NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2013 nummer 54

zondag 1 december 2013

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente verslagen van evenementen
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

De webredactie wenst u prettige kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2014
 
 


Ook voor Sinterklaas hebben we weer een oud recept gevonden, kijkt u "HIER" maar eens naar dit recept van oud-hollandse pepernoten.


Overgang naar een nieuwe server

Door de overgang naar een nieuwe webserver hebben verschillende onderdelen van de website hiervan hinder ondervonden. U zult ongetwijfeld de melding op onze startpagina hebben gezien.
Ondanks een zorgvuldige voorbereiding hebben we toch nog diverse problemen ondervonden. Verschillende onderdelen van de website werkte niet naar behoren, waren verdwenen of deden niet wat ze moesten doen. Welkom in de informatica wereld, waar blijkbaar altijd wel iets niet gaat zoals bedacht.

Inmiddels is er veel verholpen en weer werkend gemaakt en hebben we hopelijk de meest storende fouten hersteld. We hopen dat u begrip heeft voor deze moeilijkheden en werken nog steeds met man en macht om alles op orde te krijgen. Er is en moet nog veel werk worden verzet en het is per slot van rekening allemaal vrijwilligerswerk!

Ondervindt u nog problemen op de website .....; vertel ons wat niet werkt door een email te sturen naar webredactie@ngv.nl.

Door de overgang hebben we nu eindelijk een grote ruimte voor de opslag van document-scans. Komende weken gaat dit verwerkt worden en wordt de nieuwe database verder gevuld. Allereerst zal de rouwkaartenverzameling (ca 60.000 stuks) worden verwerkt en on-line beschikbaar komen. De scans moeten voor het beschikbaar komen wel geÔndexeerd worden door vrijwilligers. Dit wordt volledig via internet gedaan en gecoŲrdineerd door medewerkers van het VC.
Mocht u daarvoor belangstelling hebben, dan kunt u zich opgeven via info@ngv.nl.

Reacties

Het artikel “Kinderarbeid heel gewoon” in de vorige nieuwsbrief heeft een aantal reacties opgeleverd over een paar foutjes. Deze reacties willen wij u niet onthouden:
• De heer Brandt schreef ons dat in de tekst m.b.t. de onafhankelijkheid van BelgiŽ ‘1931’ natuurlijk ‘1831’ zijn.

De heer Tjeertes schreef ons het volgende:
• In de tekst over de kinderarbeid wordt door Marianne van Exel gesteld dat Willem I in 1813 koning werd. Dat is onjuist. Hij werd in 1813 soeverein vorst van het Vorstendom der Verenigde Nederlanden. Op 16 maart 1815 (Staatscourant nr.65 d.d. 17 maart 1815) riep hij zichzelf uit tot Koning der Nederlanden en werd tevens de erfelijke opvolging ingesteld.

De heer Steins schreef ons het volgende:
• Het was Napoleon die een handelsblokkade opzette tegen Engeland. Het befaamde “Continentale Stelsel“.
• Willem I is niet in 1813, maar pas in september 1815 te Brussel ingehuldigd als koning der Verenigde Nederlanden. In maart 1814 is hij als soeverein vorst ingehuldigd in Amsterdam.
• Nederlandse troepen trokken zich natuurlijk niet pas in 1931 (!) terug uit BelgiŽ….

Vanzelfsprekend kunnen wij als redactie niet elke reeds gepubliceerde tekst gaan nakijken op historische onjuistheden. Gelukkig zijn er oplettende lezers die ons daar graag op wijzen zodat wij dit weer met u kunnen delen. Als aanvullende info hebben wij nog voor u:
• De volledige tekst van de staatscourant vind HIER (redactie).
• En voor aanvullende info verwijzen wij u graag naar:
wikipedia.org
www.parlement.com
www.historici.nl

Vaste gast

In deze nieuwsbrief vindt u een artikel van een schrijfster waar we in de toekomst meer van zullen gaan zien.

