NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2015 nummer 75

maandag 31 augustus 2015

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


Gens Nostra: nummer 9 verschijnt eerste week van september 2015

In deze septembereditie van Gens Nostra zijn een aantal uiteenlopende artikelen opgenomen.
We beginnen met een interessant artikel van Jos Welzen getiteld: 'Wie was den manhaft en een vrome capiyteyn Dierck de Leeuw'? Hij wordt het eerst vermeld in de Bossche Archieven als Dierck van Boxmeer wanneer hij op 7 oktober 1604 tien gulden betaald krijgt voor het bier dat zijn manschappen gedronken hebben bij het lossen van de vreugdeschoten ter viering van de inname van Oostende.


Aftocht van het Spaanse garnizoen na overgave van 's Hertogenbosch op 17 september 1629
(Pauwels van Hillegaert 1635)


Na het aflopen van het Twaalfjarig Bestand, in 1621, was Dierck Janssen de Leeuw busschieter en kapitein van een compagnie voetknechten in dienst van de koning van Spanje en speelde hij een belangrijke rol bij de verdediging van 's-Hertogenbosch tijdens de belegering door prins Frederik Hendrik in 1629. Zijn soldaten voerden strooptochten uit in het Staats gebied en waren alom gevreesd.
Daarna vraagt Anton Vedders onze aandacht voor het fenomeen van kettinghuwelijken, in dit geval in Markelo. Hij vertelt hoe een ketting ontstond van maar liefst negen huwelijken over een periode van 98 jaar.
Auteur Krikke behandelt in zijn artikel 'Een Bank van Lening in de familie Pars'. Een van de leden van deze familie. Jacques Adriaens Pars werd geboren in Breda, verhuisde daarna naar Leeuwarden en kocht, samen met zijn vrouw, de Bank van Lening in Kollum.
We vervolgen met deel 2 van het artikel van Klaas Reuvers 'Op zijn Hoefjes terecht' en Emmy Reijngoud, vertelt in haar bijdrage over de rol die de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 speelde in het leven van de familie Zult. Hierbij was de Zuiderzeesteunwet van 1925, van grote betekenis. Deze wet zou ondersteuning moeten geven aan vissers die door de afsluiting getroffen zouden worden. Helaas ontvingen zij, tot hun grote teleurstelling, vaak minder dan waarop zij gehoopt hadden.
Dan vragen we uw aandacht voor de rubriek Digitaal, hierin wordt een 'derde manier' besproken om genealogische gegevens van WieWasWie, van andere archieven of van personen in te voeren, namelijk via het kladblok van GensDataPro: het spiekscherm en we eindigen deze editie met de rubrieken Boeken, Tijdschrift en Nieuws waarin o.a. mededelingen van het bestuur .
De redactie wenst alle lezers veel plezier met de uitgave die voor u ligt.

Frits van Oostvoorn
Hoofdredacteur Gens NostraKorte berichten

De auto van mijn Opa.
Brabantse auto's en motoren 1906-1951

Tussen 1906 en 1951 droegen alle motorvoertuigen met een Brabantse eigenaar een kenteken dat begon met N- (gevolgd door een getal). Uiteindelijk zijn dat er bijna 100.000 geweest.
Het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) deed een oproep voor foto's van oude auto's. Met daarbij vermelding van Merk, jaartal etc.; maar ook verhalen over de eigenaar. Intussen zijn er 99197 van de 100.000 gevonden. U vindt ze allemaal op een aparte site van het BHIC met de naam van het project "de auto van mijn opa" onder alle kentekens.
Onder het tabblad "achtergronden" krijgt u inzicht hoe de toedeling van kentekens gebeurde. Uit de beginletter van het kenteken kon je de provincie afleiden; deze was niet gelijk aan de beginletter van de provincienaam. Hoe dan wel? Kijk op de pagina.
Er zijn meerdere provincies waar onderzoek gedaan wordt/is naar oude kentekens. Van 4 andere provincies vindt op deze zelfde pagina een link naar de betreffende site.
Lees verder.....

Famillement 2016 in Utrecht op 2 juni Stadsdag
Het Famillement vindt in 2016 plaats op 2 juni, de Stadsdag en verjaardag van Utrecht. Op 2 juni viert de stad dat het in 1122 stadsrechten kreeg van Keizer Hendrik V. Het programma zal verder bestaan uit de beurs waarop een groot aantal regionale en (inter-)nationale deelnemende organisaties zich aan het publiek presenteert, lezingen en workshops. Uiteraard krijgen de programmaonderdelen deze keer een Utrechts accent."
"Het aantal deelnemers aan het Famillement Utrecht 2016 groeit nu snel. De teller staat inmiddels op 23. Onder de nieuwe deelnemers vindt u bekende en minder bekende, grote en kleine organisatie. Bijv. FamilySearch, MyHeritage, het tv-programma Verborgen Verleden, de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, DNAgezocht en de Genealogische Werkgroep Eemnes. Kijk op famillement blogsport voor het overzicht van alle organisaties die hebben toegezegd deel te nemen.
Lees verder.....

