NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2015 nummer 77

zondag 1 november 2015

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


Gens Nostra: nummer 11 verschijnt eerste week van november 2015

De novembereditie van Gens Nostra is een vervolg op het in mei uitgebrachte themanummer getiteld 'Napoleon en onze voorouders'. Voor het thema werden veel artikelen ingezonden en niet alle bijdragen konden worden opgenomen. In dit vervolg domineren minder de verhalen over de dienstplichtigen en hun militaire carrières, maar meer de familiegeschiedenissen gekoppeld aan andere aspecten van de Franse overheersing. Het bevat bijvoorbeeld een bijdrage over 'Patriotten versus Prinsgezinden', 'de gevolgen van de handelsoorlog tegen Engeland' en voorts tonen bijdragen over 'met onderscheidingen geëerde oorlogsveteranen' aan hoe men decennia later terugblikte op de oorlogen voor en tegen Napoleon.
We beginnen met een artikel van Tiny Hofman en Jan Duijm getiteld 'De invloed van Napoleon op het nageslacht van Hermanus Duijm'. De gezindheid van zijn vader, een patriot waarvan velen in Hellevoetsluis niets moesten hebben, beïnvloedde vermoedelijk zoon Hermanus toen hij zich in 1810 op 19-jarige leeftijd aanmeldde bij de 'Garde Nationale de la Hollande'.
Frits van Oostvoorn schreef een familiegeschiedenis, getiteld 'Franse overheersing en de gevolgen voor de vissers in Middelharnis'. In deze bijdrage blijkt het gedrag van de visser Jan Melcherts van Oostvoorn nauw verbonden met de vele bestuurlijke maatregelen uitgevaardigd tijdens de Franse overheersing en in het teken stonden van de oorlogvoering tegen Engeland.
Daarna komt een bijdrage van mevrouw Hans van Batenburg-Gooszen getiteld 'De Familie Vrijthoff en de Franse overheersing' aan bod. Dit artikel valt uiteen in twee delen. Het eerste deel handelt over de familie in Maastricht voor en tijdens de Franse overheersing. Het tweede deel betreft de belevenissen van Leonard Vrijthoff tijdens de slag bij Waterloo, een terugblik door hemzelf opgeschreven vlak voor zijn overlijden in 1861.
In 'Liever Hollands dan Frans: met de Hollandse Brigade op pad voor het Franse Keizerrijk' vertellen Jan Palmen en Vincent Evers over Johannes Palmen afkomstig uit Limburg. De geboorteplaats van Johannes, die dienst neemt in het 2e Regiment infanterie van het Bataafsche leger in 1808, lijkt in het begin een raadsel. Verdere naspeuringen onthullen dat hij voor Napoleon vocht van Stralsund aan de Oostzee tot in Spanje.Oefening van een vrijkorps. Ontleent aan www.geheugenvannederland.nl: Atlas Van der Kolk

Naar aanleiding van een krantenbericht uit 1863 vertelt Gert Schalkwijk in 'Wouter Schalkwijk, held van Waterloo' over een van de velen die onder de Prins van Oranje bij Waterloo hadden gestreden en na de slag werden beloond met de Militaire Willemsorde. In het midden van de negentiende eeuw ontstaan er grote controverses over de acceptatie van de Sint-Helena medaille, uitgereikt door keizer Napoleon III aan veteranen die in dienst waren geweest van zijn oom, keizer Napoleon I.
Verder volgt een beschouwing van Harmen Snel over de vernoeming van kinderen naar 'de bezetter of bevrijder' Napoleon Bonaparte en in het artikel van Tineke Slof vinden we een voorbeeld van deze naamgeving. Tot slot vertelt Harry Berg over een voorouder, Jelle Gerrits Berg, die na de veldtocht van 1812 te voet terugkeerde naar Sappemeer en daar scheepsbouwer werd.
De rubriek Digitaal staat ook in het teken van het thema, Bas Lems schrijft hierin een stukje over het digitaal zoeken naar voorouders in de militaire stamboeken van het leger van Napoleon en in de rubriek Boekrecensies worden een paar aan de Franse overheersing gewijde boeken besproken.

