NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2012 nummer 38
Cursus-special

vrijdag 14 september 2012

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Cursussen 2012 -2013

Nieuws van de redactie

Beste genealoog,

Het is intussen alweer september. Het nieuwe najaar seizoen is begonnen. De tijd voor hobby's binnenshuis. Tijd voor het uitspitten van oude documenten in archieven of achter de computer; tijd voor het bijspijkeren of opfrissen van kennis. De genealogische verenigingen starten weer met hun bijeenkomsten, met interessante lezingen, wetenswaardigheden, hulp bij genealogische computerprogramma's en diverse cursussen.

Ook wij hebben weer een goed gevulde cursusrubriek. En evenals vorig jaar krijgt u hier een "Cursussen-special". De lijst biedt u een goede indruk van het aanbod dat archieven, RHC's, volksuniversiteiten, bibliotheken en verenigingen u te bieden hebben. Misschien wordt de cursus die u zoekt niet in uw woonomgeving gegeven, maar vindt u deze wel op de lijst in een andere plaats.

Een cursus of workshop stamboomonderzoek, oud-schrift / paleografie, huizenonderzoek, oud-rechterlijke archieven, leenkamers, oral history, woonomgeving, genealogie op of via internet, genealogie m.b.v. een computerprogramma, het schrijven en uitgeven van een uitgewerkte stamboom of genealogie, etc. Op veel plaatsen in het land worden lessen gegeven.

Kijk regelmatig op onze site in de rubriek cursussen voor aanvullende mogelijkheden. Zoals u van ons gewend bent, wordt de lijst op de website aangevuld als er nieuwe informatie binnenkomt of gevonden wordt. Nog niet alle instanties hebben hun programma's klaar. Het kan dus dat er binnenkort iets van uw gading op de site verschijnt.

Sommige archieven vermelden geen specifiek cursusprogramma maar geven wel aan, dat er mogelijkheden zijn, e.e.a. te organiseren wanneer er voldoende vraag is. Informeer eventueel bij een archief bij u in de buurt of raadpleeg de website van dat archief.

En mocht u op uw beurt een cursus aantreffen die nog niet op de NGV-site staat, dan stellen we het op prijs als u deze informatie doorgeeft aan de 'moderator cursussen' of de 'webredactie'. Wij zorgen dan dat ook die cursus op de lijst komt. (U kunt ons bereiken via de website, klik in de groene bovenbalk, op "Mail ons" en vul het formulier in).

Online

Naast de vele cursussen die er in het land gegeven worden op genealogisch en aanverwant gebied zijn, zijn er ook online cursussen. Hieronder geven we er enkele. Via Google kunt u er nog meer vinden.

Basiscursus stamboomonderzoek

De Basiscursus stamboomonderzoek helpt onderzoekers op weg die aan de slag willen met de geschiedenis van een familie. In veel gevallen zal dat hun eigen familie zijn.
In tien leereenheden maakt u kennis met deze boeiende vorm van historisch onderzoek. U krijgt achtergrondinformatie over bronnen, aanwijzingen waar te zoeken, maakt kennis met de bronnen zelf en u leert een aantal methodische basisvaardigheden. Na afronding van de cursus bezit u voldoende kennis en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met stamboomonderzoek.

Deze cursus kunt u volgen via de Open Universiteit. U kunt ook alle onderdelen downloaden. U vindt deze cursus op http:// Open Universiteit - Basiscursus Stamboomonderzoek

De cursus zelf is gratis. Als u deze cursus met succes doorlopen hebt, is er de mogelijkheid om tentamen te doen. De kosten van het tentamen bedragen 125,00 euro.

Cursus paleografie

De Universiteit van Amsterdam heeft een cursus Paleografie online gezet. Deze cursus is ook praktisch voor degenen die vroeger lessen oud-schrift gevolgd hebben om de kennis weer eens op te frissen. Het is best veel informatie die u ineens krijgt voorgeschoteld, en vaak gaat leren makkelijker in een les met een groep.

