NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2013 nummer 51

Cursussen-special

woensdag 18 september 2013

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Cursussen binnenkort


Nieuws van de redactie

Beste genealoog,

Het is intussen alweer september. Het nieuwe najaar seizoen is begonnen. De tijd voor hobby's binnenshuis. Tijd voor het uitspitten van oude documenten in archieven of achter de computer; tijd voor het bijspijkeren of opfrissen van kennis. De genealogische verenigingen starten weer met hun bijeenkomsten, met interessante lezingen, wetenswaardigheden, hulp bij genealogische computerprogramma's en diverse cursussen.

Ook wij hebben weer een goed gevulde cursusrubriek. En evenals vorig jaar krijgt u hier een "Cursussen-special". De lijst biedt u een goede indruk van het aanbod dat archieven, RHC's, volksuniversiteiten, bibliotheken en verenigingen u te bieden hebben. Misschien wordt de cursus die u zoekt niet in uw woonomgeving gegeven, maar vindt u deze wel op de lijst in een andere plaats.

Een cursus of workshop stamboomonderzoek, oud-schrift / paleografie, huizenonderzoek, oud-rechterlijke archieven, leenkamers, oral history, woonomgeving, genealogie op of via internet, genealogie m.b.v. een computerprogramma, het schrijven en uitgeven van een uitgewerkte stamboom of genealogie, etc. Op veel plaatsen in het land worden lessen gegeven.

Kijk regelmatig op onze site in de rubriek cursussen voor aanvullende mogelijkheden. Zoals u van ons gewend bent, wordt de lijst op de website aangevuld als er nieuwe informatie binnenkomt of gevonden wordt. Nog niet alle instanties hebben hun programma's klaar. Het kan dus dat er binnenkort iets van uw gading op de site verschijnt.

Soms zijn er archieven die wel aangeven cursussen te geven, maar is dat op aanvraag en bij voldoende deelnemers, soms geeft men de cursussen later in het jaar, of zijn de data nog niet aangegeven. Informeer eventueel bij een archief bij u in de buurt of raadpleeg de website van dat archief.

En mocht u op uw beurt een cursus aantreffen die nog niet op de NGV-site staat, dan stellen we het op prijs als u deze informatie doorgeeft aan de 'moderator cursussen' of de 'webredactie'. Wij zorgen dan dat ook die cursus op de lijst komt. (U kunt ons bereiken via de website, klik in de groene bovenbalk, op "Mail ons" en vul het formulier in).

De lijst is dus niet compleet en kan dat ook niet zijn omdat het onmogelijk is alle activiteiten op dit gebied te achterhalen. Het blijft dus belangrijk dat leden en lezers informatie doorgeven van zaken die nog niet op de lijst staan, we zijn u er zeer erkentelijk voor.

Wie veel gegevens invoert, kan overigens ook wel eens een foutje maken, ook dan horen we dat ook graag.

Paleografie

Het lezen van oude handschriften is vaak zeer moeilijk.
Op sommige plaatsen worden cursussen paleografie gegeven.

Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de inhoud van zo'n cursus of voor mensen die zo'n cursus van achter hun computer willen volgen of mensen die hun kennis nog eens willen opfrissen kunnen terecht op de site van de universiteit van Amsterdam.
Daar staat een online-cursus-paleografie. Cursus Nederlandse paleografie, 16e t/m 18e eeuw

Erg leuk is de oefensite die je hierop vindt met een oplopende moeilijkheidsgraad. Bovendien kun je jezelf controleren of je het goed doet.
De rechtstreekse link naar deze oefensite is: Oefenmodule Cursus Nederlandse paleografie, 16e t/m 18e eeuw>

We hopen dat er in deze "cursussen-special" iets van uw gading is en dat uw onderzoek door het volgen van een cursus nieuwe impulsen krijgt. Succes gewenst bij het volgen van een van de cursussen.

En vergeet niet ons te informeren indien u een cursus tegenkomt die we nog niet vermeld hebben op onze website.

De Webredactie en de moderator van de Cursusrubriek

  terug naar top

Cursussen binnenkort

Sociale media
(vr 20 sep - Groningen - VU Groningen)
Alles wat u altijd al wilde weten over sociale media als Facebook, Twitter en YouTube passeert in deze cursus de revue. Maar er wordt ook stilgestaan bij uw privacy en persoonlijke veiligheid op het internet.
Een cursus Lees verder..
 