De schrijfster is Carla van Beers en zij gaat maandelijks een artikel aanleveren voor de nieuwsbrief.
Aan deze rubriek is de titel gegeven “Genealogie & Overgrootmoeders”. Niet dat het nu speciaal over overgrootmoeders gaat, zoals u in haar eerste artikel kunt lezen, maar wel over de vele onderwerpen rondom genealogie. De artikelen zijn na plaatsing in de nieuwsbrief ook te lezen op haar eigen website familiearchieven.nl. Een bezoek aan deze website is zeker de moeite waard, het staat niet alleen vol met verhalen maar op familiearchieven.nl/bewaarplaats.html vindt ook tips, informatie en uitleg over de vele onderwerpen die met genealogie te maken hebben. Wij hopen dat u maandelijks gaat uitkijken naar de artikelen van Carla.

 

Schrijf je verhaal en bewaar het in een boek

Wie heeft er ooit met een stencilmachine gewerkt? En wie weet nog hoe vies een zwart-wit fotokopie vroeger (begin 70-er jaren van de vorige eeuw) rook als het papier uit de machine kwam? Met de tijd vervliegen de herinneringen aan oude methoden, niemand zal meer heimwee hebben naar een rammelend kopieerapparaat dat verdekt in een hoek van de bibliotheek stond opgesteld. Misschien worden er nog wel van die oude wazige kopieen in familiearchieven bewaard. Tegenwoordig staan de kopieerinrichtingen vol met geavanceerde machines. Nu kan alles snel, goed en efficient. De ontwikkeling van de personal computer met printer en scanner bracht de verwerking van tekst helemaal in een stroomversnelling.

Onlangs heb ik het allernieuwste medium printing-on-demand ontdekt en dit was zo een groot plezier dat ik het graag wil delen door over mijn bevindingen te vertellen. Ik was al een tijdje op zoek naar zo een service, maar kon maar niet besluiten welke aanbieder ik zou kiezen, totdat ik -per ongeluk- in de "Voetbal International" een grote reclame zag van "Brave New Books". Bij het openen van de website bleek dat het een betrekkelijk nieuw initiatief was en een samenwerkingverband tussen Singel Uitgevers, Bol.com en Mijnbestseller.nl. Je maakt op je computer een boek, je bestelt het en ontvangt het vervolgens thuis met de post.
 
De familie van mijn huis, 262 blz., voor prive-gebruik gedrukt bij Brave New Books op A4 formaat, de kostprijs was € 17.15 incl. verzending en wordt bewaard in het huisarchief van pietheinstraat119denhaag.nl

Wat mij in het bijzonder aansprak is de keuze van 3 opties. Je kan boeken voor privegebruik maken zonder dat anderen dus inzage krijgen, of je kan ze voor een breed publiek publiceren. Daarbij heb je de keus of je het alleen via Bol.com wilt verspreiden of dat je het ook nog via de reguliere boekwinkels wilt verkopen. De boekwinkels nemen je boek helaas niet op voorraad, het is daar dus alleen op bestelling te verkrijgen. Voor de koper is het afhalen in de winkel voordeliger omdat er dan geen extra portokosten bij komen. Belangrijker is misschien wel het feit dat het monopolie dan niet alleen bij Bol.com ligt, zodat de boekhandel er ook nog iets aan kan verdienen.

Voor de omslag van het boek kan je kiezen uit een scala van ontwerpen en een eigen foto toevoegen. Ik heb een mooie 19e eeuwse foto van een huis gebruikt, deze komt uit een prive collectie. De online stappen die je door het printing-on-demand stelsel heen voeren, zijn heel overzichtelijk en bij een probleem was er met de helpdesk via e-mailcontact heel goed te communiceren.
Geef je eigen boek uit, staat er op de website van Brave New Books, het kan snel en gemakkelijk. Jouw boek voor een miljoenenpubliek en geheel kosteloos. Dat klopt, alleen de proefdruk(ken) moet je zelf betalen, verder ben je geen geld kwijt. Ze geven een duidelijk overzicht van de prijsopbouw zodat je een berekening kan maken voor de verkoopprijs en zelf je eigen royalties kan bepalen. In mijn geval verdien ik 60 cent per verkocht boek. In een online overzicht kan ik de verkoopresultaten goed overzien. Als ik mijn boek alleen via de Bol.com (dat is incl. Libris.nl en Bladzijde.nl) verkoopkanalen zou verspreiden hield ik er 2 euro en 13 cent aan over, dat verschil is wel erg groot. Nu kan ik altijd nog overwegen om het te veranderen.