Joods Cultureel Erfgoed Noord Nederland
"Op 6 september wordt in 32 landen de Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed georganiseerd.
Het doel is om te laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities in ieder land verankerd zijn in de plaatselijke cultuur. Ieder jaar is er een ander thema, dit jaar is het thema: "Bruggen".
SyNeON regio Noord, een samenwerkingsverband van verschillende Joods Culturele organisaties, heeft in samenwerking met Joodse en niet-Joodse organisaties een boeiend en gevarieerd programma samengesteld. Aan de hand van verhalen, foto's en muzikale bijdragen zullen de "Bruggen" worden verbeeld.
Deelname is gratis, tenzij anders vermeld.
Voor het volledige programma zie: Lees verder.....

Register Officieel Afgelegde Elfstedentochten
In het Register Officieel Afgelegde Elfstedentochten vindt u (inmiddels 5783) deelnemers die aan een of meer soorten elfstedentochten deelgenomen hebben. Op de site staan 14 soorten elfstedentochten, waaronder: skateboarden, wandelen, steppen. Verder zijn er overzichten van deelnemers met een elfstedenbrevet en deelnemers die 2, 3, 4, 5, 25 of 50 keer aan een elfstedentocht deelgenomen hebben.
Lees verder.....

Project digitaliseren Fries Cultureel Erfgoed
Grootse aanpak door samenwerking van 12 Friese organisaties.
"RedBot is dé online plek waar je informatie vindt over digitaal Fries erfgoed. Er is namelijk een groot project aan de gang waarbij een groot deel van het Fries cultureel erfgoed digitaal wordt gemaakt. Vanaf 2018 - en soms al eerder - kan iedereen online zoeken naar cultureel Fries erfgoed. Denk dan aan oude kaarten uit je regio, museumcollecties, Friese literatuur of films en foto's. Maar ook notariële aktes en oude juridische stukken. De Friese culturele historie is straks nog maar één muisklik verwijderd van iedere huiskamer. Tot die tijd kun je oponderstaande site alles vinden over de voortgang van het project, deelprojecten en de mensen die eraan werken."
Lees verder.....


Wilt u zelf eens een stukje tekst plaatsen in de nieuwsbrief over iets wat het weten waard is voor andere lezers.
Stuur dan uw tekst naar webredactie@ngv.nl

De webredactie.

  pijl omhoog

Nieuws

Column nr. 61

(30 aug)

Met een beetje geluk kunt u in de acta/handelingen van de synodes leuke dingen vinden over een ontspoorde of juist erg vrome voorouder. Op de site van de Protestantse Kerk, link target=_blank>link, kunt u erin zoeken, de bestanden doorbladeren en downloaden. De acta van de synodes van de Gereformeerde Kerken in Nederland lopen van 1892 tot 2003, de handelingen van de synode van de Nederlands Hervormde Kerk beginnen in 1816 en zijn tot 1996 gedigitaliseerd. Die van de gezamelijke vergaderingen Hervormd, Gereformeerd en Evangelisch-Luthers starten in 1973 en gaan tot 2003.

Op deze site van de PKN kunt u, na het intikken van uw zoekterm, de resultaten verfijnen door bij Verfijn resultaten, Jaar, het jaartal te selecteren. Bij Relevantie kunt u Oudste/Nieuwste bovenaan zetten. Onder Categorie kunt u zien waarin de treffers staan.Als u op bovengenoemde site een predikant gevonden Lees verder..
 

Threant 2015 nr. 3

(27 aug) Inhoud Lees verder..
 

VACATURES afdelingsblad Threant

(27 aug) De redactie van Threant bestaat op dit moment uit drie leden: een eindredacteur, een medewerker voor lay-out en een vertegenwoordiger vanuit het bestuur van de afdeling.
Twee leden van de redactie hebben aangegeven per 1 januari 2016 hun werkzaamheden voor Threant te beëindigen. Lees verder..
 

FACEBOOKMEDEWERKER gezocht

(27 aug) Helaas heeft Anneke Pol-Snippe te kennen gegeven dat ze met ingang van 1 januari van dit jaar stopt met het werk voor Facebook. Graag willen we haar bedanken voor alles wat zij in de afgelopen periode voor Facebook heeft gedaan. Lees verder..
 

