NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2012 nummer 35

dinsdag 31 juli 2012

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Vrij gebruik WieWasWie.nl tot 1 januari 2013

Sinds de lancering van de bètaversie van WieWasWie.nl is er veel gebeurd. Zo zijn er 21.186 bezoekers geweest op WieWasWie.nl, waarvan 11.204 uniek. De helft van de bezoekers keert bovendien één of meerdere keren terug!

leuke reacties,. We hebben veel positieve reacties gekregen. De lay-out van de site, de overzichtelijkheid, de snelheid van het zoeken en de snelle en persoonlijke helpdesk zijn bijvoorbeeld erg goed ontvangen.

.en minder leuke Dat is fijn om te horen, maar we weten ook dat er nog veel te verbeteren valt. Dat is dan ook de reden geweest om de site als een bètaversie te presenteren. In de praktijk zijn bepaalde problemen helaas complexer gebleken dan op voorhand gedacht. Het gaat dan met name om de samenstelling en kwaliteit van de gezamenlijke database. Vooral over ontbrekende en slechte scans hebben we teleurgestelde reacties gekregen. Dat is begrijpelijk, zeker omdat je juist voor het bekijken en downloaden van scans moet betalen.

wat gaan we daar aan doen? Omdat de toegang tot de scans het voornaamste voordeel is van een betaald abonnement, en het probleem niet op korte termijn verholpen kan worden, hebben we besloten om alle onderdelen van WieWasWie.nl tijdelijk gratis aan te bieden.
De betaalmogelijkheden op de site worden tijdelijk uitgeschakeld.
Iedereen kan vanaf nu een proefabonnement nemen waarvan de geldigheid is verlengd tot en met 31 december 2012. Dit abonnement biedt dezelfde mogelijkheden als het huidige premiumabonnement, maar met een maximum van 100 downloads.
Mocht je al een proefabonnement hebben afgesloten, dan hoef je dat niet opnieuw te doen. Reeds afgelopen proefabonnementen worden door ons vernieuwd, en lopende proefabonnementen worden verlengd tot 31 december.

maar ik heb al betaald! Iedereen die al een betaald abonnement heeft afgesloten krijgt zijn geld terug. WieWasWie neemt met deze mensen contact op via e-mail.

bron: website wiewaswie

Weet U:

dat een onderwerkmaker iemand is die de zool en binnenzool van schoenen en laarzen maakt. Hij werkt samen met de schachtenmaker (nieuwsbrief 29) die het bovenwerk maakt. Deze beroepen komen ook nu nog voor.

dat een schalootsemaeker vanzelfsprekend schalootsen maakt. Dat zijn een soort klompen; schoeisel bestaande uit een houten zool met een leren bovenstuk.

De webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr. 24
(31 jul)

We sluiten het tweede jaar van de Webdigit@@ls af. Alle Columns kunt u nu nog (weer) inzien – ze waren een tijdje verdwenen - maar wilt u niet afhankelijk zijn van webproviders of beheerders: downloaden!
Dat is ook het geval bij digitale documenten die op internet beschikbaar komen en die u vaker denkt te kunnen gebruiken. Blijf uiteraard wel altijd de bron vermelden.
Op de site geneaknowhow.net zie ik bij diverse bestanden tegenwoordig staan tijdelijk niet beschikbaar of niet meer beschikbaar. Voor die bestanden is het dus te laat.

‘Drenthe is veel meer dan je nu ziet’ en ‘Waar je ook bent in Drenthe; een verhaal is met deze app altijd dichtbij’ is de beschrijving op de site waarop u de in juli verschenen gratis applicatie voor tablets en iPhones kunt downloaden.
Papieren documenten, oorkonden, historische kaarten, kranten, foto's en films, ze vormen het geheugen van Drenthe. De routes op de app vertellen het verhaal achter Lees verder..
 
Handleidingen voor huizenonderzoek in Heerlen en Venlo
(25 jul) Deze handleidingen zijn bedoeld om iedereen die de geschiedenis van een of meer huizen wil onderzoeken op weg te helpen. Wij vonden o.a. twee handleidingen, een voor Heerlen en omgeving en de andere voor Venlo en omgeving. Ongetwijfeld bestaan er in Nederland nog veel meer handleidingen en boeken over dit onderwerp.

