NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2011 nummer 18

vrijdag 1 april 2011

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogische artikelen
Recente publicaties van leden
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Antwerpse Père Lachaise

De site www.schoonselhof.be geeft een overzicht van de begraafplaatsen in Antwerpen. De begraafplaats Schoonselhof wordt ook het Antwerpse Père Lachaise genoemd. U kunt alle graven (meer dan 2100) bekijken, zoeken wie waar begraven ligt en lezen wat hij/zij in het leven gedaan heeft.

Stedenboek

De Koninklijke Bibliotheek heeft vorig jaar een uniek ingekleurd exemplaar van het stedenboek van Frederik de Wit (ca. 1898) verworven. Dit boek bevat plattegronden van een groot aantal Nederlandse steden ( 115) uit die tijd. Er zijn er maar vier van bekend in de hele wereld. Dit boek is gedigitaliseerd en als bladerboek via internet te bekijken. www.kb.nl/stedenboek

Beschermheilige van internet

Zoals wellicht bekend uit het nieuwsbericht van 30 november j.l. op onze site heeft het Meertens Instituut een databank van beschermheiligen anno 1959. De gegevens stammen uit de vragenlijst die toen uitgezet is. Het instituut hoopt in de loop van dit jaar alle vragenlijsten in gescand te hebben. De database is te doorzoeken op plaatsen in Nederland en België waar deze lijsten zijn ingevuld, op het doel waarvoor een heilige aangeroepen werd en op de heiligen zelf. Isidorus van Sevilla (ca. 560-636) is in 1598 door de rooms-katholieke kerk heilig verklaard. Dat hij in al die eeuwen niets aan betekenis verloren heeft, blijkt wel uit het feit dat hij in het afgelopen decennium de officieuze patroonheilige van het internet en zijn gebruikers is geworden. Dat juist hij aangeroepen wordt door de op internet dolende mens heeft hij te danken aan het door hem samengestelde 20-delige boek de Etymologiae. Dit boek was in de vroege middeleeuwen dé 'encyclopedie' van alle toenmalige beschikbare kennis in de westerse wereld. Het huidige internet is als de (virtuele) 'encyclopedie' van de beschikbare kennis in de moderne wereld te beschouwen. Wie de 'bescherming' van Isidorus over zijn of haar computer en internetgebruik wil afroepen op de site van het Meertensinstituut een afbeelding of devotiefoto van de heilige Isidorus (link) downloaden om het op uw scherm als achtergrondfoto te gebruiken. (bron: Meertens-instituut)

Nieuw in Genlias

Noord-Holland

(18-03-2011) 65.000 overlijdensakten
Assendelft Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Berkhout Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Callantsoog Burgerlijke Stand Overlijden 1817-1950 (nieuw)
Ilpendam Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Katwoude Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Petten Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1929 (nieuw)
Sint Maarten Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Texel Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Venhuizen Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Wieringen Burgerlijke Stand Overlijden 1812-1950 (nieuw)
Zijpe Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (nieuw)
Zunderdorp Burgerlijke Stand Overlijden 1811 (nieuw)

Limburg

(14-03-2011)
Swalmen Burgerlijke Stand Geboorte 1798-1902 (nieuw)
Weert Burgerlijke Stand Overlijden 1862-1942 (aangevuld)
Ommen Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1818, 1923-1950 (herladen)
Ommen, Ambt Burgerlijke Stand Overlijden 1819-1923 (herladen)
Ommen, Stad Burgerlijke Stand Overlijden 1819-1923 (herladen)
Ootmarsum Burgerlijke Stand Overlijden 1811-1950 (herladen)
Ootmarsum, Ambt Burgerlijke Stand Overlijden 1818-1932 (herladen)
Ootmarsum, Stad Burgerlijke Stand Overlijden 1818-1932 (herladen)

Weet U:

Dat een racker of rakker het vuile werk voor politie of justitie doet; van oorsprong waren dit knechten van de beul die aanwezig waren bij de ondervragingen en daar de pijnigingen uitvoerden.
Dat een reeuwer iemand is die de lijken reinigt en verzorgt voor de begrafenis

