NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2011 nummer 20

woensdag 1 juni 2011

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

'Troostmeisjes'

Expositie op Bronbeek 1 juli t/m 25 september 2011

Indringende fotoportretten van hoogbejaarde vrouwen die in Nederlands-Indië door de Japanse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot prostitutie zijn van 1 juli t/m 25 september 2011 te zien in de expositie 'Troostmeisjes' in Museum Bronbeek.
De portretserie is een coproductie van fotograaf Jan Banning en journaliste Hilde Janssen. Zij zochten twee jaar in Indonesië naar vrouwen die in de oorlog het slachtoffer werden van seksuele dwangarbeid en over hun verleden als troostmeisje wilden praten. Banning portretteerde vrouwen uit Java, Sumatra en de Zuid-Molukken. Janssen tekende uit hun mond op hoe de Japanners hen oppakten en dwongen te werken in militaire bordelen of als bijzit van Japanse militairen. Sommigen bleken na de oorlog hun pijnlijke ervaringen te hebben weggestopt, trouwden en kregen kinderen. Anderen konden dit niet, keerden uit schaamte niet meer terug naar hun dorp en bleven alleen.
De vrouwen die het taboe durfden te doorbreken door zich voor de camera van Banning te tonen en hun verhaal aan Janssen te vertellen zijn het gezicht van vele duizenden slachtoffers. Alleen al in het toenmalige Nederlands-Indië moeten het er naar schatting twintigduizend zijn geweest. Hun geschiedenis is bij velen nog onbekend.

De expositie 'Troostmeisjes' omvat 18 portretten met biografie. Ze was in 2010 te zien in de Kunsthal in Rotterdam en trok toen veel belangstellenden. Bij deze expositie verschenen het fotoboek 'Troostmeisjes / Comfort Women' van Jan Banning en het tekstboek 'Schaamte en onschuld. Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië' van Hilde Janssen. De cineast Frank van Osch maakte de documentaire 'Omdat wij mooi waren. Een educatieve versie voor leerlingen van de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs van VMBO, HAVO en VWO zal in de expositie te zien zijn.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 1 juli 2011. Met de tentoonstelling op Bronbeek willen Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek een episode uit hun vaste overzichtstentoonstelling 'Het Verhaal van Indië' (www.hetverhaalvanindie.nl) nader belichten. Aanvullend organiseren het Herinneringscentrum en het Museum op 12 augustus en 24 september 2011 inhoudelijke activiteiten die het thema nog verder uitdiepen.

Weet U:

dat een krotenspitter iemand was die in de herfst ingehuurd werd om de wortels van de meekrapplanten uit te graven. Meekrap werd en wordt nog gebruikt als grondstof voor een rode verfstof.

dat een lulleman niet iemand is dat maar raak kletst, maar een eerlijk beroep uitoefent als brandweerman. Een lul is het mondstuk van een bandweerslang.

de webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Het juni-nummer van Gens Nostra verschijnt binnenkort
(31 mei) Deze week verschijnt het juninummer van Gens Nostra gecombineerd met het Register 2010.
Dankzij de medewerking van Gert Mulder is het deze keer gelukt het register in het daaropvolgende jaar eerder (in juni, was december) beschikbaar te krijgen.
Het juninummer bevat: Lees verder..
 
Terugverhuizing & Openingstijden studiezaal Centraal Bureau voor Genealogie
(31 mei) De studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie is op donderdag 2 juni (Hemelvaartsdag) en maandag 13 juni (Tweede Pinksterdag) gesloten. (Op zaterdag 11 juni is de studiezaal geopend)


Terugverhuizing studiezaal

De studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie zal vanaf dinsdag 14 juni weer open zijn voor het publiek. De dienstverlening aan het CBG-publiek is in verband met de verbouwing van de CBG-studiezaal tijdelijk in de studiezaal van het Nationaal Archief verzorgd. In de week van 7-11 juni worden de collectieonderdelen van het CBG die tijdelijk bij het Nationaal Archief waren ondergebracht, terugverhuisd naar de studiezaal van het CBG. Dit kan voor enige overlast zorgen voor de bezoekers.


