NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2011 nummer 25

zaterdag 1 oktober 2011

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Evenementen binnenkort
Cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Historische Kranten uitgebreid met na-oorlogse kranten


De KB heeft de webdienst Historische Kranten uitgebreid met 500.000 pagina's naar een totaal van twee miljoen. Uit heel Nederland, de West en uit vier eeuwen zijn er kranten bijgekomen. Nu voor het eerst ook na-oorlogse kranten, zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Amigoe di Curaçao en de Juinensche courant.

Ruim twintig achttiende-eeuwse kranten, zoals Utrechtsche Courant en Nationaale Courant, laten de ontwikkeling van de Bataafse republiek tot en met de inlijving bij Frankrijk zien. Enkele Surinaamse kranten uit de negentiende eeuw zijn nu beschikbaar, en dertig jaargangen van de twintigste-eeuwse Amigoe di Curaçao. De Amigoe is van na de oorlog; voor het eerst zijn recentere kranten opgenomen. Belangrijke delen van het Nieuwsblad van het Noorden en het Nieuwsblad van Friesland zijn nu doorzoekbaar, evenals enige jaargangen van De Telegraaf, met de eerste kleurenpagina's in de website. Speciale vermelding verdient de Juinensche Courant, een parodie op een huis-aan-huisblad die Kees van Kooten en Wim de Bie maakten voor de VPRO (1982-'83).

De webdienst Historische Kranten is sinds zijn lancering in mei 2010 al bijna een miljoen keer bezocht. Gelijktijdig met deze aanvulling van een half miljoen pagina's is de KB ook overgestapt op nieuwe software, zodat de site nu een veel snellere performance kent. Hierdoor is het mogelijk om vanaf nu periodiek honderdduizenden pagina's toe te voegen. Tot eind volgend jaar zal de webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina's. (bron: KB)

Beeldbank en legerboek

In de beeldbank van het NIMH vindt u een groeiende selectie van foto's en andere afbeeldingen uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), betreffende onder meer de Meidagen 1940, de politionele acties in Indonesië en de inzet van de Nederlandse krijgsmacht tijdens vredesoperaties. U kunt met behulp van een aantal filtermogelijkheden zelf specifiek zoeken naar afbeeldingen. Op dit moment kunt u voor bestellingen van afbeeldingen contact opnemen met de medewerkers van het NIMH. Over enige tijd kunt u zelf rechtstreeks afdrukken bestellen of publiceerbare bestanden in hoge resolutie downloaden.

Het legerboek

In maart 2011 is in samenwerking met uitgeverij Waanders een aantrekkelijk fotoboek verschenen met foto's uit de collectie van het NIMH. De vuistdikke pocket, die de titel Het legerboek meekreeg, bevat bijna 400 foto's over de geschiedenis van de landmacht in de 20e eeuw. Zeven thematische hoofdstukken geven een levendig beeld van de Nederlandse krijgsmacht te land in het verre en meer recente verleden. Vooral ex-dienstplichtigen, maar ook andere algemeen historisch of militair-historisch geïnteresseerden zullen veel herkenbaars in dit boek vinden. Het Legerboek is bij elke boekhandel verkrijgbaar voor slechts EUR 14,95. (bron: NIHM)

Weet U:

dat een legger iemand is die in de haringindustrie de haringen recht op elkaar moest leggen.

en bij de papierfabricage worden de vochtige vellen papier eerst op vilten lappen gelegd die op elkaar gestapeld werden en dan in een pers gelegd om zoveel mogelijk vocht eruit te persen. Daarna moest de legger deze vellen eruit halen en ze netjes op elkaar stapelen.

dat een nappendraaier iemand is die houten nappen (om uit te drinken) en houten schalen vervaardigd.

de webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr. 14
(30 sep)

In een brief van de consul van Frederikstad (Zweden) aan ‘Zeemansvoorzorg’ in Harlingen staat dat het kofschip ‘De Twee Gezusters’ met kapitein Keun op 21 november 1852 uit zijn haven is vertrokken en dat er sinds die tijd niets meer van het schip en zijn bemanning is vernomen. ‘Zodat men aan mag nemen dat de ganse equipage is vergaan’, besluit het schrijven.
Waardoor ik bij ‘opa’ de notitie kon plaatsen dat hij verdronken is in 1852. Het staat later ook in huwelijksaktes van zijn kinderen.
De kans dat ik over het wrak iets kon vinden leek me klein, maar toch maar even de naam op DE wrakkensite ingevoerd. Een treffer. Mijn schip (of één met dezelfde naam) stond er in, echter zonder verdere gegevens.
Mogelijk heeft u meer geluk op deze Engelstalige site: wrecksite.eu/: 108.530 wrakken, 105.770 posities, 18.530 foto’s en 1.143 maritieme kaarten. De woorden wrecks, images, charts, owners en builders zijn onderstreept, ze Lees verder..
 