Schoonhovologie
(za 21 sep - Schoonhoven - Historische Vereniging Schoonhoven)
De volgende onderwerpen komen aan de orde
1. Ruimtelijke ontwikkeling van de stad Schoonhoven.
2. Stadsrechten
3. Politieke ontwikkelingen vanaf de republiek tot nu
4. Archeologie
5. Militaire geschiedenis van Schoonhoven
6. Lees verder..
 
Genealogie
(za 21 sep - Amsterdam - Stadsarchief Amsterdam)
In de cursus Genealogie worden allerhande bronnen behandeld die u nodig heeft voor uw genealogisch onderzoek. Aan de orde komen de Burgerlijke Stand, het Bevolkingsregister, de Doop-, Trouw- en Begraafregisters.
Maar ook Lees verder..
 
Paleografie
(za 21 sep - Amsterdam - Stadsarchief Amsterdam)
Paleografie
De cursus Paleografie (oud schrift) helpt degenen die bij onderzoek stuiten op archiefstukken die moeilijk leesbaar zijn. Vooral in zeventiende-eeuwse of nog vroegere teksten is het schrift anders dan het huidige. Lees verder..
 
Cursus 7 digitale dingen
(ma 23 sep - Den Helder - Kopgroep Bibliotheken)
Bloggen, Twitter, Facebook, YouTube, Picasa. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar ermee werken en eruit halen wat erin zit: dát is een ander verhaal. KopGroep Bibliotheken helpt mensen op weg met de cursus 7 dingen.

Deelnemers Lees verder..
 
Nostalgisch Rotterdam
(ma 23 sep - Rotterdam - Rotterdamse Volksuniveriteit)
Zou u daar ook nog eens graag wilen rondkijken? M.b.v. unieke films, foto's en natuurlijk heel veel verhalen gaan we een virtuele poging doen, gaat U mee?

We beginnen bij het bezoek van Napoleon aan Rotterdam en eindigen Lees verder..
 
Oud-schrift (paleografie) voor gevorderden
(di 24 sep - Tiel - Regionaal Archief Rivierenland (RAR))
De cursus 'oud schrift voor gevorderden' is geschikt voor iedereen die de cursus 'oud-schrift voor beginners heeft gevolgd of die al enige ervaring heeft met het lezen van handschriften. De nadruk ligt op de bronnen die de Lees verder..
 
Praktische tips over voorouderonderzoek
(wo 25 sep - Dalfsen - De werkgroep Genealogie van de Historische Kring Dalfsen)
De werkgroep Genealogie van de Historische Kring Dalfsen start in het najaar de cursus'Stamboomonderzoek voor beginners'.
Een cursus van vier lessen met praktische tips over voorouderonderzoek.

"Waar vind ik gegevens Lees verder..
 
'Detective van je eigen verleden' (o.a. Genealogisch onderzoek)
(wo 25 sep - Roermond - HOVO ZUYD)
Historisch onderzoek en met name stamboomonderzoek, mag zich verheugen in een steeds grotere populariteit. Een programma als 'Verborgen Verleden' kan steevast rekenen op veel kijkers. De toename van digitaal beschikbare gegevens Lees verder..
 
Praktische tips over voorouderonderzoek
(do 26 sep - Dalfsen - Werkgroep Genealogie van de Historische Kring Dalfsen)
De werkgroep Genealogie van de Historische Kring Dalfsen start in het najaar de cursus'Stamboomonderzoek voor beginners'.
Een cursus van vier lessen met praktische tips over voorouderonderzoek.

"Waar vind ik gegevens Lees verder..
 
Familieverhalen schrijven - tweedaagse workshop
(za 28 sep - Amsterdam - Tanny Dobbelaar)
De docente schrijft hierover:
Exclusieve tweedaagse workshop Familieverhalen op zaterdag 28 en zondag 29 september 2013
Familie is een bron van de meest wonderlijke verhalen. Sterk ontroerende verhalen zijn het vaak, juist Lees verder..
 
Journalistiek Schrijven (artikel, blog, interview)
(ma 30 sep - Utrecht - Volksuniversiteit Utrecht)
Artikel, blog en interview schrijven
Schrijf je wel eens voor een weblog, verenigingsblad, nieuwsbrief, krant of ander medium? En wil je duidelijker zeggen wat je bedoelt?

In deze cursus leer je van een ervaren Lees verder..
 