Deel 6 van "Familie in Beeld" gratis te downloaden.

(26 aug) Deel 6 van Familie in Beeld is onlangs uitgekomen.
Ga naar de website : "Familie in Beeld " en meld u daar gratis aan.

Over FiB

In 'Familie in Beeld' worden stamboomonderzoek (genealogie) en familiegeschiedenis (het beschrijven, bewaren en presenteren van alles wat je van je familie weet en hebt) samengesmolten tot een interessante, creatieve en persoonlijke hobby voor zowel hem als voor haar. De eindresultaten zijn niet alleen waardevol voor jezelf, maar ook voor je nageslacht. Andere elementen die in deze mix zitten, zijn het sociale (familie)aspect en de thema’s nostalgie, geschiedenis, vintage, home-deco en crafting.

'Familie in Beeld' begon in 2013 als tijdschrift (er zijn 4 tijdschriften verschenen), maar is in juli 2014 overgegaan in een blog.

Het blad wordt uitgegeven door Wim Kros van het Creatief Centrum in Heesch.
wimkros@kreakrosprodukties.nl Lees verder..
 

Koninklijke trein naar opening tentoonstelling '24 uur met Willem'

(26 aug) Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker opent op donderdag 27 augustus in het Nationaal Archief de tentoonstelling '24 uur met Willem', koning van Nederland en België. Speciaal voor deze gelegenheid heeft NS de Koninklijke trein ter beschikking gesteld. Hiermee reist de minister, samen met leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool uit Den Haag en enkele genodigden, van de Koninklijke wachtkamer op station Hollands Spoor naar Den Haag Centraal. Vervolgens vindt in het Nationaal Archief de officiële opening plaats. Lees verder..
 

Inhoudsopgave de laatste drie nummers Nederlandse Leeuw

(26 aug) overzicht van de inhoudsopgave laatste drie nummers de Nederlandse Leeuw van 2015 Lees verder..
 

De Nederlandse Leeuw

(26 aug) Overzicht van maart-, juni- en septembernummer van dit jaar (2015). Lees verder..
 

Het genealogieprogramma PRO-GEN en Windows 10

(25 aug) Laatste wijzigingen 2 augustus 2015.
PRO-GEN versie 3.21 werkt goed met Windows 10. Echter u moet wel een instelling van het PRO-GEN venster aanpassen. Lees verder..
 

Ancestral Quest is nu beschikbaar voor Macintosh

(25 aug) Genealogische software, dat tot het beste behoort dat momenteel beschikbaar is. Het is primair een Windows programma. Het is u ook als Mac-Programma verkrijgbaar. Lees verder..
 

Hulp aangeboden bij onderzoek naar voorouders in Noord Frankrijk

(24 aug) Robert Philippo bezoekt komende tijd weer drie genealogische beurzen in Noord Frankrijk. In het verleden heeft hij daar al veel voor NGV leden kunnen betekenen. Toon van Gestel meldt in zijn column van 17 augustus dat uit de NGV enquete gebleken is dat onze leden meer de nadruk leggen op steun voor hun individuele genealogie beoefening. Het hulp aanbod van Robert Philippo komt daaraan helemaal tegemoet ! Lees verder..
 

De naam van de provincie Limburg bestaat maandag 24 augustus 2015, precies 200 jaar.

(24 aug)

Op 24 augustus 1815 werd in ons land een nieuwe Grondwet afgekondigd. Daarin kwam de naam provincie Limburg voor het eerst voor.

Verjaardag
Dit historisch feit werd op zaterdag 30 augustus 2014 gevierd. De provincie heeft ook een oproep gedaan. Alle kinderen die vandaag 24 augustus 2015, één jaar worden, kunnen zich melden bij de provincie Limburg en krijgen binnenkort een presentje. Lees verder..
 

Vacature Hoofd van de Dienst PR

(24 aug) Het Hoofdbestuur zoekt een nieuw Hoofd voor de Dienst PR Lees verder..
 

Stichtse Heraut 2015 nr 3

(24 aug) Dit is een nummer met vrijwel alleen veel oorlogsherinneringen. Lees verder..
 

Amstelland augustus 2015

(22 aug) Enkele aardige verhalen en een oproep van mee te doen aan DNA-onderzoek in Leuven. Lees verder..
 

Monsterrollen noordelijk scheepvaartmuseum

(21 aug) De database van monsterrollen op de website van het Noordelijk scheepvaartmuseum bevat 77.043 records van 34.552 zeelieden en 17.098 vermeldingen van 4.935 schepen. Lees verder..
 

