NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2011 nummer 26

dinsdag 1 november 2011

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

cadeaubon lidmaatschap NGV

Binnenkort krijgt u weer de mogelijkheid via de site - en via het volgende nummer van Gens Nostra - om een cadeaubon te bestellen, waarmee u een ander een NGV-lidmaatschap van een jaar geeft. Dit is weer eens een ander cadeau tijdens de komende feestdagen. De bon is fraai gestileerd, zie bijgaand plaatje.

Weet U:

dat een utreder iemand is die laken utredet. Dat betekent dat laken geglansd wordt, waardoor het een mooi en strak uiterlijk krijgt. Het wordt opgemaakt voor de verkoop.

dat een reder oorspronkelijk iemand is die in de textielindustrie werkzaam was als ondernemer. Hij was degene die het maken van geweven stoffen regelde. Tegenwoordig kennen we het begrip alleen nog als ondernemer in de scheepvaart.

de webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr. 15
(01 nov)

De zomer is voorbij, de cabrio kan de garage weer in. Shantyfestivals maken plaats voor genealogische dagen en gebeurtenissen. Ik kon er in oktober een paar bezoeken, wat weer enige sites/nieuwtjes opleverde. Op 1 oktober had Tresoar (Fryslân) zijn Genealogische Contactdag met als thema Tweehonderd jaar familienamen. Ruim 30 standhouders waren aanwezig. Ik noem een paar. Het Centraal Bureau voor Genealogie heeft een nieuwe CD-rom (co-productie) uitgebracht: De Jaarboeken en kwartaalbladen van het CBG 1947-2010.
De Stichting Freonen fan de Argiven yn Fryslân (FAF, zeg maar vrienden van het archief) is de grote motor van het (digitaal) nader toegankelijk maken van de archieven, na jaren lang te hebben gezorgd dat er papieren indexen waren. Op tresoar.nl is het resultaat van deze groep vrijwilligers te zien, waarbij vooral Memories van Successie en Notarieel archief erg interessant zijn. Soms staan er veel namen in. Zo Lees verder..
 
In 1798 dreigde het archief van het kathedrale kapittel (Roermond) vermalen te worden
(31 okt) Inventaris kapittelarchief in boekvorm gepubliceerd.
Voor de kerkelijke geschiedenis van Limburg is het archief van het oude bisdom Roermond 1559-1801 van cruciaal belang. Op vrijdag 2 september 2011 kwamen historisch geďnteresseerden bij elkaar in de Caroluskapel in Roermond. Onder hen verschillende kanunniken van het kathedrale kapittel van het bisdom Roermond. De bijeenkomst betrof dan ook hun verre en verdere voorgangers.

Nadat bisschop Frans Wiertz, het eerste exemplaar in ontvangst heeft genomen feliciteert hij Gerard Venner met dit resultaat van zijn jarenlange arbeid. Lees verder..
 
De Dienst PR kijkt met veel plezier terug op de PR-dag van afgelopen zaterdag in het VC in Weesp.
(30 okt) Zaterdag j.l. werd in het NGV-verenigingscentrum de PR-studiedag 2011 voor NGV medewerkers gehouden. Het werd een succesvolle dag.

Er was veel belangstelling vanuit het land, er was een prachtig uitgebreid en instructief programma, de medewerkers van het VC hebben ons uitgebreid geinformeerd over wat het VC biedt (zelfs oud-gedienden hoorden nog nieuwe dingen) de catering die in eigen handen was, was prima, de PR-stick heeft weer veel updates gekregen, -dank aan de makers en degene die uren bezig was alle sticks van de update te voorzien.- Lees verder..
 
Archievenblad nummer 8, jrg 2011 zeer interessant voor genealogen
(30 okt) In nummer 8 van de lopende jaargang (2011) van het Archievenblad, het tijdschrift van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen (KVAN), staan veel artikelen die ook interessant zijn voor genealogen:

 Lees verder..
 
Prijs van losse nummers van het Gens Nostra-themanummer "Vader onbekend".....
(30 okt) Van het interessante Gens Nostra themanummer van oktober-november,'Vader Onbekend', kunnen ook losse nummers worden besteld, de prijs is € 7,00
Dit bedrag is exclusief verzendkosten.
U kunt bestellen via info@ngv.nl

Voor de inhoud kunt u de Nieuwsmelding van 25 oktober raadplegen.
link Lees verder..
 
