NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2011 nummer 22

zondag 31 juli 2011

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente publicaties van leden
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

nieuwe nieuwsbrief

Bij de vorige nieuwsbrief is kennelijk iets misgegaan, hoewel de voorafgaande controle dit niet liet zien. U kreeg slechts één nieuwsbericht te zien i.p.v. alle nieuwsberichten van afgelopen maand.

bijna 400.000 scans van akten bijgeplaatst!

Het Gronings Archief meldt dat op de website Alle Groningers: bijna 400.000 scans van akten zijn bijgeplaatst.
Sinds kort zijn alle openbare akten van geboorte, huwelijk en overlijden van de Groninger Gemeenten via alle groningers.nl als scan beschikbaar. Er is nog één (belangrijke) uitzondering: de stad Groningen. De akten van de voormalige gemeenten Noorddijk en Hoogkerk zijn wel beschikbaar.
Ook het koppelen van al die scans is in principe klaar. Dus als het goed is, ziet u bij alle gevonden geboorten, huwelijken en overlijdens buiten de stad Groningen een kleine weergave van de akte en kunt u via de mogelijkheid deze groot op uw scherm krijgen. Via de link onder de afbeelding komt u direct bij het invulformulier voor nabestellingen van reproducties.
Alleen voor de stad Groningen moet u de optie Bladeren door registers kiezen om de akten zelf te zien en kunt u niet nabestellen via het formulier op de website.
De afgelopen periode zijn ca. 400.000 scans toegevoegd en grotendeels gekoppeld. Wij zijn nu bezig met de afronding en controle van deze enorme operatie.
Uw reacties en opmerkingen zijn van harte welkom. Als u bij uw onderzoek toch op problemen stuit of fouten ontdekt bij het doorlikken naar de afbeelding van de akte zelf, wilt u dit dan doorgeven via de mogelijkheid op de website www.allegroningers.nl? Wij zitten klaar om deze te verwerken en het aanbod op de site allegroningers zo goed mogelijk te maken.

Seksueel geweld tegen vrouwen in oorlogsgebieden

'Seksueel geweld tegen vrouwen in oorlogsgebieden' is dinsdag 16 augustus 2011 onderwerp van gesprek op landgoed Bronbeek. Dan organiseren het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek de tweede bijeenkomst naar aanleiding van hun tijdelijke tentoonstelling 'Troostmeisjes' in Museum Bronbeek.
Onlangs beschuldigde minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de Libische leider Kaddafi ervan verkrachting en geweld tegen vrouwen te gebruiken als instrumenten van oorlog. Tijdens de oorlogen in onder meer voormalig Joegoslavië en de Democratische Republiek Congo ondergingen vrouwen hetzelfde lot. Hetzelfde geldt voor de voormalige 'troostmeisjes': vrouwen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog seksuele dwangarbeid verrichtten voor Japanse militairen. Andere achtergronden, zelfde leed.
Het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek brengen de - nog steeds actuele - problematiek van seksueel geweld tegen vrouwen in oorlogsgebieden onder de aandacht in een gesprek met Wies van Bemmel (Amnesty International) en Jan de Ruijter (documentairemaker) o.l.v. historicus Wim Manuhutu.
Wies van Bemmel werkt bij Amnesty International als gender coördinator. Haar aandachtsveld is het verdedigen van de mensenrechten van vrouwen en de bestrijding van ongelijkheid en geweld tegen vrouwen, waaronder seksueel geweld tegen vrouwen in conflictgebieden. Ze is onder meer betrokken bij een groot bewustwordingsprogramma in Congo via een rondreizende bioscoop, de Mobiele Cinema.
Jan de Ruijter maakte onder meer twee documentaires over Nederlands-Indië in oorlogstijd. In 'Slachtoffers van de Japanse seksslavernij' (2007) vertellen drie Nederlandse vrouwen hoe zij door de Japanners werden gedwongen om als prostituee te werken in een van de Japanse legerbordelen. Zijn films, die zowel in het Engels als Japans zijn vertaald, worden nu ook in Japan vertoond.

Wat Bijeenkomst 'Seksueel geweld tegen vrouwen in oorlogsgebieden'

Wanneer Dinsdag 16 augustus 2011 14.00-15.30 uur

Waar Congres- en reüniecentrum Kumpulan, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem.

Let op tijdelijk verminderde bereikbaarheid van Arnhem; meer informatie op website van de gemeente Arnhem.

