NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2015 nummer 74

vrijdag 31 juli 2015

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

NGV VERENIGINGSNIEUWS


De NGV digitaliseert

172.500 Rouwkaarten zijn gedigitaliseerd en nu voor alle leden toegankelijk


Ga op de hoofdpagina naar het menu in de linker balk ? ga naar 'In de schijnwerper' ? kies 'Zoeken in nieuwe database (+scans)' daarna wijst het zichzelf.Met 180 thuiswerkende vrijwilligers beginnen we nu aan het indexeren van Geboortekaarten, Huwelijkskaarten en Vieringen van jubileum. Ook is er tijd genomen voor een evaluatie. Door de terugkoppelingen van de collega's hebben we veel geleerd en dat heeft geleid tot diverse aanpassingen in de programmatuur en in de handleiding.
Met een testgroep is vorige week een uitgebreide functionele test gedaan wat nog een aantal verbeterpunten naar voren bracht. Deze laatste verbeteringen worden nu aangebracht en op het moment dat u dit leest zijn we gestart aan het nieuwe project.

Op 3 augustus is er een instructiemiddag in het verenigingscentrum in Weesp en deze kan thuis gevolgd worden in een webinar.

Wilt u ook deelnemen in het project neem dan contact op met Marry Luken via vcescanbeheer@gmail.com.

Korte berichten

Amsterdam en de Oranjes
Drie eeuwen feesten en rellen
"Het Stadsarchief Amsterdam herbergt een unieke collectie stukken over koninklijke bezoeken aan Amsterdam, de viering van Koninginnedag en andere stukken betreffende de relatie van de stad en de Amsterdammers tot het Oranjehuis. De collectie, verzameld door medewerkers van het Stadsarchief en ingebracht door vele particuliere schenkers, is nu via de Archiefbank toegankelijk."
Lees verder.....

Stadsarchief Amsterdam: Pensioenkaartenproject "Tot uw Dienst"
"Het indexeringsproject Tot uw Dienst! is in een duizelingwekkend tempo afgerond. De VeleHanden-deelnemers hebben slechts 29 dagen nodig gehad voor het dubbel invoeren en controleren van 98.947 Pensioenkaarten. Op de laatste dag zijn maar liefst 17.981 scans gecontroleerd! Uitgaande van 16 werkzame uren in een dag zijn dat er ruim 1100 per uur. Er staat weliswaar maar één naam op een pensioenkaart, maar zelfs dat is geen afdoende verklaring voor de snelheid. Deelnemers spreken op het forum over 'verslaving' en 'mogelijke afkickverschijnselen'... Het Stadsarchief zal daarom binnenkort weer een nieuw project starten op VeleHanden. De eerste 60.000 namen zijn inmiddels te vinden in de index op de Pensioenkaarten.
" Lees verder.....

Honderden wapenvergunningen online
"Het BHIC heeft van de gemeenten Gassel, Schaijk en Zeeland enkele honderden aanvragen en machtigingen tot het dragen van een vuurwapen op naam doorzoekbaar gemaakt en op de website gezet. Het gaat om documenten over de periode vanaf het ingaan van de Vuurwapenwet in 1919 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940."
Lees verder.....

DSM fotocollectie online
"Met ingang van 1 mei 2015 is de fotocollectie van de Staatsmijnen (DSM) online beschikbaar via onze Beeldbank. Het betreft een omvangrijke collectie die, door de uitgave van de bedrijfsbladen Steenkool van de gezamenlijke kolenmijnen en Nieuws van de Staatsmijnen, voor het grootste deel na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Het is nu mogelijk zelf te ontdekken welke beelden bewaard zijn gebleven. Het zijn onder andere verouderde foto's en veel (glas)negatieven. Het is teveel om op te noemen, dus neem zelf een kijkje!"
auteur Harry Strijkers
Lees verder.....
Wilt u zelf eens een stukje tekst plaatsen in de nieuwsbrief over iets wat het weten waard is voor andere lezers.
Stuur dan uw tekst naar webredactie@ngv.nl

De webredactie.

  pijl omhoog

Landelijk nieuws

Column nr. 60

(31 jul)

