NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2012 nummer 39

maandag 1 oktober 2012

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente verslagen van evenementen
Recente publicaties van leden


Nieuws van de redactie

genealogiedag te Utrecht

Op zaterdag 6 oktober 2011 wordt een genealogische dag georganiseerd door het Utrechts archief in samenwerking met de HCC!genealogie. Het centrale thema is "Arm en Rijk", daarmee sluit zij aan bij het thema van de maand van de Geschiedenis.

Toegang gratis.
De genealogische dag is een mooie kans om kennis te maken met een archief, zeker voor mensen die geïnteresseerd in hun voorgeslacht en een prima gelegenheid om zich over een veelheid van onderwerpen te laten voorlichten. De interessegroep Genealogie van de HCC zal daar vertegenwoordigd zijn door collegae uit genoemde groep, die elk een specialiteit hebben om zowel de beginnende als wel de gevorderde genealoog te woord te staan met hun vragen en eventuele computer- en genealogische problemen.

De deelnemers die deze dag aanwezig zijn:

Aldfaer, Probook media, Coret genealogie, Gensdatapro, Plaatsengids, Nederlandse kring voor joodse genealogie, Gennetjes, MyHeritage, Pro Gen, HCC afd Utrecht, NGV afd Utrecht, Centraal Bureau Genealogie en Genealogie Interessegroep HCC.

Door de adviseurs van HCC!genealogie worden er nog demonstaties gegeven van Geneanet, Genlias en WieWasWie.

Gedurende de dag zijn er verschillende lezingen. Over 'Rijk in de Randstad', door Kees Zandvliet (hoofd Presentatie bij het Amsterdam Museum en onder andere auteur van 'De 250 rijksten van de Gouden Eeuw') en 'Vrouwen met geld', door Els Kloek (onderzoeksleider Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en vice-voorzitter Raad van Toezicht Centraal Bureau voor Genealogie). Ook is er een informatiemarkt, een genealogische helpdesk en is de studiezaal van Het Utrechts Archief de hele dag open.

Programma
10.00 - 10.15 uur Opening
10.00 - 16.00 uur Informatiemarkt van leveranciers van genealogische producten + genealogische organisaties
10.00 - 16.00 uur Genealogische helpdesk
10.00 - 17.00 uur Studiezaal Het Utrechts archief open
10.30 - 11.15 uur Lezing. 'Rijk in de Randstad' Kees Zandvliet
11.00 uur Rondleiding Het Utrechts Archief, thema 'Arm en Rijk'
11.30 - 12.15 uur Lezing. 'Vrouwen met geld' Els Kloek
12.00 uur Rondleiding Het Utrechts Archief, thema 'Arm en Rijk'
13.30 - 14.15 uur Herhaling lezing. 'Rijk in de Randstad' Kees Zandvliet
14.00 uur Rondleiding Het Utrechts Archief, thema 'Arm en Rijk'
14.30 - 15.15 uur Herhaling lezing. 'Vrouwen met geld' Els Kloek
15.00 uur Rondleiding Het Utrechts Archief, thema 'Arm en Rijk'

bron: Utrechts Archief en HCC

Naturalisatie van Indische of Indonesische personen 1933-1995

Dennis de Calonne beheert een groeiende database van naturalisaties van Indische en Indonesische personen tot Nederlander. Deze database staat sinds 22 mei van dit jaar online en wordt regelmatig geupdate. Sinds 24 augustus 2012 bevat de database de namen van 7300 personen uit Indië / Indonesië die tussen 1933 en 1995 zijn genaturaliseerd tot Nederlander. Naturalisatie tot Nederlander gebeurt door het aannemen van een speciale wet. De achterliggende wetsvoorstellen zijn gewoon openbaar, net als andere wetsvoorstellen. Op de archiefsite van de Staten-Generaal worden alle wetsvoorstellen van 1814 tot en met 1995 ontsloten voor het publiek. Uit deze bron put Dennis de Calonne ten behoeve van zijn database. De database bevat naast de namen ook informatie over geboortedatum en -plaats, woonplaats, beroep, gegevens over eventuele echtgeno(o)t(e) en kinderen, eventuele verleningen en wijzigingen van achternaam en een bronverwijzing. http://naturalisaties.decalonne.nl