De redactie wenst de lezers veel plezier met de komende uitgave van Gens Nostra.

Frits van Oostvoorn
Hoofdredacteur Gens Nostra


Herhaalde oproep voor het insturen van bijdragen voor een Themanummer
in Gens Nostra in 2016 over "Immigratie en onze voorouders".


De redactie is van plan om in 2016 een Themanummer over "Immigratie en onze voorouders" over vele eeuwen uit te brengen. Of dit lukt hangt volledig van de te ontvangen bijdragen af.
Het kunnen familiegeschiedenissen, biografieën en beschouwingen over bronnen in binnen- en buitenland zijn. Hieronder een paar suggesties:
a. Familieonderzoek in Nederland en buitenland over:
- bronnen en akten over goederenbezit en heraldiek,
- familienetwerken in plaats van aankomst of vertrek,
- remigratie, bepaalde beroepen en religies.
b. Immigratie uit landen en van groepen zoals:
- Frankrijk, Vlaanderen, Duitsland, Italië en Oost-Europa,
- Nederlands Oost- en West-Indië (Indonesië, Suriname, Antillen)
- religieuze groepen: Mennonieten, Joden en Hugenoten
- beroepen: seizoenarbeiders, militairen enz.

Bij terugkeer van emigranten moet men denken aan de Hollanders die zich vanaf de zestiende eeuw vestigden in Nederlands Oost- en West-Indië, Zuid-Afrika, Brazilië en elders in de wereld en waarvan afstammelingen later soms terug kwamen naar Nederland.

Insturen van uw bijdragen voor 1 februari 2016.

Raadpleegt u vóór het schrijven en insturen van uw bijdrage eerst de 'Richtlijnen voor publicatie in Gens Nostra' en pas deze toe. U kunt deze vinden op webstek: www.ngv.nl/wwwGNO.
Stuur uw bijdragen naar de redactie van Gens Nostra: GNredactie@ngv.nl
Na ontvangst van uw bijdrage krijgt u binnen circa drie weken een bevestiging van ontvangst en binnen ongeveer drie maanden de eerste informatie over de mogelijkheden van een eventuele plaatsing.

Frits van Oostvoorn


De NGV digitaliseert

Deze maand: Ria HogenesMijn naam is Ria Hogenes en ik ben al meer dan 40 jaar lid van de NGV. Als jong meisje raakte ik geïnteresseerd in mijn familiegeschiedenis. Het begon in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Mijn oom van amper 20 jaar oud was ondergedoken en dat betekende dat hij dagen, weken, maanden op zolder zat, ver van de wereld en met een zee van tijd. Ik als meisje van 9 jaar zocht hem altijd op en hoorde met plezier over onze familiegeschiedenis en schreef de verhalen allemaal op.

Later door mijn werk als wetenschappelijk medewerkster deed ik veel literatuuronderzoek en dat past natuurlijk wel een beetje bij archiefonderzoek. Ook toen was ik actief met het genealogisch onderzoek naar mijn eigen familie. Dat ging veel moeizamer dan vandaag de dag en ik moest ook echt naar de archieven reizen om daar zaken op te zoeken die je vandaag in een ogenblik op internet kunt vinden.

Na mijn pensionering ben ik medewerkster geworden bij het verenigingscentrum, eerst in Naarden en later in Weesp. Daar heb ik veel gewerkt aan het bijhouden van de knipsels. Het leuke van het werk in het verenigingscentrum is dat je gemakkelijk ook onderzoek kunt doen naar de gegevens die je zelf bijzonder interesseren. Ook het samenwerken met mede-geïnteresseerden is heel stimulerend.

Nu werk ik mee in de scangroep in Weesp. We scannen de familiedocumenten en zorgen dat deze correct beschikbaar komen op de NGV-website. Er zijn bijna 200 vrijwilligers die thuis de namen uit de documenten overnemen in de index. Is het niet prachtig dat vervolgens elk lid thuis al deze documenten kan opvragen en bestuderen? Wat een indrukwekkend project!

