NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

NGV Nieuwsbrief 2012 nummer 34

dinsdag 3 juli 2012

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

VU brengt Amsterdamse slaveneigenaren in 1863 in beeld

Studenten presenteerden de eerste kaart.
Nooit eerder was er onderzoek gedaan naar de slaveneigenaren die in Nederland woonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij in 1863. Docent geschiedenis Dienke Hondius heeft samen met haar studenten en onderzoekers van het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam het initiatief genomen dit wèl te doen.
Veel slaveneigenaren woonden niet op dezelfde plek als hun slaven in Suriname en de Antillen, maar lieten hun zaken regelen door vertegenwoordigers. Die afwezige eigenaren vormen een heel interessante groep: zij brengen de slavernijgeschiedenis, meestal gezien als iets dat ver weg en lang geleden heeft plaatsgevonden, terug in het hart van de Europese steden. Het onderzoeksteam onder leiding van Dienke Hondius geeft inzicht in de Amsterdamse connecties met de slavernij door middel van een kaart, die zij op basis van hun onderzoek ontwikkelden.
Slaveneigenaar op afstand
Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen de eigenaren van slaven in Suriname en de Antillen een financiële vergoeding. De slaven kregen niets; hun vrijheid liet nog tien jaar op zich wachten, waarin ze onder staatstoezicht moesten werken. De meeste eigenaren woonden in Paramaribo of de Antillen, sommigen woonden in Nederland en lieten hun zaken regelen door vertegenwoordigers: de meesten van hen hebben nooit een voet in Suriname of de Antillen gezet. Bij hen lag een belangrijk deel van het initiatief en de besluitvorming over investeringen: in plantages, scheepsbouw, verzekeringen en scheepsbevoorrading, beveiliging en geestelijke verzorging. Allerlei economische en andere sectoren in de stad zijn direct of indirect betrokken geweest bij deze geschiedenis. Nieuw lopend onderzoek naar slaveneigenaren in Londen en op andere plekken in Groot-Brittannië vormt de directe inspiratie voor het Nederlands onderzoek waarvan deze kaart het eerste resultaat is.
Minder slaveneigenaren dan in zeventiende en achttiende eeuw
Voor Nederlandse families en firma's werd het vanaf het begin van de negentiende eeuw duidelijk dat er aan de slavenhandel en slavernij eens een einde zou komen; de discussies in Frankrijk en Engeland bereikten ook Nederland. Er waren dan ook nogal wat handelaren en eigenaren die hun aandelen, belangen en slaven hadden verkocht of opgegeven in de periode voorafgaand aan het einde van de slavernij. In de zeventiende en de achttiende eeuw ziet de kaart van relevante locaties voor het Amsterdamse slavernijverleden er anders uit: veel drukker bezet vanwege de grotere economische activiteit en de grotere betrokkenheid van Amsterdamse families en firma's. De onderzoekers willen deze ontwikkelingen in meerdere kaarten zichtbaar maken. Zij hopen dat de huidige gebruikers, eigenaars of passanten van deze adressen hieraan willen meewerken door hun kennis te delen over de vorige bewoners. Zo kan een completer en complexer beeld tot stand komen van het tot nu toe nog zo weinig zichtbare Amsterdamse slavernijverleden.
Het Amsterdam Museum is volgend jaar, als 150 afschaffing slavernij wordt herdacht, betrokken bij het markeren van plekken in Amsterdam die een relatie hebben met het slavernij verleden.
Bron: vrije universiteit

