NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2010 nummer 15

vrijdag 31 december 2010

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogishce artikelen
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Hobbelstudent of Schommeljongen

Het joodse volksdeel kocht geen dode vis. De vis voor hen bestemd werd aangevoerd in schuitjes, waarin de vis zwom. Haaks op de roeibank lag een plank, waarop een jongeman wijdbeens stond en de plank op en neer liet wippen, waardoor het water in de boot in een golvende beweging werd gehouden. Hierdoor bleef het zuurstofrijker en de vis levend. De beoefenaren van dit eigenaardige beroep werden hobbelstudenten of schommeljongens genoemd.

schommelmeid

Dienstbode voor het ruwe schoonmaakwerk.

voorouders-net

Naar aanleiding van de column hieronder wil ik u nog even wijzen op de site www.voorouders.net. (www.voorouders.net) U vindt er naast nieuws en een forum ook een stap voor stap handleiding voor beginnende stamboomonderzoekers. U vindt er ook links naar diverse sites ingedeeld in een aantal rubrieken, zoals onderzoek(591); speciale groepen (105) en familienamen (2598) en daarnaast links per provincie onderverdeeld naar de steden en dorpen. Verder een link naar stamboomzoeker, waar u in meer dan 23 miljoen personen kunt zoeken.

De webredactie wenst iedere lezer een gezond en vindingrijk genealogisch Nieuwjaar.

  terug naar top

Landelijk nieuws

Column nr 5
(31 dec)

Op de Beeldbank van de NTR (‘een bundeling van NPS, Teleac en RVU – een leven lang leren aanbod, voor iedereen’) zijn filmpjes te zien over hoe men kan beginnen met stamboomonderzoek. Na intikken van het adres educatie.ntr.nl/beeldbank krijgt u de site. Nu nog even het woord genealogie in het zoekscherm tikken en ZOEK geven.
Er komen negentien filmpjes over onderzoek in de archieven en op het internet in beeld. Aanklikken van een afbeelding geeft de film, ernaast staat de volledige tekst. Aan bod komen onder andere Hoe begin je, software, Rechterlijke archieven, DTB, Memorie van Successie en Notarieel archief. Met name de Memories van Successie zijn een waardevolle bron voor de genealoog. Ze zijn digitaal te doorzoeken van Friesland (1818-1902), Groningen (deel), Drenthe (1806-1902), Alkmaar (1845-1902), Noord-Holland (1818-1824), Zuid-Holland (1818-1820), Utrecht (zuidoost 1818-1900), Zeeland (1795-1902) Lees verder..
 
Schilders van het Westland van 1500 tot heden (op 3 plaatsen)
(31 dec) Tentoonstellingen in Delft, Honselersdijk en Den Haag

Delft, Museum Het Prinsenhof – 18 dec. 2010 t/m 13 maart 2011
Het Westland wordt verbeeldt in schilderijen van de Haagse School en zijn navolgers, Westlandse schilders, hedendaagse kunstenaars en in de opgraving van Kasteel Keenenburg. De tentoonstelling omvat ca. 90
schilderijen en tekeningen, waaronder bruiklenen uit diverse musea, maar ook uit veel particuliere collecties, die normaliter nauwelijks voor het
publiek toegankelijk zijn.

Honselersdijk, Westlands Museum – 18 dec. 2010 t/m 5 juni 2011
Een expositie met Westlandse landschappen en dorpsgezichten afgebeeld op schilderijen, aquarellen en prenten uit de periode 1500-1800. In de expositie zijn de oudste afbeeldingen van het Westland te zien op
topografische kaarten uit de 16de en 17de eeuw.

Den Haag, Kunstzaal Van Heijningen – 18 dec. 2010 t/m 16 jan. 2011
Het Westland van nu staat centraal bij Kunstzaal Van Heijningen. Zo’n tien hedendaagse landschapsschilders Lees verder..
 
De stamboomgids
(28 dec) Genealogen weten intussen dat er buiten de DTB-archieven veel meer bronnen zijn om gegevens over hun voorouders te vinden. Denk daarbij aan ergoedinstellingen, notarisbronnen, militaire registers, etc.
Op internet is een schat aan gegevens te vinden, alleen weet je vaak niet waar je moet beginnen met zoeken. Er zijn een aantal portals (overzichtssites) te vinden die diverse ingangen bieden.