De meesten van u zullen (binnenkort) vakantie hebben. Tijd om te dwalen, surfen, wandelen, musea bezoeken en/of lezen. Alles 'lijfelijk' of op de pc. Of beide.
Af en toe dwaal ik op internet door in een zoekmachine (ik gebruik google) zo maar wat willekeurige, genealogie gerelateerde, woorden in het zoekscherm te tikken. De hierdoor verkregen websites, met de daarop genoemde links, kunnen voor uren surfplezier zorgen. Door de buurt van uw voorouders wandelen, over ze lezen en een digitaal museum bezoeken om te zien hoe ze leefden. Een paar sites die ik op die manier tegenkwam noem ik hieronder.

gemeentegeschiedenis.nl helpt u mogelijk een onbekende/oude gemeentenaam (1812-1997) te localiseren. Momenteel zijn er in Nederland 408 gemeenten, in 1812 waren het er meer dan 1100. In twee eeuwen vol herindelingen, annexaties en fusies heeft ons land bijna 1700 gemeenten gekend. Deze website maakt deze en andere historische gegevens Lees verder..
 

Mededelingen blad Delfland 2015 nr 2

(30 jul) Enkele aardige verhalen;
de afdeling heeft verder een USB stick beschikbaar (velders@xs4all.nl) Lees verder..
 

Tijdschriften en kranten via Archief Zwolle online in te zien

(23 jul) Het Archief Zwolle bericht dat de volgende tijdschriften en kranten online kunnen worden ingezien Lees verder..
 

Gemeentearchief Wageningen stelt ‘De Dikke Zeven’ online beschikbaar

(22 jul) Gemeentearchief Wageningen heeft het standaardwerk ‘Wie woonden waar in Wageningen’, in de volksmond bekend als ‘De Dikke Zeven’, weer online beschikbaar gesteld. Sinds 2011 was dit verzamelwerk over huizen in de Wageningse binnenstad en hun bewoners, niet meer online beschikbaar doordat de uitgever met de website stopte. “Het is niet bepaald een leesboek, maar wel een interessante onderzoeksbron met wetenswaardigheden over het stuk grond, de bebouwing en de eigenaren en bewoners,” aldus burgemeester Geert van Rumund.kadastrale kaart 1832 binnenstad wageningen Lees verder..
 

Scans van Overijsselse doop-, trouw- en begraafboeken online

(22 jul) Na de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) van Olst, Zwolle en Zwollerkerspel zijn in april ook de DTB van de overige gemeenten in Overijssel online beschikbaar gekomen. In totaal zijn er nu ruim 60.000 scans beschikbaar van de originele registers uit de periode 1542-1813. Lees verder..
 

Globaal overzicht van kosten DNA-onderzoek

(21 jul) Dit is een klein overzicht van het kostenaspect van DNA-onderzoek Lees verder..
 

Full Genomes Corporation, een nieuwe DNA-ster aan het firmament

(20 jul) Full Genomes Corporation is een nieuwe ster aan het DNA-onderzoekers firmament en het wordt in de VS al seen belangrijke concurrent beschouwd van FT-DNA Dit bedrijf is in 2013 opgezet en de onderneming is gevestigd in Rockville, Maryland, in the USA. De oprichters zijn Justin Loe, MS, CEO; Leon Kull, Director Data Analysis; Greg Magoon, PhD, Y-chromosome Analytical Consultant. Lees verder..
 

Bevolkingsregisters Giethoorn nu volledig ingevoerd

(19 jul) Vele handen bericht het volgende over de Bevolkingsregisters gemeentearchief Steenwijkerland 1826-1939 waar nu Giethoorn toe hoort Lees verder..
 

