NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2016 nummer 86

zondag 31 juli 2016

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


De NGV digitaliseert

Deze maand: Niels van Vreumingen

Mijn naam is George Buijsrogge, ik ben 72 jaar en geboren in Zeeuws-Vlaanderen. Ik ben getrouwd met Joja en we hebben 1 dochter. Wij wonen in de Noordoostpolder, waar ik in 1953 met mijn ouders vanuit Zeeuws-Vlaanderen ben komen wonen. In die periode was de ontginning nog in volle gang.

Al vele jaren ben ik geïnteresseerd in genealogie. Omdat ik voor het zoeken in de archieven was aangewezen op Middelburg was het er nooit echt van gekomen om zelf te gaan zoeken. Totdat een verre neef van mij met onze stamboom begon en hij in een vijftal jaren de zoektocht voltooid had met een boek. Hij heeft de familie teruggevonden tot 1350 en de oudst gevonden familie komt uit Brugge. Veel van de archieven van de kloosters in Zeeuws-Vlaanderen liggen in Brugge en daar waren veel oudere gegevens te vinden. Hierna, inmiddels waren al vele Zeeuwse gegevens te vinden op Zeeuwengezocht, ben ik begonnen aan de stamboom van mijn moeder. Van de familie de Roos zoek ik naar de stam in Zeeland.

Een aantal jaren geleden ben ik lid geworden van NGV afdeling Flevoland en toen ik het verzoek zag om deel te nemen aan het digitaliseerproject heb ik mij aangemeld. Inmiddels indexeer ik met veel plezier geboortekaartjes, huwelijkskaarten en rouwkaarten. Het is leuk om de gegevens van personen uit alle windstreken onder ogen te krijgen. Een enkele keer zit er zelfs een familielid bij! Ik probeer zoveel mogelijk een bundel in één keer af te maken, want dit werkt goed bij het signaleren van dubbele kaarten.

Naast dit werk doe ik één dag in de week vrijwilligerswerk bij Museum Nieuwland in Lelystad. Hier ben ik met verschillende projecten bezig geweest waaronder het project Zuiderzeesteunwet en momenteel het ontsluiten van kadastrale gegevens van Noordoostpolder en Flevoland. Ook het scannen van fotomateriaal heb ik lange tijd gedaan.

Buiten het digitaliseren heb ik met mijn vrouw samen een volkstuin waar wij groente verbouwen. Ik verzorg ook nog de financiële administratie voor de kerk en breng maaltijden rond voor tafeltje-dekje, wat ook zeer dankbaar werk is.

Dit is een korte impressie van mijn werkzaamheden en motivatie voor het digitaliseren. Het is prettig om te weten dat door het digitaliseren van familiedrukwerk je anderen enorm helpt bij de speurtocht naar familieleden waardoor een stamboom weer verder vervolmaakt kan worden! Helpt u ook mee?

Boeken gratis af te halen in het verenigingscentrum in Weesp
Tot 1 sept 2016


Stuurt u vooraf even een bericht aan info@ngv.nl
dan leggen wij het boek klaar voor u.  pijl omhoog

Nieuws

Stadsarchief kan op de huidige locatie blijven

(31 jul) In de uitgave van BN De Stem van gisteren, zaterdag 30 juli, trof ik een artikel aan, dat goed nieuws is voor mensen, die regelmatig met het Stadsarchief Breda te maken hebben. Ze kunnen daar blijven. Lees verder..
 

Column nr. 72

(31 jul)

Onderstaande tip, uit het magazine Enter van juni 2016, was bedoeld om te zien of iemand wel eerlijke bedoelingen had. Het ging over mannen die 'foute' foto's stuurden en valse namen opgaven om op die manier geld los te krijgen. Ook voor genealogen leek mij de hierin genoemde site (google.com/imghp) de moeite waard. Na het ingeven van een link of het slepen van een foto krijgt u vergelijkbare afbeeldingen. De eerste pogingen waren niet echt geweldig, maar het slepen van het portret van 'opa' Coornhert gaf toch aardige resultaten, zie illustratie hieronder. In ieder geval gaf het me inspiratie om verder te zoeken.

 Lees verder..
 

Voorouders in Franse dienst in database Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)

(30 jul) Altijd al willen weten of een voorouder met Napoleon naar Moskou is getrokken? Sinds deze maand is het antwoord te vinden in de databank 'Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'.
Deze online databank bevat de namen van 53.000 Nederlandse mannen die tussen 1797 en 1814 onder Franse vlag hebben gestreden. Lees verder..
 

Fotodienst Picasa verdwijnt

(29 jul) Wie het nog niet weet ...... maar Picasa verdwijnt. Google's Picasa was tot voor kort de favoriete foto editing tool. Google stopt met het ondersteunen van deze Picasa-desktopapplicatie op 15 maart 2016. Picasa zal nog een tijd blijven werken maar Google stopt de verdere ontwikkeling. Google vervangt Picasa met Google foto. Het zal enige tijd voor Picasa-gebruikers wel wennen zijn.