Van Nel Noordervliet-Jol ontvingen we naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief het volgende bericht:
Weet u dat een ommeloopster een Scheveningse visverkoopster is die in de 17e en 18e eeuw langs de huizen ging met vis. Dat werd ommelopen genoemd. Alleen tussen 12 een 2 en 's avonds na 7 uur mocht er gevent worden. De rest van de dag mocht er alleen vis verkocht worden op de vismarkt. (Jannie Stegeman, 1989: "Scheveningse visverkoopsters, ca. 1600 - 1900")

de webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr. 8
(01 apr)

Dat het 200 jaar geleden is dat de burgerlijke stand is gestart, zal u niet zijn ontgaan. Mogelijk de sites erover wel. Ik vond er drie. Op .meertens.knaw.nl/cms vindt u onder het kopje Nieuwsbrief maart 2011 algemene info over familienamen en 200 jaar Burgerlijke stand. Tresoar (Fryslân) staat op fryslan1811.nl stil bij een aantal gebeurtenissen die in 1811 hebben plaats gevonden en om uiteenlopende redenen van invloed zijn geweest op maatschappelijke ontwikkelingen in de tweehonderd jaar die daarop volgden. Bijzondere akten (onder andere de geboorteakte van Mata Hari), Friese familienamen, nieuws over een studiedag, Friesland zoals het was, dienstplicht en nog veel meer. De Groninger Archieven en de NGV Groningen hebben de website loketvoorliefenleed.nl/ met de mogelijkheid om gemiste tv uitzendingen over dit onderwerp te zien. Mooie verhalen die te maken hebben met de Burgerlijke Stand kunt u mailen Lees verder..
 
Derk Bolt bezorgt de post na 400 jaar bij nazaten
(31 mrt) Op zondag 1 mei 2011 start de KRO met het tweeluik Brieven Boven Water (21.05 uur, Nederland 2). In zijn nieuwe programma probeert verslaggever Derk Bolt een aantal in de 17e en 18e eeuw verstuurde, nooit aangekomen brieven, alsnog bij de nazaten van de geadresseerden te bezorgen. Lees verder..
 
Archieven tiendcommissies op internet
(30 mrt) Het Gelders Archief heeft de archieven op de tiendcommissies toegangelijk gemaakt via internet.
Wat zijn tienden en tiendcommissies en wat deden ze?
Het recht van tiend was het zakelijke recht om een evenredig deel te heffen, meestal een tiende, van de gewassen, gegroeid op grond bij een ander in gebruik, of van de jongen van dieren, op zijn grond geworpen.

In 1907 heeft de Staat deze tienden afgeschaft. Degenen die recht hadden op de tienden konden een verzoek tot schadeloosstelling indienen bij de Tiendcommissies. Lees verder..
 
Probleem bij gebruik van GDP met nieuwe browser versie 4.0 van Firefox opgelost
(30 mrt) Mozilla Firefox heeft recentelijk versie 4.0 van zijn webbrowser uitgebracht.
Het is gebleken dat met Firefox 4.0, in tegenstelling tot de vorige versie, de website gemaakt met GensDataPro vóór versie 2.9 niet wordt geopend.
Hetzelfde is het geval met de webbrowser Google Chrome. Lees verder..
 
Start uitvoering van de overeenkomst tussen Akevoth en de NGV
(30 mrt) Op 1 april 2011 zal een aanvang worden gemaakt met de uitvoer van de overeenkomst, getekend in december 2010, door Amoetat Akevoth en de Nederlandse Genealogische Vereniging.

De doelstelling van deze overeenkomst is het, voor de toekomstige generaties, veiligstellen van de Dutch Jewish Genealogical Data Base (de DJGB), de uitgebreide gegevensbestanden van Akevoth.
Zie de website van Akevoth: dutchjewry.org Lees verder..
 
Uitreiking Limburgse Genealogische Prijs 2011
(23 mrt) Op zondag 20 maart 2011 is in Beek L. voor de derde maal sinds 1998 de Limburgse Genealogische Prijs uitgereikt.

 Lees verder..
 