Familie Goudsmit, een belangwekkend artikel in het Limb. Tijdschr. Genealogie
(30 sep) Limburgs tijdschrift voor genealogie. De Familie Goudsmit en het Vellenhuis te Roermond. In het 3de kwartaalnummer van het LTG (Jg 39 pag 91) is een belangwekkend artikel opgenomen over joodse genealogie van de hand van Ruud Lamboo en Marc Lemmens. Het behandelt de geschiedenis van de Joden in Limburg in het bijzonder die van de Joodse gemeenschap te Roermond, waar vanaf 1275 zich reeds joden vestigden. Lees verder..
 
Verhuizing van archieven te Tilburg
(30 sep) De komende weken vinden er tussen de twee archiefdepots interne verhuizingen plaats! Regionaal Archief Tilburg heeft een depot binnen handbereik en een depot aan de Goirkestraat (10 minuten per auto) op afstand. Frequent gebruikte archieven verhuizen van de Goirkestraat naar Kazernehof en minder gebruikte archieven gaan van Kazernehof naar Goirkestraat. Lees verder..
 
Van Eijsden tot de Mookerhei, nieuw boek over Oud Schrift
(29 sep)

Oud Schrift in Limburg is een praktische handleiding met tekstvoorbeelden, tips voor transcriptie,
afkorting en notatie van cijfers en munteenheden. Niet alleen geschikt voor onderzoekers in
Limburgse archieven; ook geïnteresseerden elders in Nederland zullen er veel profijt van hebben. Lees verder..
 
KB webdienst: uitbreiding met 500.000 pagina's, nu voor het eerst met na-oorlogse kranten
(29 sep) Uw familie of voorouder in historische kranten ?De vier geslachten Salden uit Kaalheide, Limb.Dagblad 25 okt.1956

Den Haag, 22 september 2011 - De KB heeft de webdienst Historische Kranten uitgebreid met 500.000 pagina’s naar een totaal van twee miljoen. Uit heel Nederland, de West en uit vier eeuwen zijn er kranten bijgekomen. Nu voor het eerst ook na-oorlogse kranten, zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Amigoe di Curaçao en de Juinensche courant. Lees verder..
 
'n Vergelijking van 20 (Amerikaanse) genealogie programma's
(21 sep) Op de Wikipedia-site link staat een vergelijking van 20 genealogie programma's.
Allereerst wordt algemene informatie gegeven over de laatste release en over licentie.
Vervolgens een schema waarin te zien is onder welk operating system het programma werkt.
Dan een overzicht van de diverse opties en mogelijkheden die het programma biedt en
tenslotte de verschillende talen (w.o. ook Nederlands) die beschikbaar zijn voor het programma. Lees verder..
 
De Cursussenspecial is weer verzonden.
(17 sep) Evenals vorig jaar is een speciale nieuwsbrief m.b.t. de cursussen genealogisch en historisch onderzoek, oud-schrift, huizenonderzoek, gebruik GensDataPro, Aldfaer e.d. die gegeven worden, verzonden.
Als u deze brief met het cursusaanbod niet ontvangen hebt, maar 'm wel zou willen hebben, klik dan op link
en sla hem op uw computer op.
Of stuur een mailtje via " Mail ons " Klik in het lijstje " Webredactie" aan en geef op het formulier aan dat u deze speciale nieuwsbrief wilt ontvangen.
Wilt u in het vervolg alle nieuwsbrieven ontvangen? registreer u dan op de website en geef op dat formulier aan, dat u de NGV-nieuwsbrief, die maandelijks verschijnt, wilt ontvangen. Lees verder..
 
Kwartier van Nijmegen (afd. blad)
(16 sep) September 2011 Lees verder..
 
Kessel (L) tussen 1798 en 1802 “Een Archief Zwart Gat”
(15 sep)

Op zoek naar de herkomst van een oude voornaam binnen de familie van moeders’ zijde,  te weten  Carel Leenders uit Kessel, trof ik een Archief Zwart Gat aan, in de openbare archieven van Kessel (L) rond de Franse Tijd plm 1800, door mij het “Archief Zwart Gat” genoemd.
Door Jacq JM van Nisselroij – Arnhem Lees verder..
 
