NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2014 nummer 60

zondag 1 juni 2014

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente publicaties van leden


Nieuws van de redactie

Bent u een nazaat van de MacAlpin Clan ?

In Nederland en België zijn veel mensen die op enige wijze afstammen van de Hertogen van Brabant, vaak via de vele erkende bastaardkinderen van met name Jan I en Jan II.
Op Wikipedia zijn de navolgende bastaardkinderen vermeld (data voor zover bekend):

Bekende bastaardkinderen van Hertog Jan I van Brabant:
Jan I Pijlijser (1272),
Gilles van der Balct (1273),
Jan van der Plas (1275),
Mogelijk was Jan I ook de vader van: Jan Meeuwe, Margaretha van Tervuren en Jan Van Mechelen.

De bastaardkinderen van Hertog Jan II:
Jan van Glymes (1298),
Jan I Corsselaar (1310),
Jan van Wijflit (1352),
Jan Magerman (-1356),
Jan II van Dongelberg (-1383),
Willem Johan van Waver,
Jan van Waver.

In de stamboom van de Hertogen komen we Hendrik I "De Krijgshaftige" van Brabant (1160- 1235) tegen die gehuwd was met Mathilde van Boulogne (1161/1165-1210).
De overgrootmoeder van deze Mathilde was Maria van Schotland (1082-1116), dochter van Malcom III van Schotland, via Duncan I, Bethóc (dochter van Malcom II Van Schotland) komen we zo bij het Huis van Alpin, het oudste Schotse koningshuis.
In 780 werd de naamgever van de Clan geboren Alpin Mac Echdach, dit was de vader van Kenneth I van Schotland die de Picten en Schotten verenigde en Kenneth I wordt dus beschouwd als de eerste Schotse koning.
Degenen die van de Hertogen van Brabant afstammen zijn dus afstammelingen van deze Schotse koningen.

In een kwartierstaat gegoten zou dit alles er zo uitzien:

 1. Jan II van Brabant (27 september 1275 - Tervuren, 27 oktober 1312) X Margaretha van York (Windsor Castle, 15 maart 1275 - Brabant, 1333)
 2. Jan I van Brabant (Leuven, 1252/54 - Bar-le-Duc, 3 mei 1294) X (2) Margaretha van Dampierre (1251 - 3 juli 1285)
 3. Hendrik III van Brabant (ca. 1231 - Leuven, 28 februari 1261) X Aleidis van Bourgondië (1233 - 1273)
 4. Hendrik II van Brabant (1207 - 1 februari 1248) X (1) Maria van Zwaben (1201 - 1235)
 5. Hendrik I van Brabant (ca. 1160 - Keulen, 5 september 1235) X (1) Mathilde van Boulogne (1161/1165 - Leuven, 16 oktober 1210) (ook wel bekend als Mathilde van de Elzas of Mathilde van Lotharingen)


 6. (Nu moeten we de stamboom van Mathilde van Boulogne gaan volgen om te komen bij de Schotse koningshuizen)