Weet U:

dat een Ghitaerneman in eerste instantie doet denken aan een gitaarspeler. Maar de eerste gitaar dateert van 1884. Dus moet het een ander snaarinstrument geweest zijn, vermoedelijke een soort harp.

en een Nachtbidder is niet iemand is die 's nachts in de kerk zit of elders zijn gebed opzegt. Het is een bedelaar die 's nachts om een aalmoes of om onderdak komt vragen. Zij kwamen nogal dreigend over, vandaar dat men ook spreekt over 'sterke bedelaars'. Als ze niet kregen wat ze vroegen, dreigden ze vaak met brandstichting.

De webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Jubilarissen
(30 sep) Oorkondes voor leden die langer dan 40 en 50 jaar lid zijn van de NGV. Lees verder..
 
Bulletin Achterhoek en Liemers 2012/1
(30 sep) aardige goed uitgewerkte parenteel Bernardus Deurvorst en Gerarda Bouwmans vanaf 1701 Genderingen. Lees verder..
 
Twente genealogie 2012/3
(30 sep) Het kwartaalblad van de Twentenaren bevat altijd wel iets, dit keer een verhaal van Jan oude Munnink (Een naam meer of meender) dat over zijn familielid Joannes uit den broek of Kortszhuisz (Koertshuis) uit de Lutte ca 1823 gaat. (zie website twente.ngv.nl). Verder een verhaal van Mennonieten, Dopersen en Doopsgezinden van Els Geerdink die Cornelis Joannes Daam ca 1737 (Harlingen) en nakomelingen beschrijft Lees verder..
 
ER ZIJN NOG ENKELE PLAATSEN op de GensDataPro Gebruikersdag!!
(30 sep) Op de GensDataPro gebruikersdag zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, als u dus nog twijfelde wacht dat niet langer maar schrijf u nu in op link Lees verder..
 
Column nr. 26
(29 sep)

In een rond 1930 spelende streekroman las ik de volgende tekst: ‘Notaris had een hobby waarover het dorp zich verwonderde. Hij zocht in zijn vrije tijd stambomen uit. Wat hij daarmee wilde was een raadsel, hij had blijkbaar niets anders te doen.’
In die tijd een tijdrovende bezigheid. Wij hebben het met internet een stuk gemakkelijker. Hoewel … als je wat in de breedte en diepte wilt, dan is archiefbezoek vaak weer nodig. De veelgehoorde stelling van internetgenealogen ‘alles staat op internet’ is namelijk bij lange na nog niet gehaald. GenLias, WieWasWie, Allegroningers, Allefriezen, Friesarchiefnet, Archieven.nl e.a. zijn natuurlijk geweldig, maar huwelijkse bijlagen, Memories van Successie, Bevolkingsregisters en Bevolkingbladen, criminele sententies, gevangenisarchieven enz. geven soms onverwachte informatie. Hier en daar is men al begonnen met het indexeren en scannen van genoemde items. Lees verder..
 
Het afdelingsblad GroninGEN, 3/2012
(29 sep) Met een nieuwe naam verscheen onlangs dit fraaie kwartaal blad met de nieuwe de naam GroninGEN. Ik moest even kijken voordat ik het door had. Het is inderdaad een leuke vondst. Het afdelingsblad Groningen heeft verder een verrassing namelijk een bijgeleverde cd waarop de twee eeuwen huwelijksakten uit de Groningse Burgerlijke stand zijn opgeslagen. In de rand staat verder vermeld: Personen in de eerste akten van geboorte huwelijk ,en overlijden in de gemeenten in de provincie Groningen. Dat zijn dus de volledige BS-akten vanaf 1811 en dus niet alleen huwelijksakten. Dit is een geweldige prestatie waar de Groningse genealogen zeer voor geprezen mogen worden. Lees verder..
 
OVERZICHT VAN BIJDRAGEN NEDERLANDSE EN BELGISCHE PARTICIPANTEN
(28 sep) Het is wellicht aardig de titels hier te vermelden van de voordrachten van de Belgische en Nederlandse congressisten tijdens het 30ste internationale congres te Maastricht. Lees verder..
 