Gebruikers raken hun foto's niet kwijt en hoeven ook niets te doen om over te stappen. Lees verder..
 

Verborgen Verleden: Nieuwe afleveringen najaar 2016

(27 jul) Het nieuwe seizoen van 'Verborgen Verleden' start op 15 oktober 2016 om 20.30 uur op NPO 2 met een speciale aflevering. Lees verder..
 

Open data als bron voor wetenschappelijk onderzoek

(27 jul) Op de site van het Regionaal Archief Tilburg trof ik een interessante bijdrage aan over het gebruik van open data voor wetenschappelijk onderzoek. Lees verder..
 

Genealogie Arie van der Kraats

(26 jul) Vervolg genealogie van Arie van der Kraats geboren Pijnacker 1730. Hij huwt Neeltje Groen en later Hilletje Langelaan. Zeer veel kinderen (mevrouw E. Oranje) Lees verder..
 

Wetenschappelijke achtergronden van de genealogie

(23 jul) Met enige schroom geef ik hier een verwijzing naar een wetenschappelijk Engelstalig US-tijdschrift waarin een wetenschappelijke benadering van het belang van genealogie wordt gepresenteerd. Genealogie kan hulp bieden bij de integratie van diverse culturen zoals in de US gaande is. Deze wetenschappelijke artikelen werden ten dele geschreven vanuit een joodse invalshoek. boeiende verhalen die de betekenis van genealogie als wetenschappelijke discipline zeer rechtvaardigen. Hier zijn nog heel wat bruggen te slaan. Lees verder..
 

Joodse Genealogie: De Twentse familie Dennenboom

(20 jul) Een goed uitgewerkte parenteel van deze familie. Dit behoort tot het project joodse oorlogslachtoffers. De eerste generatie is Israek Joseph Denneboom feboren 1732 te Neuenhaus Hannover. Hij sterft te Beilen 1808. Gehuwd met Rebecca Zilverberg geboren Losser 1744. Diverse stammen (waaronder familie Koops landbouwers te Rhenen), 5 generaties, veel afstammelingen omgekomen in Auschwitz Lees verder..
 

Wat was waar: kadastergegevens

(20 jul) Sinds het staken van de website watwaswaar, zijn de kadastrale kaarten nu beschikbaar via de RCE op link. Het betreffen hier verzamelplans, minuutplans en Oat bladen van1811-1832. Een eerste stap voor de gehele collectie, gesorteerd op document volgorde op basis van de gemeente indeling zie linkLees verder..
 

Genealogie van Hendrick Teunzisz Arink, de genealogie van Tenten en de Genealogie Albert Simmelinck

(19 jul) In het recente bulletin van de ACHTERHOEK EN LlEMERS (juli 2016), zijn drie genealogien op genomen Lees verder..
 

Belangrijke ontwikkeling: Genealogische databases om aanleg voor kanker op te sporen

(19 jul) Voor sommige kankers bestaan ook in Nederland registers waarin patiënten worden opgenomen met specifieke erfelijke kanker. Het zelfde geldt ook voor oogziekten die een sterke erfelijke basis hebben, zoals enkele netvlies aandoeningen (retinala dystrofie). Het was te verwachten dat het onderzoek naar andere erfelijke kankers vrij snel aan de beurt zou komen om landelijk in een database te worden verwerkt als een hulpmiddel voor de vroegtijdige opsporing diagnostische van erfelijke kanker. Lees verder..
 

Nogmaals, de schrijfwijze van de term ‘burgerlijke stand’ met kleine of grote letters ?

(18 jul) Bij navraag op de “Spellingssite” van de Taaladviesdienst, kregen wij het navolgende antwoord. Lees verder..
 

Deelnemers gezocht voor onderzoek omgekomen Tilburgse studenten.

(16 jul) Regionaal Archief Tilburg en het Tilburg Cobbenhagen Center zijn op zoek naar mensen die willen deelnemen aan het project ‘Wie was…..? Onderzoek naar de omgekomen Tilburgse studenten tijdens WOII’. Lees verder..
 

Snel naar recente overlijdensberichten

(14 jul) Via de link drimble.nl/familie/ komt u bij de recente overlijdensberichten. U kunt verder inzoomen op provincie en op streek. Lees verder..
 

Portaal voor Canadees genealogisch onderzoek

(10 jul) Een lezer stuurde ons een link toe van een startpagina voor mensen die genealogische gegevens zoeken in Canada.

De link is: canadagenweb.org/
Beslist een bezoek waard. Lees verder..
 