Invoergids GensDataPro basisgegevens en foto's
(23 mrt) Geneaducatie komt met een nieuwe invoergids van GensDataPro: Invoergids GensDataPro basisgegevens en foto's. Lees verder..
 
Nieuwe versie van GensDataPro®: GensDataPro 2.9
(21 mrt) De NGV heeft 21 maart 2010 een nieuwe versie van GensDataPro uitgebracht: service-upgrade versie 2.9.
Voor de huidige gebruikers is GensDataPro 2.9 als download beschikbaar.
Alle informatie over GensDataPro versie 2.9 is te vinden op de GensDataPro website link Lees verder..
 
Lezingen over DNA in de genealogie
(21 mrt) Op de 10e Limburgse Genealogische Contactdag (20 maart) zijn een aantal lezingen gehouden over het onderwerp DNA en genealogie. Er was veel belangstelling voor de lezingen en de aansluitende forumdiscussie.

Er is een enorme behoefte aan informatie-uitwisseling over dit onderwerp speciaal voor de familie-ondezoeker. Dit bleek ook tijdens het afsluitende forum met de heren Toon van Gestel, Marc Gabriels, Jan Willen Koten en Robert Philippo.

Zoekt u een spreker over dit onderwerp? Lees verder..
 
3e Serie "Verborgen Verleden"
(21 mrt) Begin 2012 wordt een nieuwe serie van het succesvolle televisie programma Verborgen Verleden uitgezonden. De tweede serie had 30% meer kijkers dan de eerste serie en de NTR hoopt deze groei met een nieuwe serie van acht programma’s door te zetten. De NTR is begonnen met de voorbereidingen van de derde serie. Het Centraal Bureau voor Genealogie doet ook nu het voorbereidend onderzoek naar het verborgen verleden van de bekende Nederlanders die hoofdpersoon zijn. Lees verder..
 
Parlementaire behandeling van het voorstel DNA-onderzoek bij veroordeelden
(17 mrt) In de tiende parlementaire week vana 22 maart a.s. komt de wet genummerd # 32 168 aan de orde. Dit betreft een Wijziging Wetboek van Strafvordering en de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden; introductie van DNA-verwantschapsonderzoek en DNA-onderzoek naar uiterlijk waarneembare persoonskenmerken van het onbekende slachtoffer en de regeling van enige andere onderwerpen. Lees verder..
 
Heraldische Lezingen in 2011
(14 mrt) Heraldiek activiteitenprogramma 2011

Er zijn op de volgende data heraldische lezingen:

Vrijdag 28 januari : Heemkunde vereniging Swalmen (L.)
Woensdag 23 maart : NGV-Afdeling West Noord Brabant
Donderdag 16 juni : Katholieke Bond voor ouderen te Beek (L.)
Zaterdag 24 september : Heraldische Dag 2011 op Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther, N.Br.)
Woensdag 5 oktober : Heemkunde vereniging Horn (L.)
Woensdag 7 december : NGV-Afdeling Zaanstreek Waterland Lees verder..
 
Het maartnummer van GENS NOSTRA verschijnt deze week (met uitnodiging voor de Genealogische Dag)
(14 mrt) Gens Nostra van maart, verschijnt deze week en heeft 64 pagina’s.
De volgende artikelen zult u daarin aantreffen:
- Berend van Dooren: Brabantse kwartier(staatviruss)en: enige opmerkingen bij de genealogie Kamp
- Berend van Dooren, Léon van der Hoeven, Ton Hokken: De uitreiking Nederlandse Prijs voor de Genealogie 2008
- R.E.Q. van Koetsveld: Het portret van Adrianus van Koetsveld (1778-1862)
- M.C.D. Mesander-Hout: Het portret van Cornelia Hozemans-Coenen (1810-1874)

De rubriek Gens Data met:
- Een interview met Bob Coret, over het raakvlak van internet en genealogie,
- Google, maak gebruik van de mogelijkheden!
Tips voor het gebruik van ‘geavanceerd zoeken’En de vaste rubrieken als Archiefnieuws, Boeken, twee Hantwijzers, Periodieken, Gesignaleerd, Uit Antwerpse bron en de Mededelingen.