Huis van een Herinnering, 76 blz., gedrukt op A5 formaat voor de verkoop in de boekhandel,
totale kostprijs die Brave New Books berekent voor print, distrubutie en verkoop is € 11,90

Mijn boek gaat over het geschakeerde leven van drie generaties vrouwen: Wim, Willy en Ems. "Huis van een herinnering" is een vertelling gebaseerd op de geschiedenis van een vrouw, die voor haar huwelijk in 1901 naar Nederlands IndiŽ vertrekt. Wanneer haar jongste dochter Ems jaren later het huis van haar moeders jeugd aan de Kromme Nieuwegracht 56 in Utrecht bezoekt, waant ze zich in een prettige tijd.

De binnenkant lijkt net op een gedrukt boek, maar aan de omslag kan je wel zien dat het een digitale print is. Eigenlijk valt het helemaal niet op omdat tegenwoordig gerenomeerde uitgevers ook kleine oplagen via printing-on-demand laten verschijnen. Het miljoenenpubliek waarover Brave New Books het heeft is een lokkertje, verwacht daar maar helemaal niets van, daar gaat het ook niet om. Mijn missie is om waargebeurde verhalen door te geven en te behouden voor een familie, een stad, een streek, een land. Nog een pluspunt van "Brave New Books" is dat je je boek op ieder moment uit de distributie kunt halen en dat je altijd met je verhalen kunt overstappen naar een andere partij. De copyrights zijn immers van jou.

Met deze nieuwe "Self-publishing" service kan iedereen een eigen bijdrage leveren aan de bibliotheek van zijn of haar of onze geschiedenis. Je kan er trouwens ook een e-book van laten maken, maar ik zou tegen iedereen willen zeggen: schrijf je verhaal en bewaar het in een papieren boek.

Zie ook www.familiearchieven.nl/overgrootmoeders001.html
Carla van Beers, november 2013, familiearchieven.nl

Een vrijgevig volkje

Giftencultuur in de Gouden Eeuw
historicus Danielle Teeuwen over liefdadigheid in de Gouden Eeuw

December is niet alleen de tijd van familie, cadeautjes en gezelligheid, maar ook van naastenliefde en vrijgevigheid. Eerder dan in andere maanden zijn we geneigd gul te geven aan goede doelen. Sinds 2004 laten dj’s van de radiozender 3FM zich in de week voor kerst opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor projecten van het Rode Kruis.  
Afgelopen jaar werd er in een week tijd ruim 12,2 miljoen euro ingezameld voor het terugdringen van de wereldwijde babysterfte. Kortom, in december laten we ons graag van onze beste kant zien.

In de zeventiende eeuw, de Nederlandse Gouden Eeuw, was liefdadigheid een vanzelfsprekendheid. Iedereen die iets missen kon, werd geacht bij te dragen aan de armen en behoeftigen. Armenzorg was op lokaal niveau georganiseerd. In iedere stad en dorp bestonden instellingen, zoals hofjes, gasthuizen, weeshuizen, en oudemannen- en oudevrouwenhuizen, die armen, zieken en wezen opnamen.

Ook waren er instellingen die wekelijks uitdelingen van brood en geld verzorgden voor behoeftigen die wel zelfstandig woonden. Vooral de hulp aan deze zogenaamde ‘huiszittende armen’ werd voor een groot deel betaald uit giften. In veel steden werd niet alleen in de kerken gecollecteerd, maar ook maandelijks of zelfs wekelijks huis-aan-huis. Van iedereen, de allerarmsten uitgezonderd, werd een gift verwacht.

