NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2016 nummer 81

dinsdag 1 maart 2016

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente verslagen van evenementen
Recente publicaties van leden


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


Gens Nostra: nummer 3 verschijnt de eerste week van maart 2016De tweede uitgave van Gens Nostra in 2016 begint met een artikel van Herman de Wit, 'Uit welke familie komt de zeventiende-eeuwse Maria Saulmon?' Het beschrijft een speurtocht naar de afkomst van Maria Saulmon. Zij trouwde eind 1652 in Amsterdam met Reinholt Roth, van wie kon worden vastgesteld dat hij een telg was uit een familie uit het Oost-Pruisische Koningsbergen (Konigsberg), tegenwoordig Kaliningrad in Rusland. Een mooi voorbeeld van een onderzoek met enige bijzondere vondsten.

Vervolgens worden de 'Kwartieren van mr. Anthonij Johansz Thierens' gepresenteerd door Hans Nagtegaal en Henk Morien. Hierbij worden uitgebreid de wapens van de familie Thierens beschreven.

Petronella J.C. Elema beschrijft de aantekeningen in een bijbel (een Statenvertaling uit 1762) uit Nieuwe Pekela (de Groninger Veenkoloniën). In deze bijdrage getiteld 'Bijbelinscripties uit Nieuwe Pekela, familieaantekeningen Speelman, Kool, Sprik, Luth' worden de aantekeningen verder uitgewerkt tot een genealogie.


De Spuipoort en Spuipoortbrug in Dordrecht ca. 1745.
Uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht', inv.nr. 551_30086


Verder bespreekt Hans Meijeraan in het kader van 'De ene akte is de andere niet' opnieuw een aantal akten van de burgerlijke stand. Dit keer betreft het personen met de namen Laubersheimer - Laubertsheimer - Lauwersheimer - Louwersheimer en komt de auteur met enige verrassende bevindingen.

Bob Coret introduceert ons in de wereld van de 'open data van Nederlandse archieven' en geeft antwoorden op een aantal vragen: welke informatie vinden wij daar, hoe vinden we deze en hoe 'vrij' zijn die data. Natuurlijk vindt u ook de rubrieken Boekrecensies en Tijdschriften.

Met deze uitgave wordt meegestuurd het Register over 2015, de zeventigste jaargang.

De redactie is de afgelopen maand aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor het themanummer over 'Immigratie en onze voorouders', dat in de loop van dit jaar zal verschijnen.

Tot slot wenst de redactie de lezers van deze uitgave veel leesplezier.

Frits van Oostvoorn
Hoofdredacteur Gens NostraDe NGV digitaliseert

Deze maand: Nelie Kooijman-de Maijer


Ik ben Nelie Kooijman-de Maijer geboren 21 mei 1948 te St. Maartensbrug. In 2005 heb ik meegedaan met het programma "Verre Verwanten" als nazaat van Jan Adriaanszn Leeghwater. Ik zat samen met Annemarie Jorritsma in het programma. Doodzenuwachtig was ik en ik durfde haar niet eens een hand te geven! Terwijl mijn man gezellig met haar zat te kletsen wist ik niet wat ik moest doen, maar achteraf heel erg leuk om gedaan te hebben en ik ben er erg blij mee geweest.

En zo is mijn interesse gewekt in mijn familie. Ik besloot om de familie van mijn moeder Duifje Koomen (geboren te Wormerveer) na te pluizen en daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik ben toen begonnen met mijn 8 broers waarvan ik gek genoeg nog lang niet alles wist.
Het is gewoon heel erg leuk werk om te doen en tegenwoordig vind je heel erg veel op het Internet, maar de bezoekjes aan het archief blijven nog wel.