In het midden van het blad is de uitnodiging voor de Genealogische Dag (op zaterdag 21 mei te Utrecht) opgenomen, Lees verder..
 
Huwelijksdispensaties Noord-Brabant en Limburg(1760-1794) bisdom Luik gebundeld
(12 mrt)

Een voor genealogen zeer interessant boekwerk is in 2001 verschenen. Het betreft een repertorium van de huwelijksdispensaties, afgegeven door de vicaris-generaal van het Bisdom Luik tussen 1760 en 1794. Lees verder..
 
Hoe zijn onze familienamen ontstaan?
(12 mrt) Wie iets over naamgeving wil weten moet bij het Meertens Instituut zijn. Dat beschikt over een groot aantal databanken, waaronder:
- De Nederlandse Familienamenbank
- De Nederlandse Voornamenbank met 500.000 voornamen
- Namen en Naamkunde in Nederland en elders
en verder een liederendatabank, volksverhalenbank, boedelbank,databank beschermheiligen, databank bedevaarten, etc. Zie het overzicht op: link.

Ter gelegenheid van 200 jaar burgerlijke stand staat op hun site een artikel van Leendert Brouwer over de herkomst van onze familienamen, getiteld: "Familienamen en 200 jaar burgerlijke stand". (link). Lees verder..
 
Wijziging DNA-wetsvoortsel kamer vertraagd
(10 mrt) De kamer discussie over DNA zoals hiervoor aangekondigd, is naar een latere datum verschoven. deze is niet meer op 16 maart a.s. Lees verder..
 
Internationale vrouwendag ook genealogisch van interesse
(10 mrt) 8 maart is het internationale vrouwendag. Over de hele wereld wordt er aandacht besteed aan de positie van de vrouw. Ook in Regionaal Archief Tilburg. Op zaterdag 12 maart 2011 is er een lezing waarin vrouwen centraal staan.


11.00-12.00 uur
Lezing Cor van der Heijden
19e eeuwse vroedvrouw in Tilburg
9.30-16.00 uur
mogelijkheid om eigen archiefonderzoek te doen in het onderzoekerscentrum

Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
Vrij entree Lees verder..
 
Aanscherping wet DNA-onderzoek
(05 mrt) De week van 15-17 maart komt er een aanscherping van de DNA-wet betreffende het forensisch onderzoek van DNA-sporen, zie onderstaand 32 168.

NIEUWE WET 15, 16 en 17 maart 2011 (week 11)

32 658 (Tijdelijke wijziging Visserijwet 1963; invoering van de bevoegdheid tot het treffen van bestuurlijke maatregelen) (indien de voorbereiding is voltooid)
31 549 (Wijz. Vreemdelingenwet 2000 i.v.m. nationale visa en enkele andere onderwerpen)
32 292 (Wet implementatie richtlijn deelnemingen in de financiële sector)
32 168 (Wijz. Wetboek van Strafvordering en de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden; introductie van DNA-verwantschapsonderzoek en DNA-onderzoek naar uiterlijk waarneembare persoonskenmerken van het onbekende slachtoffer en de regeling van enige andere onderwerpen)
32 211 (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) (re- en dupliek) Lees verder..
 
Archief over Suriname als Zeeuwse kolonie gedigitaliseerd
(04 mrt) Wie meer wil weten over de geschiedenis van Suriname als Zeeuwse kolonie kan online archiefstukken uit de jaren 1667-1684 raadplegen uit het Zeeuws Archief. In de gids ‘Staten van Zeeland en Suriname’ zijn maar liefst 25.077 pagina’s uit twee archieven toegankelijk gemaakt. De gids is het resultaat van de samenwerking tussen het Zeeuws Archief en Metamorfoze (link), het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed.

Kapitein Abraham Crijnsens veroverde in opdracht van het provinciaal bestuur van Zeeland in 1667 de kolonie Suriname op de Engelsen. Gedetailleerde informatie over de beginperiode van de Nederlandse invloed in Suriname (1667-1684) is te vinden in het Zeeuws Archief. Dankzij een subsidie van Metamorfoze zijn 25.077 pagina’s archiefstukken geconserveerd en digitaal toegankelijk gemaakt in de online gids ‘Staten van Zeeland en Suriname’. Lees verder..
 
