NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2010 nummer 13

zondag 31 oktober 2010

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente genealogishce artikelen
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Eric Hennekam meldt vandaag dat "de nieuwe versie van de Internetgids voor zoeken naar archieven en personen (bijv voor stamboomonderzoek) online staat link. Nieuw in deze editie is het hoofdstuk over emigratie en immigratie. Opgenomen zijn een serie databases en websites om informatie te vinden over personen die geëmigreerd zijn. Er staan dus ook buitenlandse bronnen bij en veel online passagierslijsten bij."

Weet U


dat een bolle buisjes bakker een poffertjesbakker is
dat een kalkvoerder een grintschipper is en
dat een puistertreder een orgeltrapper is

  terug naar top

Landelijk nieuws


(31 okt)

Van Bernard Russel kreeg ik de volgende mail: “Geachte mevrouw Antonia Veldhuis. Graag maak ik u attent op de Franse website voor genealogie, te vinden onder: genealogie.com. Hier staan ruim 90.000.000 namen genoteerd. Ik vond er mijn vermiste Franse familietak. Dank voor uw inzet voor het maken van overzichten. Met vriendelijke groet H.B. Russel.”
Ik heb meteen gezien of mijn Jean Baptiste Somers en Marie Rosalie le Noble op de pagina voorkomen. Helaas, geen treffers. Uitdaging c.q. bijkomend probleem met deze site is dat hij Franstalig is. De strekking is wel te begrijpen, en zoeken lukte ook (Retrouvez vos Ancêtres en un instant!), maar de details ontgingen me wat. Mijn oplossing: op google.nl de woorden genealogie .com intikken, wat diverse treffers geeft. Naast het adres van bovengenoemde link staat in blauw de tekst [Vertaal deze pagina] of [Translate this page]. Als u deze aanklikt krijgt u de site vertaald. Niet Lees verder..
 

(31 okt) De NGV heeft een uniek genealogisch cadeau voor de komende feestdagen. Wie een familielid, vriend, kennis of buur, enz. die geïnteresseerd is in genealogie wil verrassen met een leuk cadeau kan hem of haar verblijden met een éénjarig lidmaatschap van de NGV.
Het lidmaatschap gaat in op 1 januari a.s. en stopt automatisch na een jaar. Natuurlijk kan de ontvanger daarna zelf het lidmaatschap voortzetten. Zo kan hij kennismaken met de mogelijkheden die leden van de NGV hebben bij het zoeken naar hun voorouders.
In het laatste nummer van Gens Nostra (het novembernummer) is een bon opgenomen die ingevuld en opgestuurd kan worden. U kunt deze bon ook vinden op onze website onder deze link
Nog eenvoudiger is het om dit geschenk te bestellen via een online-formulier dat u vindt door te klikken op deze link
Maak gebruik van deze nieuwe mogelijkheid en maak anderen er ook attent op. Lees verder..
 

(30 okt) Op de PR-dag van 23 oktober jl. in Utrecht wachtte de heer Lex van der Linden een aangename verrassing. Lees verder..
 

(29 okt) Zaterdag 23 oktober werd de jaarlijkse bijeenkomst gehouden voor de PR functionarisen van alle NGV afdelingen, dit keer in de Tuindorpkerk in Utrecht.
Het was een dag met een vol programma, maar er was ook voldoende tijd om te netwerken. Het blijkt dat het uitwisselen van ervaringen over het PR werk heel erg ondersteunend kan zijn. Lees verder..
 

(29 okt) Op zaterdag 13 november organiseert het Genealogisch Café een lezing over Joodse genealogie, waarvoor gastspreker Louis H. Cohen is uitgenodigd. Deze lezing vindt plaats van 10.15u tot 11.45u in Regionaal Archief Tilburg. Lees verder..
 