We zijn onlangs begonnen aan het scannen van de familieadvertenties die al bijna 70 jaar door de leden zijn verzameld. Dat wordt toch zo'n mooie verzameling!

Als u ook wil meedoen, stuur dan een mailtje naar vcescanbeheer@gmail.com
Echt het is hartstikke leuk om aan mee te werken!

Wilt u zelf eens een stukje tekst plaatsen in de nieuwsbrief over iets wat het weten waard is voor andere lezers.
Stuur dan uw tekst naar webredactie@ngv.nl

De webredactie.

  pijl omhoog

Nieuws

<

Column nr. 63

(01 nov)

Ik schreef in november 2014 in Gens Nostra het artikel Digit@@l zoeken in kranten. Van Delpher kreeg ik een mail waarin een link (tinyurl.com/q9p4yxx) staat naar een youtube filmpje over sneller zoeken. Nieuw is de mogelijkheid te zoeken met historische spellingvarianten. Vanaf 25 juni staat deze optie standaard ingeschakeld bij het uitgebreid zoeken. Als u hem niet wilt gebruiken, kunt u de optie uitzetten bij de instellingen.

academischecollecties.nl is een website waarop u de collecties van universiteiten kunt ontdekken. Bij de uitleg over wat Academische Collecties zijn staat de verklaring dat "de verzameling net zo uiteenlopend is als de studies die er gedaan worden. Het zijn de spullen die zijn gebruikt bij het onderzoek en in het onderwijs".
Dit zijn o.a. afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, vazen, borden, boeken, meubels enz. Op de startpagina kunt u in de collectie zoeken Lees verder..
 

Threant 2015 nr. 4

(01 nov) Inhoud van Threant 2015 nr. 4 Lees verder..
 

Overzicht kranten in Friesland'

(30 okt) Het archief Leeuwarden geeft overzicht van Friese kranten; een ware genealogische goudmijn voor de moderne genealoog. Lees verder..
 

Gevaar dreigt voor het Holocaust-onderzoek door Europese wetgeving

(29 okt) Europese ontwerp-wetgeving ter bescherming van de persoonlijke gegevens van de burger in het digitale tijdperk, kan een bedreiging vormen voor het Holocaust onderzoek. Een internationale instantie belast met het bevorderen van herinnering aan deze massaslachting beweerde dit, zo lezen we in de Jerusalem post. Deze nieuwe verordening, is onderdeel van een uitgebreide Europese push voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Lees verder..
 

Wederom hulp aangeboden bij het zoeken naar Franse voorouders

(28 okt) Robert Philippo gaat weer naar Noord-Frankrijk op 15 november 2015 Lees verder..
 

Bericht uit Leeuwarder krant over archief Leeuwarden.

(28 okt) Van dertien miljoen Friezen zijn nu geboorte-, trouw- en overlijdensgegevens online te raadplegen. Deze informatie is te vinden op een vernieuwde versie van de site Allefriezen.nl, een digitaal platform op het gebied van genealogie in Friesland. Lees verder..
 

Leuk filmpje Groninger archief

(27 okt) Wie iets leuks wil zien moet naar het Groninger archief gaan.
zie link Lees verder..
 

Amstelland nr 100 2015 nr 3

(26 okt) P.A. Harthoorn, in memoriam. (zilveren spelddrager van de vereniging, had tijdelijk in huis het archief van de vereniging, was expert op het gebied handmerken waarover hij een standaardwerk schreef.)
Dit is het honderdste nummer van Amstelland. Het was een aardig idee om alles wat met honderd te maken had als onderwerp van dit nummer te nemen, in de vorm van korte verhalen.
Leuk nummer. Lees verder..
 