OVERZICHT VAN DE VOORDRACHTEN TIJDENS HET CONGRES.
(28 sep) Ongeveer de helft van de voordrachten tijdens het 30ste internationale congres te Maastricht was van heraldische aard. De andere 50% had genealogische thema's. Het is wellicht aardig hier in vogelvlucht enkele van de belangrijkste genealogische topics te bespreken omdat dit een beeld geeft van de nieuwe ontwikkelingen binnen de genealogie die komende jaren het genealogische onderzoek zullen kleuren. Lees verder..
 
Maastricht: vervolg impressie van internationaal congres
(28 sep) Dit is een vervolg van vorige vorige bijdrage Lees verder..
 
KORTE IMPRESSIE 30STE INTERNATIONAAL CONGRES GENEALOGIE EN HERALDIEK - MAASTRICHT 24 SEPTEMBER -
(28 sep) Het 30ste internationale congres van de genealogie en heraldiek met als hoofdthema " Grenzen" vond plaats in het historische centrum van Maastricht. Maastricht een plaats met internationale allure is wel haast de uitgelezen plek voor een congres met zulk een thema. De hoofdgebeurtenissen waren geconcentreerd in het knusse theater La Bon-Bonnière vlak bij het welbekende Vrijthof. Daarnaast waren er ook activiteiten in het Rijksarchief Limburg en ook waren in de fringe andere gebeurtenissen georganiseerd.

Bij het intekenen ontvingen de congressisten een aardige tas gevuld met relevante documentatie. Daarbij was ook het jaarboek van het CBG dat grenzen ook als thema had. Het start punt van het eigenlijke congres was de ontvangst van enkele hoge gasten op Maandag 14 uur 24 september rond 2 uur. Het triumviraat, de voorzitters van de organiserende verenigingen, Jan Anema, Rob van Drie en Roelof Vennik ontvingen de hoge gasten: ZKH Prins Willem-Allexander, Theo Bovens de gouverneur Lees verder..
 
Stamboom.ngv.nl nadert de 5.000.000 personen!
(26 sep) Binnen enkele dagen verwachten we de 5 miljoenste peroon bij stamboom.ngv.nl.
Als u zelf ook uw GEDCOM bestand wilt toevoegen, lees dan de instructies op de welkom-pagina (link)

Het aantal geregistreerde gebruikers op de website nadert de 18.000 waarvan ruim 6000 NGV-leden. Hieruit blijkt dat een groot aantal leden (ruim 3000) van de NGV zich nog steeds niet hebben geregistreerd. Ik zou zeggen alsnog doen!
Uw NGVlidnummer en postcode is voldoende voor de inschrijving en u heeft een e-mailadres nodig. Dat moet toch lukken? Lees verder..
 
Kijk ook eens bij de NGV-tweets voor informatie over de opening van het Congres in Maastricht.
(25 sep) Filmpjes van de opening van het Genealogisch en Heraldisch Congres op
link
E.e.a. ontleend aan de Limburger en Omroep Limburg

De ontvangst van de Prins van Oranje in Maastricht door gouverneur Bovens

foto Roger Dohmen Lees verder..
 
Heraldische Stadswandeling Maastricht als download
(22 sep) Speciaal ter gelegenheid van het genealogisch en heraldisch congres Maastricht 2012 en het Famillement is een Heraldische Stadswandeling Maastricht uitgezet door Jef Bartelet. Deze wandeling leidt langs een groot aantal heraldische objecten in het centrum van Maastricht en Wijck, waaronder vele fraaie gevelstenen.
Bezoekers van het Famillement die woensdag 26 september met de trein komen kunnen vanaf het Station van Maastricht via deze route naar verschillende locaties van het Famillement lopen. En passant voert de wandeling langs tal van prachtige Maastrichtse momumenten en gezellige restaurants en café's en bij mooi weer langs terrasjes.
Ook opgenomen in de heraldische wandeling is het Centre Céramique. In de hal is een speciale tentoonstelling gewijd aan ex libris, samengesteld door Emile Ramakers en René Vroomen, met onder andere originele tekeningen van Daniel de Bruin.