(29 okt) portret van Christoffel Receveur 1737-1807
Op 28 oktober 2010 om 13.30 uur is het archief van de familie en het bedrijf Receveur door de Familiestichting Receveur aan het Gemeentearchief Venlo in bruikleen overgedragen. Gemeentearchivaris drs. J. de Jong en drs. R. Receveur, voorzitter van de Familiestichting Receveur, hebben in het Gemeentearchief de overeenkomst hiervoor getekend. Lees verder..
 

(29 okt) Wie in de provincie Antwerpen of Brabant woont, heeft een kans op de acht dat hij of zij een Viking als voorouder heeft. Bijna een op de drie is met elkaar verwant. Dat blijkt uit een grootschalig genetisch onderzoek. Lees verder..
 

(25 okt) Gens Nostra november 2010 omvat 48 pagina’s met gevarieerde inhoud.

- Michaël Boers: Stamboomonderzoek in Engeland; de auteur gaat in op de regelgeving in Engeland, de verschillen met Nederland, hoe je e.e.a. aanpakt, wat de kosten zijn, geeft advies eerst op internet te zoeken, vertelt over The National Archives in Kew en noemt een hele serie URL's

- B. van Dooren: De stammoeder van het geslacht Otgens; de stammoeder van dit geslacht heette Cornelia Michiel de Magersdr.

- Bram Plantinga: Trouwen met een jong overledene: een ongeldig huwelijk?; In de rubriek Wegwijs gaat schrijver in op de vraag met welke Aagje Kuylman, Willem Jan van Heerde gehuwd was.

- Arie Jan Stasse: Kwartierstaat van Dick Passchier (geboren 1933);

- Het portret van.... Ben van Spanje: Het echtpaar Van Spanje-Bos;

- OPROEP voor DEELNAME aan het THEMANUMMER 2011: VADER ONBEKEND;

- Informatie over de rubriek Uitwisseling op de NGV-website Lees verder..
 

(25 okt) Vorig jaar is op de ledenvergadering besloten op het einde van dit jaar de Hamers Vereniging op te heffen. Wel jammer want deze vereniging publiceerde genealogisch materiaal van de hoogste kwaliteit. Voor veel Limburgse genealogen is het vertrek van de vereniging een verlies Lees verder..
 

(23 okt) Van de heer Musquetier kregen we het bericht dat hij van Wanswerd en Jislum op altijdstrijdvaardig.nl de laatste 4000 van de 8595 gefotografeerde pagina's van de inventarisnummers 1 t/m 103 geplaatst had waardoor nu alle Hervormde kerkelijke gemeenten van Ferwerderadeel klaar zijn. Lees verder..
 

(22 okt) Dit jaar, 2010, is het 40 jaar geleden dat onze afdeling kwartier van Nijmegen werd opgericht. Dit heugelijke jubileum wordt gevierd op zaterdagavond 13 november aanstaande, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat 1, 6511 ER te Nijmegen 5 minuten gaans van het station. Aanvang 20:00 uur. De avond zal een feestelijk karakter krijgen en we zullen terugblikken op deze 40 jaren, maar vooral op de laatste 5 jaren. Lees verder..
 

(18 okt) De Franse archieven gaan geleidelijk ook mee in de vaart der volken. Bij heel wat archieven gaat men er toe over kerkelijke en burgerlijke-stand gegevens op internet te zetten. Lees verder..
 

(17 okt) Google heeft de mogelijkheden van Google Maps uitgebreid met een groot aantal nieuwe tools die voor de genealoog ook relevant kunnen zijn. Lees verder..
 

(15 okt) Onderzoek in Brabantse bronnen leverde een verhaal op over de Graafse weldoener
Mgr. Henricus Adrianus Antonius de la Geneste Lees verder..
 

(13 okt) Soms brengt genealogie onverwachte ja zelfs spectaculaire gegevens aan het licht. Wie zou dat hebben verwacht dat President B Obama een gemeenschappelijk voorouder deelt met zijn rivale Sarah Palin. Lees verder..
 