De tijdelijke tentoonstelling 'Troostmeisjes' (te zien t/m 25 september 2011) belicht een thema uit de vaste tentoonstelling 'Het Verhaal van Indië' (hetverhaalvanindie.nl) van het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek. Hierin staat de geschiedenis van de voormalige kolonie Nederlands-Indië centraal, met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie en de nasleep daarvan. Op 16 augustus 2011 viert 'Het Verhaal van Indië' zijn eenjarig bestaan.

kampennotarieel uitgebreid

Mevrouw Alink laat ons weten dat de website kampennotarieel.nl uitgebreid is met twee delen van de Recognitien uit het gemeentearchief Kampen, n.l. de jaren 1716 t/m 1756; op/aanmerkingen zijn welkom.

Weet U:

dat een Secondant een hulponderwijzer is of iemand die de eigenaar van een internaat hielp bij de uitvoering van zijn taak

dat een Runmolenaar schors van de eikenboom fijnmaalt voor de leerlooierij.

de webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr. 12
(31 jul)

Deze rubriek gaat onder andere over digitale bestanden en waar u ze kunt vinden. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er allemaal gebeuren moet voor het zo ver is?
Eén van de firma’s die bestanden digitaliseert en ze geschikt maakt voor het internet is Pictura BV. Ze noemen het zelf: ‘Erfgoed beter in beeld’ brengen. Ze willen de collecties binnen de erfgoedsector (archieven, musea, bibliotheken, enz.) op een professionele manier helpen ontsluiten. Op de site pictura-im.nl/ kunt u zien hoe dat gaat en welke kennis en apparatuur nodig is voor we thuis met een paar muisklikken generaties terug kunnen vinden en in een paar seconden de afbeeldingen van aktes, kranten en voorwerpen kunnen zien.
Onder Advies, Digitalisering en Collectiebeheer (in de linker kolom) staat wat er allemaal komt kijken voor we kunnen zoeken.
 Lees verder..
 
Twitteren, moet dat nou?
(31 jul) Nee, dat is nou het leuke van twitteren, er moet niks! Maar het is wel leuk. U kunt met uw eigen twitteraccount precies die mensen/archieven/musea/erfgoedinstellingen/publicaties enz. in de gaten houden, die voldoen aan uw eigen interessepatroon. Want vergis u niet in het aantal instanties dat twittert. Het worden er elke dag meer. In maart j.l. waren er al meer dan 700.000 twitteraccounts in Nederland. En nu? Meer dan een miljoen waarschijnlijk, daaronder heel veel culturele instellingen.

Als NGV ‘volgen’ wij ruim 150 van die instellingen, in binnen- en buitenland. En natuurlijk, niet alles dat men te melden heeft, is interessant. Gelukkig maar! Maar elke dag komt er wel een nieuwtje voorbij waarvan u zult zeggen: “Hé, dat wist ik niet!” of: “Interessant, daar wil ik wat meer van weten”. Lees verder..
 
Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief presenteren: Machtige & Mooie Middeleeuwen
(29 jul)

Op zaterdag 3 september 2011 opent de tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag. Lees verder..
 
Oude prenten van woonplaats van uw voorouders? van Aachtdorp tot Zwolle
(24 jul)

De stad Graaf (Grave) Ao.1730; St. Franciscusklooster in de Graaf

De nieuwste collectie (juli 2011) op het Geheugen van Nederland (Koninklijke Bibliotheek) bevat alle kleurenafbeeldingen uit de verspreide handschriften van vader en zoon Schoemaker. Het gaat om ruim 2600 topografische tekeningen, beschrijvingen en prenten van Nederlandse steden, dorpen en gehuchten die zij tijdens hun reizen maakten. De collectie geeft een uniek beeld van Nederland in de vroege achttiende eeuw. Lees verder..
 
XXXe Internationale Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen 2012
(20 jul) Van 24 t/m 28 september 2012 zal in Maastricht het 30e Internationale Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen worden gehouden. Samen met het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) is de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) er in geslaagd het tweejaarlijkse congres naar Nederland te halen.
De NGV nam het initiatief door op het Internationale Congres te St Andrews in 2006 het Bureau Permanent des Congres te benaderen en zichzelf kandidaat te stellen. Wij waren dan ook zeer verheugd dat ons de organisatie van het congres in 2012 werd toevertrouwd. Eerder, in 1964, werd dit congres in Den Haag gehouden en nu, 48 jaar later, leek ons de tijd gekomen om opnieuw in Nederland bijeen te komen. Lees verder..
 