 7. Maria van Engeland, Gravin van Boulogne (Marie de Blois) (1136 - Montreuil, 1182) X Mattheus I van de Elzas (ca. 1138 - Driencourt, 25 juli 1173)
 8. Mathilde van Boulogne (koningin van Engeland) (ca. 1105 - Castle Hedingham, 3 mei 1151) X Koning Stefanus van Engeland (Blois(Frankrijk), 1096 - Dover(Kent), 25 oktober 1154)
 9. Maria van Schotland (1082 - 1116) (jongste dochter van Malcom III van Schotland) X Eustaas III van Boulogne (broer van Godfried van Bouillon) (ca. 1058 - Rumilly (Pas-de-Calais), na 1125)
 10. Koning Malcom III van Schotland (Huis Dunkeld) (ca. 1031 - Alnwick, 13 november 1093) X (2) Margaretha van Schotland ( Rékaburcht bij Mecseknádasd in Hongarije, ca. 1045 - Edinburgh, 16 november 1093) (St. Margareth of Scotland)
 11. Duncan I van Schotland (Huis Dunkeld) (1001 - 15 augustus 1040) X ??,
 12. Crinan van Dunkeld (ca. 975 - ca. 1045) X Bethóc (?? - ??), erfdochter van Malcom II van Schotland (Huis Alpin),
 13. Malcom II van Schotland (Huis Alpin) (ca. 950 - 25 november 1034) X ??
 14. Kenneth II van Schotland (Huis Alpin) (?? - Angus, 995) X ??
 15. Malcom I van Schotland (Huis Alpin) (ca. 897 - Dunnottar, 954) X ??
 16. Donald II van Schotland (Huis Alpin) (?? - Forres of Dunnottar, 900) X ??
 17. Constantijn I van Schotland (Huis Alpin) (?? - Dollar, 877) X ??
 18. Kenneth I van Schotland (Huis Alpin) (ca. 810 - Cinnbelachoir, 13 februari 858) X ??,
 19. Alpin Mac Echdach (780 - 834), naamgever van de MacAlpine Clan.
De MacAlpin Clan, afkomstig uit dit koningshuis, is in de loop van de geschiedenis over de hele wereld verspreid geraakt en de Clan heeft nu een oproep gedaan, een Clan Roll Call, aan alle mensen die door afkomst, huwelijk of adoptie tot deze Clan behoren om zich te registreren als Clanlid.
Men heeft de namen van Clanleden nodig om een petitie aan te kunnen bieden aan The Court of The Lord Lyon of Scotland (vergelijkbaar met een Raad van De Adel), men is bezig om de versnipperde Clan weer te herstellen zodat er weer een Chief gekozen kan worden, zonder Chief heeft de Clan geen stem in de organisatie van Clans en wordt ze niet erkend.

Zie deze link voor meer informatie http://www.macalpineclan.com/clan-roll-call let wel: u hoeft geen lid te worden van de society, men heeft enkel uw registratie nodig voor de petitie. Via wizad3@yahoo.com kunt u zich registreren , op de homepage ziet u informatie over de society, wilt u meer weten dan kunt u uw vragen neerleggen bij de president van de society via MC539@AOL.Com

Angelique Nota-Kruize.

Respect voor de traditie
. . . van een huis

16 mei j.l. is het Internationale Museum voor Familiegeschiedenis in Eijsden geopend. En dat is een uniek gegegeven, want nergens anders ter wereld is er een museum dat zich zo specifiek met genealogie bezig houdt. De mens en haar culturele, sociale en biologische verwantschap staat daarbij centraal. Het boeiende verhaal waar we allemaal deel van uitmaken wordt zichtbaar door middel van genealogie, heraldiek, familietradities, iconografie, rituelen, migratiegeschiedenis, evolutie, DNA-onderzoek en archeologie.

Het museum is gesitueerd in een voormalig klooster dat omstreeks 1900 in Eijsden gebouwd is op een plek waar sinds het midden van de negentiende eeuw de zusters Ursulinen geleefd en gewerkt hebben. Het kloosterleven hield hier in 1972 op te bestaan, het voortbestaan van het pand werd onzeker, maar na tien jaar kreeg het uiteindelijk toch een volgende bestemming. Het werd een openbare bibliotheek en het heeft dertig jaar lang als gemeentehuis dienst gedaan. En nu wordt het complex door Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn als Familiemuseum ingericht. Dit omvangrijke project is nog in ontwikkeling, maar vanaf 16 mei heeft het museum haar deuren opengesteld voor het publiek.

De openingsceremonie van het museum bestond uit het terugbrengen van een groot schilderij dat heel wat omzwervingen had gemaakt. Het was in 1924 in het klooster door de Ierse Mère Angelic Brophy geschilderd en bij sluiting in de jaren zeventig door de zusters weggeschonken aan een inwoner in Eijsden. Vervolgens ging het naar een andere eigenaar in Mesch, gelegen in Zuid-Limburg bij de Belgische grens. Hier sierde het bij feesthoeve de Laathof aan de wand. Toen het daar overtallig werd keerde het terug en kreeg het een prominente plek in de burgemeesterskamer van het door prinses Margriet geopende gemeentehuis. Maar op een dag..... kwam zijn opvolger die de oude kamer ontmantelde en opnieuw naar eigen smaak inrichtte. Hij liet het schilderij naar de kelder verdwijnen. Het verloren gewaande stuk werd echter door oplettende medewerkers gered die er een veilige bestemming voor wisten te vinden. Zo verliet het voor de tweede keer het oude klooster om een nieuwe plek te krijgen in de bezoekersruimte van de kerk in Mariadorp, ten oosten van Eijsden.