 Lees verder..
 
Wilt u ook een boek schrijven over uw familie ?
(25 jul) Hoe begin je hieraan ? Waar moet je aan denken ?
Er is tegenwoordig veel keuze uit handleidingen over dit onderwerp.
Een viertal boeken worden hieronder beschreven. Lees verder..
 
Genealogisch Onderzoek. Een handleiding door het Gemeentearchief Venlo, mei 2012
(25 jul) Het Gemeentearchief Venlo heeft kortgeleden een handleiding samengesteld om u een beetje wegwijs te maken

 Lees verder..
 
Belangrijke Mededeling: INTERNATIONAAL GENEALOGISCH CONGRES MAASTRICHT 24-28 sept 2012
(22 jul) Na bijna vijftig jaar vindt het tweejaarlijkse Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen dit jaar weer in Nederland plaats. In 1964 werd het 7e congres in Den Haag gehouden, in de Ridderzaal. Er waren 74 Nederlanders aanwezig, en dat in een tijd waarin genealogie nog niet zo populair was als tegenwoordig.

Het 30e Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen wordt van 24 tot 28 september 2012 gehouden in Maastricht, met als thema ´Grenzen in genealogie en heraldiek´.
Congreslocatie is La Bonbonnière, de voormalige stadsschouwburg, gelegen in het centrum van Maastricht, tussen Vrijthof en Onze Lieve Vrouwe Plein. Het congres wordt georganiseerd op initiatief van de Nederlandse Genealogische Vereniging en het Centraal Bureau voor Genealogie. Lees verder..
 
Italiaanse en Belgische data bij FamilySearch beschikbaar
(21 jul) Naast My Heritage probeert nu ook FamilySearch voet op de Europese bodem te krijgen. Er groeit een samenwerkingsverband met diverse Europese archieven en databestanden Lees verder..
 
Van het Hoofdbestuur
(20 jul) HB-20 juni 2012 Vergadering
Korte impressie van de Hb-vergadering en bespreking van de hoofdpunten.
Deze notities zijn niet te beschouwen als officiële notulen maar ze hebben een voorlichtend karakter en nodigen uit tot reacties mocht iemand daartoe gevoelen. Lees verder..
 
Nederlandse module voor Reunion update 10.0.3 nu beschikbaar
(16 jul) Van de voorzitter van de gebruikersgroep van Reunion, Frans Bodegom, ontving ik het volgende bericht. Lees verder..
 
Slimmer zoeken bij e-Onderzoek voor studenten in de geesteswetenschappen (en genealogen)
(14 jul) Er was een tijd, nog niet eens zo lang geleden, dat het een letterenstudent (of genealoog) heel veel tijd kon kosten om zijn of haar onderzoeksgegevens bij elkaar te sprokkelen.

 Lees verder..
 
Heraldisch tijdschrift 2de kwartaal 2012
(13 jul) Het tweede heraldische tijdschrift van dit jaar is uit, het is tevens bedoeld als feestschrift voor de jubilaris Eduard van Rijn. Het Feestschrift eert de jubilaris en geeft overzicht van zijn activiteiten. Voorts ook de faciliteiten die de functionele afdeling Heraldiek de NGV-leden biedt. De NGV wapen registratie wordt besproken. Lees verder..
 
25 jaar heraldiek NGV – Stijlvol eerbetoon aan Eduard van Rijn
(12 jul) 25 jaar heraldiek NGV – Stijlvol eerbetoon aan Eduard van Rijn, heraldicus en promotor van de wapenkunde. Vandaag 12 juli 2012 vond in het verenigingscentrum een bijzondere en feestelijke gebeurtenis plaats waarbij veel leden van de NGV aanwezig waren. Bij deze feestbijeenkomst werd eer en dank betoond aan Eduard van Rijn die gedurende 25 jaar het heraldische gezicht van de vereniging is geweest. Lees verder..
 
Genealogie Maarten Tromp
(11 jul) Museum het Prinsenhof te Delft zal van 14 september 2012 - 9 januari 2013 een kleine tentoonstelling wijden aan de ware herkomst van het beroemde zeehelden-geslacht Tromp.

 Lees verder..
 