Geslachtsverandering bij burgerlijke stand wordt versoepeld.
(14 sep) De wijziging van het geslacht op de geboorte akte wordt vereenvoudigd. Dat heeft ook voor genealogen betekenis. Lees verder..
 
Mijn leukste voorouder, verhalenwedstrijd voor kinderen (gebied Groene Hart)
(10 sep) De vader van je vader van...

Een voorouder,wat is dat? Voorouders zijn jouw ouders en de ouders van jouw ouders en de ouders van de ouders van je ouders, oftewel jouw ouders, opa en oma en overgrootopa en overgrootoma en ... Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wie je voorouders zijn. Je kunt het aan je opa vragen. Maar als je nog verder terug wilt zoeken in de tijd, kun je de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de Burgerlijke Stand bekijken. Deze Burgerlijke Stand werd precies 200 jaar geleden ingevoerd. En de Groene Hart Archieven vieren dat met een wedstrijd!
De allermooiste inzendingen maken bovendien kans op leuke prijzen! Lees verder..
 
Nieuwe digitale kaarten Linschoten
(10 sep) Enthousiast gemaakt door de tentoonstelling van oude landkaarten in het Woerdense stadsmuseum en het boek de Conste van Geometria heeft Hans Knijff de pagina met Linschoten op de kaart op zijn website uitgebreid met een aantal nieuwe kaarten. Lees verder..
 
WieWasWie.nl - uitgebreide informatie in septembernummer van "Genealogie"
(09 sep) Over de nieuwe genealogische -data search- website van Nederland vindt u een artikel van 6 pagina's van Maarten van Bourgondiën. U leest over het waarom van de site, degenen die meedoen, de doelgroep, het zoeken in de database, de kosten, het bouwen van de site en u vindt een schema van de abonnementsvormen. Ook over de plannen voor de toekomst.
Kijk ook op link Lees verder..
 
Deze week komt het septembernummer van Gens Nostra uit.
(06 sep) Deze week verschijnt het septembernummer van Gens Nostra. Het nummer bevat 64 pagina’s.
Het is vooral een "in memoriam" voor Coen van Wijngaarden (1941-2011), die vijftien jaar actief is geweest voor Gens Nostra.
Zijn kwartierstaat en bibliografie, herinneringen aan hem volgen alsmede twee artikelen als voorbeeld van de vele contacten die Coen met medegenealogen/verwanten onderhield, te weten:
- Berend van Dooren over de patroniemenval en
- Petronella Elema over de voermansfamilie Beks. Lees verder..
 
Twitteren, wat heb ik daar aan?
(04 sep) Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Niet iedereen heeft de zelfde informatiebehoeften, niet iedereen heeft het zelfde verwachtingspatroon. Maar in globale zin kunnen we u wel vertellen wat voor soort berichten u op de centrale NGV-twitterpagina zult aantreffen. En dan is het aan u om te bepalen of dat voor u nuttig is. Lees verder..
 
Spreiding familienaam
(04 sep) We hadden eens de website "familienaam.nl". Hierin kon je zien hoe je familienaam over Nederland verspreid was. Helaas bestaat deze niet meer.

Voor België is er wel nog de site familienaam.be.

Gelukkig is er voor Nederland een andere site waar je de spreiding van je familienaam kunt opzoeken. Dat is de site "Nederlandse Familienamenbank"van het Meertensinstituut. (link). Op deze site krijg je meer informatie dan op de oude site familienaam.nl. Lees verder..
 
Vondst: Interessante gegevens in Haags Gemeentearchief: o.a. doodsoorzaak
(04 sep) Terwijl ik in studiezaal 2 even moest wachten op enkele bestelde boeken, neusde ik er even rond en vond een reeks dikke oude boeken. Die bleken interessante gegevens te bevatten over de jaren 1796-1856.
"Per maand opgaven van geborenen, ondertrouwden en overleden binnen 's-Gravenhage en deszelfs jurisdictie volgens de daarvan bij den burgerlijken stand gedane aangifte; benevens eene lijst de verkochte huizen, lustplaatsen, landerijen enz.", zo staat op de titelpagina's in 1852.`
 Lees verder..
 
Wolvenplaag en NGV afdeling Land van Cuijk en Ravenstein Actueel op Twitter
(03 sep)

Een artikel over een wolvenplaag, uit het nieuwste afdelingsblad van eind augustus 2011 van de NGV-afd. Land van Cuijk en Ravenstein haalde vandaag Twitter. Lees verder..
 