In 2011 ben ik met vervroegd pensioen gegaan dus had ik ineens heel veel tijd over. Ik zocht al een poosje naar vrijwilligerswerk vanuit huis, maar wist niet goed wat, tot ik las van het indexeren op de NGV waar ik lid van ben. Ik heb me aangemeld en vind het leuk om te doen. Het ligt me wel dit werk en het is een afleiding op het stambomen. Meestal indexeer ik 's morgens en na het avondeten even een uurtje. Het indexeren gaat mij erg vlot af, maar af en toe denk ik ook: er komt geen eind aan! Maar dan krijg ik weer een berichtje van Marry en dan ga ik weer, want dat is wel belangrijk om feedback te krijgen.

En natuurlijk is het ook eigenbelang, want je bent zelf aan het stambomen en je hoopt dat je er zelf ook baat bij hebt naast dat je anderen daarmee kunt helpen.
Kom je ook helpen?

Nelie Kooijman

HERALDIEK

HERALDISCHE DAG - DEN HAAG - ZATERDAG 16 APRIL 2016

De sectie Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging organiseert de jaarlijkse Heraldische dag op zaterdag 16 april van 10.30 tot ca. 16.00 uur. Deze dag wordt gehouden in het Atrium van het stadhuis in Den Haag en omvat een heraldische markt, toegankelijk voor het algemene publiek. Daarnaast zijn er lezingen en andere activiteiten voor de NGV-leden, belangstellenden en abonnees van het Heraldisch Tijdschrift; deze vinden plaats in de Foyer op de eerste etage.

Programma:
10.00_uuropening heraldische markt
10.30 uurofficiële opening door de burgemeester van Den Haag, de heer J. J. van Aartsen
10.45 uurHeraldiek voor de Overheid - inleiding door jhr. mr. J. Pieter de Savornin Lohman, de nieuwe voorzitter van de Hoge Raad van Adel - discussie, vragen
12.30buffetlunch op de eerste etage van het Stadhuis
13.30 - 14.00 uurDe geschiedenis van het vaandel van Scheveningen - inleiding door de heer Thijs van Leeuwen, oud-projectleider Haagse Residentie en tevens voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde
14.30 - 15.30 uurDe Gulden Vlies-wapenborden in de Grote of Sint Jacobskerk te Den Haag, inleiding voor mw. drs. Marjolijn Kruip, kunsthistorica Radboud universiteit te Nijmegen - discussie, vragen
16.00 uurvertrek van de deelnemers naar bovengenoemde kerk voor een deskundige toelichting ter plekke, door de inleidster.

In het programma zijn voldoende pauzes voorzien voor een bezoek aan de heraldische markt in het Atrium. Aldaar komt een keur van exposanten samen uit de wereld van de heraldiek, er zijn boeken over heraldiek o.a. van antiquaars, heraldische schilders en tekenaars, andere beeldend kunstenaars, glaskunstenaars, houtsnijders, borduurkunstenaars en heraldische organisaties. Maar ook zijn uitgenodigd o.a. wapengraveurs en kunstenaars uit Den Haag zelf die op dit terrein iets te bieden hebben. Het kernteam-Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging is nog bezig met het verder invullen hiervan.

Lezer dezes wordt van harte uitgenodigd zich aan te melden voor deelname aan deze Heraldische Dag, en wel per e-mail:
heraldische-dag@heraldiek.ngv.nl

Betaling van de deelnemerskosten vindt plaats bij aankomst aan de receptiebalie in het Atrium.
De kosten zijn, inclusief de goedverzorgde buffetlunch ? 27,50.

Het verdient de voorkeur per trein te komen.
De looproute naar het Stadhuis is goed aangegeven.
Er is een ondergrondse parkeergarage, inrijden via Schedeldoekshaven en vervolgens doorrijden tot 'Stadhuis'.

[Exposanten kunnen zich aanmelden via hetzelfde e-mailadres]Webmasterdag

Webmasterdag - zaterdag 5 maart 2016

Op zaterdag 5 maart wordt in het verenigingscentrum in Weesp van 11:00 tot 17:00 een webmasterdag georganiseerd.