Ook in geval van rampen, zoals branden en overstromingen, of voor vervolgde protestantse geloofsgenoten in andere delen van Europa, werden soms grootschalige acties georganiseerd. Collectanten gingen dan in een hele provincie, en soms in het hele land met collectebussen langs de deuren. Er kwam – net als tegenwoordig – ook heel wat publiciteit bij zo’n grote collecte kijken: het stadsbestuur stelde een officiŽle aankondiging op en in de kerken spoorden dominees het kerkvolk aan om gul te geven.

Open schaal
Na afloop, als in verschillende steden de opbrengst bekend werd gemaakt, en vergeleken werd met wat er in andere plaatsen opgehaald was, werd de vrijgevigheid van de bevolking bejubeld in gedichten. Vooral bij deze eenmalige geldinzamelingen werd de druk om te geven vaak hoog opgevoerd: niet zelden waren het niet alleen diakenen en aalmoezeniers, maar ook predikanten en zelfs burgemeesters die langs de deuren gingen.  
Zij gebruikten dan een open schaal, zodat precies te zien was wat er gegeven werd. Durf dan maar eens nee te zeggen! De tijd rond Kerstmis stond extra in het teken van liefdadigheid. Ook toen waren mensen in deze periode, nog meer dan in de rest van het jaar, geneigd gul aan de arme medemens te geven. Tijdens kerkdiensten werd vaak meer gecollecteerd en ook opbrengsten van deurcollectes lagen meestal hoger. In de wintermaanden was er ook meer vraag naar zorg en de instellingen konden het geld dus extra goed gebruiken.

In Delft werd er ieder jaar op Tweede Kerstdag in de hele stad geld opgehaald voor de arme stadsgenoten, waarbij in de zeventiende eeuw gemiddeld zo’n 5 duizend gulden werd opgehaald. In de achttiende eeuw liep dit bedrag zelfs op tot bijna 10 duizend gulden. Voor die tijd waren dit enorme bedragen. Deze gulheid leverden de vroegmoderne Nederlanders de reputatie op de vrijgevigste bevolking van die tijd te zijn.
Bron: www.kennislink.nl

Wat korte berichten

Atlas Schoemaker
De collectie Atlas Schoemaker toont ruim 2600 topografische tekeningen, beschrijvingen en prenten van Nederlandse steden, dorpen en gehuchten in de vroege achttiende eeuw.
Andries Schoemaker (1660-1735) is een textielkoopman uit Amsterdam. Zijn grote passie is het verzamelen van historische en topografische informatie over steden en dorpen, kerken en kastelen in Nederland. In de jaren twintig van de achttiende eeuw bezoekt hij bijna alle steden, dorpen en gehuchten in Nederland, vaak samen met zijn zoon Gerrit (1692-1736). Tijdens deze reizen maakt hij beschrijvingen van de plaatsen die hij aandoet en geeft daarvan historische en culturele bijzonderheden.
Vaak illustreert Schoemaker zijn beschrijvingen met tekeningen, veelal ook in kleur. Hij tekent zelf, maar laat ook tekeningen maken door eigentijdse kunstenaars als Cornelis Pronk (1691-1759) en diens leerling Abraham de Haen (1707-1748). Soms maakt hij gebruik van gedrukte prenten, die de topografische situatie in voorafgaande periodes weergeven. Deze prenten tekent hij na of hij plakt ze in zijn boeken. Af en toe schetst hij ook plattegronden of neemt hij bestaande kaarten in zijn werk op.
Bladeren door de atlas kunt u HIER.
Bron: www.geheugenvannederland.nl

Friesland op de Kaart
Oude kaarten en plattegronden spreken tot de verbeelding. Ze vertellen veel over de geschiedenis van de streek of de plaats die er op afgebeeld wordt.
Via deze website wordt een grote hoeveelheid historisch kaartmateriaal van Frysl‚n, op een unieke manier gepresenteerd.
U kunt kaarten zoeken op type of op plaats. Bij iedere plaats verschijnt een chronologische serie fragmenten die de betreffende plaats door de eeuwen heen laat zien. Voor een groot aantal plaatsen zijn ook meer specifieke kaarten beschikbaar.