Nieuws van het National Geographic Geno 2.0 project

(25 okt) Dit project is gestart in 2005 met als primaire doelstelling om niet de genealogische gegevens gerelateerd aan het rechtstreekse voorouder onderzoek te verzamelen, maar zich vooral te richten op diepte-genealogie d.w.z. het onderzoek naar zeer vroege migratie-stromen in de wereld. Meer dan 700.000 personen hebben aan dit project deelgenomen en men is daarmee voortrekker op dit gebied geworden. Daarmee is dit bericht ook relevant voor de Nederlandse genealoog. Men kan door deelname aan dit project een bijdrage leveren aan deze real-time wetenschappelijke research en meer daarvan leren dan men eerder voor mogelijk hield. Lees verder..
 

Belangrijk Europees Kranten nieuws

(24 okt) Het Europeana Kranten Project heeft nu meer dan 20 miljoen krantenpagina's online beschikbaar

Dit Europeana Kranten Project is een consortium van 18 partners, gecoördineerd door de Berlijnse Staatsbibliotheek (Staatsbibliothek Berlin). De 18 partners hebben als doel: de digitale historische kranten van Europa beter toegankelijk maken. Het consortium heeft meer dan 20 miljoen kranten gescand waarvan 12 miljoen volledig doorzoekbaar zijn met behulp van Optical Character Recognition (OCR) technologie. Uiteindelijk zullen alle online kranten doorzoekbaar zijn. Alle inhoud is online beschikbaar (gratis). Lees verder..
 

Vernieuwing statuten NGV

(23 okt) Aan de leden van de NGV,

Afgelopen maanden is gewerkt aan de vernieuwing van de statuten van de NGV.

Het hoofdbestuur heeft deze ter vaststelling aangeboden aan de Algemene Vergadering welke op 28 november plaatsvindt. Lees verder..
 

US Politie vraagt Ancestry.com en 23andMe naar DNA gegevens van verdachten

(20 okt) Dit nieuws zal zeker het aantal rechtszaken doen toenemen als er privacy en grondwettelijke bepalingen in geding zijn. DNA van een ver familielid kan iemands maatschappelijke positie plots veranderen in die van een verdachte. Dit als het Y-DNA van een potentiele crimineel familielid tendele overeenstemt met dat van betrokkene. Zowel Ancestry.com en 23andMe hebben in hun privacy beleid aangegeven dat zij hun opgeslagen informatie slechts overdragen aan de politie na een gerechtelijk bevel. In een rechtszaak zijn deze DNA bedrijven dus wettelijk verplicht om de politie hun gegevens te verstrekken, zo stellen deze ondernemingen in hun voorwaarden. Dat is niet algemeen bekend. Lees verder..
 

11 en 30 jg 20 2015 nr 4

(19 okt) Op het voorblad het wapen van de opgeheven gemeente Boarnsterhim
Rijk gevuld nummer Lees verder..
 

Heraldisch Tijdschrift 2015 nr 3

(18 okt) In memoriam A H Hoeben (een van de oprichter afdeling Heraldiek, auteur 2 heraldische boeken, zilveren speld drager, vmlg hoofdredacteur heraldisch tijdschrift) Lees verder..
 

Limburgs Tijdschrift voor Genealogie jg 43 2015 nr 3

(17 okt) Prachtig uitgegeven en geïllustreerd nummer. Lees verder..
 

Open data beschikbaar in Archief Leiden e.o.

(16 okt) Archiefinstelling Erfgoed Leiden en Omstreken biedt de volgende open data: Lees verder..
 

Open Data Archief Leiden e.o.

(16 okt) Archiefinstelling Erfgoed Leiden en Omstreken biedt de volgende open data: Lees verder..
 

Open data beschikbaar in Archief Ede

(15 okt) De volgende open data zijn in de archiefinstellingen in Ede beschikbaar: Lees verder..
 

Het Derde Limburgs Kwartierstatenboek verschijnt

(14 okt)
De presentatie zal plaatsvinden op zaterdag 21 november a.s. om 15:00 uur in het Museum Cuypershuis te Roermond, Pierre Cuypersstraat 1. Lees verder..
 