Gelderse memories van successie op internet

Enorme bron voor familie- en ander historische onderzoek digitaal beschikbaar
Memories van successie zijn een essentiële bron voor genealogen en historici die geïnteresseerd zijn in onder andere persoonlijke geschiedenissen. Het Gelders Archief heeft de memories van successie in Gelderland over de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd. Deze documenten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website van het Gelders Archief.
Wat is een memorie van successie?
In een dergelijke akte staat een overzicht van de bezittingen en schulden van een overledene. Een belastingambtenaar stelde de memorie op, die diende om de hoogte van de successierechten (belasting over een erfenis) vast te stellen. In deze documenten zijn terug te vinden: de naam van de overledene, plaats en datum van overlijden, overzicht van de bezittingen en schulden (en kadastrale aanduiding), naam en woonplaats van de erfgenamen en, als er een testament is, de datum van het testament en de naam van de notaris. Kinderen en (achter)kleinkinderen hoefden voor 1878 geen successierechten te betalen.
Regionale belastingkantoren inden de successiebelasting. In Gelderland waren deze kantoren tussen 1818 en 1927 gevestigd in Arnhem, Apeldoorn, Borculo, Culemborg, Doesburg, Doetinchem, Druten, Elburg, Elst, Groenlo, Harderwijk, Hattem, Lochem, Nijkerk, Nijmegen, Tiel, Wageningen, Winterswijk, Zaltbommel, Zevenaar en Zutphen. Op de website van het Gelders Archief staat exact vermeld welke plaats in deze periode onder welk kantoor viel.
Het digitaliseringproject, dat anderhalf jaar duurde, omvat ruim 1,3 miljoen bestanden (scans, die bestaan uit beelden van handgeschreven teksten) met een omvang bijna 4 terabyte. Eén memorie kan uit verschillende bestanden bestaan.
De memories zijn te vinden via http://www.geldersarchief.nl/familiegeschiedenis/memories-van-successie. Hier staat ook de exacte werkwijze vermeld hoe een memorie van successie kan worden gevonden. De documenten zijn nog niet op naam doorzoekbaar met een zoekfunctie. Wel zijn ze binnenkort gratis te downloaden.
Bron:Gelders Archief

Weet U:

dat een raamzager een persoon is die met een raamzaag bomen of balken tot planken zaagt. De zaag was in een raam gespannen en de boom of balk lag op een verhoging. Een man stond boven de boom of balk en een man eronder. de zaag werd dus vertikaal gebruikt. De onderste man had het minder getroffen, want hij kreeg ook nog eens al het zaagsel op zijn kop.

dat een raambewaarder iemand is die in een plaats het aantal weefgetouwen controleerde.

De webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr. 23
(03 jul) Onlangs hadden we op mijn werk een voorlichtingsbijeenkomst over sociale media. Twitter, LinkedIn, Flickr, Forums en wat al dies meer zij. Hoe ze te gebruiken en er het meeste profijt uit te halen. Ook in de genealogische wereld zijn deze ‘gereedschappen’ doorgedrongen.
De NGV heeft, evenals veel archiefbeherende instellingen, zijn eigen Twitter. Hier wordt in korte berichten (144 tekens) nieuws doorgegeven. Dit kan de (tijdelijke) sluiting van een Archief zijn, het verschijnen van nieuwe toegangen of nieuws over gedigitaliseerde bestanden. Sinds mijn favoriete Archiefforum (van Eric Hennekam) is gestopt, kijk ik - om bij te blijven - af en toe op de websites stamboomforum.nl, stamboomvragenforum.nl en forumtresoar.nl. Op deze sites las ik dat Tresoar (het voormalig rijksarchief van Fryslân), na een oproep welke genealogische bronnen men graag gedigitaliseerd zou willen hebben, na loting de telling van 1744 (omschrijvinge van familienLees verder..
 
Benoeming Hoofd Heraldisch Archief in het verenigingscentrum
(29 jun) In de vergadering van het hoofdbestuur van 20 juni 2012 is unaniem besloten, om te benoemen tot Hoofd Heraldisch Archief in het verenigingscentrum

de heer drs. W.M.T. van Zon

Deze benoeming gaat in op 1 juli 2012.

M.J.Krooswijk
Secretaris Lees verder..
 
Predikanten van protestantse gemeente Eijsden(Lb) 1633-1795
(28 jun) In het laatste nummer 2-2012 van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie vindt men een reeks van namen van predikanten in het Limburgse Eijsden Lees verder..
 
Hulp bij onderzoek naar Franse voorouders
(25 jun) Voorouders in Noord Frankrijk ???