(04 okt) De Stichting Heemkunde Markelo heeft op haar website bijzonder veel historische informatie geplaatst w.o. tientallen registers over volkstellingen en belastingregisters, leenprotocollen, enz., evenals de B.S. en DTB registers van deze voormalige gemeente, nu behorend onder de gemeente Hof van Twente.

Momenteel is men bezig om de bewoning en historie per pand/boerderij op de site te zetten. Deze informatie wordt regelmatig aangevuld.

Ook is er een link naar een beeldbank met ca 30.000 foto's van Markelo. link Lees verder..
 

(04 okt) Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) heeft een unieke mogelijkheid om naar namen (en hun varianten) te zoeken in al haar publicaties. Zo is het mogelijk een naam te vinden in elke digitaal beschikbare publicatie met een namenindex en een persoon te traceren in alle historische bronnen die op de site van ING beschikbaar zijn. Op deze wijze kunt u snel zien of een van uw voorouders voorkomt in een historische publicatie. Lees verder..
 

(04 okt) Linkedin is ook bij genealogen een veel gebruikte site om contact te krijgen met je contactpersonen. Ook hier zie je dat onverlaten deze site proberen te vervalsen om je daarmee te bedriegen. Lees verder..
 

(03 okt) De eerste vraag van 'Leden helpen leden' is succesvol beantwoord.
Een stimulans om deze, nog nieuwe, rubriek te gaan gebruiken. Lees verder..
 

(02 okt) Om de waarde van een som geld in een bepaald jaar te vergelijken met die in een ander jaar, vult u de bedragen in op een speciale calculator. U wilt bijvoorbeeld weten: Hoeveel geld heb ik vandaag nodig om dezelfde 'koopkracht' te hebben als in het jaar 1850 met 100 gulden ? Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

za 06 nov Hilversum Workshop: "Begrijpen van Notariële Akten" & Lezing over "Het Kadaster"
vr 19 nov Zwolle Symposium 'Adellijk zelfbesef' [reeds volgeboekt]
za 27 nov Utrecht NGV Algemene Vergadering

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Landelijke cursussen binnenkort

do 11 nov Den Haag Aldfaer voor beginners (genealogisch computerprogramma)
vr 26 nov Den Haag Workshop 'Stamboomonderzoek voor beginners'
do 09 dec Den Haag Aldfaer voor gevorderden

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

31 okt Laurentius (Laurens) Rooks en Martinus (Maarten) Rooks
30 okt Goede hulp van uit Antwerpen
29 okt Lucia Gerritsen, overleden tussen 1795 en 1806
29 okt Egbert Bartelink, overlijden waarschijnlijk te Almelo vóór 1798
28 okt Huw.datum Johannes Rijnders met Johanna Wilhelmina van Gils.
28 okt Huw.datum Gerardus Wilhelmus van Gils met Cornelia Hooft.
19 okt Gewettigd kind van Hendrik Jan ter Haar en Geertje Kamper huw. 16-07-1835 Borcu
18 okt Afdeling Apeldoorn e.o. dinsdagavond 19 okt op Radio Apeldoorn
15 okt Huw.aant. Poulus Ariens Straver en Barbara Teunisdr. Copier/Compier ca. 1806
14 okt Pieter Aertsz Springintvelt, geboren begin 18de eeuw
11 okt Elisabeth Roffelsen
10 okt Oud duits
09 okt Johannes Stouthart
06 okt Asse Berends, Berend Assys Onstwedde
06 okt Genealogie - stamboom Chaigneau
05 okt Huybert Dirksz. Kranenburg
05 okt Roelof Marton
03 okt Jan Krook
02 okt Wie kent het hele rijm van 'Habakuk je broek is stuk'
02 okt Harmen Christoffels Ruijter ofwel Harm Kristofl Reuter uit Friesland
02 okt David Soetermeer

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente genealogische artikelen

18 okt Twaalf heilig verklaarde voorouders
16 okt Bespreking van de nieuwste versie. Family Tree Maker 2011
09 okt Weer een mythe doorgeprikt

 
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website http://www.ngv.nl/

©2010 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257