Index op de Joodse namen in notariële archieven Maarssen
(20 jul) Nieuw op de site van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie nljewgen.org:

Alfabetische index op de Joodse namen in notariële archieven van de gemeenten Maarssen, Maarsseveen en Nieuw-Maarsseveen over de periode 1700-1914 Lees verder..
 
Het juli-/augustusnummer van GENS NOSTRA verschijnt deze week
(19 jul) Leo van der Linden, de hoofdredacteur van Gens Nostra schrijft over het nieuwe nummer: Lees verder..
 
U heet Van Nimwegen, Van Nieuwmegen, Neomagus etc.?
(13 jul)

Het Regionaal Archief Nijmegen verzorgt op 26 augustus 2011 een genealogische workshop, zodat alle Van Nimwegens zelf kunnen gaan uitzoeken wie nou familie van wie is.
Wie Van Nimwegen heet, komt terug naar Nijmegen! Lees verder..
 
Genver weer in de lucht (gelukkig !)
(08 jul) De bekende website Genver, was enkele weken geplaagd door een technische storing.In verband met een grote storing, die recent heeft plaats gevonden, is de site www.genver NIET actueel meer.
 Lees verder..
 
Proefschrift over Graafse arts Jan Wier (1515-1588)
(08 jul) Johannes Wier werd in 1515 geboren in Grave als zoon van een handelaar in hop. Hij groeide op in Grave en ging naar de Latijnse school in 's-Hertogenbosch. Rond zijn 14de werd hij leerling van Hendrik Cornelis Agrippa von Nettesheim in Antwerpen, bij wie hij ook inwoonde. Agrippa was humanist, een typische Renaissance-geleerde, bevriend met Erasmus.
Hij is overleden in Tecklenburg in 1588 (Bron: website BHIC)

 Lees verder..
 
Stuk van de maand in het Utrechts Archief
(07 jul) Het Utrechts Archief brengt elke maand een speciaal archiefstuk uit de Archiefbank onder de aandacht. In de online rubriek Stuk van de maand (link) zijn alle scans van het betreffende inventarisnummer de gehele maand gratis toegankelijk.

In de maand juli zijn de afbeeldingen van receptenboeken van de adelijke familie Martens van Sevenhoven gratis toegankelijk. Alle afbeeldingen van de drie kookboeken (toegang 1002, inv.nrs. 485-a t/m 485-c) zijn deze maand gratis te downloaden. Lees verder..
 
NGV nu ook op Twitter te volgen
(07 jul) Sinds een paar maanden heeft de NGV een eigen twitteraccount (@NGV_Genealogie)(link). Daar vindt u allerlei genealogische nieuwtjes. Die kunnen variëren van gewijzigde openingstijden van een archief, verenigingsnieuws, informatie over bepaalde familienamen, genealogische discussies, nieuws uit het buitenland tot verwijzingen naar genealogische weblogs. Kortom, allerlei onderwerpen waarvan wij aannemen dat ze u interesseren.

Ook de NGV-afdelingen beginnen zich op Twitter te manifesteren. De afdelingen Amsterdam e.o. (@NGV_ASD)(link), Oostelijk West-Friesland (@NGV_OWF)(link), Rotterdam e.o. (@NGV_RTM)(link) en Zuid-Limburg (@NGV_LBZ)(link) zijn al aktief.
@GensData is eveneens "in de lucht"(link).Twitteren is een nog betrekkelijk nieuw fenomeen. Niet iedereen weet hoe dat werkt. Belangrijk is dat het geen Lees verder..
 
29.668 stuks notaris- en schepenakten uit noordoosten van Noord-Brabant online
(07 jul)

Door een tomeloze jarenlange inzet van een grote groep vrijwilligers en het BHIC, is per 7 juli 2011, het voorlopige onderzoeksresultaat openbaar gemaakt door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Als belangrijke vrijwilligers kunnen genoemd worden: Groep Wim Jaegers, Cas Koolen, Tinus Rovers en Jan Toirkens. Lees verder..
 
Archiefmateriaal verwerkt tot toiletpapier
(07 jul) De Limburgse gemeente Leudal heeft een papierfabrikant ingeschakeld om toiletrollen te maken van hun overbodige archiefstukken. Lees verder..
 
