NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2016 nummer 84

woensdag 1 juni 2016

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente verslagen van evenementen
Recente publicaties van leden


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


Gens Nostra: nummer 6 verschijnt de eerste week van juni 2016


We beginnen deze uitgave met een artikel getiteld 'Van Hoeven tot Van der Hoeven' van Pieter van der Hoeven. Zijn zoektocht begint met een leveringsacte van een stuk veen in de buurt van Son in Brabant door de stamvader Andries Geritszoon uit 1528. Er volgt dan een familiegeschiedenis die zich grotendeels afspeelt in de zestiende en begin zeventiende eeuw en toont hoe de familienaam Van der Hoeven is ontstaat.

De volgende bijdrage van V. W. Breurkes is een persoonlijk getint verhaal naar een 'verste voorouder' en is getiteld 'Tweemaal de naam Hamerslag'. Auteur begint allereerst met de achtergrond van een aantal generaties Hamerslag uit Ulbach-Palenberg. Vervolgens presenteert hij de geschiedenis van de familienaam Hamerslag uit Nijmegen. Een gecompliceerd verhaal waarbij ook wordt verwezen naar eerdere publicaties in Gens Nostra.


'De kwartieren van mr. Adriaen Nicolaesz Boogaert' is van Hans Nagtegaal met de medewerking van Henk Morien. De hoofdpersoon is mr. Adriaan Nicolaesz Boogaert, heer van Beloys, die werd geboren in Delft op 3 november 1634. De auteur vertelt ons de ontstaansgeschiedenis van het wapen en de achtergronden bij de kwartieren die daaraan vooraf gaan.

We vervolgen met een korte bijdrage van Ton van Reeken, 'Helvoirtse schoenen, niet betaalde 433 paar aan Franse militairen geleverde schoenen'.

In de rubriek Digitaal worden deze keer de Sont-tol Registers besproken. Dit is een prachtige bron voor genealogen en er wordt hulp gevraagd om het digitaliseren te voltooien.

Tot slot wijs ik op een korte bijdrage van Andre Schroder getiteld 'Geboorteplaats (on)bekend'. Veel onderzoekers stuiten in actes van hun voorouders op verwijzingen naar een plaats van herkomst in Duitsland. Dit verhaal presenteert een zoektocht naar zo'n geboortedorp. Een zoektocht die waarschijnlijk ook diverse auteurs ondernamen, die een bijdrage instuurden voor het Thema nummer van dit jaar "Immigratie en onze voorouders".

De redactie wenst de lezers veel plezier met deze komende uitgave.

Frits van Oostvoorn
Hoofdredacteur Gens NostraDe NGV digitaliseert


Deze maand: Job Voogd

Beste lezers,

Bij deze stel ik mij even voor, ik ben Job Voogd en werk op de knipsel-afdeling van het N.G.V. Ik ben hier begonnen onder toezicht van Arjan en nu onder Nel de Weerd.
Ik ben begonnen met overlijdensadvertenties uitzoeken voor de digitalisering. Het digitaliseren heb ik ook thuis gedaan tot het overging in indexeren en dat doe ik nu. Op mijn plekje, zie foto, ben ik bezig advertenties op volgorde te leggen voor het scannen.

Mijn familiestamboom heb ik ook op de rails gezet en ik kon terugkomen tot 1730! Mijn verre voorouders waren molenaars op de watermolens die de polder bij Schiedam droogmaalden.

Ik zelf heb de eerste periode van mijn werkzaam leven gevaren als scheepselectricien en daarna gewerkt bij het GVB in Amsterdam waar ik diverse werkplekken heb doorlopen.
Nu ben ik gepensioneerd en buiten iedere woensdag in Weesp, werk ik als vrijwilliger op de Mahu. Dat is een oude mijnenveger en daar onderhoud ik de gehele elektrische installatie. Als wij op tournee zijn met de Mahu (wij varen er mee) heb ik buiten mijn werk ook kombuisdienst, zie foto. Eten klaarmaken voor 14 man! Zo nu weet u wat ik zo al doe.

Groetjes Job Voogd.

Boeken gratis af te halen in het verenigingscentrum in Weesp
Tot 1 juli 2016  pijl omhoog

Nieuws

De Twee Kwartieren, jaargang 24, nr. 2, juni 2016

(30 mei) RIJK GEVULD NUMMER
Veel genealogie Lees verder..
 

Column nr. 70

(30 mei)

Voor mijn artikel Digit@@l naar musea ging ik iets te enthousiast te werk. Het resultaat was een veel te lang stuk, waarin ik dus moest schrappen. Eén van de 'slachtoffers' was het hoofdstuk Virtueel op pad. Daar zaten echter een paar mooie websites tussen die ik u niet wil onthouden.
De site museumserver.nl is sinds 1995 platform voor de Nederlandse musea op internet. Een index op de site wijst u de weg naar (de sites van) 632 musea in ons land. Hierdoor is snel per regio en plaats te zien welke instellingen u kunt bezoeken. Op de kaart vindt u, bij het symbool dat de plaats aangeeft, informatie over het museum, wat er te zien is en het telefoonnummer.