Creatief schrijven
(ma 30 sep - Delft - De VAK)
Na deze grote ontdekkingstocht, zul je creatief schrijven met plezier.

Creatief schrijven is één grote ontdekkingstocht, is schrijven met plezier. Het creatieve proces staat voorop en vanzelfsprekend komt de techniek daarbij. Lees verder..
 
Genealogie
(di 01 okt - Rotterdam - Rotterdamse Volksuniveriteit)
Bent u nieuwsgierig naar de herkomst van uw achternaam, naar waar uw voorouders vandaan kwamen en hoe ze leefden? Dan is dit een cursus voor u. U gaat leren hoe u zo’n onderzoek moet aanpakken. Te beginnen bij documenten Lees verder..
 
Workshop Bloggen, deel je wereld !
(di 01 okt - Utrecht - Volksuniversiteit Utrecht)
Bloggen, het schrijven van berichten online op je eigen webpagina of website, is nog altijd populair.
Voor reizigers en expats zijn blogs een makkelijke manier om ervaringen, hoogtepunten en foto's en filmpjes makkelijk Lees verder..
 
Joodse Genealogie
(wo 02 okt - Amsterdam - Stadsarchief Amsterdam)
'Mijn voorvader heette Samuel, maar noemde zich ook Salomon, Zadok en Soesman. Kan dat eigenlijk wel?' Moet je om Joodse genealogie te kunnen bedrijven Hebreeuws kennen? Is er verschil tussen de bronnen bij onderzoek naar Lees verder..
 
Hoe kom ik in het nieuws? (o.a. persbericht)
(wo 02 okt - Emmen - Volksuniversiteit Emmen)
Marscha van Noesel, journaliste en auteur van (non) fictie boeken geeft een kijkje in de keuken van de krantenwereld. Wanneer is een onderwerp nieuwswaardig? Hoe zorg ik ervoor dat mijn nieuws ook in de publiciteit komt. Lees verder..
 
Paleografie
(wo 02 okt - Rotterdam - Rotterdamse Volksuniversiteit)
Of oud-schrift is het lezen en bestuderen van vroegere handschriften en schrijfwijzen van Nederlandse teksten.Kennis ervan is onmisbaar bij het raadplegen van archieven van vóór 1700, bijv. ten behoeve van stamboom-of streekhistorisch Lees verder..
 
Basiscursus Stamboomonderzoek
(do 03 okt - Zutphen - NGV afd. Achterhoek & Liemers + Regionaal archief Zutphen)
Deze basiscursus genealogie wordt door de afd. Achterhoek & Liemers samen met het Regionaal Archief Zutphen. De cursus zal op vier donderdagmiddagen worden gehouden (3, 10, 17 en 24 oktober) in de cursusruimte van het archief Lees verder..
 
Stamboomonderzoek voor beginners
(do 03 okt - Grou - VU Friesland)
Altijd al willen weten wie uw voorouders waren, maar geen idee over hoe u het onderzoek aan moet pakken? Dan is deze korte cursus iets voor u! U leert welke vormen van genealogie er zijn en hoe u zelf onderzoek kunt doen. Lees verder..
 
Genealogie voor beginners
(do 03 okt - Nunspeet - Volksuniversiteit Nunspeet)
Heeft u ook zo genoten van de serie 'Verborgen Verleden'? Wist u dat er zoveel in de archieven te vinden is?

Wilt u dit nu zelf gaan doen en weet u niet hoe te beginnen?

Kom dan naar de cursus voor beginners.

In Lees verder..
 
Workshop Stamboomonderzoek
(vr 04 okt - Breda - Stadsarchief Breda)
zie:
link Lees verder..
 
Stamboomonderzoek voor beginners
(vr 04 okt - Hoorn - NGV afdeling Oostelijk West-Friesland)
In vervolg op de cursussen in het voor- en najaar 2012 wordt in het Westfries Archief te Hoorn in oktober en november 2013 weer een cursus Stamboomonderzoek voor beginners gegeven.
De te behandelen onderwerpen zijn:
- Lees verder..
 
Paleografie voor beginners
(za 05 okt - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief i.s.m. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe)
In deze cursus wordt geoefend in het lezen van oude schriftsoorten.
Iedereen die archiefonderzoek(bijvoorbeeld genealogisch onderzoek)doet en stukken uit de zeventiende eeuw of eerder moet lezen,krijgt met oude handschriften Lees verder..
 