Op 15 en 16 september 2012 zal onze NGV wederom vertegenwoordigd zijn op een grote Franse genealogische bijeenkomst, dit keer in het plaatsje Escaudoeuvres bij Cambrai, Noord Frankrijk.

De bijeenkomst heet : SCALDOBRESIA 2012

Robert Philippo zal daar aanwezig zijn om onze NGV te promoten en om vragen van Franse genealogen met Nederlandse nazaten te beantwoorden.

Maar ook onze NGV leden kunnen met vragen over hun voorouders in Noord Frankrijk hier terecht. Omdat niet veel leden in de gelegenheid zullen zijn deze bijeenkomst te bezoeken, kunt u voor die tijd al uw vragen over voorouders in Noord Frankrijk mailen naar Robert Philippo:
(receptie@robus.nl) Hij zal dan daar proberen antwoorden voor u te vinden en / of contacten voor u te leggen. Lees verder..
 
Grootschalig forensisch genealogisch onderzoek in zaak Vaatstra
(22 jun) De zaak Vaatstra heeft de gemoederen al lang (sedert 1999) bezig gehouden omdat deze zaak aanvankelijk betrokken werd bij het Asielcentrum in de omgeving. Aanvankelijk vermoedde men dat een van de asielzoekers de dader zou kunnen zijn. Op grond van het DNA-onderzoek van sporen die bij het slachtoffer zijn gevonden kan men dit vermoeden uitsluiten. Haplo-onderzoek wees er op dat het niet om een buitenlander kon gaan maar om een autochtone dader. Het is zelfs waarschijnlijk dat de dader uit de omgeving van het slachtoffer komt. Vandaar nu een grootschalig forensisch onderzoek met gebruikmaking van genealogie. Lees verder..
 
Van het hoofdbestuur
(21 jun) Vergadering HB 20 juni 2012 in het VC te Weesp. Woensdag 20 juni 2012 was de maandelijkse hoofdbestuursvergadering in het VC met dit keer een zeer omvangrijke agenda, waaruit we dit keer slechts de hoofdpunten vermelden. Dit zijn niet de officiële notulen, maar moeten slechts als een impressie van de vergadering worden beschouwd. Reacties zijn welkom. Lees verder..
 
Museum Catharijneconvent verlengt tentoonstelling ‘Vrouwen voor het voetlicht’
(19 jun) Vrouwen voor het voetlicht, sinds maart in Museum Catharijneconvent te zien, wordt wegens groot succes verlengd tot en met 7 oktober 2012.
Deze tentoonstelling vertelt over de uiteenlopende manieren waarop vrouwen zich hebben ingezet voor de kerk. Dat het thema aanspreekt, blijkt uit de enthousiaste respons van pers en publiek. Vrouwen voor het voetlicht wordt gezien als een mooie, inhoudelijk goed doordachte expositie. De krachtige vrouwen, hun bijzondere verhalen en de vaak zeldzame objecten zijn een bron van inspiratie. Ook de mogelijkheid om een eigen herinnering op te kunnen tekenen, wordt enorm gewaardeerd. Lees verder..
 
NGV DNA Commissie
(13 jun) Bij de Algemene Vergadering van 21 april 2012 werd een DNA-commissie benoemd die dit aspect van de genealogie in studie gaat nemen met de vraag welke taken de NGV hierbij zou kunnen hebben. Wat dit inhoudt kunt u hieronder lezen. De noodzaak van een dergelijke commissie werd mede gevoeld omdat enige honderden leden die meegedaan hebben aan het Project Genetische Genealogie van het KNGGW / FLDO tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Voornoemde partijen zijn immers met het project gestopt. Het is mogelijk dat specimina of resten daarvan worden vernietigd en uw familieonderzoek op basis van DNA vastloopt en u weer opnieuw moet beginnen. Lees verder..
 
Een nieuwe website: DNA, De Nederlandse Archieven
(12 jun) Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis. Niemand heeft hetzelfde verhaal. Jouw verhaal is jouw geschiedenis. De Nederlandse Archieven helpen jou het verhaal van jouw familie, van het huis, de straat en de buurt waar je woont of van de stad waar je werd geboren te ontdekken. Je dna ligt in DNA!