Ten behoeve van de heraldische wandeling is met medewerking van Lees verder..
 
Expositie over ‘Joods Haarlem’
(22 sep) Vanaf dinsdag 25 september is er een expositie over het leven van Joodse Haarlemmers te zien in het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40 in Haarlem.

De expositie is samengesteld op verzoek van de Stichting Joods Monument Haarlem, naar aanleiding van de onthulling van het Joods Monument op het Philip Frankplein op zondag 23 september. In de tentoonstelling komen de thema’s religie, middenstand en maatschappelijke organisaties aan bod.


Speciale aandacht is er voor Leo Snijders, een Joodse leerling van het Stedelijk Gymnasium Haarlem die tijdens de Tweede Wereldoorlog een krantendagboek bijhield. Dit bijzondere dagboek werd in 2011 door zijn vroegere buurjongen aan het Noord-Hollands Archief geschonken. Lees verder..
 
Geslaagde jubileum bijeenkomst te Doetinchem Afdeling Achterhoek en Liemers
(22 sep) Complimenten voor de keurige organisatie van deze feestbijeenkomst in de fraaie openbare leeszaal van Doetinchem waar ook een archief zich bevindt. Er kwamen gestaag mensen. De sfeer was gezellig. De happening werd door de wethouder geopend. Lees verder..
 
Inschrijven voor het Congres in Maastricht ? Het kan nog ter plekke, ook voor 1 of 2 dagen
(21 sep) Omdat de online-registratiemodule gesloten is, is registratie online niet meer mogelijk!
U kunt zich volgende week nog wel ter plekke in 'La Bonbonnière' registreren. Op maandag van 10.00 tot uiterlijk 12.00 uur, daarna vanaf 14.00 uur.
Alle andere dagen (m.u.v. woensdag 26 september) tussen 08.00 en 10.00 uur.
De kosten voor deelname aan het congres bedragen € 340,00.

Het is ook mogelijk voor één of twee dagen te registreren. De prijs per dag is € 125,00. Lees verder..
 
Matheus Everaers geb. 1851 en het lessenpakket ‘Kinderarbeid in Maastricht in de negentiende eeuw’
(17 sep) Dankzij het onderzoek van Jo Luijten van het toenmalige gemeentearchief Maastricht kreeg het leven van Maté Everaers handen en voeten.
Matheus Everaers (in zeer armoedige omstandigheden geboren)heeft zich zelfs laten portretteren, niet niks in die tijd.

 Lees verder..
 
Mededeling van het hoofdbestuur: kwestie Genlias - VERVOLG
(15 sep) Vervolg van vorige bijdrage Lees verder..
 
Mededeling van het hoofdbestuur: kwestie Genlias
(15 sep) Binnen de vereniging is een brede actie op gang gekomen die pleit voor het in stand houden van GENLIAS, tenminste zo lang WieWasWie niet die functionaliteit heeft van GENLIAS. Lees verder..
 
Jubileum Bulletin Afdeling Achterhoek en Liemers nr 3/2012 jg 20
(15 sep) In dit jubileum nummer een kwartierstaat van Benny Jolink en Guus Hiddink
Zaterdag 22 sept. a.s. is te Doetichem de feestdag.

Informatie over deze dag vindt u op link Lees verder..
 
Kempenland jaargang 20 - 2012/3
(14 sep) In dit nummer staan twee grondige studies en wel over het Boxmeerse goudsmeden geslacht Rabanus Antoon Raab 1721-86 van Theo van Rooijen. Eveneens een goede studie is die van de familie Geenen (van Zesgenuchten) in den Bosch van Jaap van Geenen. Lees verder..
 
Enkele KERNPUNTEN uit het HOOFDBESTUURSOVERLEG van woensdag 12 SEPTEMBER
(13 sep) Dit verslag heeft geen officiële status maar heeft vooral een voorlichtende bedoeling, zodat de leden georiënteerd zijn wat bij de HB-vergaderingen ter sprake komt. Lees verder..
 