Op het doek zit een lezende non bij het raam, om haar heen scharen zich enkele kinderen. Het is een verwijzing naar de in 1768 zalig verklaarde oprichtster van de vrouwelijke kloosterorde van de Ursulinen, de Italiaanse Angela Merici (1474-1540). Zij wordt wel vaker in deze setting afgebeeld. Als religieuze congregatie hielden de Ursulinen zich bezig met het onderwijs aan jonge meisjes. Het klooster in Eijsden dat aanvankelijk een kleuterschool, lagere school en Mulo met opleiding tot onderwijzeres huisvestte kreeg er in de jaren vijftig ook een landbouw-huishoudschool bij. Oud directrice, zuster Josephine Clemens, onthulde het schilderij. Ze vertelde hoe blij zij was met het nieuwe familiemuseum waarin speciaal voor de geschiedenis van haar voorgangsters en oud-collega's op de eerste verdieping in de voormalige burgemeesterskamer een Ursulinekamer is ingericht! Het schilderij is dus wéér teruggekeerd met dank aan het kerkbestuur in Mariadorp die het in bruikleen aan het Familiemuseum geschonken heeft.

Maria Janssen-Rutten, die vroeger les heeft gehad van de nonnen hield tijdens de opening een inspirerend verhaal over de gemeenschap die de zusters Ursulinen destijds vormden. De vrouwen kwamen overal vandaan en hadden verschillende nationaliteiten. Ze stimuleerden de meisjes om te leren en hun horizon te verbreden. Mevrouw Janssen-Rutten heeft zich verdiept in het leven van de zusters en verzamelt documentatie over het voormalige klooster. In het Erfgoed Centrum van het Nederlandse Kloosterleven vond ze een orgineel dagboek getiteld "Oorlogskroniek door Angelica Brophy". Het begint in 1940 en blijkt van een bijzondere historische waarde te zijn.

De openingsceremonie van het museum met het negentig jaar oude schilderij van Brophy vond ik indrukwekkend, niet omdat ik van religieuze cultuur of van vrouwengeschiedenis houdt maar op de eerste plaats omdat het van respect voor de oud-bewoners van het gebouw spreekt. Je zou kunnen zeggen dat de geest van de zusters en hun pensionnaires er nog rondwaart. Het is natuurlijk een feit dat dit Ursulinecomplex in een hele lange traditie staat, die met de stichting van de vrouwelijke kloosterorde terugvoert naar de 16e eeuw. Aanvankelijk woonde Angela Merici met een groep gelovige vrouwen in een familiekring en hadden zij de middeleeuwse maagd en martelares Ursula als patrones.

Ik vind het mooi omdat het respect voor de oud-bewoners helemaal bij het concept van het Internationale Museum voor Familiegeschiedenis past. Het museum stelt de mens centraal in een huis waar het om voorouders en afstamming, van stamboom tot mythologie, van heraldiek tot evolutie en om de cultuur van het hedendaagse leven gaat.

Link naar het Internationale Museum voor Familiegeschiedenis

Carla van Beers
mei 2014
Zie ook:
www.familiearchieven.nl/overgrootmoeders007.html / familiearchieven.nl / bronnen

Oude boerderijen en jonge boerenwijven

Door Enne Koops (foto's WBOOKS)

Ruim tachtig procent van de Nederlanders leeft op dit moment in steden. Ondanks, of misschien wel dankzij dit gegeven zijn boeren en boerderijen nog nooit zo populair geweest als in het afgelopen decennium. Denk aan populaire fenomenen als kamperen bij de boer of de tv-hit Boer zoekt vrouw.