Openingstijden studiezaal Centraal Bureau voor Genealogie

Na de terugverhuizing naar de CBG-studiezaal zal het Centraal Bureau voor Genealogie de openingstijden van het Nationaal Archief aan blijven houden. Dat betekent dat de studiezaal van het CBG geopend is: op dinsdag Lees verder..
 
NGV CD-roms en DVD's niet meer te doorzoeken met Adobe Reader X?
(31 mei) Omdat Adobe Reader X geen indexen ondersteunt die zijn gemaakt met Acrobat 5 of eerder kunnen de volgende, door de NGV uitgebrachte, CD-roms / DVD's niet meer doorzocht worden met behulp van de index op de Cd-rom / DVD:

- Gens Nostra 50 jaar 1946-1995 (2 Cd-roms)
- Gens Nostra 60 jaar 1946-2005 (DVD)
- 60 jaar NGV kwartierstaten (Cd-rom)

Hierdoor kan het zoeken een tijdrovende bezigheid zijn.

Voor de genoemde producten zijn nieuwe indexen beschikbaar.
Hierdoor kan bij gebruik met Adobe Reader X weer met behulp van de index gezocht worden.

Alle informatie is te vinden op de pagina -NGV programma's- onder Computergenealogie in het Kenniscentrum op deze website link

De nieuwe indexen zijn hier te downloaden en de installatie wordt puntgewijs beschreven.

Voor informatie over Cd-roms en DVD's geleverd door regionale afdelingen van de NGV, dient u contact op te nemen met de betreffende afdeling.

NGV Lees verder..
 
Raad v. Beroerten veroordeelden uit Rotterdam,De Lier,'s-Gravenzande,Naaldwijk, Vlaardingen
(30 mei) De bewerking van de heer Eldermans m.b.t. de veroordeelden voor de Raad van Beroerten uit 1567/1569, uit deze plaatsen, nu voor leden te lezen op de site van de afd. Delfland. Lees verder..
 
Column nr. 10
(30 mei)

Op 21 mei jl. was ik op de genealogische dag in Utrecht. Een pracht gelegenheid om contacten met medegenealogen te leggen, te onderhouden en om inspiratie voor deze Column op te doen.
Met zoveel stamboomonderzoekers bij elkaar passeerden ook diverse stellingen de revue en kwamen de veranderingen in website-land ter sprake.
Zo kwam het gesprek op de verschillende typen onderzoekers. De internetgenealoog die ‘alles‘ (zie laatste alinea van dit artikel) op internet vindt, de beginner die niet weet waar hij/zij het zoeken moet en de doorgewinterde speurder die nog met papieren indexkaartjes en originele boeken heeft gewerkt. En met iedereen moeten de NGV (de bestuurders, redacties van bladen en deze Column) rekening houden. Mocht u dus onverhoopt denken dat een ‘bepaalde groep’ in deze rubriek te weinig aandacht krijgt: meld het me!

Maar nu eerst de ‘nieuwtjes’: Men sprak zijn bezorgdheid uit over de site GenLias, die aan het eind van Lees verder..
 
Losse nummers van het "Utrecht-themanummer" van Gens Nostra bestellen?
(26 mei) Voor belangstellenden is het nummer van Gens Nostra van april/mei met informatie over Utrecht en Hoveniers los verkrijgbaar, u kunt het voor € 5,00 bestellen bij de Dienst Bestellingen van de NGV. Dit is exclusief verzendkosten!
E-mail: info@ngv.nl


Afbeelding: Het stadhuis met de stadhuisbrug te Utrecht, Adriaan Honich (1663)

Zie voor de inhoud van het nummer het nieuwsbericht van 3 mei jl.:
link Lees verder..
 