Tijdens deze dag is vooral bedoeld voor kaderleden die veel met de website van doen hebben zoals afdelingswebmasters, -secretarissen, PR-functionarissen en andere belangstellenden

Zij worden tijdens de webmasterdag bijgepraat over:
 • het beheer van de afdelingswebsite (ook wel webstek genaamd),
 • werkzaamheden voor de webmasters,
 • distributie van nieuwsbrieven,
 • de mogelijkheden van digitalisering van collecties,
 • social media (o.a. Facebook en Twitter)
 • de vernieuwing van de NGV website (project zeester).
 • Valt u binnen de doelgroep dan kunt u zich nog inschrijven middels een e-mail aan webmaster@ngv.nl.


  Scans Family Search


  Velen maken dankbaar gebruik van Zoekakten.nl, maar ik heb de indruk dat sommige mensen een verkeerd beeld hebben wat Zoekakten.nl in de basis is. Zoekakten.nl is geen bron van informatie maar is een handige verwijsindex naar de scans die de Mormonen via hun website FamilySearch ter beschikking stelt.

  Om rechtstreeks de scans bij FamilySearch te vinden via de Records pagina moet je wellicht iets meer moeite doen, maar dat komt omdat maar een klein deel op naam ontsloten is en de meerderheid op registerniveau. Ook de Genealogie Werkbalk biedt een hulpmiddel om gescande registers bij FamilySearch te vinden. Gebruikers van Genealogie Online weten dat ze specifieke suggesties krijgen voor scans bij FamilySearch op basis van hun eigen genealogische gegevens.

  Er zullen in het verleden vast archieven zijn geweest de niet blij waren met de scans van FamilySearch, maar tegenwoordig verwijzen ook sommige archieven naar de scans, ook portals als WieWasWie en OpenArchieven verwijzen bij sommige akten naar scans bij FamilySearch.

  Bob Coret

    pijl omhoog

  Nieuws

  Column nr. 67

  (01 mrt)

  Op de website pondes.nl staat een kaart met historische 'feiten', de sterftecijfers van rampen en ziektes in Nederland. Aanklikken van Extra zoekfuncties en Kaart met hoog sterftecijfer in Nederland geeft hem. Een verzameling van diverse internetbronnen van slachtoffers van rampen, ziektes en oorlogen, lopend tot het jaartal 1965.
  Links in de kolom staat het jaar, de plaats, het feit en de bronvermelding. Rechts op de site staat een kaart met stippen/plaatsen in Nederland. Aanklikken van een item links en boven een plaats staan op de kaart geeft de naam ervan en het aantal overleden personen door die gebeurtenis.

  Boven de kaart staat een verklaring, de onderstreepte items geven meer info. De kaart toont met stippen de “sterfte-index” voor het geselecteerde jaar per woonplaats aan. Een blauwe stip geeft een 'laag' aantal overledenen ten opzichte van naastliggende jaren, paars staat voor een hoog en rood voor zeer Lees verder..
   

  Service-upgrade GensDataPro 2.9.9.2

  (29 feb) De NGV heeft 29 februari 2016 een nieuwe versie van GensDataPro uitgebracht: service-upgrade versie 2.9.9.2. Lees verder..
   

  Op weg naar één West Brabants archief

  (29 feb) Eerder schreven wij al, dat drie van de huidige archieven in West Brabant op weg zijn naar één archief voor het hele gebied. Vandaag verscheen de eerste nieuwsbrief, met wat meer nieuws voor de komende tijd. Lees verder..
   

  Pro-gen onder Linux installeren

  (28 feb) Ik had een oude Windows XP laptop en die is gecrasht. Inmiddels werkt hij weer en heb ik er Linux Mint op geïnstalleerd. Dat ging fluitend snel!!
  Daarna wilde ik er Pro-gen op zetten. Dat was tot heden blijkbaar nog niemand goed gelukt.
  Hieronder volgen de instructies voor de installatie. Lees verder..
   

  Website Regionaal Archief Tilburg

  (24 feb) Het Regionaal archief Tilburg heeft onlangs haar website vernieuwd. Veel bezoekers van de website kunnen echter niet wennen aan de nieuwe opzet.
  Dit blijkt ook uit een onderzoek dat men gehouden heeft. Lees verder..
   