Nieuwe openingstijden West Fries archief

(20 aug) Met ingang van oktober gaat het Westfries Archief de openingstijden van de studiezaal beperken van vier naar twee dagen. Onlangs hebben wij een enquête gehouden om de voorkeur van onze bezoekers te peilen. Dit leverde in totaal 37 reacties op. Een kwart van de respondenten geeft aan onze studiezaal meerdere keren per week te bezoeken, 22% eens per week en 53% incidenteel. Van de vaste bezoekers komt één op de drie op vaste en tweederde op verschillende dagen. De meesten hebben een duidelijke voorkeur voor de dinsdag als vaste openingsdag. De woensdag scoort het laagst, terwijl de scores van de donderdag en de vrijdag dicht bij elkaar liggen. Lees verder..
 

Westfries archief bericht over nieuwe indexen op website

(20 aug) De volgende nieuwe indexen op registers uit de DTB-collectie op onze website geplaatst: link Lees verder..
 

Stichting archief en documentatiecentrum RK Friesland

(19 aug) In 1984 is het ADRKF begonnen met het verzamelen van namen en gegevens van alle religieuzen die uit Friesland afkomstig zijn. Daar is later de informatie bijgekomen van de religieuzen die in Friesland werkzaam zijn geweest of daar nu nog werkzaam zijn. Vooral op dit deel wil ik uw aandacht vestigen. Lees verder..
 

Placemats met stamboom: Hulp bij Alzheimer

(18 aug) Veel ouderen worden geconfronteerd met Alzheimer.
Een genealoog uit Breda vertelt er meer over in een regionale digitale krant:
Breda-Vandaag. Lees verder..
 

Haarlemse WieWasWie gegevens (deel 2)

(18 aug) vervolg van vorige Lees verder..
 

Haarlemse WieWasWie gegevens

(18 aug) Overzicht van in WieWasWie aanwezige gegevens (7 augustus 2015):
Burgerlijke Stand (1811-) Lees verder..
 

Sinds de AV is het Hoofdbestuur flink in de weer geweest. Deze rubriek heeft daaronder geleden.

(17 aug) Het hoofdbestuur kwam bijeen op 6 mei, 3 juni, 1 juli en 5 augustus. Er is veel aan de orde geweest. Lees verder..
 

Bericht van het Haarlemse Archief: WieWasWie sterk uitgebreid

(17 aug) Nieuw toegevoegd in WieWasWie in juli/augustus 2015:
Nieuw toegevoegd: overlijdensaktes Akersloot 1823-1950, Edam 1811-1960, Egmond-Binnen 1811-1950, Wormerveer 1812-1950. Lees verder..
 

Eric Hennekam de welbekende genealoog publiceert bronnen lijst.

(16 aug) Het CBG bericht:
Eric Hennekam is zoek- en archiefspecialist, professioneel genealoog en [universitair] gastdocent. Hij geldt als een van de beste en meest vooraanstaande Nederlandse professioinele genealogen. Hij doceert en geeft lezingen in binnen- en buitenland en wordt gezien als een van de beste digitale archief- en personen zoekers van ons land. Op zijn geheugensite Archiefzoeker zijn duizenden online bronnen, zoekmachines, apps en tools te vinden. In het Historisch Nieuwsblad heeft hij een mooie lijst van bronnen gepubliceert.

Lees verder via de :
link Lees verder..
 

Archief Breda bericht : Vestbrieven: 230.000 namen toegevoegd!

(16 aug) Deze collectie maakt onderdeel uit van het archief van de Schepenbank.
De afgelopen jaren is door een team van vrijwilligers hard gewerkt aan het doorzoekbaar maken van de collectie vestbrieven van de stad Breda. Deze collectie maakt onderdeel uit van het archief van de Schepenbank. Lees verder..
 

Update Mac Family Tree 7.6 nu beschikbaar

(15 aug) Een belangrijke nieuwe versie van Mac Family Tree 7 is net vrijgegeven namelijk versie 7.6. Als nieuwigheden worden vermeldt een nieuw bron management, een analyserapport van een persoon, en een nieuwe fractale vooroudergrafiek. In aanvulling op deze belanmgrijk nieuwe functies, komt versie 7.6 ook met tal van andere kleinereverbeteringen. Lees verder..
 

DNA-onderzoek bewijst: president Harding is biologische vader van het kind van Nanny Britton.