Aanvulling over Pro-Gen
(02 mrt) De vorige bijdrage van Arno Coopmans: Cursus PRO-GEN 3.0b voor beginners door Ivo Gilisen, Borgloon (B) in deze rubriek was aanleiding om contact op te nemen met Jan Mulderij. Hij antwoordde mij als volgt: Lees verder..
 
Cursus PRO-GEN 3.0b voor beginners door Ivo Gilisen, Borgloon (B)
(02 mrt) Veel genealogen gebruiken het gerenomeerde genealogie-programma PRO-GEN.Gedurende vele jaren stond deze cursus hier op het internet. Aangespoord door de vraag naar “een boekje” heeft de heer Ivo Gilisen de internetcursus omgevormd. De internetcursus is verdwenen omdat het te moeilijk is de twee vormen synchroon te houden. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

za 16 apr Baarn Voorjaarsvergadering van de Werkgr. Genealogisch Onderzoek Duitsland 2011
za 16 apr Utrecht NGV Algemene Vergadering (Let op de datum !!!)

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

29 mrt Correctie van webadres familysearch in Gens Nostra 66 (2011) p. 176
29 mrt Booij info/contactdag
29 mrt de Visser
25 mrt Workshops over www.allegroningers.nl
24 mrt Genealogisch weekend bij het rijksarchief van Luik
24 mrt Kerkarchief van Peins en Zweins 1653-1971 Compleet
23 mrt Waar is Charles Ludovicus van Parijs gebleven?
23 mrt Boek Worm(s)
22 mrt Anne Tjerk Staal-Engeltje v.d. Veen
21 mrt De schilder Abraham Teerlink
21 mrt Melle Staal en Iektje Schuil
20 mrt Familie(s?) Palamedes
20 mrt Liquidatie van den Nederlandschen Achterstand
19 mrt Levy Nathan Goudeket gehuwd met Kaatje van Gog te Rotterdam
19 mrt Kerkarchief van Peins en Zweins 1653-1971
19 mrt Vandaag 19 maart 2011 geplaatst kerkarchief van Heeg
17 mrt Jacobus,Pieter (Elzevier)Stokmans.
17 mrt Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 12.500 namen
17 mrt Familiemuseum
17 mrt GRATIS volkstellingen regio Antwerpen 1692-1796
15 mrt Gerrit Gzn van Tiel
12 mrt Johannes Theodorus van der Streng Cerfontaine
11 mrt Maria Petronella van Abeelen
10 mrt Foto 3, familie van der Burg - Maria Streuning, Arnhem
10 mrt Foto 2, familie van der Burg - Maria Streuning, Arnhem
10 mrt Foto 1 (1941/44), familie Johannes van der Burg - Maria Streuning, Arnhem
09 mrt Gerrit van der Kolk en Leisje Verzeef
07 mrt Maartje en Corrie Fortuin
07 mrt Adriana Simmers uit Zeeland
06 mrt Gezocht: helpende hand
06 mrt Familie Paternotte
05 mrt Familie Cuijper(s)/Kuijper(s) Hoorn ca 1735
05 mrt Eigen homepage
03 mrt Frans de Both
03 mrt Stamboom Marton-Merton-Maton-Matton
03 mrt Huwelijksregister
03 mrt Test upload van afbeeldingen
02 mrt Aanvraagformulier persoonskaarten / persoonslijsten CBG
02 mrt Gilles Lameyn en Catrina de Wavere
02 mrt Was 'holsker' een beroep ?

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente publicaties van leden

06 mrt Familie Paternotte
02 mrt Fort Sint Martijn op Hoogerwerf

 
Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. terug naar top

Recente genealogische artikelen

28 mrt Nieuwe scan robot haalt meer dan 3000 pagina's per uur
10 mrt Nieuwe Ontwikkelingen DNA-GENEALOGIE

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2011 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257