Tegelijk verkeert het Nederlandse agrarische leven al decennialang in een crisis. Veel boeren moeten alternatieve inkomstenbronnen aanboren om te kunnen overleven. Veel oude historische boerderijen zijn verdwenen – of dreigen te verdwijnen – en hebben plaatsgemaakt voor onooglijke, strak belijnde landbouwbedrijven. Het aantal Nederlandse boerderijen gebouwd vóór 1940 is afgenomen van 192.000 in 1940 tot 91.000 is 2001. Hiervan worden momenteel ruim 6400 door het Rijk beschermd.

Potje boerengolf

De belangrijkste oorzaken van de grote afname van het aantal traditionele boerderijen zijn schaalvergroting, verstedelijking, milieuwetgeving en de voortdurend veranderende Nederlandse infrastructuur.
Niet alleen het aantal boerderijen nam en neemt af, maar van de agrarische panden die overbleven verandert ook de economische functie. Voorbeelden zijn de talrijke boerderijen die gebruikt worden als zorginstellingen, kaas- of ijsboerderijen, (pannenkoeken)restaurants, musea, boerencampings, of als kantine na een potje boerengolf met collega’s.

Cultuurhistorische parels

Al met al zijn er dus redenen genoeg voor een tijdsdocument over monumentale boerderijen. Dat tijdsdocument is nu verschenen bij WBooks, in de vorm van het – zowel letterlijk als figuurlijk – monumentale naslagwerk Het Grote Boerderijenboek.
Dit prachtige boek is uitgebracht in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en biedt – onder redactie van Ben Kooij en Judith Toebast – een fotografische overzicht van talloze historische en hedendaagse boerderijen, interieurs en boerenerven. Het materiaal is van diverse kanten aangeleverd, met name door auteurs, bedrijven, musea en een reeks van archiefinstellingen.

Oud bouwbestek

Alle hoofdtypen boerderijen die in Nederland voorkomen vindt men in dit boek terug, op prachtige foto’s, historische artefacten en soms kunstobjecten. Het archiefmateriaal biedt enkele kunsthistorische parels. Zoals een bouwbestek van een boerderij uit de Hoeksche Waard uit 1539, oude kadasterkaarten of oude prenten van Marumse boerderijen van rond 1700.
Kwalitatief hoogstaande foto’s, die nauwkeurig geselecteerd en beschreven zijn, bieden het hoofdbestanddeel van de inhoud. Optisch fraai zijn met name de boerderijen uit De Beemster (dat als voormalige polder op de Werelderfgoedlijst prijkt) en het uitstekende historische artikel over boerderijvormen in de Prehistorie en Middeleeuwen. En, niet te vergeten, natuurlijk de Fries-Groningse kop-hals-rompboerderijen.

Boer zoekt jong boerenwijf


Vrijwel alle regio’s in Nederland komen in Het Grote Boerderijenboek aan bod, maar ook thema’s als ‘De boer en zijn werk’, het fenomeen bedstee, de boerderij Het Blauwe Huys bij Ouddorp of de ‘Boer zoekt jong boerenwijf’-geitenboer Frank Brinkhaus met zijn Anita.
Evenmin ontbreken historische kloosterboerderijen, luchtfoto’s en een complete sectie over de constructies en materialen in de interieurs van boerderijen.

Dit boek is een schitterend naslagwerk voor boeren zelf, architectuurliefhebbers, historisch geïnteresseerden en iedereen die de agrarische wereld een warm hart toedraagt.

Het Grote Boerderijenboek biedt voor deze doelgroepen een totaaloverzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en variatie binnen – met name – de naoorlogse Nederlandse agrarische geschiedenis.
~ Enne Koops
Bron: historiek.net

Overijssel in Kaart

De beeldbank Overijssel in Kaart bevat kaarten die afkomstig zijn uit de collecties van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) te Deventer, de Provincie Bibliotheek Overijssel (ondergebracht bij het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle), de Oudheidkamer Twente (in bruikleen gegeven aan Museum Twentse Welle) en de Rijnbrinkgroep.


U vindt hier 1901 scans van kaarten uit de periode vanaf circa 1550 tot heden, variërend van stadsplattegronden van steden uit heel Overijssel tot overzichtskaarten en provinciekaarten, 264 van deze kaarten zijn afkomstig van het HCO. In het overzicht staan telkens een aantal icoontjes onder de kaarten. Door te klikken op het meest rechtse icoontje (zwarte pijl naar beneden) kunt u de afbeelding gratis downloaden in hoge resolutie.