Hulp nodig bij de zoektocht naar Franse voorouders ?
(24 mei) Onze NGV is aanwezig op het Congrès National de Généalogie 2011

Congrès National de Généalogie 2011
Van 2 tot en met 4 juni 2011 wordt dit keer in Lille, Frankrijk , het jaarlijkse Franse Nationale Genealogie congres gehouden.

 Lees verder..
 
Dateren van Carte de Visite (1860-1914)
(22 mei) Tijdens de periode 1860 - 1914 waren de Carte de Visite (of visitekaart-portretten) populair. Men komt ze veel tegen in oude fotoalbums. Meestal staat ook de naam van de fotograaf of zijn studio. j Lees verder..
 
Vernieuwde website sectie genealogie van het LGOG
(22 mei) Onlangs is de website van de sectie genealogie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) vernieuwd. Hier op worden de activiteiten van de vereniging geplaatst en ook het overzicht van lezingen e.d. Zie link Lees verder..
 
Reünie afstammelingen van Zwitsers-doopsgezinde vluchtelingen
(21 mei) Op 20 augustus 2011 is het 300 jaar geleden dat een groep van ruim
120 Zwitsers-doopsgezinde vluchtelingen in de provincie Groningen aankwam. Zij vestigden zich in en rond de stad Groningen en in Sappemeer-Kalkwijk.
Zij maakten deel uit van een groep van in totaal ongeveer 340 doopsgezinden, die in 1711 hun vaderland moesten verlaten. Degenen, die zich in de stad Groningen vestigden, kozen noodgedwongen meer ‘stadse’ beroepen, zoals kuiper, handelaar of kruidenier. In latere perioden kozen ze in sommige gevallen voor een academische studie en verhuisden ze naar andere delen van het land of emigreerden naar de V.S. Lees verder..
 
Bestellen cd-rom Utrechtse Hoveniers
(21 mei) De Genealogische Dag 2011, georganiseerd door de NGV afdeling Utrecht, stond in het teken van de hoveniers.

Veel genealogieën van hoveniersfamilies uit de stad Utrecht zijn door Frans Scheepens beschreven in het in 1986 gepubliceerde boek Utrechtse hoveniersgeslachten, genealogieën van ca. 1600 – 1900. Deze auteur heeft na 1986 met andere leden van de 'Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens' diverse aanvullingen aangebracht in deze genealogieën.

De NGV afdeling Utrecht heeft samen met voornoemde Historische Vereniging besloten het boek van de heer Scheepens onverkort op een cd-rom te zetten. Op deze cd-rom zijn ook de aanvullingen opgenomen alsmede nieuwe genealogieën van Utrechtse hoveniersfamilies. Voor de cd-rom is speciaal een overzicht gemaakt van alle namen en adressen van de hoveniers die tussen 1850 en 1940 in de Utrechtse adresboekjes hebben gestaan (zie ook het april/meinummer van Gens Nostra pagina 221).

U kunt de cd-rom bestellen door overmaking Lees verder..
 
Slecht nieuws: Google stopt met digitaliseren oude kranten
(21 mei) Slecht nieuws van Google: men staakt het project om oude krantenpagina's op internet te zetten. Dit komt omdat uitgevers voor het openstellen van hun archieven geld willen zien. Google heeft nu 3,5 miljoen exemplaren van tweeduizend kranten gratis online gezet. Het zijn weliswaar voornamelijk Engelstalige kranten, maar goed nieuws is dat toch voor de genealoog ook in Nederland in het geheel niet. Google in van plan de huidige situatie te handhaven maar niet meer verder uit te breiden. Lees verder..
 
Limburg (Overkwartier van Gelre): verhaal apart
(21 mei) Met deze titel kondigt het Nederlands dagblad een boek aan van de bekende uitgever van genealogische geschriften: Verloren. Dit geschrift kost ongeveer 10 euro en behandelt de Limburgse rechtsgeschiedenis voor Napoleon en de Franse tijd (1793). Het betreft: Overkwartier van Gelre 1580-1795 van A. Berkvens Het grondgebied van de huidige provincie Limburg was ten tijde van het Ancien Regime. Paperback 100 pagina's | Verloren b.v., uitgeverij | mei 2011 Lees verder..
 