Onder het kopje Virtuele musea en exposities staat informatie over musea die alleen in een digitale versie bestaan, dus alleen via internet te bezoeken zijn.
Op de site staat ook een agenda van activiteiten en tentoonstellingen die er zijn/beginnen. Via Lees verder..
 

Deel registers burgerlijke stand Zaangemeenten digitaal beschikbaar

(30 mei) Van een aantal registers van de burgerlijke stand zijn sinds kort gedigitaliseerde bestanden te vinden op deze site. Het betreft onder meer de akten die per 1 januari 2016 openbaar geworden zijn. De scans sluiten aan op de serie microfiches die op de studiezaal te raadplegen zijn. Globaal gaat het van alle voormalige Zaangemeenten om:

Geboorten 1912-1915
Huwelijken 1937-1940
Overlijden 1962-1965

De beginjaren van de digitale registers kunnen per gemeente nog weleens verschillen ivm de indeling van de registers. De eindjaren zijn wel aangehouden ivm de openbaarheidstermijnen van 100, 75 en 50 jaar. Lees verder..
 

Film-verslag van open dag gemeentearchief Venray met Genealogiemarkt 21 mei 2016

(29 mei)
Op zaterdag 21 mei jl. was er een goed bezochte Genealogiemarkt in het Venrayse Gemeentearchief.
Plm. 50 a 60 bezoekers hebben tussen 10:00 en 16:00 uur kennisgemaakt met het archief en de genealogische bibliotheek. Lees verder..
 

Boek verschenen over Huize De Duckenburg te Nijmegen 1400-2015

(28 mei)
Het boek is rijk geďllustreerd o.a. met foto`s van het gebouw, portretten, genealogische schema’s en familiewapens.
 Lees verder..
 

CONCEPT-NOTULEN ALV 12 APRIL2016 ONLINE

(27 mei) Op verzoek nu al de concept-notulen. Deze worden op de ALV van november door de vergadering vastgesteld. Leden krijgen deze te zijner tijd ook per mail toegestuurd. Lees verder..
 

Genealogisch Erfgoed Magazine (GEM) jg 24 nr 2. 2016

(26 mei) Genealogisch Erfgoed Magazine: inhoud Lees verder..
 

Het Famillement zet Stadsdag Utrecht in het teken van familie

(26 mei) Het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Het Utrechts Archief organiseren op donderdag 2 juni 2016 het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland: het Famillement. Op het programma staan onder andere Maarten van Rossem, Jan Siebelink, Annejet van der Zijl en het tv-programma Verborgen verleden. Daarnaast zijn er lezingen, workshops, interviews, een informatiemarkt en rondleidingen. De dag is gratis te bezoeken. Lees verder..
 

Kentekens
de Groninger Nummerbewijzen (kentekens) 1906 - 1950

(26 mei) De gegevens van alle Groninger kentekens (A-1 tot en met A-49.729) van motervoertuigen staan in de database https://www.groningerarchieven.nl/bronbewerkingen/kentekens. Lees verder..
 

GEM jg 22 nr 2 2016

(24 mei) Inhoudsopgave van gerestyled Genealogische Erfgoed Magazine Lees verder..
 

Meer kranten gedigitaliseerd in Venlo

(23 mei)
Het gemeentearchief van Venlo heeft haar historische krantencollectie 1840-1940 gedigitaliseerd. Ter afsluiting van het project is een nieuwe katern no.22 uitgebracht in de reeks Venlose Katernen. Het katern is getiteld: Uit de krant: De Venlose krant als historische bron voor de regio. Lees verder..
 

NGV Dienst ComputerGenealogie verstuurt GensDataPro nieuwsbrief 2016-1

(23 mei) De NGV Dienst ComputerGenealogie heeft maandag 23 mei 2016 GensDataPro nieuwsbrief 2016-1 verzonden aan de gebruikers van GensDataPro. Lees verder..
 

Concentratie West-Brabantse archieven

(21 mei) Dienstverlening Archieven Bergen op Zoom, Roosendaal en Regionaal Archief West Brabant tot en met 5 juli 2016 beperkt. Lees verder..
 

Programma-onderdelen van Het Famillement in Utrecht op 2 juni a.s.

(17 mei) Nog even en het is 2 juni, u weet wel dan wordt er voor de 3e keer een Famillement gehouden. Dit keer in Utrecht.
Benieuwd naar het Programma van de dag???
Kijk dan eens bij de volgende link link

Een uitgebreide beschrijving krijgt u door op de specifieke onderdelen te klikken. Lees verder..
 

Update PRO-GEN naar versie 3.22

(15 mei)

Graag willen we u informeren over de nieuwe versie PRO-GEN 3.22 die nu beschikbaar is op de website linkLees verder..
 