Een overzichtelijke ingang biedt de site: stamboomgids van Bob Coret. (link). Deze site groeit dagelijks, mede door het grote aantal gebruikers ervan. Lees verder..
 
Overijssel in Kaart
(28 dec) Op 20 december hebben het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle, het museum TwentseWelle in Enschede en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) gezamenlijk circa 900 nieuwe topografische kaarten op de website "www.overijsselinkaart.nl" (link) geplaatst.
Overijsselse steden en landschappen zijn nu digitaal beschikbaar voor een groot publiek. Lees verder..
 
Limburgs Tijdschrift voor Genealogie 4/2010
(27 dec) Limburgs Tijdschrift voor Genealogie

BELANGRIJK BERICHT: Na vele jaren als hoofdredacteur respectievelijk redacteur te hebben gefunctioneerd, treden de heren Harry Strijkers en Wim Nolten terug als redacteur van dit tijdschrift. De toekomst van dit tijdschrift wordt onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Harry en Wim een geweldige prestatie over vele jaren hebben geleverd. LTvG is een blad met en grote reputatie met vele lezenswaardige artikelen die vooral de specifieke problemen van de Limburgse Genealogie hebben verduidelijkt. Wie iets van de Limburgse genealogie wil weten kan niet om dit blad heen.

Hoewel we begrip hebben voor het vertrek van beide redacteuren is het voor ons toch een een "Partir, c' est mourrier un peu". Laten we hopen dat dit "mourrier" niet het goede blad LTvG zelf betreft. Lees verder..
 
Drie miljoen pagina's historische kranten binnenkort beschikbaar, ook een bron voor genealogen
(23 dec) KB en auteursrechtorganisaties sluiten overeenkomst. Eerste collectieve regeling voor online toegang tot werken van freelancers in historische kranten van de Koninklijke Bibliotheek

 Lees verder..
 
Nieuwe archiefpas Stadsarchief Amsterdam
(23 dec) Met ingang van 1 januari 2011 wordt de nieuwe Stadsarchiefpas voor het archief van Amsterdam ingevoerd.
 Lees verder..
 
Scans van een aantal archiefstukken van het Officialaat Roermond online
(22 dec) Een Officialaat is een kerkelijke rechtbank. Genwiki Limburg heeft hieraan een pagina gewijd. De gegevens van deze kerkelijke rechtbank zijn nu online beschikbaar. In dit bestand zijn scans van huwelijksdispensaties en allerlei kerkelijke processen te vinden. Men kan zeer veel waardevolle genealogische gegevens hier aantreffen. Ze bevatten ondermeer de aanvragen voor huwelijksdispensaties meestal met kleine genealogische schema's. Het RHCL heeft een groot aantal van deze stukken online gezet. Lees verder..
 
Nieuws van het Euregionaal Historisch Centrum (Sittard-Geleen-Born)
(21 dec) Circa 50.000 scans uit de Bevolkingsregisters van de 8 voormalige gemeenten Born, Grevenbicht, Obbicht & Papenhoven, Geleen, Limbricht, Munster-geleen, Broeksittard en Sittard zijn onlangs gekop-peld als doorbladerbare PDF-bestanden aan de daarvoor specifiek ingerichte Zoekingang: Genealogische, kadastrale en notariële bronnen, alsook aan de aparte archieftoegangen: Bevolkingsregisters per plaats.

Archief is bereikbaar via: link
Bron: nieuwsbrief LGOG Lees verder..
 
Nieuwe Jaarboek Land van Zwenbtibold
(21 dec) De jaarboeken van het land van Zwentibold (gebied dat het noord-westelijk mijn gebied omvat) is een goede en graag gelezen bron voor heemkundige en genealogische gegevens. De professionele redactie garandeert kwaliteit. Lees verder..
 
Nieuwste versie internetgids zoeken in archieven
(17 dec) Eric Hennekam heeft zijn internetgids voor zoeken naar archieven en personen vernieuwd. U kunt de - inmiddels 10e versie - van deze gids downloaden en printen. Het is een werkje van 40 pagina's.
In vergelijking met de vorige versie zijn er 14 pagina's bijgekomen, waaronder het nieuwe hoofdstuk: online bronnen rechtspleging, criminaliteit en gezochte personen. U vindt deze gids via deze link Lees verder..
 