(14 aug) Ondanks alle ontkenning bleef de zaak toch hangen in de geest van velen. Dit zou zo gebleven zijn ware het niet dat bij toeval onlangs de correspondentie van Harding was ontdekt met Carrie Philips waarmee hij ook een verhouding had gehad. Deze Carrie gold destijds als een schoonheid. De affaire begon rond 1901 en duurde tot 1917 toen Nan Britton in het spel kwam. Op grond van de liefdesbrieven ging men met andere ogen naar de zaak van Nanny Britton kijken.
Later werd duidelijk dat de familie van Nanny Harding goed kende en dat de zuster van Harding haar onderwijzeres was geweest. Nanny was verliefd geworden op Harding en trachtte contact met de president te krijgen. Nanny was daarbij een knappe elegante verschijning van 19 jaar. Met de smoes om bij hem steun te krijgen bij het vinden van een baan wist zij een afspraak te krijgen. In 1917 had zij een eerste rendez vous met hem in een hotel New York. Nadien ontmoette hij haar in de westvleugel van het witte huis, en zij vrijden in een inloop Lees verder..
 

DNA-Onderzoek levert bewijs voor het biologische vaderschap van president Harding (vervolg)

(14 aug) Ondanks alle ontkenning bleef de zaak toch hangen in de geest van velen. Dit zou zo gebleven zijn ware het niet dat bij toeval onlangs de correspondentie van Harding was ontdekt met Carrie Philips waarmee hij ook een verhouding had gehad. Deze Carrie gold destijds als een schoonheid. De affaire begon rond 1901 en duurde tot 1917 toen Nan Britton in het spel kwam. Op grond van de liefdesbrieven ging met andere ogen naar de zaak van Nanny Britton kijken.
Later werd duidelijk dat de familie van Nanny Harding goed kende en dat de zuster van Harding haar onderwijzeres was geweest. Nanny was verliefd geworden op Harding en trachtte contact met de president te krijgen. Nanny was daarbij een knappe elegante verschijning van 19 jaar. Met de smoes om bij hem steun te krijgen bij het vinden van een baan wist zij een afspraak te krijgen. In 1917 had zij een eerste rendez vous met hem in een hotel New York. Nadien ontmoette hij haar in de westvleugel van het witte huis, en zij vrijden in een inloop Lees verder..
 

Een oud schandaal in het Witte Huis: President Harding verwekte dochter bij een 19 jarig meisje

(14 aug) Het Witte Huis is voortdurend omgeven geweest door escapades van de presidenten waarbij de bekende president Kennedy, zoals alom bekend, het wel zeer bont maakte. De meeste lezers herinneren zich nog wel de Lewinsky affaire van Bil Clinton. Maar er waren nog genoeg voorgangsters die relaties met presidenten van de VS hadden. Om enkele bekende namen te noemen: Lucy Mercer (Roosevelt) en Kay Summerby (Eisenhouwer). Thomas Jefferson de beroemde derde president van de Verenigde Staten en grondlegger van de grondwet had een relatie met een jonge slavin, tevens halfzuster van zijn vrouw, Sally Hemming. Andere presidenten met kinderen bij een slavin waren William Henry Harrison en John Tyler. President Grover Cleveland had uit een verkrachting een kind. Dit kind kwam in een weeshuis terecht en de moeder in een krankzinnigen gesticht. Dit keer gaat het om een biologisch vaderschap van Presiodent Harding Lees verder..
 

DNA-test bewijst: VS President Harding had een buitenechtelijk kind.

(13 aug) `
Het Witte Huis is voortdurend omgeven geweest door escapades van de presidenten waarbij de bekende president Kennedy, zoals alom bekend, het wel zeer bont maakt. De meeste lezers kennen ook nog wel de Lewinsky affaire van Bil Clinton. Maar er waren nog genoeg voorgangsters ook zoals Lucy Mercer (Roosevelt) en Kay Summerby (Eisenhouwer) om enkele te noemen. Het laatste schandaal is dat van Warren G. Harding 29ste President (1920 – 1923). Dit was de president die na de eerste wereldoorlog een retour naar normaliteit beloofde. Iedereen is het echter over eens , dat deze president een prachtige uitstraling had van een knappe zeer elegante man. Hij was vooral op dit knappe elegante voorkomen dat hij succes had bij de verkiezingen. Naast zijn buitenechtelijke escapades werd zijn bewind ook gekenmerkt door allerlei financiële schandalen, de grote invloed van het groot kapitaal en van de onderwereld op zijn beleid. Zelfs zijn dood blijft een mysterie want hoewel hij plotseling stierf is er nooit Lees verder..
 