Uniek is dat iedere getoonde kaart in Google Maps geopend kan worden en vervolgens met het schuifje rechtsboven in het scherm meer of minder transparant gemaakt kan worden. Op die manier zijn de verschillen tussen vroeger en nu in ťťn oogopslag te zien.
Op dit moment kunt u via deze website bijna 300 historische kaarten op een nieuwe, innovatieve manier bekijken en vergelijken met de wereld van vandaag de dag. Volgens ons kunt u daarmee voorlopig wel even vooruit. Maar we doen ons best om regelmatig nieuw historisch kaartmateriaal toe te voegen. Om de website te bezoeken klikt u HIER.

Beroepen

Een 'Korenschieter'
Een werkman die het koren en graan verschiet. Verschieten is het om-, opwerpen en verplaatsen van graan en koren om broei en bederf tegen te gaan.

Een 'Toommaker'
Een Toom is de teugel, gebit en leireep (hoofdstel) van een rijdier, een toommaker maakt deze hoofdstellen.
Wilt u zelf eens een stukje tekst plaatsen in de nieuwsbrief over iets wat het weten waard is voor andere lezers.
Stuur dan uw tekst naar pr_service@ngv.nl

De webredactie.

  terug naar top

Nieuws

NGV-afdeling Land van Cuijk en Ravenstein ook op Facebook

(30 nov)
Sinds enige tijd heeft de NGV-afdeling LVC een Facebook-pagina.
Ga hiervoor naar de : link

Nu zijn ook diverse delen van het afdelingsblad LVC via Facebook in te zien.

Lees hiervoor verder via de :
link

Men moet wel een account voor Facebook hebben of aanmaken. Lees verder..
 

Column nr. 40

(30 nov)

In de Nieuwsbrief van de NGV van augustus stond een site (bonmama.nl) genoemd met gegevens over personen uit Avereest. Nu zal niet iedereen daar voorouders hebben - ergo niet iedereen zal dit stukje interessant vinden - maar ik heb toevallig wel een paar verre familieleden in die plaats. Ik heb dus snel even gezocht of ik aanvullingen vond. Op deze site staan (en ik citeer de maker) 'de volledige transcripties van de Burgerlijke Stand, een aantal bevolkingsregisters, het kadaster, begraafplaatsen en andere bronnen uit Avereest, waarbij alle persoonsnamen in deze bronnen worden gekoppeld aan een centraal genealogisch bestand. Als je op de website iemand hebt gevonden dan heb je daarmee direct toegang tot alle bronnen waarin zij of hij voorkomt. Je ziet waar zij/hij woonde, vraagt de eigendomsgeschiedenis van een woning op en roept de bijbehorende kadasterkaart op. Deze wordt in Google Earth tegen de achtergrond van nu geprojecteerd. Op Lees verder..
 

Familiegeschiedenis

(30 nov) Het Regionaal Archief Tilburg en het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch organiseren voor de 2e maal een cursus Familiegeschiedenis. Lees verder..
 

Gens Propria

(29 nov) 4 wat langere artikelen: Lees verder..
 

Mededelingenblad Zaanstreek Waterland dec. 2013

(28 nov) drie goed uitgewerkte genealogieŽn Lees verder..
 

Ledenvergadering en presentatie Kwartierstatenboek NGV-KPL op 5 november 2013 te Eindhoven

(27 nov) Fotografische impressie van een avond die werd gevuld met een korte ledenvergadering, de onderscheiding van
2 leden met een zilveren NGV-speld, de onthulling van de de nieuwe titel van het Mededelingenblad in 2014 en tenslotte, als hoogtepunt van de avond, de presentatie van het Tweede kwartierstatenboek.


Fotografie: Ger Kleinbergen
Teksten: Co van het Groenewoud Lees verder..
 

Ledenvergadering NGV-KPL op 5 november 2013 te Eindhoven

(27 nov) Verslag van de vergadering Lees verder..
 

Delpher, een nieuwe zoekmachine voor historische teksten

(26 nov) Delpher is het centrale toegangspunt tot Nederlandse historische teksten uit de digitale collecties van een groot aantal wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Wilt u weten welke instellingten, kijk dan hier (link)
In Delpher zijn miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften op ťťn plek en op woordniveau te doorzoeken.

