
za 07 okt Rotterdam HCC-GENEALOGIEDAG voor (beginnende) stamboomonderzoekers: GELUK
za 07 okt Kampen Voorouderspreekuur Kampen
za 07 okt GELDROP STAMBOOMSPREEKUUR IN DE BIBLIOTHEEK GELDROP
za 07 okt Almere Voorouderspreekuur Almere Stad
za 07 okt Lelystad Voorouderspreekuur FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
za 07 okt Kapelle Lezing over "Delpher" door Frans Roelvink
zo 08 okt Den Haag Lezing: Kinderen op VOC-schepen (voor kinderen en hun ouders)
di 10 okt Oudorp(Alkmaar) Afdelingsbijeenkomst
di 10 okt EINDHOVEN LEZING: BRABANTSE VESTINGSTEDEN
di 10 okt Naaldwijk De Reformatie in Delft en Delfland, 500 jaar na de 95 stellingen van Luther in Wittenberg
wo 11 okt Emmeloord Voorouderspreekuur Emmeloord
wo 11 okt Den Hoorn Voorouderspreekuur in Archief Delft
wo 11 okt Breda Presentatie over migratie uit de Zuidelijke Nederlanden
wo 11 okt Utrecht Clubavond NGV-afd. Utrecht. ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ – lezing, filmavond
do 12 okt HEUSDEN EXCURSIE KPL NAAR DE VESTINGSTAD HEUSDEN
do 12 okt HEUSDEN EXCURSIE KPL NAAR DE VESTINGSTAD HEUSDEN
do 12 okt Delfgauw De mogelijkheden van Geneanet
vr 13 okt TIEL Stamboom Café
za 14 okt Bunnik EXCURSIE naar het nieuwe NGV-verenigingsgebouw in Bunnik.
za 14 okt Utrecht Stadswandeling "Bert Haanstra in Utrecht" zaterdag 14 oktober 2017
za 14 okt Leiden Voorouderspreekuur
za 14 okt Groningen Dag van de Groninger Geschiedenis
za 14 okt Sondel Excursie naar Sondel met het Genealogysk Wurkferbân
za 14 okt Hoogeveen Genealogisch Inloopspreekuur NGV afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel
za 14 okt Vlaardingen Lezing: Je eigen boek maken met Pro-book
za 14 okt Borne Markeboeken de Lutte, Berghuizen en Beuningen DNA onderzoek Oldenzaal
za 14 okt Amsterdam-Buitenveldert Afdelingsbijeenkomst met lezing: analyseren, dateren en identificeren oude foto's
ma 16 okt OIRSCHOT LEZING GENEALOGIE IN DE BIBLIOTHEEK OIRSCHOT
di 17 okt Leiderdorp INLOOPUUR (voor aanvang lezing)
di 17 okt Leiderdorp Kijkje achter de schermen van ‘Verborgen verleden’
di 17 okt Rosmalen WieWasWie
di 17 okt TIEL Karel de Grote: Een stip aan de horizon
wo 18 okt Den Haag Koninklijkhuis Archief, Rondleiding
wo 18 okt Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
wo 18 okt Amersfoort Lezing: Over TV-programma "Het Verborgen Verleden"
wo 18 okt Groningen Lezingen over twee onderwerpen uit het Historisch Jaarboek Groningen
do 19 okt TIEL Stamboom cursus: je Boom, je Naam, je Wapen
za 21 okt Haarlem Voorouder-spreekuur
za 21 okt Gasthuislaan 2, Steenwijk Dag van Geschiedenis, terug naar het Steenwijk van rond 1900
za 21 okt NUENEN GENEALOGISCHE INLOOP IN NUENEN
za 21 okt Leeuwarden Verre verwanten van Mata Hari
za 21 okt Emmen Inloopspreekuur voor Stamboomonderzoek
di 24 okt Sittard Lezing: Privacy & Auteursrecht bij Publicaties
di 24 okt Mill Genealogische speurtocht door Kempen en Peelland
wo 25 okt Haarlem Ledenvergadering + lezing;
do 26 okt Hoorn.nl Van het voorland verdwenen
vr 27 okt Nordhorn Ahnen- und Bücherbörse
vr 27 okt Nordhorn Ahnen- und Bücherbörse
za 28 okt Middelharnis Historische Markt van het 'Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee'
za 28 okt Wateringen Historische Informatiemarkt Westland
za 28 okt Hoogeveen Voorstelling: DE DOOD VAN JUSTINA ABELINA.
zo 29 okt Den Haag Massa-immigratie & de VOC, lezing
ma 30 okt OIRSCHOT GENEALOGISCHE INLOOP IN DE BIBLIOTHEEK OIRSCHOT