Akten burgerlijke stand Sluis online

(13 aug) Het zeeuwse archief meldt dat scans van de openbare akten van de burgerlijke stand van de gemeente Sluis beschikbaar via de website van het Zeeuws Archief en de websites Zeeuwen Gezocht en Archieven.nl.. Tevens zijn de openbare akten van de voormalige gemeenten Aardenburg, Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, Nieuwvliet, Oostburg, Retranchement, Schoondijke, Sint Kruis, Sluis, Waterlandkerkje, IJzendijke en Zuidzande in te zien en te downloaden. Ook van Waterdijk, Heille en Sint Anna ter Muiden die over de periode 1796-1814/1880 zelfstandige gemeenten waren, zijn de scans beschikbaar. Lees verder..
 

Officianten register Weesp nu digitaal doorzoekbaar

(11 aug) Het regionaal historische centrum Vecht en Venen bericht dat de index op het Officiantenregister van Weesp over de periode 1550-1795 nu digitaal raadpleegbaar is. Officiant is een oude benaming voor ambtsdrager ofwel ambtenaar. Het officiantenregister laat zien wie in Weesp wanneer welke publieke functie bekleedde. Lees verder..
 

Een vriendelijke brief van Bob Coret over stadsarchief Rotterdam, waarvoor mijn dank

(10 aug) Ik ontving van Bob Coret het volgende bericht dat ik graag doorgeef aan onze lezers: Stadsarchief Rotterdam heeft de gegevens van de Burgerlijke Stand van Rotterdam vrij beschikbaar gemaakt als open data (zie *1). Dit betekent dat onderzoekers en met name programmeurs de complete dataset kunnen downloaden om er "leuke dingen mee te doen". Je kunt dan denken aan een website die de gegevens beter doorzoekbaar maakt, of mooier presenteert, of de gegevens in grafiekvorm presenteert, of anaylseert, of koppelt met andere gegevens.
Stadsarchief Rotterdam volgt hiermee archieven als Erfgoed Leiden en omstreken, Regionaal Archief Leiden, het Nationaal Archief en andere archieven die vinden dat data vrij hergebruikt moeten kunnen worden. Ook de RHC's geven aan dat voor hen 'het principe van open data leidend is', dus ook hun data zal binnen afzienbare tijd beschikbaar zijn om mooie websites/applicaties mee te maken.
Open Archieven (zie *2) is website die laat zien wat Lees verder..
 

Vriendelijk bericht van Bob Coret waarvoor mijn dank.

(09 aug) Stadsarchief Rotterdam heeft de gegevens van de Burgerlijke Stand van Rotterdam vrij beschikbaar gemaakt als open data (zie *1). Dit betekent dat onderzoekers en met name programmeurs de complete dataset kunnen downloaden om er "leuke dingen mee te doen". Je kunt dan denken aan een website die de gegevens beter doorzoekbaar maakt, of mooier presenteert, of de gegevens in grafiekvorm presenteert, of anaylseert, of koppelt met andere gegevens. Lees verder..
 

Digitalisering burgerlijke stand Achterhoek voltooid!

(09 aug) Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers bericht 'digitalisering burgerlijke stand voltooid!'

De aangekondigde digitalisering van de burgerlijke stand is afgerond.
In de registers van de burgerlijke stand wordt iemands burgerlijke staat opgenomen. Bij volgende gelegenheden worden akten opgemaakt: bij geboorte, bij huwelijk, bij echtscheiding en bij overlijden. Eveneens wordt, sinds de invoering ervan in 1998, het geregistreerd partnerschap bijgehouden. Akten van de burgerlijke stand worden gemaakt en bewaard in de gemeente waar het desbetreffende feit heeft plaatsgevonden. Als een gemeente fuseert, gaan de akten mee naar het nieuwe gemeentehuis. Lees verder..
 

Ancestry.com staakt Y-DNA test en Mt-DNA

(09 aug) Onlangs berichtte Ancestry.com dat zij de Y-dna en Mt-dna testen staakt. Deze tests werden door Ancestry.com in 2007 gelanceerd maar zijn dus nu aan het einde van hun leven gekomen. Ancestry gaf niet aan waarom men deze tests staakt. Kort en goed: men beschikt thans over een zeer uitgebreide Mt-DNA test die men tegen een dergelijk lage prijs aanbiedt dat voor een groot deel deze andere testen zich uit de markt hebben geprijsd. Deze At-DNA-test van Ancestry onderzoekt immers ook het Y-chromosoom evenals het X-chromosoom. Lees verder..
 

Project: Brabantse auto-nummerplaten (2)

(07 aug) Het Brabants archief geeft een uitgebreider nieuwsbericht over dit project. Beschouw dit als aanvulling op de eerste melding. Lees verder..
 