De beeldbank Overijssel in Kaart wordt beheerd door Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer.

De kaarten zijn afkomstig uit de collecties van SAB, de Provincie Bibliotheek Overijssel (ondergebracht bij het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle), de Oudheidkamer Twente (in bruikleen gegeven aan Museum Twentse Welle) en de Overijsselse Bibliotheek Dienst.

In Overijssel in Kaart vindt u kaarten die gemaakt zijn vanaf circa 1550 tot heden. Ook vindt u hier stadsplattegronden van steden uit heel Overijssel, overzichtskaarten en provinciekaarten.

Wat korte berichten

Helpdesk Aldfaer en Pro-Gen
Het is bij velen niet bekend dat er op de website een helpdesk is voor de genealogische programma’s Aldfaer en Pro-Gen. U kunt deze helpdesk vinden via de Actueel pagina, in het linker menu kiest u voor “Computergenealogie” onder het kopje “Websteks Diensten”.
U ziet dan in het nieuwe scherm in het linker menu een blokje genaamd “Helpdesk” waaronder de knoppen “Aldfaer” en “Pro-Gen” staan, door hierop te klikken met uw muis komt u op de juiste pagina.
Toch nog lastig? Dan hier even beide rechtstreekse links:
http://www.ngv.nl/wwwCGE/homepage.php?action=Aldfaer-helpdesk
http://www.ngv.nl/wwwCGE/homepage.php?action=Progen-helpdesk

Kerkelijke bronnen Markelo gedigitaliseerd
MARKELO - De Stichting Heemkunde Markelo heeft een groot deel van de gegevens uit de kerkelijke bronnen gedigitaliseerd en op haar website geplaatst. Deze gegevens behelsden een periode tussen 1614 – 1850.
Lees verder .....

Regionaal Archief Dordrecht beheert nu ook collectie Oud-Beijerland
Per 1 april 2014 heeft de gemeente Oud-Beijerland een overeenkomst met de gemeente Dordrecht gesloten over het beheer van de archieven. Hierdoor behoort de gehele Hoeksche Waard nu tot het verzorgingsgebied van het Regionaal Archief Dordrecht. En is het aantal aangesloten regio gemeenten gestegen naar twaalf. Naast de gemeente verzorgt het Regionaal Archief het archiefbeheer van de gemeenten Alblasserdam, Binnenmaas, Cromstrijen, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Molenwaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen en Zwijndrecht.
Lees verder .....

2500 oude ansichtkaarten
Bijna 2500 oude ansichtkaarten zijn toegevoegd aan de online collectie van het Regionaal Archief Zutphen. De collectie foto's en kaarten bestaat nu uit 24.000 afbeeldingen uit Zutphen, Brummen en Lochem.
In de Zutphense collectie zitten trekpleisters als Wijnhuistoren, Berkelruïne en Walburgiskerk. Maar er zijn ook ansichtkaarten gemaakt van de brand in de Waliënkazerne, luchtopnamen van de stad en dagelijkse taferelen in een woonwijk of het centrum. Een van de oudste kaarten is uit circa 1895. Het is een miniatuur van Wijnhuistoren en IJsselkade.
Lees verder .....

Gemeentearchief verhuist definitief naar Den Haag
Het historisch deel van het gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg is medio mei verhuisd naar de Den Haag. Hierdoor is de locatie aan de Herenstraat vanaf donderdag 17 april niet meer in de te bezoeken. De verhuizing is onderdeel van de samenwerking tussen de twee gemeenten.
Lees verder .....

Publiceren van stambomen versus de privacywet
Genealogie is de discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderonderzoek dan wel de afstamming van de familienaam. Internet is daarbij tegenwoordig een onmisbaar hulpmiddel, zowel voor het zoeken naar gegevens als voor het publiceren van eigen gegevens en bevindingen. Maar wie dat wil doen, loopt al snel tegen de privacywetgeving aan. Ook auteursrecht kan een rol spelen.
Lees verder .....