Nieuws over de Invoergids GensDataPro bronnen, objecten, enz.
(30 okt) Geneaducatie komt met een nieuwe invoergids van GensDataPro: Invoergids GensDataPro bronnen, objecten, enz. Lees verder..
 
Voorintekening Hamers bundel 2011
(28 okt) Onder redactie van N.A. Hamers is verleden jaar “Hamers Bundel 2010” verschenen. Hierin zijn vele afstammingsreeksen van personen uit Zuid-Limburg en het Rijnland opgenomen. Binnenkort zal - bij voldoende voorinschrijvingen – onder redactie van N.A. Hamers en R.J.M. Steeman “Hamers Bundel 2011” verschijnen (192 pagina’s). Lees verder..
 
"Vader onbekend", themanummer van GENS NOSTRA van oktober/november 2011
(25 okt)

Deze week verschijnt het gecombineerde oktober/novembernummer
van Gens Nostra als themanummer ‘Vader onbekend’, deel 1 met 160 pagina’s.

In dit eerste deel bekijken 23 verschillende auteurs het thema van verschillende kanten. Deel 2 komt naar verwachting begin 2012 uit.

Overzicht inhoud (per onderdeel op alfabetisch volgorde auteur) Lees verder..
 
De Zwarte Dood van onze voorouders is veroorzaakt door pestbacterie, ontrafeld met behulp van DNA
(24 okt)

De pestbacterie ( 'Yersinia pestis') blijkt nu wel degelijk de veroorzaker van de beruchte Zwarte Dood, die in de dertiende en veertiende eeuw miljoenen doden veroorzaakte in Europa. Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd de genetische code te ontrafelen van de Zwarte Dood. Ze deden dat met de hulp van DNA-materiaal afkomstig van de tanden van Middeleeuwse lijken die in Londen werden gevonden. De ziekte maakte destijds ontzettend veel dodelijke slachtoffers.

 Lees verder..
 
Nieuwe openingstijden BHIC per januari 2012
(18 okt) Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) past met ingang van januari 2012 zijn openingstijden aan op beide vestigingen (Den Bosch en Grave). De digitale dienstverlening zal meer aandacht krijgen, de studiezaal zal daarentegen minder uren geopend zijn. Daarmee verwacht de organisatie een goede, nieuwe balans te hebben gevonden tussen onderzoek op de studiezalen en onderzoek langs de digitale weg.

De redenen die tot dit besluit hebben geleid zijn dat het de laatste jaren op de studiezalen stiller is geworden dan tien jaar geleden.
Zo werd de studiezaal in Den Bosch in 2001 nog 15.742 keer bezocht. In 2010 werden de studiezalen in Den Bosch en Grave samen nog maar 7.726 keer bezocht. Een halvering dus.
De website van het BHIC (bhic.nl) werd in 2001 nog maar 25.150 keer bezocht. In 2010 was dat al 782.204 keer. Meer dan dertig keer zoveel! En het aantal bezoeken groeit nog steeds. Lees verder..
 
Genealogie via merklappen
(18 okt) Het Fries Museum in Leeuwarden beheert een unieke collectie van ruim zeshonderd Friese letter- of merklappen uit de zeventiende tot de twintigste eeuw. Deze zijn een inspiratiebron voor hedendaagse (textiel)ontwerpers en borduurliefhebbers.
De oude merklappen hebben echter ook hun eigen geschiedenis die iets vertelt over de maakster en haar omgeving. Vaak is de herkomst niet meer bekend en dan kan in vele gevallen onderzoek bij Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden, meer informatie verschaffen.

Op deze website ontmoeten liefhebbers van merklappen en borduurkunst, verzamelaars van textiel of museummedewerkers, mensen met belangstelling voor geschiedenis, genealogie en volkscultuur elkaar.
De meest bijzondere 444 merklappen uit het Fries Museum nodigen u uit om onderzoek te doen naar merklappen in eigen bezit, zelf te gaan borduren of merklappen te verzamelen. Ze bieden een andere invalshoek voor genealogisch onderzoek. Lees verder..
 
Wapenboek van het St. Bartholomeus gasthuis te Utrecht 1407-1814, Introductie
(17 okt) Den Edelen Welgeboren Willam Baron van Gaesbeecke Heere van Abcoude ende Duerstede Erfmaerschalck van Henegouwen, Gouverneur ende Capiteyn Generael van Holland, Zeeland ende Vrieslandt. Fundateur van desen Gasthuijse anno 1407.