Amerfoort en omstreken; nummer 3/2012 uit
(13 sep) Het laatste nummer (21-nr 3 2012) is weer uit, met enkele boeiende verhalen: zoals een bio van Sfef Kaastra (Maar geen middelen etc), het oude kerkboekje en de genealogie Teves, De verovering van een kaperschip in 1730 en andere korte onderhoudende verhalen Lees verder..
 
Heraldische tijdschrift jaargang 18 nr. 3 2012
(11 sep) Ook dit is weer een schitterend uitgevoerd nummer, waarin aardige verhalen over o.a.de ontwikkelingen bij het ontstaan van het Nederlandse Rijkswapen.
Verder een bijzondere publicatie over de wapens van een aantal kerkelijke gezagsdragers in het bisdom 's-Hertogenbosch. Tenslotte noem ik een aantal nieuwe gemeente wapens. Lees verder..
 
Vergeten begraafplaats kinderdorp Neerbosch Nijmegen
(10 sep)

De begraafplaats op het terrein van de voormalige Weesinrichting, later Kinderdorp Neerbosch, is nog steeds in gebruik. De laatste tien tot vijftien jaar worden er incidenteel nog mensen begraven, voornamelijk oud-medewerkers van het Kinderdorp. Begraafregisters van begraafplaats Kinderdorp Lindenhout zijn aanwezig in het van Lindenhoutmuseum te Neerbosch, Scherpenkampweg 58, Nijmegen. De registers lopen van 1878 tot heden (2007). Lees verder..
 
EEN OPMERKING van JANWILLEM KOTEN
(10 sep) Als webredacteur nu al gedurende 2 jaar krijg ik regelmatig reacties op wat ik schrijf en daar ben ik gelukkig mee. Met een paar mensen proberen we onze website te onderhouden en te actualiseren. Het is werk van weinigen die ook niet alles kunnen weten. Vandaar dat ingekomen post welkom is. Meestal zoals vandaag is deze erg positief en krijgen we wenken hoe iets beter kan, met zelfs concrete aanvullingen van de tekst zoals die van de Heer Deckers of van de redactie en auteurs van Genever. Zo iets vinden we natuurlijk prachtig. De website is niet van de webredacteuren alleen maar van ons allemaal. Het moet een interactief gebeuren blijven waaraan we allemaal samen meewerken.

Minder tevreden ben ik over sommige meer kwaadaardige reacties met dreigementen. Als zulke schrijvers eens wat gas zouden terug nemen en concreet nadachten wat er verbeterd moet worden en hoe dat het beste kan, dan doen we dat onmiddellijk. We zijn geen beroepskrachten maar eenvoudige vrijwilligers die er het beste Lees verder..
 
Genever nummer 3 2012
(09 sep) In dit Limburgse tijdschrift vindt U een voortreffelijke uitwerking van een parenteel van Frederik Plessen, met enkele vragen over de oorsprong van deze Duitse familie die naar Venlo verhuisde. Verder ook nog een overzicht van mijnwerkers die bij Fa. Werister nabij Luik werkten (1900-1971) Lees verder..
 
Powerpointpresentatie van Maastrichtse heraldische gevelstenen
(07 sep)

De VMG (Stichting Vrienden Maastrichtse Gevelstenen) is gevraagd een bijdrage te leveren in de presentatie van heraldische wapens op gevelstenen. Dat is uitgewerkt in een wandelroute langs (een selectie van) wapenstenen en een powerpointpresentatie
waarin alle wapenstenen in het Maastrichtse de revue passeren en die hier op de site is op te roepen. Lees verder..
 
Open Monument van de Maand September 2012 Chateau St Gerlach
(06 sep) Een korte impressie van het Landgoed Chateau St Gerlach - Open Monument van de Maand September 2012
Château St. Gerlach, Buitenplaats van Maastricht

 Lees verder..
 
GENS NOSTRA september 2012, hèt themanummer MAASTRICHT, verschijnt deze week!
(05 sep) Eind deze week verschijnt het septembernummer van Gens Nostra. Het is het themanummer Maastricht met 96 pagina’s.
U vindt daarin de volgende artikelen en rubrieken: Lees verder..
 