Kadastergegevens digitaal beschikbaar
In het Drents Archief is met ingang van 8 april een aparte tafel gereserveerd voor iedereen die op zoek is naar de geschiedenis van zijn of haar woning. Op twee computers is de Digilegger van het Kadaster kosteloos beschikbaar voor onderzoek naar de geschiedenis van huizen of landerijen. Bezoekers kunnen rekenen op een korte introductie door een medewerker van het Drents Archief.
Lees verder ....

Wat vindt u op de NGV website

Na de Actueel pagina gaan we nu kijken wat er is te vinden bij de eerste menu optie "Over de NGV".

Op de Over de NGV pagina vindt u links in het menu een blokje “NGV, Over de NGV” met daaronder de 4 volgende menu items:

Homepage” geeft u een korte uitleg over wie we zijn en wat we doen.
Adressen / VC” geeft u een beschrijving waar ons verenigingscentrum is gevestigd, hoe u er komt en wanneer het is geopend. Brengt u eens een bezoek aan ons VC, u zult verbaasd zijn wat er allemaal is te vinden en de medewerkers zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden en u te helpen waar nodig.
Mail ons”, op deze pagina vindt u de emailadressen van de verschillende onderdelen van de NGV voor uw vragen, opmerkingen of mutaties.
Website overzicht” geeft u een overzicht in tabelvorm van alle menuopties met een korte omschrijving. Eigenlijk dus hetzelfde als wat u nu leest alleen iets korter beschreven.

Direct onder het vorige menublokje ziet u een blok “Organisatie” met de volgende 13 menu items:

Organisatie”, deze pagina geeft u informatie over onze inschrijving bij de Kamer van Koophandel, onze AMBI status en de bestuurlijke opbouw en indeling van onze vereniging.
Hoofdbestuur” laat u zien welke personen het Hoofdbestuur van de NGV vormen en welke functietaken zij uitvoeren en waar zij portefeuillehouder van zijn.
Ver. Beleid” maakt een download van een pdf document met het Beleids- en Werkplan voor de komende jaren. Een uitgebreid document met ons doel en visie hoe de vereniging de toekomst tegemoet gaat.
Regionale afd.” legt uit hoe de afdelingen bestuurlijk zijn opgebouwd, welke taken en functies zij hebben binnen de vereniging en welke plaats zij innemen in de landelijk algemene vergadering (AV). Tevens is er nog wat informatie over de opbouw van het regio overleg.
Heraldiek” geeft het doel en de activiteiten van deze functionele afdeling.
Diensten VC” geeft een overzicht van de organisatie van de diensten in het verenigingscentrum. Het VC zelf heeft een directeur en alle diensten (ook wel collecties) binnen het VC hebben een Hoofd van Dienst. De diensten zijn:
- Bibliotheek – Boeken en Tijdschriften
- Biografische documentatie
- Heraldisch archief
- Knipseldienst
- Microfiches
Over elke dienst vindt u een korte beschrijving welke collecties zij beheren.
Gens Nostra” brengt u naar een nieuwe pagina met een uitleg over ons tijdschrift. In het linker menu op deze pagina vindt u de samenstelling van de redactie, richtlijnen voor publicatie en oproepen. Verder een overzicht van de geplaatste korte kwartierstaten van de afgelopen jaren t/m december 2012 en een overzicht van de boekrecensies vanaf 2012. Ook is er nog van elk jaar de Inhoud en registers van Gens Nostra te vinden vanaf 2005.
Contactdienst” geeft een korte uitleg over deze dienst met een verwijzing naar de eigen webpagina.
Public Relations” laat u zien welke personen in deze landelijk dienst zitten en wat hun hoofdtaken zijn. De dienst beheerd de huisstijl en de toepassing hiervan, de landelijke folders, presentaties en handleidingen. Regelmatig organiseren zij een landelijke PR dag voor alle PR leden van de afdelingen.
IT-groep” laat u zien welke personen verantwoordelijk zijn voor alle IT zaken binnen de vereniging. Deze groep houdt zich bezig met de ontwikkeling en het technisch operationeel houden van de NGV website, dataopslag, digitalisering, bronnentoegang, etc. , tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de vereniging. Regelmatig wordt er vanuit de IT-groep een webmasterdag georganiseerd voor alle afdelingswebmasters.
Webredactie” laat u zien welke personen zich bezig houden met de inhoud van de website en wie voor welk onderdeel verantwoordelijk is.
Computergenealogie” laat u zien welke personen zich bezig houden met ons genealogie programma GensDataPro, de helpdesk bemensen, presentaties, lezingen en informatie geven. Een aantal van hen is ook regelmatig aanwezig in het VC om gebruikers te helpen. Tevens staan een aantal van hen regelmatig op genealogische bijeenkomsten en of dagen.
Werkgroepen” geeft een overzicht van de personen die tijdelijk lid zijn van een werkgroep. Op dit moment zijn dat een stuurgroep, werkgroep VC, werkgroep website, projectgroep digitalisering VC, werkgroep Gens Nostra, werkgroep collectie beheer en de werkgroep kadervorming.
Wilt u zelf eens een stukje tekst plaatsen in de nieuwsbrief over iets wat het weten waard is voor andere lezers.
Stuur dan uw tekst naar pr_service@ngv.nl