Gegevens Burgerlijke Stand Stadsarchief Rotterdam nu beschikbaar als open data

(14 okt) Het Gemeente Archief Rotterdam heeft een nieuwe naam gekregen en heet nu Stadsarchief Rotterdam. Dit stadsarchief Rotterdam geeft deel van zijn gegevens vrij voor hergebruik. Bij deze zogenoemde open data gaat het vooral om gegevens van de Burgerlijke stand, die interessant kunnen zijn voor bijvoorbeeld genealogische toepassingen. Eén dataset betreft kadastrale gegevens uit 1832. Deze datasets zijn nu te downloaden vanaf de Rotterdam Open Data Store. Het gaat om de volgende sets: Lees verder..
 

Wij van Zeeland 17 nr 3 2015

(12 okt) In memoriam Paul Harthoorn (was specialist handmerken)
Prachtig en goed gevuld nummer. Lees verder..
 

Overzicht van de haplotypering van de Nederlandse niet Friese bevolking voor Dummys

(10 okt) Frequentie van haplotypen in Nederland zowel van Y-DNA en Mt-DNA: Lees verder..
 

Genealogica 2015 nr 3

(10 okt) Overwegend afdelingsnieuws
3 aardige korte verhaaltjes Lees verder..
 

West-Fries archief : De Uitdaging

(09 okt) Vanochtend 9 oktober 2015 zijn we gestart met De Uitdaging. Tijdens de Maand van de Geschiedenis willen wij het oudste lidmatenboek toegankelijk maken via de website www.velehanden.nl. Lees verder..
 

De Maasgouw 2015 jg 14 Nr 3; o.a. Kunstenaars gebroeders Kessels.

(09 okt) Een aardig biografisch artikel Lees verder..
 

Bericht van Tilburg: De overlijdensverklaringen een veelal onbekende bron

(08 okt)
Vrij onbekend archiefmateriaal zijn de de overlijdensverklaringen opgemaakt door een arts. Op deze briefjes staat naast de naam van de overledene ook de doodsoorzaak vermeld . Natuurlijk is de oorzaak van overlijden of ziekte in het Latijn vermeld. Maar met een beetje hulp van internet kom je daar vaak wel uit.
Door sommige onderzoekers worden deze overlijdensverklaringen gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen over opmerkelijke sterfgevallen binnen een familie of een hardnekkig gerucht wat al generaties rond zoemt. In een enkel geval is het gebruikt om bewijzen te vinden voor een zeer zeldzame erfelijke ziekte.
De briefjes waar deze informatie op te vinden is zijn in verschillende gemeentearchieven terug te vinden onder de zoekterm – overlijdensverklaringen –
De Tilburgse verklaringen zijn te vinden in het archief van de Burgerlijke Stand maar bij andere gemeentes zijn ze opgenomen in het archief van het gemeentebestuur. Lees verder..
 

NGV Dienst ComputerGenealogie verstuurt eerste nieuwsbrief GensDataPro

(06 okt) De NGV Dienst ComputerGenealogie heeft zaterdag 3 oktober de eerste GensDataPro nieuwsbrief verzonden aan de gebruikers van GensDataPro. Lees verder..
 

Tilburgs archief bericht: Adresboeken van Tilburg van 1865 tot 1969 digitaal in te zien

(06 okt)
Belangrijk bericht van Tilburg: Door de jaren heen zijn er heel wat adresboeken in Tilburg verschenen. Werd in het adresboek van 1865 maar een select gedeelte van de inwoners genoemd, bedoeld voor aanschrijven van de kiezers die een minimum inkomen moesten hebben.


In het adresboek van 1889 is er een complete opsomming van inwoners, verenigingen, scholen en allerlei bedrijven en winkels. Wat het zeker ook een interessante bron maakt is dat het beroep vermeld wordt van het hoofd van het huishouden. Maar ook is er informatie terug te vinden over het inkomen. Lees verder..
 

13 miljoen Friezen in "Alle Friezen"

(06 okt) Van dertien miljoen Friezen zijn de geboorte-, trouw- en overlijdensgegevens nu online beschikbaar. Het gaat hierbij om alle Friezen die geboren, getrouwd of overleden zijn in de provincie Friesland, van de zestiende eeuw tot begin zestiger jaren van de vorige eeuw. De gegevens zijn te vinden op de nieuwste versie van AlleFriezen, hét genealogisch platform van Friesland: allefriezen.nl. Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden, de Friese gemeentearchieven en het Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland hebben gemeenschappelijk dit project uitgevoerd.