GensDataPro gebruikersdag (nogmaals)
(04 sep) U kunt zich inschrijven voor de NGV – GensDataPro gebruikersdag op Zaterdag 13 oktober 2012

Doel
Het doel van deze dag is om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen met al die andere enthousiaste gebruikers die net als u ook GensDataPro gebruiken. Er zullen lezingen gehouden worden door Jacqueline Hofland, Jaap de Rooij en de programmeur van GDP: Bas Wilschut. Medewerkers van de GDP helpdesk zijn aanwezig om uw vragen, zowel van beginners als gevorderden, te beantwoorden. Ook zal de NGV Dienst Public Relations en de NGV Dienst Bestellingen deze dag aanwezig zijn. Lees verder..
 
Inschrijven voor de GensDataPro gebruikersdag
(04 sep) HIJ IS ER WEER, de GensDataPro Gebruikersdag !!!!!!

Vanaf nu kunt u inschrijven, schrijf u snel in op link want de belangstelling is groot voor deze zeer informatieve dag. Lees verder..
 
43 standhouders en vele lezingen bij het gratis grote Famillement in Maastricht.
(03 sep) Het Famillement is de gratis toegankelijke genealogische en heraldische manifestatie op woensdag 26 september van 13.00 tot 21.00 uur in Maastricht tijdens het internationale congres van 24 tot en met 28 september.
Het is 50 jaar geleden dat dit congres in Nederland plaatsvond. Lees verder..
 
Onderzoeksgids voor de geschiedenis van vier Belgische steden in Haspengouw tot 1796
(02 sep)

Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden en Tongeren. Onderzoeksgids voor de geschiedenis
van vier Belgische steden in Haspengouw tot 1796 is een uitgave van Erfgoed Haspengouw.Tekst en onderzoek : Rombout Nijssen, Emilie Toussaint
Deze onderzoeksgids is een handige leidraad die u een overzichtelijkekijk geeft op de bestaande literatuur, het beschikbare archiefmateriaal en – vooral – op de onontgonnen gebieden in het onderzoek naar onze steden in Haspengouw. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Evenementen binnenkort

ma 01 okt Pijnacker Leylijnen en Krachtlijnen, ook in Pijnacker ?
di 02 okt Hoogeveen Inloopspreekuur Stamboomonderzoek Hoogeveen
di 02 okt Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
di 02 okt Den Hoorn 't Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland
wo 03 okt Utrecht Voorouderspreekuur in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28 te Utrecht
do 04 okt Boxmeer Een criminele lezing
do 04 okt Apeldoorn Demo "WieWasWie" en "Aldfaer"
za 06 okt Hilversum Familiedag Genealogische Vereniging Klapwijk
za 06 okt Delft "Ons Voorgeslacht" opent bibliotheek en verenigingscentrum in Delft
za 06 okt Utrecht HCC Genealogiedag te Utrecht
za 06 okt Delft Bierhistorische wandeling in Delft
za 06 okt Zaandam 25 jarig jubileum NGV afdeling Zaanstreek-Waterland
za 06 okt Delft "De Zeemacht in de 17e eeuw", m.n "De slag bij Ter Heijde"
di 09 okt Apeldoorn Bierbrouwen en bierbrouwers op de Veluwe
di 09 okt Eindhoven Lezing : "Buiten beeld geraakt"
wo 10 okt Breda Vragen omtrent uw stamboom? Samen proberen we oplossingen aan te dragen.
wo 10 okt Alkmaar HNK afdelingsavond: Lezing "Koloniën van Weldadigheid"
wo 10 okt Utrecht LEZING over zegels uit het Sticht, toegespitst op Eemland.
do 11 okt Lelystad Lezing: Onderwijs en Schoolmeesters
do 11 okt Best Vierhonderd jaar Arm en Rijk in Best
vr 12 okt teststad test
vr 12 okt Hoorn Voorouderspreekuur in het Westfries archief
za 13 okt Delft De geloofsbeleving van de klopjes in woord en beeld
za 13 okt Hoogeveen Voorouderdag 2012
za 13 okt Driebergen GensDataPro gebruikersdag op 13 oktober 2012 te Driebergen
za 13 okt Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
za 13 okt Borne Lezing met als onderwerp "DNA in de genealogie"
za 13 okt Kapelle Duitse bronnen voor genealogisch onderzoek
ma 15 okt Sittard Lezing: "Limburgse Verwantschappen"
di 16 okt Nijmegen Voorouders van voor 1650
di 16 okt Tiel Maarten van Rossem
wo 17 okt Groningen Westerwolde in relatie tot de stad Groningen
do 18 okt Stockholm - Zweden First International Conference on Mark Studies
do 18 okt 's-Gravenhage Bezoek loge Vrijmetselarij (Cultureel Maçonniek Centrum 'Prins Frederik')
do 18 okt Berkhout Joodse geschiedenis van West-Friesland
do 18 okt AMERSFOORT Vrouwen in het leger van Napoleon.
za 20 okt Baarn Najaarsvergadering WGOD 2012
za 20 okt Haarlem Genealogische dag Noord-Hollands Archief
za 20 okt Veldhoven Genealogisch spreekuur in de bibliotheek in Veldhoven
za 20 okt Leeuwarden Hoe anders is Gelderse genealogie?
za 20 okt Amsterdam-Buitenveldert Lezing: De Proefkolonie
di 23 okt Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
wo 24 okt Haarlem Noord Ledenvergadering en lezing: Het leven van de allerarmsten in Europa vanaf de Middeleeuwen tot heden.
wo 24 okt Leiden Lezing 'Genealogisch Onderzoek in Duitsland’
vr 26 okt Den Helder Huisduinen
za 27 okt Best Stamboomcafe in de bibliotheek in Best
ma 29 okt Delft "Antoni van Leeuwenhoek"
di 30 okt 's-Gravenhage "Stamboomcafé"
di 30 okt Eindhoven Jaarlijkse avond voor nieuwe leden( en belangstellende "oude" leden )