DE IJSLANDSE DNA-STUDIES

(18 jul) Onlangs verschenen in Nature Genetics enkele studies die het grote IJslandse DNA-onderzoek betreffen die klinkende resultaten hebben opgeleverd. In eerdere berichten shreef ik al eerder over dit onderzoek en waarom juist in IJsland dit onderzoek werd gedaan. De bevolking van IJsland is grotendeels afkomstig van enkele settlers die zich in de 11de eeuw in IJsland vestigden. Gedurende eeuwen is dit een vrij gesloten geïsoleerde eilandbevolking geweest. Een grote genealogische bijzonderheid is dat men in IJsland de diverse families goed heeft gedocumenteerd zodat de stamlijnen terug gaan tot vroeg in de middeleeuwen. Een ideaal gebied voor genealogen maar ook voor DNA-onderzoekers. Sedert 1996, nu 20 jaar geleden is men begonnen bij de bevolking van IJsland met hoog technische DNA-onderzoek. Het DNA van ca 2400 personen (1 op de 100) ijslanders is nu volledig onderzocht en bij ongeveer 100.000 personen is een partiële DNA studie (1 op de 3 bewoners) waarbij gebruikt is gemaakt van geavanceerde Lees verder..
 

RECENTE ONTWIKKELINGEN IN DE WERELD VAN DE GENEALOGIE (deel 2)

(16 jul) Vervolg van vorige bijdrage Lees verder..
 

RECENTE ONTWIKKELINGEN IN DE WERELD VAN DE GENEALOGIE

(16 jul) Zoals bekend beschikt de genealogische onderneming My Heritage over fotoherkenningssoftware, waarmee men niet alleen foto's kan herkennen maar ook familie gelijkenissen mee kan opsporen.
Daarbij worden technieken gebruikt die enigermate gelijken, maar minder gedetailleerd zijn dan bij de analyse van gegevens van het DNA onderzoek. Onlangs deed My Heritage een oproep aan hun leden (80 miljoen) om familiefoto's te sturen eventueel met naam en toenaam en mogelijk nog andere aanvullende gegevens. Deze actie was een groot succes Met de methode van My Heritage is foto-identificatie in enkele seconden mogelijk, een zaak waar men vroeger maanden tijd voor nodig had. Het werd een succes, dat een nieuwe loot heeft toegevoegd aan de vele mogelijkheden van My Heritage nu al. Lees verder..
 

Digitale mijlpaal nieuwe website van het Regionaal Archief Rivierenland

(16 jul) Op 1 juli 2015 is de nieuwe website van het RAR officieel en op ludieke wijze ‘de lucht’ ingaan. Lees verder..
 

Veranderingen op de website van stadsarchief Groningen

(15 jul) Het stadsarchief Groningen bericht:

Misschien is het u al opgevallen: onze website is veranderd. In het hoofdmenu is een pagina “Over ons” verschenen. Voortaan kunt u hier terecht voor de openingstijden, routebeschrijving, tarieven en het contactformulier. Ook vindt u er informatie over onze organisatie en u kunt er publicaties en persberichten downloaden. Lees verder..
 

Digitale bronnen voorouders- Streekarchief Langstraat Heusden Altena

(14 jul) Vrijwel alle doop-, trouw- en begraafboeken (DTB-boeken) van het Streekarchief zijn gescand. Aan onze website is een uitgebreid overzicht toegevoegd van alle in bezit zijnde DTB-boeken. In één oogopslag is per plaats te zien welke gescande boeken online door te bladeren zijn. Daarnaast is een deel van de boeken op naam doorzoekbaar. Sommige van de namen zijn gekoppeld aan de bijbehorende pagina’s uit het boek. U krijgt dan direct de juiste pagina te zien wanneer u klikt op “akte inzien”. Via de knop “register inzien” krijgt u alle scans van het boek te zien en kunt u direct doorbladeren naar de juiste akte om het zoeken naar informatie te vereenvoudigen. Lees verder..
 

Wij van Zeeland 2015 nr 3.

(13 jul) Prachtig uitgegeven en inhoud-rijk nummer !! Lees verder..
 

DNA-onderzoek stadsrecht Utrecht uit 1122, zo meldt het archief Utrecht

(12 jul) Utrecht beschikt over het op één na oudste stadsrecht van Nederland. Uniek DNA-onderzoek heeft deze week uitgewezen dat het stadsrecht is gemaakt van een kalf. Het onderzoek werd uitgevoerd door restauratoren van Het Utrechts Archief en onderzoekers van de Universiteit van York. Het is voor het eerst in Nederland dat dergelijk DNA-onderzoek naar documenten werd uitgevoerd. Lees verder..
 