Wapenvergunningen van Grave en omgeving digitaal doorzoekbaar

(06 aug) Het archief Grave meldt het volgende: Het BHIC heeft van de gemeenten Gassel, Schaijk en Zeeland enkele honderden aanvragen en machtigingen tot het dragen van een vuurwapen, op naam doorzoekbaar gemaakt en op de website gezet. Het gaat om documenten over de periode vanaf het ingaan van de Vuurwapenwet in 1919 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940. Lees verder..
 

Update van FT-Analyser 5

(04 aug) Onlangs werd bekend gemaakt dat een update van FT-analyser 5 is uitgekomen: 5r.1.03. Dit is in de VS een populair Windows programma dat geschikt is om snel in je databestanden problemen op te sporen en links en patronen te vinden die je zou hebben kunnen gemist.
FTAnalyzer is een open source tool voor Windows die GEDCOM data kan inlezen. FT kan dan vrij snel een aantal rapporten op basis van je gegevens genereren die bepaalde details aan het licht kan brengen die je mogelijk hebt gemist. De meeste genealogische programma’s hebben een GEDCOM-module. Op basis van je gegevens genereert dit programma aan aantal tabellen met kolommen voor personen, gezinnen achternamen, locaties, beroepen etc. Al deze kolommen kun je naar believen sorteren. Dit kan bij het opsporen van lacunes zeker hulp bieden.
Dan is er een knop voor “data-errors” waarmee je eveneens fouten en onmogelijkheden kunt opsporen. Deze opsporing betreft fouten bij ingeven van geboorte data, gelet op de gegevens van de moeder, Lees verder..
 

Archief Kerkrade: Bidprentjes weer online

(03 aug) Het Archief van Kerkrade bericht: De collectie bidprentjes van het gemeentearchief is weer online doorzoekbaar. Zie: link Lees verder..
 

Bericht van Archief Tilburg: Inzien van registers terug op de website

(02 aug) Het inzien van bronnen was een van de meest populaire onderdelen binnen onze oude website. Tijdens de komst van de vernieuwde site was dit gedeelte nog niet helemaal af. Gelukkig kan je vanaf vandaag weer zoeken in de gescande boeken onder de tab 'zoeken in registers'. Lees verder..
 

Autonummerplaten (kentekenplaten) van voor de oorlog

(01 aug) Bij de invoering van de nummerplaat van de auto in 1906, was het kenteken van de auto niet aan de auto gebonden maar aan de persoon van de eigenaar. Aan de nummerplaat kon je dus zien wie een bepaalde auto reed en van welke provincie hij kwam. Als je een nieuwe auto kocht ging je oude nummerplaat over op de nieuwe auto.

Iedere autobezitter had dus een eigen maximaal vijfcijferig nummer. Daarnaast vond je ook een provincie-aanduiding. die met een provincieletter was aangegeven en die als eerste op de nummerplaat was vermeld. De provincie-letters waren: A = Groningen; B = Friesland; D = Drenthe; E = Overijssel; G = Noord Holland; H = Zuid Holland; K = Zeeland; M = Gelderland; N = Noord Brabant; L = Utrecht; P = Limburg; R = Rijksoverheid. Tussen 1906 en 1951 droegen alle motorvoertuigen met een Limburgse eigenaar een kenteken dat begon met P- (gevolgd door een getal). Wij thuis hadden als nummerplaat : P4512. In veel geheugens zit dit oude nummerplaatgegeven van thuis nog in het geheugen Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