Kijk naar het filmpje via :
link Lees verder..
 

Vluchtelingen tijdens de EERSTE Wereldoorlog

(23 nov) Het begin van de Eerste Wereldoorlog is bijna honderd jaar geleden. Na de inval van de Duitsers in BelgiŽ in augustus 1914 kwam de vluchtelingenstroom langzaam op gang. In oktober 1914 viel ook Antwerpen in handen van de vijand en dat zorgde voor een grote vluchtelingenstroom naar het neutrale Nederland.

 Lees verder..
 

Synodeverslagen en uitgaven van Protestantse Kerk gedigitaliseerd

(23 nov) De dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk heeft een begin gemaakt met het digitaliseren van oude synodeverslagen, jaargangen van zendingsbladen en van andere eigen uitgaven.

De verslagen van de synoden en kerkelijke uitgaven zijn volledig doorzoekbaar via de website van de Protestantse Kerk in Nederland pkn-acta.digibron.nl/. De presentatie en lancering via de website vond plaats tijdens de generale synode in Lunteren op 14 november 2013. Lees verder..
 

Afdelings WEB-site weer volledig beschikbaar.

(22 nov) Afdelings WEB-site NIEUWE stijl nu beschikbaar.
Belangrijke aanpassingen van de totale NGV-web omgeving is nu ook zichtbaar in de afdelings Web-site.
Lees de rest van deze mededeling voor meer details en het belang van deze aanpassingen. Lees verder..
 

De aanvangstijden van de cursussen zijn nog niet correct.

(18 nov) Informeer dus naar het juiste tijdstip waarop een cursus of workshop begint.
Er wordt aan de oplossing gewerkt, zodat ook dit weer juist wordt weergegeven. Lees verder..
 

Oude kerkvisitatieverslagen Bisdom Roermond op 16 nov 2013 online

(17 nov) Bisschop Frans Wiertz van Roermond heeft zaterdag 16 november 2013 een website in gebruik gesteld, waarop verslagen te vinden zijn van zogeheten ‘kerkvisitaties’ uit de 17e en 18e eeuw.De website werd in gebruik genomen tijdens een symposium van de Commissie Limburgse Kerkgeschiedenis van het LGOG in Abdij Rolduc te Kerkrade. Sprekers van onder meer de bisdommen Roermond en Luik en de universiteiten van Bonn en Leuven verzorgden daarbij enkele lezingen. Lees verder..
 

Waterlands Archief, studiezaal van 18 nov. t/m 9 dec. gesloten

(16 nov) Vanwege groot onderhoud is de studiezaal DICHT van 18 november t/m 9 december 2013! Het archief is wel bereikbaar via telefoon en per mail.

Meer informatie vindt u op link Lees verder..
 

Gens Nostra 16 november 2013

(16 nov) Naar aanleiding van diverse mededelingen op de website. Lees verder..
 

Heemkundeavonden 2013-2014 in Lattrop

(14 nov) In de komende wintermaanden worden in Lattrop weer een aantal Heemkundeavonden georganiseerd. Lees verder..
 

Koggenland 2013/3

(14 nov) 3 aardige artikelen Lees verder..
 

Deel III in de reeks "Historische boerderij onderzoek In Twente" is gereed.

(13 nov) Afgelopen week is het derde deel in de reeks gereed gekomen. Vanwege de verbanden die er in Twente bestaan tussen de namen van boerenerven en de families die daar hun familienaam aan ontlenen (huisnamen c.q. erfgenamen) zijn de bestanden ook van belang in het kader van genealogisch onderzoek. Lees verder..
 

Samenwerking FamilySearch en MyHeritage

(10 nov) Na ancestry.com heeft nu ook MyHeritage een strategische samenwerking aangegaan met FamilySearch, waarmee miljarden extra records en stamboomprofielen nu ook voor MyHeritage beschikbaar zijn. Lees verder..
 