  Hoop op Toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland

  (23 feb) 1914. Duitse legers vallen België binnen. Meer dan een miljoen Belgen vluchten naar het neutrale Nederland. Er moet opvang voor de vluchtelingen komen. Niet alleen een dak boven hun hoofd, maar ook voedsel, kleren en medische hulp. Om de tijd te vullen, doen de Belgische vluchtelingen iets bijzonders. Lees verder..
   

  OOK VOOR KPL-LEDEN

  (22 feb) Onze buurafdeling 's-HertogenboschTilburg nodigt speciaal KPL-leden uit om op dinsdagmiddag 8 maart in Tilburg deel te nemen aan Leden helpen Leden. Zie de Agenda voor die datum. Lees verder..
   

  Succesvolle 14e Duitslanddag in Verenigingscentrum ! [foto-impressie toegevoegd]

  (20 feb) De 14e Duitslanddag van de Nederlandse Genealogische Vereniging was weer een groot succes. Op zaterdag 13 februari telden wij 87 leden en 34 niet-leden, die door de 14 Duitse en 4 Nederlandse standhouders met hulp van de vaste groep vrijwilligers werden bediend. Lees verder..
   

  Het hoofdbestuur vergaderde op 17 februari 2016

  (19 feb) Om de Algemene Vergadering (= AV) in april voor te bereiden vergadert het hoofdbestuur (= HB) in de maanden februari en maart elk tweemaal. Lees verder..
   

  Alle Minse van d’n Twist (Westerbeek, Land van Cuijk)

  (19 feb)
  Zondag 28 februari 2016 vond om 13.30 uur in café Dinges in Westerbeek de officiële presentatie plaats van twee boeken met als titel : 'Alle Minse van d'n Twist'. Lees verder..
   

  Interessant, een onderzoek naar de geschiedenis van familie Werk-Tuntelaar en de 7 pijlers

  (12 feb) Er is een stijgende interesse om meer te weten te komen over de familie. Wie behoorden daartoe, wie was met wie getrouwd, waar kwamen ze vandaan? Het zijn maar enkele van de vele vragen die mensen zich stellen wanneer zij besluiten eens dieper in de geschiedenis van de familie te duiken. Lees verder..
   

  Tresoar onthult digitaal kijkje in rechtspraak uit de Middeleeuwen

  (11 feb) Geïnteresseerden in rechtspraak en geschiedenis kunnen vanaf vandaag hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de website van Tresoar. Op de website zijn vanaf vandaag namelijk 304.412 opnamen uit de Nedergerechten van Friese gemeenten te vinden. Lees verder..
   

  MyHeritage: Audio opnamen m.b.v mobiele apparaten en versie 8.0 van Family Tree Builder

  (11 feb) MyHeritage is druk deze maand; nadat vorige week in de mobiele apps de mogelijkheid werd toegevoegd om gemakkelijk audio opnames met uw familieleden op te kunnen nemen is deze week de nieuwe versie van Family Tree Builder, het gratis stamboom programma, uitgekomen. Lees verder..
   

  Regionaal archief West Brabant gaat verhuizen

  (11 feb) Zoals we al eerder berichtten, gaan de drie archieven in West Brabant per 1 juli samen. Lees verder..
   

  Update inlezen van WieWasWie aktegegevens in GensDataPro

  (11 feb) Gelijktijdig met de introductie van de nieuwe abonnementsstructuur heeft WieWasWie aanpassingen aangebracht in de opmaak van de persoonsnamen, waarbij het zoeken naar personen, genoemd in de documentdetailpagina, niet meer te activeren is via een aanklikbaar zoekloupje rechtsboven de naam, maar door klikken op de naam zelf.

  Dit heeft tot gevolg dat alle door GensDataPro ingelezen persoonsnamen van de bron voorafgegaan worden door de url van deze zoekopdracht. Lees verder..
   