Plaatsen van Betekenis
(03 sep) Is Napoleon ooit in uw woonplaats geweest en heeft u daar informatie over? Het nieuwe online platform 'Plaatsen van Betekenis' is op zoek naar verhalen en foto's van deze locaties. Ook informatie over andere locaties die iets met de Franse Tijd te maken hebben is welkom. Lees verder..
 
PRO-GEN aanvulling 19 beschikbaar
(02 sep) Vanaf 29-08-2011 is aanvulling 19 beschikbaar.
Hiermee kunt u uw PRO-GEN 3.0b versie bijwerken met alle wijzigingen die zijn gemaakt sinds de 3.0b CD-ROM verscheen. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Evenementen binnenkort

wo 05 okt Utrecht Voorouderspreekuur in het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28 te Utrecht
do 06 okt Lelystad 1. Genealogisch onderzoek in Duitsland n.a.v. tentoonstellingen 2. (koninklijke) onderscheidingen
za 08 okt Leiden Contactochtend, op zoek naar voorouders
za 08 okt Borne "Kleine industrieën in Borne "
za 08 okt Voorburg Zuster, bent u daar nog? Presentatie over Sint Antoniushove
ma 10 okt SITTARD Lezing: Amerikagangers (Landverhuizers) uit de Westelijke Mijnstreek 1850-1900
di 11 okt Apeldoorn Het Nederlands aandeel in de Trans-Atlantische slavenhandel
di 11 okt SCHINVELD Bijeenkomst GensDataPro
di 11 okt Eindhoven Hannekenmaaiers,Haringvissers en andere Hollandgangers, lezing door Jos Kaldenbach
wo 12 okt Alkmaar Afdelingsledenvergadering, gevolgd door de zgn "tien-minuten" gesprekjes.
wo 12 okt Utrecht Lezing over Gens Nostra, het maandblad van de NGV
wo 12 okt Dordrecht 5.000 jaar kinderspeelgoed
do 13 okt Rotterdam Provinciale Erfgoeddag Zuid-Holland
do 13 okt Amersfoort Latijnse/gelatiniseerde en Griekse/vergriekste namen
do 13 okt Berkhout Op het spoor van vrouwen in Westfriesland
vr 14 okt Emden (Duitsland) Symposium: Migratie in Noordwest Duitsland en de aangrenzende Nederlandse gebieden
vr 14 okt Hoorn Voorouderspreekuur
za 15 okt Baarn Najaarsvergadering van de Werkgr. Genealogisch onderzoek Duitsland 2011
za 15 okt Middelburg Genealogische Contactdag Zeeland
za 15 okt Leeuwarden GROTE MERKLAPPENDAG
za 15 okt Nijmegen 24 uur geschiedenis
za 15 okt Leeuwarden JOODSE GENEALOGIE
zo 16 okt Den Haag Schrijven met de ganzenveer in een monnikspij (voor kinderen)
zo 16 okt Haarlem Themadag "Huwelijken 1811-2011" in Noord-Hollands Archief (Interessant !!!)
ma 17 okt Den Helder Napoleon in Den Helder
ma 17 okt Den Helder "Napoleon in Noord-Holland"
di 18 okt Tiel DNA in de genealogie
di 18 okt Nijmegen De valkuil van naamsverandering
do 20 okt Delfgauw DNA in de genealogie
vr 21 okt Emmen Genealogisch inloopspreekuur
za 22 okt Amersfoort Informatiemarkt ‘Mijn familie & ik’
za 22 okt Veldhoven Genealogisch spreekuur in de bibliotheek in Veldhoven
za 22 okt Gouda Familiedag Groene Hart archieven
za 22 okt Hoogeveen Genealogische en historische markt
za 22 okt Kapelle Lezing "De geschiedenis van Kapelle"
di 25 okt SCHINVELD Bijeenkomst GensDataPro
di 25 okt Amsterdam-Buitenveldert Lezing: Regionale gebruiken rond geboorte, huwelijk en overlijden.
wo 26 okt Haarlem-Noord De website Geneaknowhow.net
wo 26 okt Zaandam Lezing
za 29 okt Weesp NGV Verenigingscentrum, één dagje gesloten
za 29 okt Weesp NGV PR-dag 2011
za 29 okt Kampen Dag van de Regionale Geschiedenis en Streekcultuur