 Lees verder..
 
NIEUW: Bladerfunctie deel Burg.Stand toegevoegd aan "Digitale Stamboom DELFT"
(07 jun) Sinds kort is de Digitale Stamboom uitgebreid met een zogenaamde bladerfunctie. Was het tot voorheen slechts mogelijk via de index tot de gedigitaliseerde bron te komen, nu is het ook mogelijk direct de bron te benaderen en door het register, boek, dossier te bladeren.

Op het startscherm is een tabblad met de titel "bladeren" bovenin toegevoegd.
Na keuze van de 'plaats, bron en het jaar' kunnen de registers worden geraadpleegd.
Er staan op het moment van schrijven(6 juni 2012) alleen nog de registers van de Burgerlijke Stand van opgeheven gemeenten die veelal niet geindexeerd zijn en dus nog niet via de zoekfunctie op persoon toegankelijk zijn. In de loop van de tijd zullen ook andere, nog niet geindexeerde bronnen hier verschijnen Lees verder..
 
Historiek gedurende vele eeuwen van de familie Titulaer
(06 jun) Binnenkort verschijnt de Historiek van de familie Titulaer, dat in zo’n vijftien verhalen over 132 full-color pagina’s op A4-formaat een familiegeschiedenis over vele honderden jaren in geuren en kleuren aan elkaar rijgt.

 Lees verder..
 
Presentatie boekje over vriendenboeken 'Aan vrienden gewijd'
(05 jun) Op donderdag 28 juni 2012 vindt in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek de presentatie plaats van Aan vrienden gewijd. Alba amicorum in de Koninklijke Bibliotheek. Dit boekje over vriendenboeken is geschreven door Kees Thomassen, conservator namiddeleeuwse handschriften van de KB. De presentatie markeert tevens de pensionering van Kees Thomassen.
 Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

za 14 jul Weesp "GensDataPro Serviceteam" aanwezig in het Verenigingscentrum

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

03 jul GRATIS GENEALOGISCHE HULP IN DE REGIO ANTWERPEN!
02 jul Op zoek naar ouders Jannetje Bloedjes
02 jul 104 onbekende fotos met link naar album
02 jul Marie de Barse, geboren 15-5-1851, gestorven 8-2-1927.
24 jun Oprichtingsdata alle NGV afdelingen
23 jun Zoektocht naar Fam. Martijn in Den Haag
22 jun Onbekende foto s van de Adelijke familie's
21 jun Sleeuwaert in IJsselmonde
21 jun Verbasteringen van Nederlandse namen in het buitenland
20 jun Melin-van der Bent + Schuller-Melin
18 jun Kaatje Snijder
18 jun Gerarda de Gans
16 jun foto's op ancestry.com
11 jun Le Loux
09 jun Historisch archief Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)
09 jun Kerkarchief, Gereformeerde Kerk Scharnegoutum 1867-1970
07 jun Martens
05 jun Moors - van der Dussen
04 jun Barend Top uit 't Reijnseveer in Stigt van Uijtrecht
04 jun Teunis Reterink/Reedering/Reteringh/ Retering/ Redering
04 jun Kerkarchief, IJsbrechtum-Tjalhuizum-Tirns, Scharnegoutum en Loenga
03 jun Gens Data Pro: alternatief voor het overlijdensteken (+)
03 jun Johann Friedrich Andreas MEES
03 jun Zoek je genealogische hulp in de regio Antwerpen
02 jun Familie Post van der Burg
02 jun Leendert van Wel

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

26 jun MyHeritage brengt SuperSearch uit, een nieuwe genealogisch zoekmachine
19 jun Belangrijk nieuws van MY HERITAGE
13 jun ACHTERNAMEN vanuit Y-DNA-gezichtspunt bezien. (voor meer gevorderden)
08 jun Yad VaShem heeft een belangrijke site via YouTube geopend.
05 jun De genen van koning David

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2012 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257