  Gezocht: enthousiaste stamboomonderzoekers

  (10 feb) Het CBG en Het Utrechts Archief bieden genealogen een podium

  Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Het Utrechts Archief organiseren op donderdag 2 juni 2016 het Famillement - het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland. Nieuw dit jaar is de rubriek GenTalks, waarmee (amateur)genealogen een podium wordt geboden om te vertellen over hun stamboomonderzoek.  Het Famillement is het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland. Het is een gratis evenement dat zowel leken als gevorderden op het terrein van (familie)geschiedenis veel te bieden heeft.

  Het CBG heeft samen met Het Utrechts Archief de organisatie in handen. Op het programma staan lezingen, workshops, interviews, een informatiemarkt en een boekenprogramma. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere ontwikkelingen op het gebied van de genealogie, innovatieve onderzoeksmethoden Lees verder..
   

  De eroderende resultaten van het WieWasWie-project

  (09 feb) Bob Coret schrijft in zijn Blog over de betaalmuur op de WieWasWie-site het volgende:

  Vandaag is de betaalmuur geactiveerd op de WieWasWie website. Helaas brengt het langverwachte betaalde abonnement de stamboomonderzoeker geen nieuwe functionaliteit, er is alleen minder gratis. Wat is er eigenlijk sinds de dag dat de website live ging op 2 juli 2012 (alweer 3 jaar, 7 maanden en 6 dagen geleden) voor gebruikers bij gekomen op de website? En hoe verhoudt dit zich tot de voorganger Genlias?

  Gebruikersfuncties
  De eerste kritiek die losbarstte toen de WieWasWie website live ging betrof een functie die Genlias wél had en stamboomonderzoekers niet wilden missen: zoeken op twee personen. Er werd zelf een heuse protestactie (link om Genlias in lucht te houden. Het zoeken op 2 personen kwam, waarschijnlijk mede door de genealogen-opstand, Lees verder..
   

  Premium abonnement bij WieWasWie van start

  (08 feb) Vanaf vandaag heb je bij WieWasWie voor het zoeken op 2 personen een Premium Abonnement nodig. Datzelfde geldt ook bij het zoeken met jokers en de e-mail notificaties bij updates in de database. Lees verder..
   

  Het Hoofdbestuur vergaderde op 6 januari en 3 februari.

  (05 feb) Het hoofdbestuur is zeer bezorgd over de daling in het aantal leden van de vereniging. Lees verder..
   

  Nieuw boekje getiteld “Petit Guide généalogique Liège-Limbourg” komt uit op zaterdag 12 maart 2016.

  (04 feb) Er is een Franstalig gidsje in de maak, voor Belgische genealogen die onderzoek willen doen in Nederlands Limburg en het RHCL te Maastricht.
   Lees verder..
   

  Lezing over de z.g. "Koekoeksgraad" door forensisch DNA expert Maarten Larmuseau

  (03 feb) Met dank aan Yvette Hoitink (Dutch Genealogy Newsletter 25 dec 2015) hierbij een link naar een YouTube filmpje met een korte (9 minuten) lezing door forensisch DNA expert Maarten Larmuseau over de zogenaamde ‘koekoeksgraad’, de mate waarin de biologische vader verschilt van de wettelijke vader en vastgesteld middels genetisch verwantschapsonderzoek. Lees verder..
   

  Bossche Protocollen online

  (03 feb) Het Stadsarchief van 's-Hertogenbosch meldt dat men een flink deel van de bekende Bossche Protocollen online heeft en dat er meer zal volgen. Het zoeken naar de scans is nog wat lastig maar de eerste plaatjes zijn al gezien en de scans zien er zeer goed uit. Bravo... opnieuw een succes-story uit het Brabantse.
  Zie ook: link Lees verder..
   

  Family Tree Maker van Ancestry blijft bestaan. RootsMagic krijgt rechtstreeks toegang tot Ancestry.