Genealogie-onderzoek op een rijtje
(16 mei) De Open Universiteit biedt een aantal (inleidende) gratis cursussen aan op verschillende vakgebieden. Een van deze cursussen is de "basiscursus stamboomonderzoek". De cursus heeft een omvang van ongeveer 50 studie-uren.

In de informatie schrijft de OU:
Stamboomonderzoek is een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. De Basiscursus stamboomonderzoek helpt onderzoekers op weg die aan de slag willen met de geschiedenis van een familie. In veel gevallen zal dat hun eigen familie zijn.
In tien leereenheden maakt u kennis met deze boeiende vorm van historisch onderzoek. U krijgt achtergrondinformatie over bronnen, aanwijzingen waar te zoeken, maakt kennis met de bronnen zelf en u leert een aantal methodische basisvaardigheden. Na afronding van de cursus bezit u voldoende kennis en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met stamboomonderzoek. De cursus veronderstelt een vooropleiding op havo/vwo-niveau. Lees verder..
 
Gens Nostra april/mei 2011: themanummer Utrecht + een speciale uitgave met Utrechtse genealogie
(03 mei) Deze week rolt het themanummer "Utrecht en hoveniers" van de persen en bij de leden in de bus. Naast het themanummer van 64 pagina’s zit er een bijlage bij en wel de speciale uitgave nummer vier, over een uitgebreide Utrechtse genealogie. Die genealogie is van Casper A. van Burik en Denis Verhoef en gaat over Van Sweserenge, Van Papendorp, De Gelen en Van den Nieuwendijk, een familie van boeren, burgers en buitenlui in en om de stad Utrecht. Lees verder..
 
Kort bericht voor MAC-gebruikers: PAWriter
(01 mei) Een update-versie van het programma bekend als PA-writer (afkorting van Personal Ancestry writer), een gratis in de US populair genealogisch software programma bestemd voor Macintosh gebruiker, is thans beschikbaar. Vanaf 29 April 2011 kan PAWritern worden binnengehaald van: link, PAWriter vereist een Intel of G4 Mac of een Mac OS 10.4 om te kunnen functioneren. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

do 02 jun Lille - Frankrijk Congrès National de Généalogie
za 25 jun Sint-Pancras Vierde Booij Informatie- en contactdag

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

26 mei Belia van Herken
25 mei Gezocht: Rohrcass
23 mei Jan Welbie 1723?
23 mei Jannetje Swart
22 mei Gezocht: Koetsveld rond 1400 in Utrecht
19 mei Overlijden Elfriede Roszmann/Rossmann, woonde te Alkmaar, getrouwd Kuijs
17 mei Gezocht familieleden van Guurtje en Dirk van den Bosch
17 mei Kerkarchief van Ried en Boer 1614-1972
16 mei Rentmeester Martinus Barben (1662)
15 mei Hendrik Willem Jacob van Tuyll van Serooskerken (1778-1824) in 1820 in Rhenen
15 mei Gratis Volkstellingen regio Antwerpen 1692-1796
10 mei Bothalen Oeffelt
08 mei Heinrich Christiaan Kruse
08 mei Philip Cramer en Harmina Stokebrant
07 mei Cornelis van der Bendt, geb. Den Haag 14 aug. 1790
04 mei Baukje Martens Everts, geb. Brussel 8 febr. 1829
02 mei Knevelman
02 mei Huwelijk Constantinus Cloots en Adriana Paardekam
02 mei Gegevens over Stephanus Cornelis van Eijl en Susanna Wilhelmina van Mourik
01 mei Hendrik Brugel
01 mei Opzoek naar het archief : Burgelijke Stand Edam-Volendam

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

30 mei Ingmar Bergman ….een ondergeschoven kind !
16 mei Google Introduceert medio juni een Chromebook, een Web-Only Laptop
14 mei Pleeg geen delict wanneer je broer in de nor zit.
11 mei Nieuwe versie Gramps 3.2.6

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2011 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257