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Cursussen binnenkort

ma 03 okt Vlaardingen GensDataPro - voor starters en gebruikers (inschrijving gesloten)
ma 03 okt Maastricht Paleografie voor gevorderden
ma 03 okt Maastricht Genealogie vóór 1800, vervolgcursus
ma 03 okt Woerden Oude handschriften lezen
di 04 okt Rotterdam Genealogie voor beginners
di 04 okt Voorburg Workshop "Op zoek naar uw voorouders....."
wo 05 okt Mookhoek (gem. Strijen) Genealogie: een fascinerende hobby, de speurtocht naar uw familieverleden.
do 06 okt Tilburg Oud Schrift – beginners
za 08 okt 's-Gravenhage Paleografie beginners
za 08 okt 's-Gravenhage Paleografie voor gevorderden
ma 10 okt Alkmaar Workshop Zoeken naar historische en genealogische informatie via internet.
di 11 okt Alkmaar Oud schrift voor beginners
wo 12 okt Bergen op Zoom - Roosendaal Genealogie voor beginners
do 13 okt Rotterdam Oud schrift voor beginners
za 15 okt Udenhout Gensdata Pro voor gevorderden: Bronnen (volgeboekt)
za 15 okt Udenhout Gensdata Pro voor gevorderden: Bronnen (volgeboekt)
di 18 okt Heusden Oorkonden als bron voor de regionale geschiedbeoefening
di 18 okt Alkmaar Oud schrift voor gevorderden
za 22 okt 's-Gravenhage Historisch Onderzoek
za 22 okt Apeldoorn Workshop Aldfaer
ma 24 okt Emmen Stamboomonderzoek
ma 24 okt Soest Stamboomonderzoek
di 25 okt Putten Genealogie voor beginners
di 25 okt Groningen Lezen van oude handschriften
wo 26 okt Schagen Genealogie voor beginners
wo 26 okt Utrecht Cartografie als historische bron
do 27 okt Nunspeet Genealogie voor beginners
do 27 okt Haarlem Workshop ‘Op zoek naar de wortels. Stamboomonderzoek voor beginners’
vr 28 okt Rotterdam Oud schrift voor gevorderden
ma 31 okt Middelburg Stamboomonderzoek voor beginners, verborgen verleden van Zeeuwen
di 01 nov Vleuten Genealogie
za 05 nov Middelburg Zeeuwse voorouders digitaal, stamboomonderzoek via de computer
za 05 nov 's-Gravenhage Stamboomonderzoek (module 1)
za 05 nov Amsterdam Huizenonderzoek in Amsterdam (reeds volgeboekt)
di 08 nov Darp (gem. Westerveld) Leer je geschiedenis kennen.
di 08 nov Mill Bidprentjes en genealogie
ma 14 nov Baarn Informatica: Twitteren, Skypen, Bloggen ... hoe doe je dat?
ma 14 nov Haarlem Workshop ‘Zoeken en vinden in het Noord-Hollands Archief’

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

30 sep Belgische vluchtelingen in Nederland
30 sep Jaarboeken CBG 2000 - 2010
29 sep Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 1144 personen
29 sep Wie weet welk familiewapen dit is ? Ruïne Kloostercomplex Hoogcruts
22 sep Opzoekingen in de Vreemdelingendossiers van Antwerpen
21 sep Elbert Smit gehuwd met Jannetje Vorst
21 sep Vilain/Esveld/Schwartzenberg
18 sep Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 1014 namen
18 sep Leer je geschiedenis kennen (cursus)
17 sep Digitaal Kerkarchief van Dokkum
16 sep Wederom proberen: Petronella Wallon, Leeuwarden 1739 of 1740
15 sep Componist Michael Ernst Heinsius
14 sep Dagboek vroedvrouw omgeving Dokkum 1693 tot 1743
12 sep Huwelijken Burgerlijke Stand noord-brabant periode 1811-1922
10 sep Overlijdensdata gevraagd van Jan Boer en Martina Hendrika Hello
09 sep Gezocht: doop en huwelijk ouders van Jan van den Heuvel.
08 sep Voorouders Adam Jansz den Besten gezocht
06 sep Gerrit zoon van Gerrit Brunissen
06 sep Gerrit zoon van Gerrit Brunissen
05 sep Familiewapen Jessen (Limburg)
02 sep Familie Kolks

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

17 sep Probeer ook eens de zoekrobot Mocavo.com
13 sep Wat zijn internationaal gezien de meest bezochts genealogische websittes
05 sep Gratis 78 toeren gramofoonplaten te beluisteren
03 sep Dna-genealogisch onderzoek bereikt het grote publiek

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2011 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257