Parijs gaat militaire stamboeken online aanbieden

(09 nov) Het Franse Ministerie van Defensie had het al eerder aangekondigd, maar nu schijnt het toch echt binnenkort (‘tres prochainement’) te gebeuren: de stamboeken van het leger van Napoleon worden via internet voor het grote publiek beschikbaar gesteld.
Deze stamboeken, die bewaard worden bij het Service Historique de la Dťfense te Vincennes (Parijs), maken deel uit van een geheel van 25.000 registers, die de periode 1706-1909 omvatten. Men begint met het beschikbaar stellen van de militaire inschrijvingen uit (ongeveer) de periode van het 1e Franse Keizerrijk onder Napoleon (1803-1815), nl. de zogenaamde sous-sťries GR 20 YC et GR 21 YC, die betrekking hebben op de Keizerlijke Garde (Garde Imperiale) en de regimenten Infanterie van Linie (de Ligne). Lees verder..
 

1340 2013 nr 4

(08 nov) Twee artikelen van Roelof Vennik Lees verder..
 

Conceptbegroting 2014 met toelichting

(07 nov) In de begroting voor 2014 wordt vooruitgelopen op te nemen besluiten in de Algemene Ledenvergadering van 12 november 2014 ten aanzien van aantal afdelingsbladen en lezingen. Mochten de voorstellen van het bestuur niet worden overgenomen, dan kan worden teruggekeerd naar de verdeling van de uitgaven overeenkomstig de begroting van 2013. Lees verder..
 

Threant 2013 nr 4

(07 nov) Leden stellen zich voor en presenteren hun kwartierstaten (32 kwartieren) Lees verder..
 

Stichtse Heraut 2013 nr 4

(06 nov) 3 bijdragen Lees verder..
 

bestuursleden WNB stappen op

(05 nov) Een brief van deze strekking zond de afdeling West Noord-Brabant in september naar alle geledingen van de NGV. In de tussentijd is volgens ons niets ten goede gekeerd, integendeel: weer iemand opgestapt uit het hoofdbestuur, afdelingen die toch weer terugkomen met allerlei bureaucratische voorstellen voor de jaarvergadering in november en de druppel die voor ons de emmer deed overlopen: in de visie van het hoofdbestuur moet de komende jaren alle aandacht gericht zijn op versterking van de plaatselijke afdelingen en wat schetst onze verbazing: onze toch al krappe begroting wordt fors teruggebracht. Dit kunnen en willen wij niet meer accepteren en daarom leggen wij per direct onze taken als bestuurslid van de afdeling WNB neer, alleen de voorzitter zal nog enkele lopende zaken afhandelen en stopt per 1-1-2014. Voor alle duidelijkheid: hier valt niet meer over te discussiŽren. De penningmeester, dhr. Kees de Gouw blijft gewoon in functie.

Met vriendelijke groet:
Ad van Meer, voorzitter Lees verder..
 

De nieuwe website

(05 nov) Vanaf vandaag, 4 november 2013, is de nieuwe website van de NGV online. Lees verder..
 

bestuursleden WNB stappen op

(05 nov) Vervolg op het nieuwsbericht van september Lees verder..
 

Scans Zeeuwse akten burgerlijke stand (1811-1963) online raadpleegbaar

(01 nov) De openbare akten van de burgerlijke stand van de gemeenten Hulst, Kapelle, Reimerswaal, Tholen, Middelburg, Veere en Vlissingen zijn vanaf zaterdag 2 november 2013 via scans online te raadplegen. Die van Schouwen-Duiveland zijn dat al sinds november 2012.

De digitalisering van de openbare akten van de Burgerlijke Stand is een initiatief van het Zeeuws Archief in samenwerking met de genoemde gemeenten. Het gaat in totaal om zo'n 440.933 scans van 908.611 openbare akten, die al te bekijken en te downloaden zijn via de websites van de betreffende gemeenten en via de website zeeuwengezocht.nl Lees verder..
 

Archieven Canisius College naar Regionaal Archief Nijmegen

(01 nov) De archieven van het Nijmeegse Canisius College, zijn overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen. Via de website van het Regionaal Archief., kan men deze nu on-line raadplegen. Lees verder..
 

Bulletin Achterhoek en Liemers nr 4 2013

(31 okt) Een verrasend verhaal Lees verder..
 