Paleografie houdt zich bezig met het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften. Voor wie archiefstukken van vóór 1800 wil raadplegen is kennis van paleografie onontbeerlijk. Doordat de vormen van de letters vaak afwijken van wat we nu gewend zijn en er afkortingen en samentrekkingen gebruikt worden die we nu niet meer kennen is het handschrift vaak moeilijk te lezen. En we moeten niet vergeten dat de spelling in de loop der tijd steeds wijzigingen heeft gekend. U vindt deze cursus via: Cursus Nederlandse paleografie, 16e t/m 18e eeuw

En kent u de volgende site?

Het digitale educatieproject voor het onderwijs "Allemaal Op Papier" dat vorig jaar is opgezet voor de leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Hierbij kunnen leerkrachten zelf de leerroute bepalen. De Burgerlijke Stand wordt behandeld aan de hand van de thema's namen, burgerlijke stand, Franse Tijd, beroepen, leeftijden, migranten, akten en stamboom. De website laat op een overzichtelijke manier, per provincie, archiefmateriaal zien uit heel Nederland. Aan de hand van vragen en opdrachten en het bestuderen van de akten (op de site) kunnen scholieren hun onderzoeksvaardigheden oefenen door het zoeken in genealogische databases en het bestuderen van bronnen. De provincie kan worden aangeklikt. U vindt het op Allemaal op papier

Misschien kunt u met deze site uw (klein-)kinderen enthousiast maken voor uw genealogische hobby. Maar voor uzelf is ook leuk eens te kijken bij: 'opdrachten', 'stamboom' en bij de 'toelichting voor de docent', waar u een mooi kwartierstaatmodel in papierknipkunst vindt. Deze prent is met de afmeting 60 x 85 cm overigens voor 15,00 euro bij het Regionaal Archief Tilburg te koop. Hij wordt geleverd in een stevige koker met een oefenvel op A3 formaat en een uitleg over de wijze van invullen,;voor de verzending betaalt u 7,50 euro. Alle informatie vindt u op de 'Weblog Regionaal Archief Tilburg'

Het onderwijsproject 'Allemaal Op Papier' is gecoördineerd en uitgevoerd door het Zeeuws Archief, het Regionaal Archief Tilburg, het Noord-Hollands Archief en de Groene Hart Archieven. Diverse Nederlandse archieven hebben een bijdrage geleverd. Het project is een initiatief van de landelijke groep ArchiefEducatie 2.0, onderdeel van de community Archief 2.0. Educatief Bureau onWijs ontwierp de website.

We hopen dat er in deze "cursus-special" iets van uw gading is en dat uw onderzoek door het volgen van een cursus nieuwe impulsen krijgt. Succes gewenst bij het volgen van een van de cursussen.

En vergeet niet ons te informeren indien u een cursus tegenkomt die we nog niet vermeld hebben op onze website.