Versie 3.20 van het genealogisch computerprogramma PRO-GEN beschikbaar
(09 jul) Vanaf 1 juli 2012 is PRO-GEN versie 3.20 beschikbaar.
Hiermee kunt u uw PRO-GEN versie bijwerken met alle wijzigingen die zijn gemaakt sinds uw CD-ROM verscheen.

De documentatiebestanden( gebruikershandleidingen ) zijn nu als PDF-bestanden meegeleverd.
Er is nu ook technische informatie op te roepen in het hoofdmenu met de vraagteken-toets.

 Lees verder..
 
Gegevens van de bevolkingsregisters van Gilze-Rijen en Terheijden zijn online
(07 jul) Het Tilburgse archief meldt ons dat in juni 2012 de bevolkingsregisters van Gilze en Rijen en van Terheijden online beschikbaar zijn gekomen. Lees verder..
 
Een webiste van de Nederlandse archieven
(07 jul) De Nederlandse archieven geven een website uit onsdna.nl. Dit DNA slaat in dit geval on De Nederlandse Archieven. Het is een leuke vondst Lees verder..
 
Stamreeks US-generaal Petraeus door Albert Hoekstra en Tineke Slof
(07 jul) Namens de redactie van 11 & 30 Het blad van de Friesen, Mevrouw Drs Martha Kist kreeg ik toestemming tot publicatie met het voorbehoud dat mw. Bloemhof van Tresoar wordt bedankt voor haar hulp. Het betreft hier de stamreeks van Generaal Petreus die van Friese afkomst is.
Stamreeks Petraeus
door Albert Hoekstra te Roosendaal en Tineke Slof te Leeuwarden
Generaal buiten dienst David Howell Petraeus was enige tijd de hoogste Amerikaanse militair in Irak. Sinds september 2011 is hij hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.
Voor de rol die hij als opperbevelhebber van de internationale troepenmacht in Irak en Afghanistan heeft gespeeld voor Nederland, is Petraeus 16 maart 2012 benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Aangezien David Howell Petraeus van vaderskant van Friese afkomst is, werd het Koninklijk Besluit bij de uitreiking van de onderscheiding voorgelezen in het Engels én in onze tweede rijkstaal: het Fries. Lees verder..
 
Opera "Kinderzegen" Den Hoorn op 13 en 15 september 2012
(05 jul) Het verhaal van de opera ‘Kinderzegen‘ start in het jaar 1930, met als centrale locatie de Lookwatering, en neemt u zo’n drie decennia mee in een tijd waarin de pastor over zijn parochianen waakte en ‘hoe meer kinderen, hoe groter de deugd’ predikte. ‘Kinderzegen’ is een opera over bekende (grote) katholieke gezinnen met herkenbare namen als
Van Marrewijk, Tetteroo, Van Paassen, Keijzer, Van Bentvelzen en ArkesteijnDe uitvoeringen zijn op 13 en 15 september 2012 om 20.00 uur en 16 september 2012 om 14.00 uur in de Hoornbloem, Koningin Julianaplein 1-3, Den Hoorn. Lees verder..
 
Gelderse memories van successie op internet
(04 jul) Enorme bron voor familie- en ander historische onderzoek digitaal beschikbaar

Memories van successie zijn een essentiële bron voor genealogen en historici die geïnteresseerd zijn in onder andere persoonlijke geschiedenissen. Het Gelders Archief heeft de memories van successie in Gelderland over de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd. Deze documenten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website van het Gelders Archief. Lees verder..
 
Cursus Nederlandse paleografie (schriftkunde), 16e t/m 18e eeuw online.
(04 jul) Universiteit van Amsterdam zet gratis Cursus Nederlandse paleografie (schriftkunde), 16e t/m 18e eeuw online.
Paleografie (Grieks: 'oud', - 'schrijven') is een hulpwetenschap van de geschiedschrijving. Ze houdt zich bezig met het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften. Voor wie archiefstukken van vóór 1800 wil raadplegen is kennis van paleografie onontbeerlijk.

 Lees verder..
 