  (02 feb) Zojuist maakte Ancestry.com op haar blog bekend dat na de eerdere aankondiging in december dat ze stopten met het populaire genealogie programma Family Tree Maker (FTM) toch mogelijkheden hebben gevonden voor het voortbestaan daarvan.
  Software MacKiev, die al jaren de Mac versie van FTM maakt, zal vanaf heden zowel de Mac als Windows versie gaan maken.
  Daarnaast krijgt ook RootMagic, een genealogie programma gemaakt door Bruce Buzbee de mogelijkheid om rechtstreeks met Ancestry.com stambomen te synchroniseren. Lees verder..
   

  Zilveren speld voor 20 jaar inzet voor de NGV

  (01 feb) Op 28 januari bezocht landelijk voorzitter Toon van Gestel, vergezeld door een delegatie van het afdelingsbestuur, Mevr. G.M.W. (Truus) Goverde-Leeuw in Roosendaal, om haar te bedanken voor ruim 20 jaar inzet voor de afdeling en dan met name voor de verzorging van het afdelingsblad. Als blijk van waardering kreeg ze door de landelijk voorzitter een zilveren speld uitgereikt, terwijl de afdeling haar, naast een bos bloemen verraste met een USB-stick, met daarop alle afdelingsbladen in de afgelopen 25 jaar, aangevuld met andere publicaties van de afdeling uit het verleden. Lees verder..
   
  Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

  Evenementen binnenkort

  di 01 mrt Rijswijk 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.
  wo 02 mrt Udenhout De nieuwe website van het Regionaal Archief Tilburg
  wo 02 mrt Utrecht Voorouderspreekuur
  wo 02 mrt Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
  za 05 mrt Almere Voorouderspreekuur Almere Stad
  za 05 mrt Weesp NGV-webmasterdag
  di 08 mrt Tilburg Leden helpen leden
  di 08 mrt Ugchelen (Apeldoorn) De Nederlandse schutterij door de eeuwen heen
  wo 09 mrt Emmeloord Voorouderspreekuur Emmeloord
  wo 09 mrt Delft Genealogisch spreekuur in Delft
  wo 09 mrt Delfgauw "Een boek maken in Word" [aanvang: 19.30 uur]
  wo 09 mrt Oudorp(Alkmaar) Afdelingsbijeenkomst
  wo 09 mrt Koog aan de Zaan Pruiken en Patriotten
  wo 09 mrt Utrecht Clubavond NGV-afd. Utrecht met een lezing over "Weg met die zooi?"
  wo 09 mrt Groningen Lezing: Over de punt van Reide
  wo 09 mrt Pijnacker Het geheim van de Valeriusstraat
  do 10 mrt Den Haag Handel en wandel van de Boekenjood
  do 10 mrt Hoorn (NH) VOC fluytschip ‘De Brug’ uit Enkhuizen
  do 10 mrt Delft ‘De lotgevallen van Delftse beeldenstormers’ De Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten in
  vr 11 mrt Hoorn Voorouderspreekuur
  vr 11 mrt Tiel Genealogisch Café
  za 12 mrt Boxmeer 12 maart 2016: grote genealogische contactdag
  za 12 mrt Veldhoven Stamboomcafë Bibliotheek Veldhoven
  za 12 mrt Maastricht 11e Genealogiedag Limburg
  za 12 mrt Hoogeveen Twee lezingen op zaterdag 12 maart in De Vredehorst te Hoogeveen
  za 12 mrt Leeuwarden Wetenschappelijke databases - HSN EN LINKS
  za 12 mrt Borne 'Wij vertrouwen op de keizer',Sallanders in dienst van Napoleon
  ma 14 mrt Sittard Fotodatering
  di 15 mrt EINDHOVEN LEZING: GENEALOGIE EN SOCIAL MEDIA
  di 15 mrt Tiel De 'Spaanse griep' en andere nare gevolgen van de Grote Oorlog 1914-1918
  di 15 mrt Amsterdam-Buitenveldert Afdelingsbijeenkomst met lezing: Zeventiende-eeuwse bolwerken van Amsterdam
  wo 16 mrt Breda Stamboomcafé + introductie genealogie
  wo 16 mrt Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
  do 17 mrt Amersfoort Lezing "Delpher: De krant als bron voor Genealogisch Onderzoek"
  za 19 mrt Weesp NGV-PR-dag 2016 (vervalt)
  za 19 mrt Kapelle Genealogische en Heemkundige markt
  za 19 mrt Delft Opening tentoonstelling 'Christus in beeld'
  za 19 mrt Haarlem Voorouder-spreekuur
  za 19 mrt Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
  za 19 mrt Delft 'Themamiddag Alblasserwaard' bij 'Ons Voorgeslacht' in Delft
  za 19 mrt Vlaardingen Genealogisch cafe en laptop-middag
  di 22 mrt EINDHOVEN START CURSUS FAMILIEGESCHIEDENIS (GENEALOGIE VOOR GEVORDERDEN)
  di 22 mrt Leiderdorp De immigratie vanuit Duitsland naar Nederland
  do 24 mrt Lelystad Wat deden je voorouders in de winter?
  vr 25 mrt Lelystad Voorouderspreekuur FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
  di 29 mrt Den Haag Stamboomcafé CBG; Geneanet
  wo 30 mrt Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
  wo 30 mrt Haarlem Ledenavond + lezing;