Vanaf maandag 5 oktober worden stamboomonderzoekers vanaf de site van Tresoar direct doorgelinkt naar de nieuwe site AlleFriezen. Door de bundeling van genealogische informatie biedt allefriezen.nl de onderzoeker 6 miljoen records met informatie over zo'n 13 miljoen personen. De website presenteert zich hiermee als hét genealogisch platform van Friesland. Tresoar is er samen met de deelnemende instellingen in geslaagd Lees verder..
 

1340 - 2015 nr 3

(05 okt) Overwegend intern afdelingsnieuws, een heel aardig artikel wordt hier opgenomen Lees verder..
 

Blood of the Celts. - At the bottom in English (after *).

(05 okt) Dit verhaal ontleen ik aan de site van Boed Marres, een expert op het gebied van diepte genealogie. Niet ieder zal dit slles begrijpen, maar mijn bedoeling is te denonstreren hoe snel diit diepte onderxzoek vordert en wat wij in Nederland nog mogen verwachten. Diut verhaal betreft de bitse eilanden.
Dit is een aanvulling op haar eerdere boek, Ancestral Journeys van Jean Manco. Beiden boeken behandelen de Europese prehistorie. Het eerste boek begint bij de herbevolking van Europa na de ijstijden en beschrijft de geschiedenis in een Europees kader. Het tweede boek begint bij de Bronstijd. Hierin wordt de geschiedenis van de Kelten beschreven, maar het meest uitgebreid in Groot-Brittannië. Het was daar dat deze cultuur het langst heeft bestaan en op enige plaatsen in de taal zelfs tot nu toe nog.
Vernieuwend is de aandacht die besteed wordt aan DNA onderzoek. Deze nieuwe hulpwetenschap is in staat veel hypothesen met feiten te onderbouwen en anderen afdoend te verwerpen.
Ik pik hier een Lees verder..
 

Gens Nostra 2015 nr 10

(04 okt) Toon van Gestel: Onderneem actie en doe je mond open ( Wat verscholen in dit nummer is een commentaar van onze voorzitter Ton van Gestel op de enquete die onlangs onder leden is gehouden. De meningen lopen nogal uit een en zijn soms moeilijk verenigbaar. Veel leden blijken de weg niet in de vereniging te kennen. Het beste is dat men binnen zijn eigen afdeling hulp zoekt en zijn mond moet open doen.

Verder enkele knappe genealogische onderzoekingen Lees verder..
 

Patroon variatie van vingerafdrukken indicatief voor etnische afkomst

(03 okt) De meerderheid van de antropologische studies over dermatoglyfen onderzoekt de erfelijkheid en inter-populatie variatie van Level 1 detail (bv soort patroon, totale telling groeven en richels), terwijl forensische wetenschappers concentreren op de individuele uniciteit van niveau 2 en 3 detail (bijv details en poriën, respectievelijk) voor positieve identificatie. De huidige studie overbrugt de kloof tussen de onderzoeker-practicus door het onderzoeken van geslacht, de etnische afkomst, en het patroon variatie van Level 2 detail (bijv details).

Detail variatie betreffende etnische groepen levert informatie die waardevol is in een forensisch antropologisch setting. Am J Phys Anthropol, 2015. © 2015 Wiley Tijdschriften, Inc. Lees verder..
 

Etty Hillesum Onderzoekscentrum geopend te Middelburg

(03 okt) In juni van dit jaar verhuisde het Etty Hillesum Onderzoekscentrum (EHOC) van Gent naar het Zeeuws Archief Middelburg. Afgelopen donderdag 1 oktober werd het centrum officieel geopend. Etty Hillesum stierf op 29 jarige leeftijd in Auschwitz. Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden hield zij van het leven. Het was haar wens om lang te leven. En als dat haar niet gegund was, dan hoopte zij dat een ander haar leven verder zou leven. Lees verder..
 