Paleografie voor gevorderden
(za 05 okt - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief i.s.m. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe)
Voor de meer geoefende lezer is er de cursus paleografie voor gevorderden. De teksten die aan bod komen beslaan de periode van de Middeleeuwen tot en met de zeventiende eeuw. De teksten worden langzaam maar zeker steeds moeilijker.
Net Lees verder..
 
Wegwijs in archieven van scheepvaart
(za 05 okt - Middelburg - Zeeuws Archief en de ZVU)
In onze provincie, ‘het land van overkanten’, speelt scheepvaart in de ruimste zin des woords een belangrijke rol. Dat kunnen we niet alleen om ons heen zien, we kunnen het ook terugvinden in de archieven. In de cursus besteedt Lees verder..
 
Paleografie voor vergevorderden
(za 05 okt - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief i.s.m. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe)
Voor de cursisten die de cursus paleografie voor gevorderden met succes hebben afgerond en nóg een stpaje verder willen gaan in het oncijferen van oude handschriften is de cursus paleografie voor vergevorderden in leven geroepen. Lees verder..
 
Uit Betrouwbare Bron, Levensverhalen Schrijven (nog enkele plaatsen over)
(ma 07 okt - Utrecht - Volksuniversiteit Utrecht)
Een cursus levensverhalen schrijven voor 55+ mannen en vrouwen
Ontdek het plezier en het nut van schrijven over je leven. Schrijven is een productieve en fijne manier om bezig te zijn met jouw herinneringen en ervaringen.
Tijdens Lees verder..
 
Stamboomonderzoek voor beginners (volgeboekt)
(di 08 okt - 's-Gravenhage - CBG)
De inhoud van de lessen:
Les 1 op 8 okt.:
Basis van onderzoek (mogelijkheden, valkuilen, verwerking)
Les 2 op 22 okt.:
Familiegeschiedenis en internet (databases, bronnenpublicaties, etc.)
Les 3 op 5 nov.:
Burgerlijke Lees verder..
 
Paleografie, heraldiek en genealogie
(di 08 okt - Roermond - Gemeentearchief Roermond i.s.m. LGOG sectie genealogie)
Centraal staan daarin de onderdelen paleografie, heraldiek en genealogie. Deze drie zijn nauw met elkaar verbonden. Wilt u bijvoorbeeld beginnen met stamboomonderzoek dan is deze cursus ideaal. Kennis van oude handschriften Lees verder..
 
Oud Schrift
(wo 09 okt - Hengelo - NGV afdeling Twente)
Komt u door uw hobby of werk in aanraking met oude handschriften? Ontbreekt het u aan kennis deze teksten te ontcijferen? Dan is deze cursus misschien iets voor u.
Aktes en brieven van vóór 1800 zijn in de praktijk voor Lees verder..
 
Genealogie voor beginners
(wo 09 okt - Duizel - Volksuniversiteit Eersel)
Bent u nieuwsgierig en wilt u weten, wie uw voorouders zijn, waar ze vandaan komen of welk beroep ze hebben gehad, maar u weet niet hoe u dit aan moet pakken?
Tijdens de cursus Genealogie voor beginners wordt u bijgebracht Lees verder..
 
Onderzoek je woonomgeving
(do 10 okt - Tilburg - Regionaal Archief Tilburg)
Wanneer is mijn huis gebouwd? Wie woonden er? Heeft er al eerder iets op deze plek gestaan? Hoe zag de omgeving er vroeger uit? Op deze vragen vind je een antwoord aan de hand van o.a. het bouwarchief, het kadaster, het bevolkingsregister Lees verder..
 
Oud-schrift vervolgcursus
(do 10 okt - Gemert - Heemkundekring Gemert)
Het leukste van het historisch-heemkundig-genealogisch metier is wanneer je zélf de bronnen kunt lezen. Dan gaat het hart van de historisch geïnteresseerde sneller kloppen. Je voelt je een avonturier, een schatgraver, een Lees verder..
 
7 Dingen: wegwijs op het web in 7 stappen
(do 10 okt - Den Hoorn - Bibliotheek Maasland Midden-Delfland (in Den Hoorn))
Zoekt u een cursus waarin u leert over o.a. Twitter, Facebook, Picasa of Google en wilt u dit thuis in uw eigen tijd ontdekken? Dan kunt u terecht bij de Bibliotheek Den Hoorn. Wij helpen u op weg op de digitale snelweg.
7 Lees verder..
 