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Cursussen binnenkort

di 02 okt Rotterdam Genealogie voor beginners
wo 03 okt Utrecht 'Uit betrouwbare bron' Levensverhalen schrijven voor 55-plussers
wo 03 okt Haarlem Oud-schrift (paleografie) voor gevorderden
wo 03 okt Tilburg Stamboomonderzoek
wo 03 okt Delft ‘Paleografie voor beginners'(is volgeboekt)
wo 03 okt Dalfsen Stamboomonderzoek voor beginners
do 04 okt Haarlem Oud-schrift (paleografie) voor beginners
za 06 okt 's-Gravenhage Paleografie voor gevorderden
za 06 okt Haarlem Oud-schrift (paleografie) voor beginners
za 06 okt Middelburg Zeeuwen op zee
za 06 okt 's-Gravenhage Oud schrift (paleografie) voor beginners
za 06 okt Haarlem Cursus èn workshop ‘Historisch huizenonderzoek’
ma 08 okt 's-Gravenhage Workshop 'DTB-registers en Burgerlijke Stand'
ma 08 okt Emmen Stamboomonderzoek
di 09 okt Alkmaar Beginnerscursus lezen van oud schrift
wo 10 okt Hengelo Oud Schrift voor beginners najaar 2012
do 11 okt Burgum Stamboomonderzoek voor beginners
do 11 okt Tilburg Onderzoek je woonomgeving.
do 11 okt Sittard Uw stamboom op de computer (met Aldfaer)
do 11 okt Hoorn Oud-schrift (inmiddels volgeboekt)
vr 12 okt Leeuwarden Workshop "Op zoek naar de oorlog"
ma 15 okt Alkmaar Workshop Zoeken naar historische en genealogische informatie via internet
di 16 okt Alkmaar Gevorderdencursus lezen van oud schrift
wo 17 okt Haarlem Het geheim van de Haarlemmerolie - workshop voor kids (8-12 jaar)
do 18 okt Delft Oral History voor gevorderden (Interviewtraining)
do 18 okt Rotterdam Oud schrift voor beginners
vr 19 okt Hoorn Stamboomonderzoek
ma 22 okt 's-Gravenhage Aldfaer
ma 22 okt Alkmaar Introductiemiddag archief
di 23 okt Putten Genealogie voor beginners
di 23 okt Terneuzen Genealogie voor Beginners
wo 24 okt Zutphen Basiscursus stamboomonderzoek
do 25 okt Middelburg Wat staat daar? Paleografie voor beginners
vr 26 okt Doetinchem Genealogie voor gevorderden
vr 26 okt Maastricht Historische Chronologie (tijdrekenkunde)
za 27 okt Haarlem Workshop Historisch Huizenonderzoek
ma 29 okt 'S-GRAVENHAGE Workshop 'Werken met bevolkingsregisters'
di 30 okt 's-Gravenhage Stamboomonderzoek voor beginners
di 30 okt Brielle Genealogie
wo 31 okt Amsterdam Joodse Genealogie ('n Nieuwe Cursus)[inmiddels volgeboekt]
do 01 nov Den Helder Workshop Genealogie
do 01 nov Haarlem 'Weeskamer- en weeshuisarchieven'
di 06 nov DARP (GEM. WESTERVELD) Leer je familiegeschiedenis kennen.(meerdaagse cursus)
di 06 nov Vleuten Genealogie
do 08 nov Burgum Geschiedenis van het eigen dorp
za 10 nov Groningen "Verken je familieverhaal" (workshops familieverhaal schrijven))
za 10 nov Amsterdam Huizenonderzoek in Amsterdam (inmiddels volgeboekt)
ma 12 nov 's-Gravenhage Kennismaking met het CBG
ma 12 nov Alkmaar Workshop Zoeken naar historische en genealogische informatie via internet.
do 15 nov Haarlem Gesodomieter in de Rechtbank
vr 16 nov Zwolle Genealogie
ma 19 nov 's-Gravenhage Eerste hulp bij Historisch Onderzoek deel 1
ma 26 nov Alkmaar Introductiemiddag archief
vr 30 nov Middelburg Workshop: Zoeken en vinden in digitale bestanden