Goudse Archief bericht: Goudsche en Schoonhovensche Courant: nu op de website!

(03 okt) Door de inzet van velen komen oude kranten nu beschikbaar on-line, het is een geweldige genealogische bron. Belangrijker voor de genealogie zijn vooral lokale kranten dit zij er twee. Lees verder..
 

Transcriptie resolutieboek Zutphen

(02 okt) Sinds kort is de transcriptie van het eerste memorie- en resolutieboek van de stad Zutphen volledig digitaal beschikbaar. Deze “notulen van de raad” uit de periode 1573-1584 geven inzicht in een belangrijke periode uit de Zutphense geschiedenis. Vrijwilliger Sjoerd Galema heeft ruim anderhalf jaar aan de transcriptie gewerkt. Lees verder..
 

Webarchivering voor de website Land van Kessel

(01 okt)
De webmaster van de bij veel genealogen bekende website Land van Kessel (Noord-Limburg), heeft op 24 september 2015 een positief bericht ontvangen van de Koninklijke Bibliotheek.


 Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

Evenementen binnenkort

di 03 nov Haarlem Voorouder-spreekuur
di 03 nov Amersfoort Afdelingsledenvergadering en lezing Geneanet
di 03 nov EINDHOVEN JAARLIJKSE BIJEENKOMST NIEUWE LEDEN
wo 04 nov Utrecht Voorouderspreekuur
wo 04 nov Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
wo 04 nov Breda Ledenvergadering
vr 06 nov Leiden Symposium ‘Gebouwd in Leiden’
za 07 nov Middelburg Genealogische Contactdag Dag i.h. Zeeuws Archief
za 07 nov Leiden 113e Dies van de Historische Vereniging Oud Leiden
za 07 nov Amersfoort Genealogiedag in Archief Eemland in Amersfoort
za 07 nov Almere Voorouderspreekuur Almere
ma 09 nov EINDHOVEN Start Cursus PALEOGRAFIE II (gevorderden) VOLGEBOEKT
di 10 nov EINDHOVEN NAJAARSLEDENVERGADERING
di 10 nov EINDHOVEN LEZING: WEG MET DIE ZOOI?
di 10 nov Nijmegen -[u] Feestelijke afdelingsavond![/u], die staat in het teken van het 9e lustrum van de afdeling
wo 11 nov Utrecht Clubavond met korte ledenvergadering en daarna de 10-minutengesprekken door onze leden
wo 11 nov Alkmaar(Oudorp) Afdelingsledenavond + lezing
do 12 nov AMERSFOORT Spreekuur stamboomonderzoek en familiegeschiedenis
do 12 nov Purmerend Voorouderspreekuur in het Waterlands archief
do 12 nov Delfgauw 'Onderwijs en schoolmeesters op platteland van Zuid-Holland 1572-1795' aansluitend op ALV
do 12 nov Groningen Afdelingsledenvergadering
vr 13 nov Hoorn Voorouderspreekuur
za 14 nov Baarn De familie Heintgens uit Ratingen en Holland
za 14 nov Weesp Dienst ComputerGenealogie in het VC Weesp aanwezig voor informatie
za 14 nov Borne Twentse VoorouderDag 2015
za 14 nov Vlaardingen Ledenvergadering en lezing : ‘Op zoek naar voorouders... een boeiende hobby’
zo 15 nov Quesnoy sur Deule France Genealogiebeurs in Noord Frankrijk
zo 15 nov Quesnoy-sur-Deule , France Forum de la Chatellenie de Lille
ma 16 nov ROSMALEN Afdelingsledenvergadering NGV-HTB
ma 16 nov Rosmalen Genealogie en internet
di 17 nov Tiel Het naamrecht vroeger en nu
di 17 nov Tiel Algemene Leden Vergadering
wo 18 nov BEST BESTUURSVERGADERING KPL
wo 18 nov Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
wo 18 nov Breda Bijeenkomst nieuwe leden
wo 18 nov Naarden Afd. Leden Verg. gevolgd door 10-Min Praatje en lezing door Streekarchief Gooi en Vechtstreek
wo 18 nov Groningen Nijhuis - architect
za 21 nov Roermond Presentatie Derde Limburgs Kwartierstatenboek
za 21 nov Haarlem Voorouder-spreekuur
za 21 nov Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
za 21 nov Veldhoven Stamboomcafë Bibliotheek Veldhoven
za 21 nov Hoogeveen Algemene Ledenvergadering (Najaarsvergadering)
za 21 nov Leeuwarden Tienminutenpraatjes
za 21 nov Boxmeer Lezing 'Weg met die zooi'
za 21 nov Kapelle Alg.Najaarsledenvergadering met lezing Computergenealogie voor dummy's
za 21 nov Hoogeveen Bijeenkomst over 'delen en vermenigvuldigen': het scannen van familiedocumenten - Deel 2
di 24 nov Den Haag Stamboomcafé CBG; De Groninger Kermis
di 24 nov Leiderdorp Jubileumbijeenkomst afd. Rijnland 30jaar, ALV en Lezing
wo 25 nov Haarlem Ledenavond + lezing;
vr 27 nov Lelystad Voorouderspreekuur Nieuw Land Erfgoedcentrum Lelystad
vr 27 nov Den Helder Onderzoek in Duitse archieven.
za 28 nov Driebergen NGV Algemene Vergadering
di 01 dec Haarlem Voorouder-spreekuur
wo 02 dec Utrecht Voorouderspreekuur