Service-upgrade GensDataPro 2.9.8.8

(31 okt) De NGV heeft 31 oktober 2013 een nieuwe versie van GensDataPro uitgebracht: service-upgrade versie 2.9.8.8. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Evenementen binnenkort

ma 02 dec Vinkeveen Filmavond van de genealogiegroep Oudheidkamer De Proosdijlanden
di 03 dec Hoogeveen Genealogisch inloopspreekuur
di 03 dec Haarlem Voorouder-spreekuur
wo 04 dec Utrecht Voorouderspreekuur in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28 te Utrecht
wo 04 dec Grave Genealogisch spreekuur
di 10 dec Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
di 10 dec Mill Feestavond 35-jarig bestaan afdeling Land van Cuijk en Ravenstein
di 10 dec Eersel Lezing: 'De Tien-daagse Veldtocht in 1831' door Ben Kok
wo 11 dec Groningen Harde grond. Kerkelijke verhoudingen in Groningen 1813-1945
wo 11 dec Utrecht Clubavond met een lezing over "Roomsen zo zijn wij".
do 12 dec Amersfoort Genealogisch Spreekuur
vr 13 dec Tiel Genealogisch Cafť
za 14 dec Weesp "GensDataPro Serviceteam" aanwezig in het Verenigingscentrum
za 14 dec Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
za 14 dec Leeuwarden Huwelijkspolitiek van de Oranjes en de Nassaus
za 14 dec Borne Afdelingsledenvergadering
za 14 dec Borne Ons dagelijkse brood
za 14 dec Tilburg Genealogisch Cafť
za 14 dec Eindhoven Inloopmiddag NGV afdeling Kempen- en Peelland
di 17 dec 's-Gravenhage Vrouwen en de VOC - Compagniesdochters.(1602-1795)
do 19 dec Amersfoort Genealogie in Duitsland

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Cursussen binnenkort

ma 02 dec 's-Gravenhage Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet (volgeboekt)
di 03 dec 's-Gravenhage Workshop historische vouwschema's
wo 08 jan Tilburg Oud schrift voor gevorderden
di 14 jan Leiderdorp Genealogie
ma 20 jan 's-Gravenhage Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet (volgeboekt)
ma 20 jan 's-Gravenhage Workshop inleiding stamboomonderzoek & rondleiding
di 28 jan Rotterdam Genealogie
wo 29 jan Rotterdam Paleografie

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente prikbordberichten

29 nov Elisabeth Duijm
29 nov Genealogisch Erfgoed Magazine dec 2013 (nr 4)
29 nov Gerrit (Maaszn) Smit, echtgenoot van Susanna van Raan, Amsterdam circa 1790
28 nov Uitreiking van de zilveren verenigingsspeld aan mevrouw Leeuwenberg
28 nov Toon mijn prikbordmeldingen
28 nov Leentje Cornelia van der Pijl
28 nov Diakritische Tekens
27 nov van Laer (Laar)
26 nov Jan Berend Wassink
26 nov Garrit (ook Gerrit) Jan Wassink
26 nov 23ANDME gaat over de schreef
25 nov Problemen met verduitste Poolse familienamen.
24 nov Update Provinciaal Bestuurlijk Archief met 2100 familienamen
23 nov Koning Richard III wordt herbegraven.
23 nov Voorouders
18 nov Prikbord weer operationeel
04 nov Archief RK Friesland bereikte gisteren een mijlpaal
04 nov Maria Jeanette Hamelink
02 nov 3Q-rapport 2013 van acestry.com
02 nov Twee zoekmachines
01 nov Cacao- en chocolade fabriek C.J. van Houten & Zn
31 okt Kent u “tichel”-toponiemen?

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente verslagen van evenementen


 
Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. terug naar top

Recente genealogische artikelen

20 nov Het web-module met de Genealogische artikelen werkt weer goed
19 nov NOGMAALS HET BRITSE MASSA DNA-ONDERRZOEK
18 nov Privacy waarborgen op een reunie
12 nov GEDCOM, een kort historisch verhaal bedoeld voor beginners
09 nov Massale vrijwilligersactie voor het afstaan van DNA

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2013 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257