Gen.magazine nu ook ook digitaal !!!

(12 jul) Het CBG kwartaalblad Gen.magazine is met ingang van 1 juli voor de Vrienden van het CBG ook digitaal beschikbaar. De nummers van maart en juni 2015 kunnen online worden gelezen (op pc of laptop) op www.genmagazine.nl. Niet-Vrienden kunnen gratis de eerste 8 pagina's lezen. Lees verder..
 

Rijnland 2015 nr 2

(11 jul) Afscheid en gouden speld voor Hans Eindhoven na 19 jaar voorzitterschap. Lees verder..
 

Hoe landverhuizers naar de Nieuwe Wereld vertrokken.

(10 jul) In de Elseviers weekblad 10 juli 2015 van deze week staat een verhaal over de landverhuizers van Simon Rozendaal dat ik zeer informatief voor genealogen vond en dat ik van harte aanbeveel. Met name voor geintersseereden in Joodse genealogie. Lees verder..
 

11 & 30 2015 nr 3

(10 jul) Goed genealogische onderzoek en een aardig verhaal.
Zilverenspeld voor mevrouw At Van Der Meulen - Van Wijk Lees verder..
 

Heraldisch tijdschrift 2015 nr 2

(09 jul) Weer een lust voor het oog Lees verder..
 

MyHeritage lanceert baanbrekende wereldwijde vertaaltechnologie van
namen

(08 jul) MyHeritage lanceert baanbrekende wereldwijde vertaaltechnologie van
namen voor krachtige ontdekkingen in familiegeschiedenis

Nieuwe technologie elimineert taalbarrière en verbetert het ontdekken en bewaren van familiegeschiedenis Lees verder..
 

Limburgs Tijdschrift voor genealogie 2015 nr 2

(08 jul) Zeer sterk nummer; van professionele allure. Lees verder..
 

200 jaar geleden brengt Koning Willem I bezoek aan Venlo (1815)

(07 jul)
Venlo kwam 200 jaar geleden bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op het Weens Congres dat op 9 juni 1815 eindigde was besloten dat de Noordelijke Nederlanden verenigd zouden worden met de Zuidelijke Nederlanden, het latere België. Aan het hoofd stond één koning, te weten Willem I die op 16 maart 1815 deze titel ging dragen. Lees verder..
 

Presentatiedatum Derde Limburgs Kwartierstatenboek bekend

(06 jul)
De datum van de presentatie van het Derde Limburgs Kwartierstatenboek is op zaterdagmiddag 21 november 2015 om 15.00 uur te Roermond. Lees verder..
 

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft sinds 1 juli haar nieuwe website online.

(05 jul) Door de fusie tussen de regionale archieven van de Bommelerwaard (in Zaltbommel) en Rivierenland (Tiel)waren beide websites ook aan fusie toe. Lees verder..
 

Gens Nostra 2015 nr 7/8

(05 jul) Dubbel tijdschrift, weer prachtig en ijzersterk genealogische werk. Lees verder..
 

DNA EN GENEALOGIE IN GROOT ARTIKEL IN DE NRC VAN 4 JULI 2015 Pagina E6

(04 jul) Technologie bedrijven richtten zich massaal op het uitlezen, opslaan en analyseren van genetische data. Zij leggen databanken aan met miljoenen DNA-profielen en hopen daaraan snel veel geld te verdienen. Het wordt een spannende tijd. Zo luidt de ondertitel van een arftikel met als kop: Wat Google, Amzone en Apple met je DNA-gegevens willen Lees verder..
 

Waar kan men de Registers en inhoudsopgaven van Gens Nostra vinden ?

(03 jul) Naar aanleiding van een vraag van een NGV-lid. Lees verder..
 

50 jaargangen Nederlandsche Leeuw te doorzoeken

(03 jul) De Nederlandsche Leeuw 1883-1932 online

Zie :link Lees verder..
 

NGV Rotterdam 1340 2015 nr 2, o.a. over Aldfaer en MyHeritage en herkomst ridderslag

(02 jul) Enkele korte maar wel aardige verhalen Lees verder..
 