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

Cursussen binnenkort

ma 02 nov Delft 'In drie middagen wegwijs in Archief Delft' (workshops)[volgeboekt!]
ma 02 nov Middelburg Paleografie voor gevorderden
ma 02 nov Nunspeet Familiegeschiedenis schrijven
di 03 nov Vleuten Genealogie
vr 06 nov Heusden Introductie in het Archief
za 07 nov Tilburg Familiegeschiedenis
za 07 nov Amsterdam Huizenonderzoek in Amsterdam
ma 09 nov Eindhoven PALEOGRAFIE II (voor gevorderden) op 6 middagen VOLGEBOEKT
ma 09 nov Leiden Familiegeschiedenis schrijven
di 10 nov Rijswijk Workshop Genealogie op Internet.Waar komen mijn voorouders vandaan?
do 12 nov Den Helder Genealogie
do 12 nov Naaldwijk Westlandse historie in woord en beeld (workshop)
vr 20 nov Middelburg Zoeken met gedigitaliseerde kaarten
di 01 dec Beek Stamboom op de PC - Aldfaer
za 12 dec Amsterdam Workshop Amsterdam en Slavernij

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. pijl omhoog

Recente NGV prikbordberichten

29 okt Elisabeth Schuerman
25 okt Adrianus j Janes van der Meijde geb Spijkenisse in 1920 ,zoek ouders
24 okt Louisa Johanna Takkenberg
22 okt Oproep kantongerecht 1945
21 okt Klaas Oostra, gehuwd met Anna Regerdina Groen.
21 okt pachtcontracten 17e eeuw Utrecht
21 okt St Vincentius lagere school klasse C 1924 Amsterdam
16 okt Hollandischen Krieg Boicke oder Beucke Maas
15 okt Bericht voor vroegere deelnemers aan project "Zonen van Adam in Nederland.
14 okt Hendrik Derksx Wilhelmina Janssen
09 okt Wie heeft foto’s of verhalen van Willem de Groot (1872-1951) uit Nederasselt
05 okt zie artikel : Blood of the Celts. - At the bottom in English (after *).
04 okt Anne Bresseling
04 okt Maria Winkelman
03 okt Gezocht: Maartje van der Neut geb. 7 sept 1906
02 okt Jacob van Alphen
02 okt Zacheus/Zagheus/Sagheus Roelof(f)s Vellinga 1775?-1798 Wolkammer
01 okt bestanden uit pro-gen overgezet naar gensdatapro, alles door elkaar

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2015 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257