Foto-expositie ‘Stae m’n bovenmusse goed?’ in Zeeuws Archief
(10 dec) ‘Stae m’n bovenmusse goed?’ is de vraag die veel Arnemuidse vrouwen stellen. Het gaat dan vooral om de achterkant van de kanten kap, die de draagsters zelf niet kunnen zien. In Arnemuiden zijn nog een kleine dertig vrouwen die streekdracht dragen. Wendy Marteijn-Hulsteijn maakte portretfoto’s van deze vrouwen. De foto’s zijn opgenomen in het boek ‘Stae m’n bovenmusse goed? Arnemuidse vrouwen in klederdracht’, waarin de vrouwen worden geïnterviewd door Kees de Ridder. Een selectie van de foto’s is tot en met 25 februari 2011 te zien in het Zeeuws Archief.(link) Lees verder..
 
Hendrik Jan Wolters (16 juni 1926 - 30 november 2010) zijn Collectie Wolters is een monument
(10 dec) Op 30 november 2010 overleed op 84-jarige leeftijd Hendrik Jan Wolters.
Hendrik Jan Wolters is de samensteller en naamgever van de zogenaamde Collectie Wolters. Deze collectie (berustende bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag) bestaat uit een serie van vele tientallen banden met daarin opgenomen aantekeningen van huwelijken van militairen ten tijde van de Republiek. De gehele collectie is geografisch georganiseerd. Aan deze collectie heeft Wolters meer dan veertig jaar gewerkt. De genealoog H.J. Wolters maakte uittreksels op de ondertrouwregisters uit de periode 1648-1811 uit een groot aantal garnizoensplaatsen betreffende militairen. Hij voorzag de uittreksels van indices op alle in de registers voorkomende namen.
Lees verder bij het CBG link Lees verder..
 
Tweede serie 'Verborgen verleden'
(10 dec) Vanaf zondag 9 januari start een nieuwe serie.

Na het succes van de 1e reeks (2010) komt de NTR met een 2e reeks van Verborgen Verleden. De volgende BN'ers gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis: Willeke Alberti, Jan Jaap van der Wal, Hugo Borst, Tania Kross, Liesbeth List, Arjan Ederveen, Leon de Winter en Maarten van Rossem.

De afleveringen van Verborgen Verleden zijn na uitzending 30 dagen terug te zien op internet. Lees verder..
 
'GENS NOSTRA - special'
(09 dec)
Naast deze speciale uitgave ontvangt u dan tevens het register 2009 waarmee de jaargang 2009 wordt afgesloten.

 Lees verder..
 
Erfgoed nov/dec 2010 (Prometeus)
(08 dec) Inhoud

H.Lups: Beroepen van vroeger
D. Kranen: Overlijdens en begrafenisrituelen in de 189de eeuw
J. Cuperus: Onderzoek militaire orden
KJ Slijkerman: De familiegroep Maasdam
JW Koten: De levenskansen van buitenechtelijke geboren kinderen
E Paul-Janker: Terug naar de middeleeuwen
AHG Verouden: Het zoeken naar een speld in een hooiberg Lees verder..
 
Limburgse Genealogische Prijs 2011
(05 dec) Tijdens de tiende Limburgse Genealogische Dag, tevens de eerste Inter-Limburgse Genealogische Dag, die gehouden zal worden op zondag 20 maart 2011 in Beek (L), zal voor de derde keer de “Limburgse Genealogische Prijs” worden uitgereikt. Lees verder..
 
Migranten naar Nederland
(03 dec) De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan een nieuwe website www.vijfeeuwenmigratie.nl/(link) die op een laagdrempelige manier (bestaande) informatie rond migratie naar Nederland voor een breed publiek toegankelijk maakt. De informatie beslaat de periode van 1580 tot heden.
De site kent een indeling in Landen, periodes, thema's en groepen. Verder is er een overzicht van de collecties van musea en archieven die rechtstreeks te doorzoeken zijn op digitaal materiaal over migratie. En natuurlijk ontbreken ook verhalen van (bekende) mensen niet. Lees verder..
 