   
  Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

  Cursussen binnenkort

  za 05 mrt Utrecht Workshop archiefonderzoek zaterdag 5 maart 2016
  wo 09 mrt Alkmaar Introductiemiddag Archief
  wo 09 mrt Hengelo Basiscursus stamboomonderzoek (Helaas de cursus is volgeboekt!)
  do 10 mrt Alkmaar Workshop Kadastrale Informatie
  za 12 mrt Amsterdam Huizenonderzoek in Amsterdam
  do 17 mrt Alkmaar Workshop Verborgen Familieverleden
  di 22 mrt Alkmaar Workshop Notariële en Oud-Rechterlijke Archieven
  di 22 mrt EINDHOVEN Familiegeschiedenis (Genealogie voor Gevorderden)
  wo 06 apr Hoogeveen Cursus GensDataPro
  wo 06 apr Alkmaar Introductiemiddag Archief
  di 12 apr Breda Studiedag: 'De Hanze' in al zijn aspecten.
  di 12 apr Middelburg Het restauratieatelier - Kijkje achter de schermen (voor ZVU- donateurs)
  ma 18 apr Alkmaar Workshop Onderzoek naar Huizen, Winkels en Bedrijven

   
  Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. pijl omhoog

  Recente prikbordberichten

  26 feb Maaike Pieters Postma geboren Wijnaldum 25 feb 1873
  26 feb Maaike Pieters Postma geboren Wijnaldum 25 feb 1873
  26 feb Ludwig Carl Janssen tr 1882 Virginie A.H. Dekens / Nederlands-Indië
  23 feb Anna Marta Happel (vraag 2...)
  23 feb Controle transcriptie
  23 feb Anna Marta Happel
  13 feb Te koop "Trouwen in Mokum / Jewish marriage in Amsterdam 1598-1811"
  09 feb Begr. v. Joannes Cristiaen STREEP / STRIJP na 1654
  09 feb Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief
  07 feb Doop Willemijntje de Beer
  07 feb Doop Elisabeth (Lijsbet) van Buuren.
  03 feb Geert Meertens uit Breskens (1643)
  03 feb Jan Centsen uit Groede (1623)
  02 feb wat betekent een notitie in de kantlijn van het Lidmatenboek NedHerv. Amsterdam?
  02 feb Folker(t)sma-Smeding

   
  Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

  Recente verslagen van evenementen

  wo 17 feb Rosmalen Lezing Het zoeken van akten bij FamilySearch

   
  Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. pijl omhoog

  Recente publicaties van leden

  14 feb Dordtenaren onder Napoleon 1810-1815
  14 feb Jasper Bokhoven. Het leven van een Leerdamse militair en bedelaar

   
  Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. pijl omhoog

  U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
  U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

  ©2016 NGV
  De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257