De webredactie.

  terug naar top

Nieuws

Column nr.46

(30 mei)

In de Nieuwsbrief van de NGV van de maand mei stond dat de website genver.nl medio juli uit de lucht zal gaan. Ik had het een tijdje geleden al gelezen door het aanklikken van Belangrijke mededeling. Spijtig dat ik net een paar leuke bronnen op hun site ontdekt had: militairen en landverhuizers. Ik noemde ze in mijn vorige Columns.

Maar soms gaat dat zo, een hobby moet leuk blijven. Inmiddels staat er op de site dat deze begin juni door iemand anders overgenomen zal worden.Bij de site lidmaten Groningen is dat het geval geweest. De Groninger Archieven heeft hem overgenomen (lidmatengroningen.nl), helaas zit daar (nog) niet de uitgebreide zoekoptie op die coördinator Glas had gemaakt. Indertijd kon je door alle lidmatenboeken tegelijk zoeken, nu moet dat per plaats (beginletters van plaatsen alfabetisch bovenin site), waarna je in het 'boek' kunt zoeken met Ctrl f. Wel Lees verder..
 

Heraldische Tijdschrift 2014 nr 2..

(28 mei) Dit tijdschrift is altijd een lust voor het oog, ook dit keer. Enkele wat langere interessante heraldische artikelen. Lees verder..
 

Genealogie afdeling Flevoland mei 2014 nr 2

(20 mei) Dit nummer bevat veel korte bijdragen, zoals een instructie tijdens het spreekuur, Gouden regels voor genealogen, de Kerk het Boompje in Amsterdam, en de sprekende familiegeschiedenis een voordracht met enkele aardige suggesties van Hans Bauer.

Het lange verhaal is: Lees verder..
 

Leny Aben-Nederpeld †

(17 mei) NGV afdeling Kwartier van Nijmegen NGV Nieuwsbrief-2014 Lees verder..
 

Achter de schermen, in de coulissen

(11 mei) Achter de schermen, in de coulissen.

Op 17 mei wordt hij weer gehouden: de Algemene Vergadering, de voorjaars AV. Voor het zover is, is er heel wat gebeurd. Lees verder..
 

Genever 2014 nr 2

(10 mei) Enkele leerzame bijdragen. Lees verder..
 

Kwartier van Nijmegen 2014 nr 2

(09 mei) Weer zeer goed gevuld en leesbaar nummer Lees verder..
 

Webwinkel van de NGV weer op de website.

(09 mei) Bestellingen van NGV-producten zijn weer te doen via de webwinkel. Lees verder..
 

Op vrijdag 16 mei 2014 opent het Familiemuseum in Eijsden L. officieel zijn deuren

(08 mei)
Met een seminar dat voor iedereen gratis toegankelijk is!
Bij ons kom je alles te weten over familiegeschiedenis, stamboomonderzoek, familiecultuur en familietradities. Lees verder..
 

16e eeuw Eersels armenboek in depot RHCe Eindhoven

(08 mei)
Op 8 januari 2014 kreeg het RHCe (Eindhoven) een oud register van de parochie te Eersel om in haar depot op te nemen. Het betreft een 16e eeuws register van wat vroeger de Tafel van de H. Geest werd genoemd. Dat was een heel vroege vorm van armenzorg die vanuit de kerk geregeld werd. Lees verder..
 