Scans van Nationaliteitsbewijzen Limburg van 1860-1913 in te zien
(04 jul) In 1965 heeft de Genealogical Society Salt Lake City, Utah, U.S.A. o.a. ook de Nationaliteitsbewijzen 1860-1913 van de provincie Limburg gefilmd.
De website Genver.nl maakte dit nieuws begin deze maand openbaar. Lees verder..
 
De bètaversie van WieWasWie . nl is online sinds 2 juli 2012
(04 jul) Na een intensieve periode van ontwikkelen, bouwen en testen is het zover: de bètaversie van WieWasWie.nl is online! Vanaf nu kun je op één plek zoeken in collecties van archiefinstellingen uit het hele land, eenvoudig een stamboom bouwen en informatie over je onderzoek delen.

 Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Evenementen binnenkort

wo 08 aug Den Haag - Ypenburg Kroon jezelf, maak je eigen kroon (kinderactiviteit vanaf 6 jaar)
za 11 aug Weesp "GensDataPro Serviceteam" aanwezig in het Verenigingscentrum
di 28 aug 's-Gravenhage Stamboomcafé
wo 29 aug Den Haag - Ypenburg Kroon jezelf, maak je eigen kroon (kinderactiviteit vanaf 6 jaar)
vr 31 aug Breda Vakantieperiode

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Cursussen binnenkort

di 14 aug Utrecht Miniatuurschilderen
wo 05 sep Tilburg ‘Regionale geschiedenis in Brabant: een verkenning’
do 06 sep Nijmegen Stamboomonderzoek & familiegeschiedenis
vr 07 sep 's-Gravenhage Familiegeschiedenis schrijven voor genealogen
ma 10 sep 's-Gravenhage Kennismaking met het CBG
ma 17 sep Amstelveen Basiscursus Genealogie (a.d.h. van Aldfaer)
ma 17 sep 's-Gravenhage Aldfaer
wo 19 sep Leeuwarden Familiegeschiedenis schrijven
ma 24 sep Delft Onderzoek naar de geschiedenis van uw huis
di 25 sep Purmerend Paleografie (oud schrift) voor beginners
di 25 sep Purmerend Paleografie voor beginners
za 29 sep Amsterdam Genealogie (volgeboekt)

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente prikbordberichten

29 jul Grietje Snoek en Berend de Bruijn Maurik, Beusichem, Klein Ammerstol en Zoelmond
29 jul Geboorte van Maria Christina van Wierst in 1883
28 jul gegevens Hendrik Blauw
28 jul Ciske Koster...vervolg.
26 jul Berend Mulder 23-11-1880 Getrouwd met Pieternella de Visser op13-05-1908
26 jul Ciske Koster
25 jul Geschiedenis van het privéleven. Bronnen en benaderingen.
24 jul ik zoek gegevens over Gerrit Burgers uit Hellevoetsluis
24 jul Ik zoek gevens over Hendrik,Klaas Kroezen
24 jul ik zoek gegevens over Johan George Eckhardt (Duitsland)
20 jul Who can help to find the Berends family around 1850
20 jul Onderzoek familienaam Morre(n), Murre(n), Murr(h)e, Murré
19 jul Wie stamt af van Hugenoten in Noord-Brabant ?
17 jul Huwelijk Johannes van Stoun (Sloun) uit Rot(h)em op 11-11-1812 te Neuende D
16 jul Namen van Schepen
13 jul Familie leden de Waard en van der Leer gezocht
13 jul Gezocht familie Blaauw-Kielema
07 jul Johannes Botterbrood Uit Duitsland
07 jul |Zoektocht Jan Gerritz de Bruijn Reeuwijk (Sluipwijk)
07 jul Hillegonda Maria Anna's Booiman, Geboorte te Ommen ??
05 jul Wie weet waar Leen ligt?
04 jul naar Amerika?
03 jul Johanna Petronella van Velzen (geboren Vlaardingen, 19-9-1897, gest. 18-9-1981)
03 jul Gratis Genealogische Hulp in de Regio ANTWERPEN!
02 jul Op zoek naar ouders Jannetje Bloedjes
02 jul 104 onbekende fotos met link naar album
02 jul Marie de Barse, geboren 15-5-1851, gestorven 8-2-1927.

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

12 jul De Familie Koppejan (Goes)
03 jul Ancestry.com nu boven de 2 miljoen abonnees

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2012 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257