 Lees verder..
 
Index B.S. Maashees en Overloon, Vierlingsbeek, Mook en Middelaar, somm. akten nog niet in GenLias
(17 okt) Naast de bekende website GenLias zijn nu voor de bovengenoemde gemeenten indexen beschikbaar.

Sommige gegevens staan nog niet in GenLias en ook niet in de index van het BHIC.

In de studiezaal van het gemeentearchief Venray bevinden zich de klappers met gegevens uit de akten van de burgerlijke stand van enkele omliggende gemeenten van Venray, met name de gemeente Maashees en Overloon en de gemeenten Vierlingsbeek en Mook en Middelaar. Lees verder..
 
Beleefbiobliotheek
(16 okt) De beleef-bibliotheek is een nieuw concept van het bibliotheekwezen dat geleidelijk aan ingang vindt. Een van de bibliotheken die hierbij actief was betrokken is de bibliotheek van Slingeland. Hun concept wordt door diverse bibliotheken gevolgd Lees verder..
 
Genealogische gegevens Anna Frank
(14 okt) Een familie lid van Anna Frank geeft overzicht van de familiegeschiedenis
Dorothy Fairfield een 81 jarige achternicht van Anna deed verslag bij bezichtiging Anna Frankls huis. Zij heeft veel genealogie van deze familie verricht. Velen van de familie trokken voor WOII naar de VS, maar veel van de achterblijvers bleven niet gespaard. Er zijn familierelaties met de naam Hollander, via de moeder van Anna Frank.

Zie voor verdere gegevens link Lees verder..
 
Op 3 november 2011 komen de Militieregisters online
(13 okt) Vanaf 3 november 2011 is Militieregisters.nl de plaats waar onderzoekers de gelijknamige bron kunnen doorzoeken. De Militieregisters zijn dan ontsloten op naam, geboortedatum en geboorteplaats. De Militieregisters zijn registers met de administratie van alle dienstplichtige mannen van 1814 tot en met 1941. Zij vormen een belangrijke genealogische bron, waarin bijna iedere genealoog straks informatie kan vinden over een aantal voorouders.

 Lees verder..
 
Nieuwe Limburgse website www.limburgserfgoed.nl
(12 okt) Limburg kent een lange rijke cultuurhistorie, vol verhalen die zijn vastgelegd in boeken, prenten, kaarten, schilderijen, films en foto’s. Dit waardevol cultureel erfgoed verdient het om bewaard te worden en te worden doorgegeven aan volgende generaties.

Op site www.limburgserfgoed.nl is het mogelijk om verschillende aangesloten collecties in een keer te doorzoeken. Met één eenvoudige handeling wordt een overzicht uit alle aangesloten collecties weergegeven.

De site is bedoeld voor iedereen die geďnteresseerd is in Limburgs erfgoed Lees verder..
 
Schilder je zelfportret in 17de eeuwse Van Mierevelt stijl.
(07 okt) Woensdag 6 oktober start Museum Het Prinsenhof in samenwerking met De VAK, centrum voor de kunsten, met de workshop 'Zelfportret in de stijl van Van Mierevelt'.

Onder begeleiding van een kunstenaar schilderen de deelnemers in twee uur tijd een zelfportret op paneel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een eeuwenoude doordrukmethode die grote kunstenaars als Van Mierevelt en Michelangelo ook gebruikten.

Andere data zijn: de donderdagen 20 oktober,3 november en 1 december

Zie: link Lees verder..
 
Workshop voor beginnende genealogen.
(07 okt) Onlangs voltooide het Streekarchief Bommelerwaard de digitalisering en indexering van de belangrijkste genealogische bronnen: de kerkelijke doop-, trouw- en begraafregisters tot 1811, de Burgerlijke Stand vanaf 1811 en de bevolkingsregisters over de periode 1810-1938. Dit jaar viert de Burgerlijke Stand ook het 200-jarig jubileum. Lees verder..
 
"Nederlandse Prijs voor Genealogie" uitgereikt aan Bob Kemp !
(05 okt) Op 1 oktober j.l. is in 'Het Utrechts Archief' de Nederlandse Prijs voor de Genealogie, voor het jaar 2009/2010 uitgereikt aan de heer B.(Bob) Kemp voor zijn publicatie "Aanvulingen en correcties op het Gereformeerde doopboek van IJsselstein 1639-1645 en 1665" De publicatie stond in Gens Nostra van juni 2009. Lees verder..
 