Stamboomonderzoek voor gevorderden
(vr 11 okt - Doetinchem - NGV afd. Achterhoek & Liemers i.s.m. Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers)
Deze cursus is bedoeld voor genealogen met ruime ervaring die hun detailkennis willen opfrissen of aanvullen en voor minder ervaren onderzoekers als vervolg op de basiscursus. Aan de orde komen onder andere het onderzoek Lees verder..
 
Oudschrift voor beginners
(vr 11 okt - Breda - Stadsarchief Breda)
Deelnemers leren te lezen en begrijpen wat in handgeschreven documenten van de 15e tot de 18e eeuw staat Lees verder..
 
Facebook
(vr 11 okt - Culemborg - Volksuniversiteit Culemborg)
Breid uw sociale leve uit via Facebook, deel uw ervaringen, foto's video's en kom in contact met nieuwe mensen en oude bekenden. Ook wordt er aandacht besteed wat wel en niet te doen op Facebook.
Meldt u aan en maak Lees verder..
 
Genealogisch computerprogramma Aldfaer
(ma 14 okt - Eindhoven - NGV afdeling Kempen- en Peelland)
Cursusdata: 14 oktober, 11 november en 16 december 2013
Duur en tijd van de cursusbijeenkomsten: 3 uur, van 13.30 uur tot 16.30 uur
Aantal deelnemers: minimaal 7 en maximaal 12 personen Lees verder..
 
Boerderijonderzoek, hoe doe je dat? Wegwijs in archieven en collecties
(ma 21 okt - Middelburg - Het Zeeuws Archief en de ZVU)
2013 Is het Jaar van de Boerderij.
Het thema is: de historische boerderij in een veranderd landschap. In een van oudsher agrarische provincie als Zeeland zijn boerderijen belangrijke gebouwen waarin mensen soms generaties Lees verder..
 
Computervaardigheden: workshop Happy zooming in Prezi
(ma 21 okt - Arnhem - VU Arnhem)
Prezi wordt steeds vaker gebruikt als een gratis alternatief voor PowerPoint. Tijdens de workshop krijg je een presentatie van Prezi, met veel voorbeelden en toepassingen. Je leert hoe je een persoonlijke (gratis) Lees verder..
 
Lezen van oude handschriften voor beginners (volgeboekt)
(di 22 okt - Groningen - RHC Groninger Archieven)
U zult vertrouwd raken met allerlei verschillende typen handschrift uit vooral de 18e eeuw. Er wordt geoefend met teksten uit Groninger archieven en over de achtergronden bij die teksten worden daarnaast ook allerlei bijzonderheden Lees verder..
 
Uw stamboom op de computer
(do 24 okt - Sittard - Gilde Westelijke Mijnstreek)
Wie waren mijn voorouders, wat deden ze voor de kost en hoe leefden en woonden ze? Dit zijn enkele van de vele vragen die stamboomonderzoekers zich kunnen stellen over familieleden in vroegere tijden.

Het Gilde Westelijke Lees verder..
 
Wat staat daar? Paleografie voor beginners.
(do 24 okt - Middelburg - Zeeuws Archief en de ZVU)
Als u zich bezighoudt met genealogie of u doet onderzoek naar de geschiedenis van uw woonplaats of streek, dan komt u vroeg of laat in aanraking met oude archiefbronnen. Het lezen en begrijpen van oude documenten is vaak Lees verder..
 
Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet (volgeboekt!)
(ma 28 okt - 's-Gravenhage - CBG)
Veel genealogen en andere archiefonderzoekers (historici, auteurs) gebruiken standaard bronnen op internet om informatie over hun familie en over archieven te zoeken. Maar er is veel meer te vinden door een andere zoekmethode Lees verder..
 
Wat is genealogie?
(di 29 okt - Stadskanaal - VU Groningen)
In deze oriëntatiecursus genealogie, georganiseerd i.s.m. de Groninger Archieven en het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal komen de volgende onderwerpen aan bod: wat is genealogie, welke digitale zoekmogelijkheden zijn Lees verder..
 
Genealogie voor beginners
(di 29 okt - Putten - Volksuniversiteit Putten)
Hoe en waar leefden uw voorouders en wat deden ze voor de kost?


Bent u ook zo nieuwsgierig waar uw voor- of achternaam vandaan komt?
Is die plaats of boerderij naar u vernoemd of juist andersom?
Uit wat Lees verder..
 