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente prikbordberichten

28 sep Wij zoeken DOCENT OUD SCHRIFT ROTTERDAM
27 sep Zoektocht naar Mitzi (Maria) Mulsder geb. Haarlem 1927
24 sep Ondertrouwakte
24 sep Hartelijke Dank
23 sep Alida van der Lek
23 sep Zoektocht naar voorouders-militair (eind 17e eeuw)
22 sep van der Lecq
22 sep Sanatorium Den Haag
21 sep Oudsier ??z, 16de eeuw
19 sep Gezocht: naam huisarts Blija (FR) in 1870
19 sep Genlias: Dood in de pot
19 sep Gerschiedenis van De Klokkenberg
18 sep Gen Nostra 17 uit 1962
18 sep Domproost Ludolf
17 sep GENLIAS en de gang van zaken bij WWW
17 sep Pieter van Mechelen
16 sep Op zoek naar Noël of Noije Collin gedoopt te Luik 25-12-1738
14 sep Aanbieding Gens Nostra
13 sep Carel Andersen
13 sep Wie zoekt er ook naar de Fam. Lucas/Luckes in Duitsland
13 sep Overgang van Genlias naar WiewasWie
12 sep Overgang van Genlias naar Wiewaswie
12 sep Genlias moet blijven
11 sep Gerridt Janszoon de Groote (ca.1638-1693) - geboorteplaats & datum onbekend
08 sep Abraham Hayen Göken Wildervank geb. 1723 in Beerta, Holland
06 sep Onze vondeling Johanna Bosman
06 sep Afstammelingen Jan Cornelisz Ooms uit Noord-Holland
04 sep Gerrit Klumper (1857-19??)
03 sep Octavie (Vieke) Konings uit Roosendaal/vermoedelijkrelatie Sjef Konings (vader)
01 sep Database RELIGIEUZEN RK FRIESLAND sterk uitgebreid
01 sep Database BIDPRENTJES RK FRIESLAND nadert 40.000 personen!
31 aug Jan Gerritsen Vis j.m. van Epe geh. met Jentje Lammerts in Nunspeet 28-02-1778.

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente verslagen van evenementen

za 15 sep Oldenzaal Lezing over de eerste wereldoorlog in Ieper (België)

 
Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. terug naar top

Recente publicaties van leden

03 sep Geschiedenis van de familie Zuiderent. Een oer-Vlaardings geslacht uit Maasland, ‘zijnde van den wapene van Oestgeest’.

 
Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2012 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257