Toegang tot de VC collecties nu geregeld via de standaard inlog-methode
(04 okt) De toegang tot de collecties van het Verenigingscentrum (VC) wordt nu volledig afgedekt door de standaard inlogprocedure van de NGV website.
De collecties op de VC-pagina zijn verdeeld over 2 kolommen:
- de collecties in de linkerkolom zijn zonder in te loggen vrij toegankelijk,
- de collecties in de rechterkolom zijn alleen toegankelijk als u als NGV-lid bent ingelogd (dus niet voor gasten).
Zie link Lees verder..
 
Stamboom.ngv.nl aanpassing
(03 okt) Tot voor kort werd in Stamboom de herkomst van de gevonden gegevens van personen alleen in de resultaten van een zoekopdracht getoond (onder stamboom-container).
Vanaf heden wordt nu ook bij het doorklikken naar personen steeds de container van herkomst aangegeven.
Dit betekent dat nu gemakkelijker de eigenaar van de stamboomcontainer en daarmee de eigenaar van de gegevens kan worden gevonden.
De eigenaar van de gegevens wordt dus altijd verkregen door op de link "stamboom-container" te klikken.
U kunt via e-mail contact opnemen met de eigenaar door op het envelop-icoontje te klikken. Lees verder..
 
Belangwekkend nieuws uit Vlaanderen
(03 okt) Zaterdag 1 oct 2011 was een historische dag voor de nieuwe vereniging: familiekunde Vlaanderen. Nadat eerder het VCGH tot VVF toetrad en aldus de koepelvereniging Familiekunde Vlaanderen overbodig werd, is deze koepel opgeheven en heeft vervolgens VVF zich officieel omgedoopt tot (het nieuwe) Familiekunde Vlaanderen vzw met zetel in de Van Heybeeckstraat 3 te B-2170 Merksem-Antwerpen. Lees verder..
 
Joep Nicolas – genealogische gegevens van een internationaal bekende glaskunstenaar
(02 okt)

In het recente Limburgs Tijdschrift voor genealogie staat een interessant verhaal over de genealogische achtergronden van onze bekende glazenier Joep Nicolas (1897-1972). De titel van het artikel is wat cryptisch: Een naam in een Duits Kinderboekje (Marc Lemmens, jg39 pg 78, sept 2011). Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

wo 09 nov Alkmaar Afdelingsbijeenkomst, lezing: "Creatief schrijven van familieverhalen"
za 12 nov 's-Gravenhage Symposium over relatie biografie en genealogie
zo 13 nov Hengelo Ov Twentse Voorouderdag
zo 13 nov Groningen Reünie afstammelingen van Zwitsers-doopsgezinde vluchtelingen
za 26 nov Utrecht NGV Algemene Vergadering

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

01 nov Genealogische opzoekingen in België
30 okt Martinus(Maarten) Kuijl
30 okt Johannes Wilbrordus Tromp
29 okt Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 1115 personen
27 okt Hendrika Pineda in Rotterdam
25 okt Een vraag over het wapen van de familie Mantz,
20 okt Digitaal Kerkarchief van12 plaatsen
19 okt V.a. 25 oktober: Cursus Lezen van oude handschriften
19 okt Maria Mulders
19 okt ERIK-AMBURGER-Datenbank (http://88.217.241.77/amburger/tabellen/G.htm)
17 okt Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 1157 personen
15 okt Gezocht: IT medewerker voor het Verenigingscentrum in Weesp!
09 okt Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 1200 Familienamen.
09 okt Hendrik Bultman geboren op 30-10-1902 te Kampen
08 okt Jan Jans van Vliet - Aaltje Symons Kievit
05 okt Ouders Adriaan Haselaar geb 04-01-1776 te Rotterdam
03 okt Reints Bok en Herfst
03 okt Akte van bekendheid
03 okt Onderzoek in Rotterdam
02 okt Aart Hensberg gehuwd met Stijnje Stissen en met Grietje Jans
02 okt Reijnier Helderman wonende in Zwammerdam
02 okt Dirk Allertsz Kemp geboren in Mijdrecht
02 okt Frederik Blocker X Baafje Jans wonende in 's-Graveland
02 okt Griettie Pybodr Regneri

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

19 okt Forensische genealogie
15 okt Digitale duurzaamheid ook voor genealogen een probleem
02 okt Genealogisch programma FTM 2012 spoedig beschikbaar en geeft blik op de toekomst

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2011 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257