Stamboomonderzoek (genealogie) voor beginners
(di 29 okt - Tiel - Regionaal Archief Rivierenland)
In veel families doen zich allerlei geruchten voor. 'We schijnen Franse voorouders te hebben.' 'Ik heb wel eens gehoord dat we afstammen van een adellijke familie'.
Met een gedegen onderzoek kunt u het waarheidsgehalte Lees verder..
 
Paleografie voor gevorderden
(di 29 okt - Purmerend - Waterlands Archief)
Het Waterlands Archief organiseert vanaf eind oktober 2013 een cursus paleografie voor gevorderden, voor wie zich verder wil bekwamen in het lezen van oude handschriften.
Heeft u de beginnerscursus gedaan of wilt Lees verder..
 
Oud-schrift (paleografie) voor beginners
(di 29 okt - Tiel - Regionaal Archief Rivierenland (RAR))
Bent u bezig met uw onderzoek naar uw familie en stuit u op oudere stukken die lastig te lezen zijn? Of bent u geïnteresseerd in geschiedenis en heeft u hierbij kennis van oud schrift nodig? Of wilt u gewoon een interessante Lees verder..
 
Genealogie
(do 31 okt - Amersfoort - Volksuniversiteit Amersfoort)
Wie waren onze voorouders en hoe hebben ze geleefd?

Stamboomonderzoek is een boeiende hobby.
Dankzij het internet is het onderzoek tegenwoordig veel gemakkelijker geworden. Welke websites zijn betrouwbaar? Waar moeten Lees verder..
 
Workshop Huizenonderzoek
(vr 01 nov - Breda - Stadsarchief Breda)
Wilt u naast het zoeken naar uw familie ook meer weten over de huizen waarin zij gewoond hebben en hoe u een onderzoek moet doen, dan kunt u dit leren in

een workshop bij het Stadsarchief Breda. U mag natuurlijk Lees verder..
 
Workshop Computergenealogie door de NGV
(za 02 nov - Purmerend - NGV)
Op zaterdag 2 november a.s. van 11 tot 15 u. kunt u deelnemen aan een workshop computergenealogie. De workshop zal worden gegeven door Henk Remiëns van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV).

Centraal staat de vraag Lees verder..
 
De bloeitijd van de Nederlandse cartografie (lezingencyclus)
(wo 06 nov - Heerhugowaard - Bibliotheek Kennemerwaard, Volksuniversiteit Alkmaar en Platform Erfgoed Heerhugowaard.)
Een lezingencyclus om belangstellenden kennis te laten maken met de oud-Nederlandse cartografie en interesse op te wekken voor dit bijzondere onderdeel van onze geschiedenis.

De 16e- en 17e-eeuwse Nederlandse  Lees verder..
 
Genealogie
(wo 06 nov - Den Helder - Regionaal Archief Alkmaar + Helderse Volksuniversiteit +KopGroep Bibliotheken)
Hebt u altijd al meer willen weten over uw familie? Dan is de cursus genealogie wellicht iets voor u. Familieonderzoek is spannend en kan zelfs verslavend zijn. U ontdekt allerlei bijzonderheden over uw familie. Waar kwamen Lees verder..
 
Kadaster workshop
(do 07 nov - Breda - )
Nog niet bekend. Lees verder..
 
Schrijf je eigen verhaal.
(vr 08 nov - Groningen - VU Groningen)
08-11-13 t/m 10-11-13 Prachtige verhalen mogen niet verloren gaan. Daarom hebben steeds meer mensen de behoefte om een persoonlijke geschiedenis op schrift te stellen. Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zijn of haar Lees verder..
 
Huizenonderzoek in Amsterdam
(za 09 nov - Amsterdam - Stadsarchief Amsterdam)
Bij het Stadsarchief is het mogelijk onderzoek te doen naar de geschiedenis van huizen, bijvoorbeeld het huis waarin u woont. In verschillende bronnen zijn hierover gegevens te vinden. Zo kunt u kijken of er oude foto’s en Lees verder..
 
Workshop Stamboomonderzoek
(vr 15 nov - Breda - Stadsarchief Breda)
zie:
link Lees verder..
 
Workshop Huizenonderzoek
(vr 29 nov - Breda - Stadsarchief Breda)
Wilt u naast het zoeken naar uw familie ook meer weten over de huizen waarin zij gewoond hebben en hoe u een onderzoek moet doen, dan kunt u dit leren in een workshop bij het Stadsarchief Breda. U mag natuurlijk ook Lees verder..
 