Digitale informatie over de militie-registers 1815 -1922
(01 dec) Inleiding
In dit samengestelde (nu digitale)broncommentaar wordt aandacht besteed aan de militieregisters uit de periode 1815 - 1922. Om de ingrijpende veranderingen in de militie-wetgeving gedurende deze periode op een overzichtelijke wijze te kunnen beschrijven werd gekozen voor een afwijkende indeling van het commentaar.
 Lees verder..
 
Scans van de Doop-, Trouw- en Begraafregisters van Zuid-Holland, staan sinds vandaag online !!
(30 nov) Er werd door velen al naar uitgezien, en sinds vandaag is het zover: De scans van de Doop-, Trouw- en Begraafregisters van Zuid-Holland, staan online. Voor de doop- en trouwboeken zijn er voor de periode 1695-1812 districtklappers op naam. Die klappers verwijzen dan naar een plaats en datum. Voor degenen die in de studiezaal dit systeem gewend waren, is het dus gemakkelijk. Degenen die ver van het Nationaal Archief wonen, kunnen nu thuis vanachter de computer zoeken en gebruik maak van dit systeem. Leest u eerst wat het archief er allemaal over op de website schrijft. Lees verder..
 
Nieuwe openingstijden Regionaal Archief Zutphen
(30 nov) De studiezaal van het Regionaal Archief Zutphen is vanaf 1 januari 2011 niet meer open op de vrijdag. De openingstijden en service op dinsdag tot en met donderdag blijven ongewijzigd. Lees verder..
 
De grafzerken van de 15e tot in 18e eeuw, van de Sint-Jan te 's-Hertogenbosch
(30 nov) In 's-Hertogenbosch is op 28 november 2010 het monumentale boekwerk "De grafzerken van de Sint-Jan te 's-Hertogenbosch" onder zeer grote belangstelling aangeboden aan CdK Van de Donk. De 12 kilo wegende, vierdelige cassette bevat honderden namen van begravenen vanaf eind 15e tot in de 18e eeuw.

Tevens is er veel extra informatie, oa heraldische en genealogische informatie, te vinden op de nieuwe website.

Hieraan is 10 jaar gewerkt door een ploeg van 17 experts.Het Stadsarchief 's-Hertogenbosch beheert de website. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

wo 19 jan Breda Indexeren gegevens van Familysearch

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Landelijke cursussen binnenkort

do 06 jan Gemert Beginnerscursus Stamboomonderzoek/genealogie
ma 14 feb 's-Gravenhage De nuttige nalatenschap van Napoleon (betr. Burgerlijke Stand)

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

31 dec Petronella Jelierse
28 dec Jacob Kuiler
27 dec Johannes (Jan) Engelbrechtsz. Schimmelpenning
24 dec Renier Vallen, Venlo
22 dec Grietje Harms Moorlach
22 dec Van Papier naar Digitaal Midlum Kerkarchief
18 dec Up-date Provinciaal Bestuurlijk Archief met 6060
17 dec Family Tree Maker verwijderen
16 dec Jan Brinkhuis
16 dec 200 jaar Burgerlijke Stand in 2011
13 dec Gerardus Johannes Godschalk
11 dec Pieternella van Harsel, geb. 26 aug.1843 te Gorinchem
11 dec Albertus van Heel, geb 20 okt. 1842 te Driel
10 dec Afkorting betaling in DTB-boek
10 dec Ortt resp. Warin
09 dec Melle Nien huis en Trijntje Crans
08 dec Kerkarchief van Dongjum 1671- 1970
07 dec Melle Nienhuis
04 dec Bartholomeus Craamer en Garritjen Barink
04 dec Joachim Janssen alias Hoves
03 dec Johannes Philippus Kreeftmeijer
01 dec Arnoldus van Beers
01 dec Plessen. Frederik
01 dec Willem Reyersz. Groen
01 dec Jacob Vroom
30 nov Trijntje Houter
30 nov Hendrik de Vries

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

24 dec Hoe kan ik beter zoeken met google
05 dec MyHeritage.com heeft update Free Family Tree Builder 5.0

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2010 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257