Evenementen binnenkort

di 01 sep Haarlem Voorouder-spreekuur
wo 02 sep Utrecht Voorouderspreekuur
wo 02 sep Breda Lezing over de afkomst van Sarah Bernhardt en Joodse genealogie
za 05 sep Almere Voorouderspreekuur Almere
za 05 sep Vlaardingen Kennismaking nieuwe leden
zo 06 sep Hoorn Cultuurmarkt Westfriesland
di 08 sep Ugchelen Weg met die zooi; genealogische collecties bewaren of niet?
di 08 sep EINDHOVEN BOEK MAKEN IN WORD: UW GENEALOGIE GEDRUKT
wo 09 sep Alkmaar(Oudorp) Afdelingsledenavond + lezing
wo 09 sep Utrecht Lezing over Aldfaer
wo 09 sep Koog aan de Zaan De Humorenleer
do 10 sep AMERSFOORT Spreekuur stamboomonderzoek en familiegeschiedenis
do 10 sep Delfgauw Het Agnetapark in Delft
za 12 sep Heel Nederland Open Monumentendag 2015: thema: 'Kunst en Ambacht'
za 12 sep Escaudoeuvres France Genealogie informatiebeurs in Noord Frankrijk 12 en 13 september 2015
za 12 sep Hoorn Voorouderspreekuur
za 12 sep Borne Lezing over het gebruik van "Wie was wie"
di 15 sep Eindhoven Start cursus Genealogie
wo 16 sep ROSMALEN Jaarlijkse avond voor nieuwe leden
wo 16 sep Pijnacker Lezingenavond over KERKEN in PIJNACKER
za 19 sep Haarlem Voorouder-spreekuur
za 19 sep Heesch Open demonstratie dag "Familie in Beeld". Tips en technieken om een familieboek te maken.
za 19 sep Weesp Nationale Familie Dag 2015
za 19 sep Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
za 19 sep Leeuwarden De bedelaarskolonie te Ommerschans
za 19 sep Hoogeveen Over Joodse genealogie in Drenthe en over 'vermenigvuldigen en delen'.
za 19 sep AMERSFOORT Computergenealogie
ma 21 sep EINDHOVEN Start Cursus PALEOGRAFIE I (beginners)
di 22 sep Leiderdorp Lezing
wo 23 sep Naarden Bijeenkomst met lezing "Computergenealogie voor Dummy's"
wo 23 sep Haarlem Ledenavond met lezing.
do 24 sep Hoorn (NH) Hugenoten en de Nederlanden.
vr 25 sep Lelystad Voorouderspreekuur Nieuw Land Erfgoedcentrum Lelystad
vr 25 sep Den Helder Onderzoek in het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
za 26 sep Delft Bierhistorische Rondwandeling Delft
za 26 sep Heesch Workshop : "Creatieve technieken in het kwartierstaten album "
zo 27 sep 's-Gravenhage (Groot)ouder-kind rondleiding: 'Naar de Boeren - kinderevacuaties in de Hongerwinter'
wo 30 sep BOXTEL BESTUURSVERGADERING KPL

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

Cursussen binnenkort

wo 02 sep Delft Levensverhalen schrijven
do 03 sep Naaldwijk Oudschrift voor beginners
ma 07 sep EINDHOVEN GensDataPro (VOL)
di 08 sep Tiel ‘Oud-schrift (paleografie) voor beginners’
di 08 sep Gemert Genealogie
di 15 sep EINDHOVEN Genealogie voor Beginners
za 19 sep Amsterdam Genealogie
za 19 sep Amsterdam Paleografie voor gevorderden
ma 21 sep EINDHOVEN PALEOGRAFIE I (VOOR BEGINNERS) OP 6 MIDDAGEN
za 26 sep Delft Oudschrift voor Gevorderden
di 29 sep Nunspeet Genealogie voor beginners
wo 30 sep Rotterdam Paleografie
do 01 okt Hoogeveen Vervolgcursus GensDataPro
vr 02 okt Leeuwarden Het verhaal van je leven - beginners
vr 02 okt Doetinchem Paleografie
ma 05 okt Rotterdam Markante Rotterdammers 1
di 06 okt Rotterdam Genealogie
vr 09 okt Amsterdam Workshop Familieonderzoek
vr 09 okt Doetinchem Genealogie voor gevorderden
wo 14 okt Gemonde Cursus Aldfaer voor gevorderden
wo 14 okt Hengelo Oud schrift
do 15 okt Culemborg Genealogie (stamboomonderzoek)
vr 16 okt Lelystad Oud schrift voor beginners
vr 16 okt Middelburg Handel en Wandel: Middelburgse middenstand in archieven.
za 17 okt Breda Oud Schrift (Paleografie)
di 27 okt Leeuwarden De huizen van uw voorouders
wo 28 okt Amsterdam Workshop Familieonderzoek

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. pijl omhoog

Recente prikbordberichten

30 aug Kind Johanna Elisabeth Gramberg
27 aug Jan Jans/Kars, Berend Jans en Roelof Jans/Kars
25 aug Wat vindt U van de website van het Nationaal Archief?
20 aug Tweepenninckx - Zweipfenning
16 aug Overlijden Paulus Kien, geboren 1829 Gouda. Waar en wanneer?
15 aug Familie Sjoert van Dijk - Antje Westra : foto's gezocht en gegevens kinder
13 aug gegevens rond 1600-1700
12 aug gensdatapro
07 aug hulp bij lezen
05 aug Voorouders van Wouter van Dam, Gebr. 27 sept 1696, Ovl. 25 september 1772
02 aug Adresboek 1920 - hoe werkt dat ?

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

Recente genealogische artikelen

08 aug DNA-on derzoek voor Dummies (deel 5): raadgevingen voor de keuze van het juiste
05 aug DNA-onderzoek voor Dummies (deel 4): het Mt-DNA-onderzoek

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. pijl omhoog

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2015 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257