Beter zoeken op internet
(vr 29 nov - Leeuwarden - Volksuniversiteit Friesland)
Deze workshop is bedoeld voor iedereen die al enige kennis heeft van het internet, maar zich graag wil verdiepen in de verschillende mogelijkheden die zoekmachines bieden. Daarnaast leert u de betrouwbaarheid van websites Lees verder..
 
Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet (volgeboekt)
(ma 02 dec - 's-Gravenhage - CBG)
Op deze datum geeft Eric Hennekam bij het CBG voor de 2e keer in het nieuwe seizoen (7e keer in totaal) een cursus geavanceerd via internet personen en archieven zoeken. Veel genealogen en andere archiefonderzoekers (historici, Lees verder..
 
Oud schrift voor gevorderden
(wo 08 jan - Tilburg - Regionaal Archief Tilburg)
In deze vervolgcursus gaat u verder met het ´ontcijferen´ van oud schrift. U oefent in het lezen van oude schriftsoorten en Nederlandstalige teksten. Aan het eind van de cursus kunt u de oude teksten eenvoudig lezen. Lees verder..
 
Genealogie
(di 14 jan - Leiderdorp - Leidersdorpse Volksuniversiteit)
Wat betekent mijn familienaam? Waar komen mijn voorouders eigenlijk vandaan? Hoe verdienden zij hun brood? Wat waren hun leefomstandigheden? Dit zijn vragen die veel mensen zichzelf wel eens stellen. Het antwoord is (meestal) Lees verder..
 
Geavanceerd personen en archieven zoeken via internet
(ma 20 jan - 's-Gravenhage - )
Op maandag 20 januari 2014 geeft Eric Hennekam bij het CBG voor de eerste keer in het nieuwe jaar (tiende keer in totaal) een cursus geavanceerd via internet personen en archieven zoeken.
Veel genealogen en andere archiefonderzoekers Lees verder..
 
Workshop inleiding stamboomonderzoek & rondleiding
(ma 20 jan - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief)
Hebt u nog geen ervaring met stamboomonderzoek maar zou u er graag mee willen beginnen? Deze workshop is een geweldige eerste kennismaking met het archief en wat daar allemaal te vinden is. Naast uitleg over hoe u de eerste Lees verder..
 
Genealogie
(di 28 jan - Rotterdam - Rotterdamse Volksuniveriteit)
Bent u nieuwsgierig naar de herkomst van uw achternaam, naar waar uw voorouders vandaan kwamen en hoe ze leefden? Dan is dit een cursus voor u. U gaat leren hoe u zo’n onderzoek moet aanpakken. Te beginnen bij documenten Lees verder..
 
Paleografie
(wo 29 jan - Rotterdam - Rotterdamse Volksuniversiteit)
Of oud-schrift is het lezen en bestuderen van vroegere handschriften en schrijfwijzen van Nederlandse teksten.Kennis ervan is onmisbaar bij het raadplegen van archieven van vóór 1700, bijv. ten behoeve van stamboom-of streekhistorisch Lees verder..
 
Naar de letter - De raadsels van oude schriftvormen
(ma 10 feb - Leiderdorp - Leidersdorpse Volksuniversiteit)
De raadsels van oude schriftvormen.

Deze workshop is voor diegenen die de cursus 'Schatten op schrift ' in voorjaar 2013 niet hebben gevolgd (of hun daar opgedane kennis willen opfrissen). Dick de Boer vat in deze workshop Lees verder..
 
Workshop Stamboomonderzoek; DTB-registers en Burgerlijke Stand
(ma 17 feb - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief)
Met de Burgerlijke Stand bent u wel bekend. Uw geboorte en misschien uw huwelijk zijn daarin vastgelegd, maar de Burgerlijke Stand bestaat nog niet zo lang. Voordat dit systeem in werking werd gezet, werd dit soort informatie Lees verder..
 
Driehoekshandel in stukken - wegwijs in archieven van de Middelburgse Commercie Compagnie.
(vr 28 feb - Middelburg - Het Zeeuws Archief en de ZVU)
In 2013 is het 200 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft en in 2014 is het 150 jaar geleden dat de slavenhandel is afgeschaft.
In Nederland en ook in Zeeland wordt uitgebreid bij deze belangrijke gebeurtenissen stilgestaan. Lees verder..
 