De Webredactie en de moderator van de Cursusrubriek


Cursussen binnenkort

ma 17 sep Amstelveen Basiscursus Genealogie (a.d.h. van Aldfaer)
ma 17 sep 's-Gravenhage Aldfaer
ma 17 sep 's-Gravenhage Workshop 'Inleiding stamboomonderzoek' + rondleiding
wo 19 sep Leeuwarden Familiegeschiedenis schrijven
do 20 sep Mookhoek (gem. Strijen) Genealogie en paleografie
ma 24 sep Delft Onderzoek naar de geschiedenis van uw huis
di 25 sep Maastricht Onderzoek in het kadaster
di 25 sep Purmerend Paleografie voor beginners
di 25 sep Tiel ‘Oud-schrift (paleografie) voor beginners’
wo 26 sep Tiel Stamboomonderzoek (genealogie) voor beginners
do 27 sep Dalfsen Stamboomonderzoek voor beginners
za 29 sep Amsterdam Genealogie (volgeboekt)
ma 01 okt Maastricht Genealogie voor beginners 1
di 02 okt Rotterdam Genealogie voor beginners
wo 03 okt Utrecht 'Uit betrouwbare bron' Levensverhalen schrijven voor 55-plussers
wo 03 okt Haarlem Oud-schrift (paleografie) voor gevorderden
wo 03 okt Tilburg Stamboomonderzoek
wo 03 okt Dalfsen Stamboomonderzoek voor beginners
do 04 okt Haarlem Oud-schrift (paleografie) voor beginners
za 06 okt 's-Gravenhage Paleografie voor gevorderden
za 06 okt Haarlem Oud-schrift (paleografie) voor beginners
za 06 okt Middelburg Zeeuwen op zee
za 06 okt 's-Gravenhage Oud schrift (paleografie) voor beginners
za 06 okt Haarlem Cursus èn workshop ‘Historisch huizenonderzoek’
ma 08 okt 's-Gravenhage Workshop 'DTB-registers en Burgerlijke Stand'
ma 08 okt Emmen Stamboomonderzoek
di 09 okt Alkmaar Beginnerscursus lezen van oud schrift
wo 10 okt Hengelo Oud Schrift voor beginners najaar 2012
do 11 okt Burgum Stamboomonderzoek voor beginners
do 11 okt Tilburg Onderzoek je woonomgeving.
do 11 okt Sittard Uw stamboom op de computer (met Aldfaer)
do 11 okt Hoorn Oud-schrift (inmiddels volgeboekt)
vr 12 okt Leeuwarden Workshop "Op zoek naar de oorlog"
ma 15 okt Alkmaar Workshop Zoeken naar historische en genealogische informatie via internet
di 16 okt Alkmaar Gevorderdencursus lezen van oud schrift
do 18 okt Delft Oral History voor gevorderden (Interviewtraining)
do 18 okt Rotterdam Oud schrift voor beginners
ma 22 okt Alkmaar Introductiemiddag archief
di 23 okt Putten Genealogie voor beginners
wo 24 okt Zutphen Basiscursus stamboomonderzoek
do 25 okt Middelburg Wat staat daar? Paleografie voor beginners
vr 26 okt Maastricht Historische Chronologie (tijdrekenkunde)
za 27 okt Haarlem Workshop Historisch Huizenonderzoek
ma 29 okt 'S-GRAVENHAGE Workshop 'Werken met bevolkingsregisters'
di 30 okt Brielle Genealogie
wo 31 okt Amsterdam Joodse Genealogie ('n Nieuwe Cursus)
do 01 nov Den Helder Workshop Genealogie
do 01 nov Haarlem 'Weeskamer- en weeshuisarchieven'
di 06 nov Vleuten Genealogie
do 08 nov Burgum Geschiedenis van het eigen dorp
za 10 nov Groningen "Verken je familieverhaal" (workshops familieverhaal schrijven))
za 10 nov Amsterdam Huizenonderzoek in Amsterdam
ma 12 nov 's-Gravenhage Kennismaking met het CBG
ma 12 nov Alkmaar Workshop Zoeken naar historische en genealogische informatie via internet.
do 15 nov Haarlem Gesodomieter in de Rechtbank
vr 16 nov Zwolle Genealogie
ma 19 nov 's-Gravenhage Eerste hulp bij Historisch Onderzoek deel 1
ma 26 nov Alkmaar Introductiemiddag archief
vr 30 nov Middelburg Workshop: Zoeken en vinden in digitale bestanden
ma 03 dec 's-Gravenhage Geavanceerd via internet personen en archieven zoeken (dagcursus)
ma 10 dec 's-Gravenhage Eerste hulp bij Historisch Onderzoek deel 2
ma 14 jan Gemert Oud-schrift
ma 21 jan Baarn Skypen, Twitteren, Bloggen.....hoe doe je dat? (ochtend)
ma 21 jan Baarn Skypen, Twitteren, Bloggen.....hoe doe je dat? (avond)
wo 23 jan Oostvoorne Hoe schrijf je een familiegeschiedenis?
ma 28 jan Maastricht Genealogie voor gevorderden
vr 01 feb Maastricht Limburgse Rechtsgeschiedenis
za 02 feb 's-Hertogenbosch en Tilburg Familiegeschiedenis
wo 06 feb Tilburg Oud-schrift voor beginners
do 07 mrt Tilburg Onderzoek je woonomgeving
vr 08 mrt Maastricht Heraldiek
vr 15 mrt Middelburg Workshop: Zeeuwse voorouders digitaal, stamboomonderzoek via de computer
ma 25 mrt 's-Gravenhage Eerste hulp bij Historisch Onderzoek deel 1
ma 15 apr 's-Gravenhage Eerste hulp bij Historisch Onderzoek deel 2
vr 24 mei Nootdorp Webpagina maken - Website blog/ HTML voor beginners

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2012 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257