Mogelijke herdruk van het boek ‘Deurningerstraat verleden en heden’

(11 mei) Warning: substr() expects parameter 1 to be string, array given in /home/wwwngv/domains/ngv.nl/public_html/Nieuwsbrieven/NGVtemplate.php on line 683  Lees verder..
 

PROJECT Bosch' protocol van start

(06 mei) Hoe arm of rijk was een bepaald persoon? Wanneer werd een huis verhuurd of verkocht en tegen welke prijs? Waar kwam iemand vandaan en waar hield hij zich mee bezig? De antwoorden op dit soort vragen zijn vaak te vinden in het Bosch' protocol. Deze registers worden bewaard in het archiefdepot van de Afdeling Erfgoed van de gemeente 's-Hertogenbosch. Deze maand start een wereldwijd vrijwilligersproject om deze belangrijke bron voor de Oostbrabantse geschiedenis via crowdsourcing toegankelijk te maken. De aftrap hiervoor wordt gegeven op een infodag op vrijdag 20 mei bij het BHIC in de Citadel te 's-Hertogenbosch. Iets voor jou om mee te helpen?


Details van een index van het Bosch protocol met gegevens uit 1677 en 1678

Bosch' protocol
Het Bosch' protocol is bewaard gebleven van 1367-1811. De omvang is ongeveer 83 meter. Het bestaat uit registers van vrijwillige rechtspraak met duizenden akten opgemaakt door de schepenen van 's-Hertogenbosch.
Omdat Lees verder..
 

Oude bidprentjes Venray en de weversfamilie Kusters-Evers te Veltum-Venray omstreeks 1920

(04 mei) Oude bidprentjes uit Venray, zijn te zien op zaterdag 21 mei 2016 in het gemeentearchief van Venray.


Voor meer genealogisch nieuws op de Genealogie Markt te Venray op zaterdag 21 mei 2016, lees verder via :
linkOp de familiefoto hieronder :
Staande vijfde van links : Peter Gerardus Kusters, wever, geb. Venray 4 maart 1840
Zittend derde van links: Johanna Gertrudis Evers, geb. Venray 28 maart 1842

Bron: BS Venray en pag. 43, boek : “Veltum, Geschiedenis van een Venrayse wijk”. Lees verder..
 

Uitbreiding krantenpagina’s Delpher

(02 mei) Half april zijn er 3 miljoen krantenpagina’s toegevoegd aan Delpher. Deze bestaan uit het NRC Handelsblad (1970-1995), het Algemeen Handelsblad (1875-1909) en ruim zeventig regionale titels, onder andere uit Twente, Brabant, Limburg en Groningen. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

Evenementen binnenkort

do 02 jun Utrecht Famillement 2016
vr 03 jun Zutphen Dynamiek Laatmiddeleeeuwse Nederlanden
za 04 jun Gorssel Genealogische dag De Elf Marken
za 04 jun Almere Voorouderspreekuur Almere Stad
za 04 jun Gouda Genealogisch café in Gouda
di 07 jun Haarlem Voorouder-spreekuur
di 07 jun Delft Agneta in de etalage
wo 08 jun Emmeloord Voorouderspreekuur Emmeloord
wo 08 jun Delft Genealogisch spreekuur in Delft
do 16 jun Delft Vervoer over vaarten en vlieten, de trekvaart in Delft en omgeving, Duo-lezing
za 18 jun Berkel en Rodenrijs LUSTRUM 25 jaar Genealogische Vereniging Klapwijk (GVK)
vr 24 jun Lelystad Voorouderspreekuur FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

Recente prikbordberichten

01 jun Trijntje Nooij in Twisk of Opperdoes in het bevolkingsregister
30 mei Ik zoek gegevens van Johanna Maria Couperus dochter van Ds Johannes Couperus?
29 mei Dirk Noij (Nooij)
29 mei Dirk Andriesz. Noij
29 mei Andries Dirckz. Noij
25 mei gezinskaarten van Ree via het cbg via abonnement gekocht sluiten niet aan op
25 mei Nakomelingen van Jan Korver en Trijntje Demmendal
25 mei Nakomelingen Pieter Nooij en Trijntje Zwol
24 mei Alexander van der Bellen
16 mei familiebijbel Warner Lulofs
09 mei Waar vind ik informatie over soldaat Mathieu Schoenmakers ?
05 mei Gijsbert Willem en Coenraad Johan van Dedem vertrokken naar N.-Amerika na 1850
02 mei Carolus Josephus de Fernelmont

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

Recente verslagen van evenementen

za 21 mei Vlaardingen Genealogisch cafe en lezing: Oral history (mondelinge geschiedenis).

 
Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. pijl omhoog

Recente publicaties van leden

14 mei De Steenbergse tak van het Thoolse geslacht Kloet (Cloet)

 
Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. pijl omhoog

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2016 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257