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

Cursussen binnenkort

ma 02 okt Middelburg Wat staat daar? – Paleografie voor beginners.
vr 06 okt Breda Workshop genealogie
vr 06 okt Hoorn Genealogie voor beginners
vr 06 okt Doetinchem Genealogie voor gevorderden
wo 11 okt Borne Cursus Oud Schrift najaar 2017
vr 13 okt Breda Workshop Huizenonderzoek Stadsarchief Breda
vr 13 okt Leeuwarden Verhaal maken – een blauwdruk
za 14 okt Den Haag Paleografie voor beginners
za 14 okt Den Haag Paleografie voor gevorderden
di 17 okt Den Haag Rondleiding Haags Gemeentearchief (HIP)
wo 18 okt Mookhoek (Gem. Strijen) Genealogie èn 'oud schrift' ()
wo 18 okt Mookhoek (Gem. Strijen) Paleografie, oud-schrift, uitgebreid
vr 20 okt Breda Workshop genealogie
ma 23 okt Den Hoorn [archief Delft] Historisch Huizenonderzoek
ma 23 okt Eindhoven PALEOGRAFIE II (voor gevorderden) op 6 middagen
wo 25 okt Eindhoven GensDataPro
do 26 okt Krimpen a/d Lek Stamboomonderzoek voor beginners
do 26 okt Zutphen Basiscursus Genealogie
do 26 okt Den Haag 'Paleografie en stoute Hagenaars' (gratis)
vr 27 okt Breda Workshop Huizenonderzoek Stadsarchief Breda
ma 30 okt Burgum Basiscursus stamboomonderzoek
di 31 okt Den Haag Blogs en websites maken met WordPress
wo 01 nov Amsterdam Workshop Familieonderzoek
do 02 nov Eindhoven ALDFAER II (VOLGEBOEKT)
di 07 nov Hollandscheveld Cursus Stamboomonderzoek voor beginners
ma 13 nov Den Haag Proeflessen paleografie (gratis)
vr 17 nov Gouda Stamboomonderzoek voor beginners
vr 17 nov Middelburg Slim zoeken met gedigitaliseerde kaarten
di 28 nov Dordrecht Workshop 1: Digitaal zoeken op Internet (1 bijeenkomst)

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. pijl omhoog

Recente prikbordberichten

01 okt Willemina Aaldering
24 sep Dieuwertje Banier uit Zwartsluis?
24 sep Elsje Jans Westerman
24 sep Jan(nes) Adamsz Werff en Maartje (Maretje) Hommes.
22 sep The Shared C M Project –Version 3.0 (DNA en relatie; voor gevorderden)
21 sep johannes ruiter
20 sep Huijgens in Groningen gezocht
18 sep Komen Kostelijken uit Bohemen(Tjechie)?
16 sep Familie Schulte zu Alt Metheler Westfalen c.q. Schouten uit Dordrecht (vervolg)
15 sep Antwoord op mijn vraag
12 sep Utrechtse parentelen voor 1700
12 sep Utrechtse parenteel voor 1700
12 sep Hulp gevraagd bij lezen Duitse akte
10 sep Johann of Jean Lion * rond 1770 in Gent, Vlaanderen,
07 sep Kwartierstaat DONALD dUCK
05 sep Gens Nostra
02 sep En het beste programma is:
02 sep Heraldisch Tijdschrift 2017 nr 3

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

Recente verslagen van evenementen

za 30 sep Hoogeveen Drentse lotelingen in het Franse leger in de jaren 1812-1814.
di 12 sep EINDHOVEN LEZING: JOODSE GENEALOGIE

 
Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. pijl omhoog

Recente genealogische artikelen

02 sep Impact Amerikaans zilver in antieke munten op Genealogie

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. pijl omhoog

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2017 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257