Bericht van CBG over digitale studiezaal en digitaal Gen.magazine

(02 jul)
In de Digitale Studiezaal van het CBG vindt u bronnen die u online kunt raadplegen. U moet eerst een account aanmaken om toegang te krijgen, afbeeldingen te raadplegen en eenheden te kopen. Daarna kunt u inloggen om de beelden in onze Digitale studiezaal te bekijken. Onze Vrienden (donateurs) hebben aanzienlijke voordelen, waaronder 500 gratis eenheden per contributiejaar voor het raadplegen van afbeeldingen in de Digitale studiezaal. U kunt Vriend worden nadat u uw account hebt aangemaakt. (Zie hieronder)

Let op: Per 1 juli 2016 vervallen alle eenheden !!! Lees verder..
 

Achterhoek Bulletin 2015 nr 3 (met oproep)

(01 jul) Dit nummer bestaat hoofdzakelijk uit een goed uitgewerkte genealogie en tevens een oproep voor het vormen van en familie archief waar men particuliere familie bestanden kunnen worden opgeslagen. Dit kon vroeger allemaal in het centrale register van familie archieven worden opgeslagen maar dit archief is helaas weg bezuinigd. Een werkgroep zet zich in om een eigen depot te vinden voor de opslag van deze archieven. Man denkt aan monumentaal pand dat niet verhuurbaar is en waar de werkgroep eventueel een kleine huur wil betalen. Verder zoekt men vrijwilligers die de inhoud van het archief willen beschrijven en deze gegevens digitaal toegankelijk willen maken. Hugo Doelman Hzn; mail naar : Hugo.doeleman@xs4all.nl Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. pijl omhoog

Evenementen binnenkort

wo 19 aug EINDHOVEN Bestuursvergadering KPL
vr 28 aug Lelystad Voorouderspreekuur Nieuw Land Erfgoedcentrum Lelystad

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. pijl omhoog

Cursussen binnenkort

wo 02 sep Delft Levensverhalen schrijven
do 03 sep Naaldwijk Oudschrift voor beginners
ma 07 sep EINDHOVEN GensDataPro
di 08 sep Gemert Genealogie
di 15 sep EINDHOVEN Genealogie voor Beginners
za 19 sep Amsterdam Genealogie
za 19 sep Amsterdam Paleografie voor gevorderden
ma 21 sep EINDHOVEN PALEOGRAFIE I (VOOR BEGINNERS) OP 6 MIDDAGEN
za 26 sep Delft Oudschrift voor Gevorderden
di 29 sep Nunspeet Genealogie voor beginners

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. pijl omhoog

Recente NGV prikbordberichten

27 jul Jan Jans Deutekom (1758/1759 - 4 jan 1843 Schagen 84jr x 1) ...
27 jul Freerk Binnes
25 jul Berend Jans Smit en Trijntje Reintjes
25 jul Foto map met kranten knipsels van M.vdVlekkert.
25 jul Pieter Fransen, Sluyter/Sluiter te Zuidhorn
24 jul Rosa Viktoria Hermine Arntz
22 jul Willem Frederik Groot
19 jul Militieregisters gemeente Putten (Veluwe) omstr. 1850
16 jul de Schiffert of van der Schiffart
13 jul Algemeen Adresboek 1920 (handel, nijverheid, landbouw, verkeer)
12 jul Frans Kuiper
11 jul Latijnse en Volkse namen vergeleken
09 jul de Schiffert ; van der Schiffart
06 jul Zoeken in de Links op de NGV-site weer als vanouds !!
06 jul georg hendrik uhl
06 jul Doop kinderen van Antje Eises en Geeuwcke Jeroens
02 jul Ermpgen Cornelisdr. ALEMAN
01 jul personen in New Amsterdam nu New York
30 jun Renske/Rinske Eises (Ayses)

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. pijl omhoog

Recente genealogische artikelen

31 jul Genealogische Autosomale DNA Tests for Dummies (deel 3)
23 jul DNA-onderzoek deel 2 voor dummies: het Y-DNA-onderzoek
22 jul DNA-onderzoek deel 1 voor Dummies

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. pijl omhoog

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2015 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257