Zeeuwen Gezocht en WieWasWie : update stand van zaken 5 juli 2011
(07 jul)
U bent vast benieuwd hoe het staat met de nieuwe ontwikkelingen die dit jaar in gang zijn gezet op het gebied van het beschikbaar stellen en raadplegen van persoonsgegevens uit openbare archiefbronnen. De website Zeeuwen Gezocht zal een metamorfose ondergaan en landelijk zal de website WieWasWie de huidige websites GenLias en Digitale Stamboom vervangen. Lees verder..
 
Toch nog onverwacht… een bijzonder boekje over rouwadvertenties
(06 jul) Nabestaanden willen nog wel eens, in de emotie van het moment, iets teveel zeggen in de beperkte ruimte van de rouwadvertentie.Met een traan of een glimlach:
"Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in "De Lachende Gans";
of: "Op koninginnedag is tijdens het strijken van haar vlag van ons heengegaan....." Lees verder..
 
Charters Archief Delft komen online
(06 jul) Op de website De Digitale Arena worden stukken uit verschillende
archieven ontsloten. Het gaat om charters en akten uit het
oud-rechtelijk en de oud-notariële Archieven Delft vanaf 1246.

Restauratie en digitalisering van Delftse Charters
Charters zijn een bijzonder soort archiefstukken. De charters zijn
geschreven op perkament en ter bekrachtiging voorzien van één of meer
zegels. De zegels van bijenwas zijn erg kwetsbaar en raken makkelijk
beschadigd. De afgelopen jaren zijn daarom alle charters gevlakt,
gerestaureerd en gedigitaliseerd. Lees verder..
 
Verhalenwedstrijd in het Groene Hart
(03 jul) Heeft u een mooi, spannend of raar verhaal over één van uw voorouders, die in het Groene Hart heeft gewoond of gewerkt, of die afkomstig is uit het Groen Hart?
Waarom is deze persoon zo bijzonder voor u en wat heeft hij of zij meegemaakt?
Doe mee met de verhalenwedstrijd ‘Mijn favoriete voorouder uit het Groene Hart’ en schrijf een waargebeurd verhaal over één van uw voorouders. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

ma 29 aug Fribourg -Zwitserland XVIIe Internationaal heraldisch colloquium (meerdaags congres)

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

30 jul Hulp nodig in de DHO en GHO en BS in België
30 jul Huwelijk Jan Frederik en Maria Elizabeth
27 jul Overlijdensdatum en -plaats van Dimphna de Ron en van Anna Maria de Ron
27 jul Waarschijnlijke doodsoorzaak 1920 van Gerardus van Boekel via huwelijksbijlage
26 jul Internaat Zusters der Voorzienigheid te Driehuis
26 jul Helena Elisabeth Dirken
24 jul Op zoek naar Cornelis Anthonie de Lusenet
24 jul Overlijden van Johannes Frederik Kroes
23 jul Zoek gegevens van Eliza Chaigneau en Johanna Timmer
21 jul Jaarboek CBG 1963
19 jul Geen katholiek,dan waar zoeken?
17 jul Vertaalhulp-oproep
17 jul Fam Vernooij, Fam Hill, Fam 't Gilde, Fam Neef, Fam Notenboom
17 jul Gezin Gerrit Frijling uit Gasselte
14 jul Familie Jacobs Hücklehoven / Doveren
14 jul Pro-gen naar GensDataPro overzetten (gedcom-namen)
12 jul Wapen van Twiller in Nijkerk
11 jul Catharina de Knokke
10 jul TJALMA, stamboom en familiegeschiedenis
05 jul Op zoek naar mijn overgrootvader getrouwd met Smit ??
05 jul Antonie van Balcom
04 jul Moelart Mulert Hoolboom Haalboom Vriese
04 jul Ouders van Willem Gerritsen Smit
03 jul Gezocht Familywapen Fam. Hartgerink
03 jul Gedcom bewerken
02 jul Sjouwkjen Eilerts Smit
02 jul Afferden en Deest
02 jul van Deursen 8000

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente publicaties van leden

12 jul De geschiedenis van de familie Timmers, een boerenfamilie uit "De Westhoek"zwermt uit.
12 jul DE geschiedenis van de familie Los, veenarbeiders en veehouders.
12 jul De geschiedenis van de "Van Rijnen", vijfenhalve eeuw boeren en pannenbakkers

 
Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. terug naar top

Recente genealogische artikelen

25 jul BeVaWa een bestand met een bijzondere betekenis voor de (populatie)genealogie.
21 jul GD/dD90 werkt prima onder Windows 7
05 jul Windows 7 en oude genealogische software

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2011 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257