Schatten op schrift II
(ma 03 mrt - Leiderdorp - Leidersdorpse Volksuniversiteit)
In het voorjaar van 2014 wordt een vervolgcursus ‘Schatten op Schrift II’ aangeboden. De opzet van de cursus is de leesvaardigheid van het schrift uit de periode van ca. 1350 tot 1650 te vergroten. We oefenen de schrift- Lees verder..
 
Op zoek naar de oorlog (1940-1945)
(do 06 mrt - Burgum - Volksuniversiteit Friesland)
Wie informatie zoekt over de Tweede Wereldoorlog, kan soms wel wat hulp gebruiken. Hoewel er in Friesland veel archief uit de oorlogsperiode is vernietigd, is er toch ook nog veel bewaard gebleven. Daarnaast is er over de Lees verder..
 
'Nog beter lezen' - Paleografie voor gevorderden
(do 13 mrt - Middelburg - Zeeuws Archief)
Het kunnen lezen van oude teksten is fascinerend. Een nieuwe, spannende wereld gaat open: ineens belandt u zelf in de zestiende of zeventiende eeuw. Albert Meijer kent die wereld als geen ander. In de cursus ‘Paleografie Lees verder..
 
Zeeuwse voorouders digitaal, stamboomonderzoek via de computer
(vr 21 mrt - Middelburg - Gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief en de ZVU)
Tegenwoordig begint stamboomonderzoek thuis. Via uw eigen computer kunt u met behulp van internet al redelijk snel een begin maken met het zoeken naar uw voorouders. Daartoe staat een overweldigende hoeveelheid websites tot Lees verder..
 
Workshop werken met Bevolkingsregisters
(ma 24 mrt - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief)
Wanneer u verhuist naar een andere stad, moet u zich inschrijven in het bevolkingsregister. Deze regsiters (en Volkstellingen) werden in vroeger tijden ook al bijgehouden. Zij bevatten een schat aan informatie over personen Lees verder..
 
Zeeland & de Eerste Wereldoorlog - Belgische vluchtelingen in de archieven
(za 05 apr - Middelburg - Het Zeeuws Archief en de ZVU)
Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 vluchtten veel Belgen de grens over.
Ook Zeeland kreeg te maken met een grote stroom vluchtelingen waarvoor opvang moest worden geregeld. Dit zorgde voor Lees verder..
 
Wegwijs in HISGIS - zoeken in Geografische Informatiesystemen
(ma 14 apr - Middelburg - Het Zeeuws Archief en de ZVU)
Het bezit en het gebruik van grond wordt al eeuwenlang door de overheid geregistreerd ten behoeve van belastingheffing.
De digitalisering van deze registraties, zowel in registers als op kaarten, maakt het mogelijk om de Lees verder..
 
Workshop 'Eerste Hulp bij Historisch Onderzoek' - deel 1
(ma 14 apr - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief i.s.m. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe)
Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van bijvoorbeeld de straat
waarin u woont, uw sportclub of vereniging, of een historische
gebeurtenis die in Den Haag heeft plaatsgevonden? Tijdens deze
workshop wordt u op weg Lees verder..
 
Kijkje achter de schermen van het restauratie-atelier van het Zeeuws Archief voor leden ZVU
(do 24 apr - Middelburg - Zeeuws Archief en de ZVU)
Heeft u zich wel eens afgevraagd of de cellotaperesten van uw oude papieren of foto’s nog te verwijderen zijn? Welke papiersoort het lievelingseten van het zilvervisje is? Of er nog iets te doen is aan archiefstukken die Lees verder..
 
Workshop 'Eerste Hulp bij Historisch Onderzoek' - deel 2
(ma 12 mei - 's-Gravenhage - Haags Gemeentearchief i.s.m. Geschiedkundige Vereniging Die Haghe)
In de tweede workshop ligt het accent op de vele verschillende archieven van particulieren èn overheidsinstellingen die in het Haags Gemeentearchief bewaard worden.

Website: link
Cursusinfo: Lees verder..
 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.
U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door op de NGV website www.ngv.nl via de rechterkolom eerst in te loggen, dan te klikken op “mijn profiel” en in het tweede blok via “gegevens aanpassen” het vinkje weg te halen bij “wilt u de ngv-nieuwsbrief ontvangen?”.

©2013 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257