GENS NOSTRA – 2014 nr 5

(08 mei) Prachtig nieuw en fraai ogend nummer, klasse Lees verder..
 

Hoofdpersonen van nieuwe serie Verborgen Verleden in najaar 2014 zijn bekend

(07 mei) De namen van de hoofdpersonen van de nieuwe serie van het populaire programma Verborgen Verleden zijn bekend gemaakt. Dit najaar kunnen de volgende prominente Nederlanders worden gevolgd tijdens hun zoektocht naar hun familiegeschiedenis: interieurontwerper Jan des Bouvrie, columniste Aaf Brandt Corstius, presentator Ruben Nicolai, actrice Anna Drijver, sportjournalist Jack van Gelder, schrijfster Paulien Cornelisse, presentator Cornald Maas en historicus Herman Pleij. Lees verder..
 

Groningen 2013 nr 2

(07 mei) Mooi uitgegeven nummer boordevol info Lees verder..
 

Genealogisch Erfgoed 2014 nr 2 (mei)

(04 mei) Enkele medische getinte verhalen dit keer Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Evenementen binnenkort

ma 02 jun Best Tentoonstelling t.g.v. het 60-jarig jubileum van de NGV afdeling Kempen- en Peelland
ma 02 jun Vinkeveen Genealogie met lezing
di 03 jun Hoogeveen Genealogisch Inloop Spreekuur Hoogeveen
di 03 jun Haarlem Voorouder-spreekuur
di 10 jun Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
di 10 jun Eersel Lezing: 'Allemaal Familie' door Toon van Gestel
za 14 jun Geldrop Verenigingsmarkt en kofferbakverkoop Geldrop
za 14 jun Capelle aan den IJssel Cursusles 2, Gens Data Pro
zo 15 jun 's-Gravenhage Stadswandeling 'Imagebuilding in de Gouden eeuw' in Den Haag
za 21 jun Haarlem Voorouder-spreekuur
za 28 jun Den Haag Bijzondere Afdelingsledenvergadering Heraldiek

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Cursussen binnenkort

za 14 jun Capelle aan den IJssel Gens Data Pro les 2
vr 01 aug Papelaan 6, Weesp Heraldiek verdiepingscursus

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente prikbordberichten

31 mei Peternel (Nelleke) van Kolck
29 mei Kadastergegevens Gelderland tot 1989 nu via het Gelders archief in te zien.
24 mei Theodorij
24 mei Oud rechtelijk archief scholtambt Zutphen digitaal beschikbaar
23 mei Famillement Leiden 2014 ligt op koers
23 mei Levensloop / overlijden Harmen (Hermanus) Jansz. Witte
21 mei Nakomelingen fam. Douwe
18 mei Gerhard Willem Olthoff (ca. 1751-1818)
16 mei Gezocht: foto's van Lionel Huberthus Spijkerman en Margaretha Willemina Pen
13 mei Nakomelingen Dries de Boer (x Ermelo 30 maart 1821) en Jannetje van Veldhuijsen
13 mei Dienst familieorganisaties
10 mei Booij(y)(i) contactdag
09 mei Regionaal Archief Nijmegen heeft nieuwe versie digitale studiezaal
09 mei Site voor Latijnse genealogische woorden
07 mei Ralph Dundas baron Tindal (1773-1834), testament en boedelscheiding gezocht
07 mei Een zoekmachine mét privacy
05 mei Angenito Brugman
05 mei Nieuwe vondelingen wet in Duitsland.
04 mei Joodse Genealogie
03 mei Vraag archief van Tilburg over vreemde (aan)tekeningen in trouwboekje
03 mei Zoek (Klein-)kinderen van H de Haas en J Haartsen
03 mei RONGEN, Petronella. Leden Helpen Leden, vraag van 8 november 2010,
02 mei De cannonnier 3e bat artillerie Johannes Terburg

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente publicaties van leden

06 mei Door Weer en Wind. Maritieme geschiedenis van de familie Kielema.

 
Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2014 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257