Namen van dragers van Koninklijke onderscheidingen nu op internet online beschikbaar

(06 jul) Veel genealogen zijn zeer geïnteresseerd in de toekenning van de onderscheiding aan hun voorzaten. Ooit werden boeken uitgegeven waar men gegevens kon vinden van hen die een onderscheiding ontvingen, Dit is de laatste jaren niet meer het geval. Punt is daarbij de privacy regels. Bij de laatste vergadering van de Kon. Ver. Dragers Ned. Ridderorde vernam ik dat via internet online deze gegevens over de laatste 3 jaar over toegekende onderscheidingen nu beschikbaar zijn. Deze website is te vinden bij lintjes.nl. Lees verder..
 

E-mail aan de Indexeerders NGV 30 juni 2016

(05 jul) Gaat het indexeren in de zomer gewoon door?
Jazeker!
Indexeren: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.
Allemaal gewoon bij u thuis en op de tijd die u het beste past. Lees verder..
 

E-mail voor indexeerders NGV 30 juni 2016

(05 jul) Gaat het indexeren in de zomer gewoon door?
Jazeker!
Indexeren: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.
Allemaal gewoon bij u thuis en op de tijd die u het beste past. Lees verder..
 

William Shakespeares familiewapen ontdekt

(03 jul) Rond W. Shakespeare bestaan nog steeds een aantal prikkelende vragen: Was hij Protestant of in het geheim Katholiek? Homo of hetero? Hield hij van zijn vrouw, of was hij koud en afwijzend? Lees verder..
 

Open data bij Het Utrechts Archief

(02 jul) Per 1 juli stelt HUA gegevens van de Burgerlijke Stand, de DTB en de memories van successie beschikbaar als open data. Dit is in lijn met het overheidsbeleid om informatie zoveel mogelijk vrij toegankelijk digitaal beschikbaar te stellen.

>> Ga hier direct naar de open data sets :link Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

Evenementen binnenkort

wo 17 aug EINDHOVEN BESTUURSVERGADERING KPL
za 27 aug Hollandscheveld Stand NGV afd. Drenthe en Noordwest-Overijssel tijdens de Jaarmarkt te Hollandscheveld.
di 06 sep EINDHOVEN LEZING: HEKSENVERVOLGING IN PEELLAND
wo 07 sep Breda Genealogische groepen op sociale media
do 08 sep Delfgauw 5500 Jaar boerenerven in Midden-Delfland.
za 10 sep Heel Nederland Open Monumentendag 2016: thema: 'Iconen en Symbolen'
za 10 sep Hoogeveen Genealogisch Inloop Spreekuur
za 10 sep Borne Boerderijtypes
di 13 sep Ugchelen (Apeldoorn) Beken, sprengen en molenaars
wo 14 sep Oudorp(Alkmaar) Afdelingsbijeenkomst
wo 14 sep Utrecht Clubavond NGV-afd. Utrecht met een lezing over "Genealogie en Internet"
wo 14 sep Koog aan de Zaan Duitse Immigranten
za 17 sep Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
za 17 sep Vlaardingen Genealogisch Café en nieuwe leden
za 17 sep Rolde Bijeenkomst NGV Drenthe en Noordwest-Overijssel
za 17 sep Leeuwarden MET INTERNET UW VERLEDEN VINDEN
za 17 sep AMERSFOORT Computergenealogie
di 20 sep Leiderdorp Inloopuur (voor aanvang lezing)
di 20 sep Leiderdorp Lezing over het Aalmoezeniersweeshuis in Amsterdam
wo 21 sep Naarden Afdelingsbijeenkomst met 10-Min Praatje en Lezing over datering van oude foto's
do 22 sep Hoorn De Nederlandse Schutterij door de eeuwen heen.
do 22 sep Tilburg Delpher: De krant als bron voor stamboomonderzoek
wo 28 sep VELDHOVEN BESTUURSVERGADERING KPL

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

Cursussen binnenkort

do 01 sep Naaldwijk Oud-schrift
di 06 sep Tiel ‘Oud-schrift (paleografie) voor beginners’
wo 14 sep Amsterdam Workshop Familieonderzoek
ma 19 sep Eindhoven ALDFAER I
za 24 sep Amsterdam Genealogie
za 24 sep Amsterdam Paleografie (oud schrift)
ma 26 sep Rotterdam Paleografie
do 29 sep Zutphen Paleografie voor beginners

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. pijl omhoog

Recente prikbordberichten

28 jul Onderzoek militair 1846
28 jul Wie is de vader?
25 jul Geziena ter Hofstede
20 jul Krantenknipsels 1953 en 1954 Muziekvereniging en Muziekschool te Veendam
16 jul 3) * ca. 1730 Sophia Margaretha Köhne 00 22.8.1768 Bergen/ Holland
12 jul Mobilisatie Eerste Wereld Oorlog
11 jul Teunis ( Anthonie ) Rodenburg ( Roodenburg ) Hulp GEZOCHT !!
10 jul Aleida Köster
08 jul Pietertje Boere
05 jul Zonen van een Amerikaanse soldaat
05 jul Burgerlijke Stand met hoofdletters of burgerlijke stand ?
02 jul Henri Bourbon en Johanna de Meijer
01 jul Catharina van Koe(t)sveld

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2016 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257