NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2010 nummer 12

vrijdag 1 oktober 2010

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente publicaties van leden


Nieuws van de redactie

Plaats een artikel

Weet u dat we op de website een rubriek artikelen hebben?
Deze rubriek is bestemd voor artikelen over algemene zaken betreffende genealogie, dus geen kwartierstaten of genealogieën. Blader maar eens door de artikelen die nu op de website staan. Sinds kort kunt u op de actueel-pagina zien welke artikelen recent geplaatst zijn.
Elke afdeling geeft een eigen klein of groot 'lijfblad' uit; hierin staan vaak algemeen genealogische artikelen die ook voor een breder publiek interessant zijn om te lezen.

Stuur zo'n artikel - na de primeur in uw eigen lijfblad - vervolgens naar de webredactie om het op te nemen in de landelijke artikelenrubriek. De interesse voor dergelijke artikelen beperkt zich niet tot de regio van uw afdeling, tenzij het een zeer specifiek op die regio afgestemd onderwerp betreft. Maar ook dan zal er in andere regio's belangstelling zijn voor zo'n artikel, omdat voorouders van personen uit andere regio's uit uw afdeling kunnen stammen. En op deze wijze krijgt uw artikel meer aandacht en wordt het door meer mensen gelezen.

Weet U:

Dat een Landschapsytiger een ijker is van vaten, korven e.d?
En dat een ledezetter een zetter van gebroken ledematen is?

De webredactie

  terug naar top

Landelijk nieuws


(01 okt) Afgelopen zondag is de serie 'Verborgen Verleden' gestart op Nederland 2.
In deze aflevering ging Monique van de Ven op zoek naar haar voorouders.

De serie bestaat uit 8 afleveringen en deze worden op opeenvolgende zondagavonden om 20.15 uur uitgezonden. De zaterdag daarop is om 13.40 uur ook op Nederland 2 de herhaling te zien. Wilt u na afloop de uitzending(en) terugzien dan kunt u daarvoor terecht bij de NTR (Vanaf 1 september 2010:
NPS + Teleac + RVU = NTR). Lees verder..
 

(01 okt) Van de heer Anton Musquetier kregen wij de onderstaande mededeling:

Een mijlpaal is bereikt: de eerste 100.000 gefotografeerde pagina’s zijn een feit.
Gisteren 30 september 2010 op altijdstrijdvaardig.nl geplaatst: 5.685 gefotografeerde pagina’s van de inventarisnummers 85 t/m 113 van Marrum en Wester-Nijkerk Gemeente Ferwerderadeel, waarme Marrum en Wester-Nijkerk nu voltooid zijn. Lees verder..
 

(01 okt)

Op mijn werk hadden we vroeger een kunstwerk hangen van gekleurde blokken. Mooi, maar wat het voorstelde wist niemand. De kunstenaar kon het ons haarfijn uitleggen. Laat mij dat met bovenstaand logo ook eens doen. Het world wide web is een wirwar van draden/sites waarin je je weg in of uit moet vinden. De schots en scheve letters zijn in navolging van het vakje cijfers/letters dat je op sommige pagina’s ter controle moet natikken. Het plaatje vond ik gewoon mooi (passend). Gevonden via google.nl door intikken van het woord web en aanklikken van Afbeeldingen. Dit staat naast het Internet, waar de gemiddelde genealoog het vaakst zal zien. Probeer ook eens Documenten, Boeken en Discussiegroepen. Onder meer en nog veel meer zit nog een schat aan items. Daarover een volgende keer. Lees verder..
 

(30 sep) Om de waarde van een som geld in een bepaald jaar te vergelijken met die in een ander jaar, vult u de bedragen in op een speciale calculator. U wilt bijvoorbeeld weten: Hoeveel geld heb ik vandaag nodig om dezelfde 'koopkracht' te hebben als in het jaar 1850 met 100 gulden ? Lees verder..
 

(28 sep) Waarom is Terschelling de bakermat van het Nederlandse balladeonderzoek?
Waarom zijn volksverhalen nog altijd populair?
Wie was Julius Moorman?
Het antwoord op deze vragen vindt u in de eerste digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut, die op 1 oktober verschijnt. Met de maandelijks te verschijnen nieuwsbrief wordt de lezer nog meer betrokken bij het diverse onderzoek van het Meertens Instituut. Lees verder..
 

(28 sep) Gisteren passeerden we de grens van 3.5 miljoen personen. Daarmee is het aantal verdubbeld sinds deze site stamboom.ngv.nl van de NGV geïntegreerd is met ngv.nl.
Binnenkort zal in Gens Nostra ook aandacht besteed worden aan deze tak van de website. Lees verder..
 

(28 sep) Heeft u de eerste TV uitzending gemist, kijk dan op: link of bekijk de herhaling op zaterdag 2 oktober a.s om 13.40 uur op Nederland 2.

Veel emotionele ontmoetingen en bezoek aan het Brabantse dorp Zeeland.
U kunt kijken naar het archiefbezoek aan het BHIC in Grave en Den Bosch en het archief van de Jezuieten in Nijmegen.
Met dank aan Eric Hennekam van archiefforum.org
In elke uitzending (acht zondagen op Nederland 2, om 20.15 uur 's avonds) staat een BN´er centraal. Die doet zelf onderzoek op lokaties waar een stukje familiegeschiedenis te vinden is, bijvoorbeeld archieven of plaatsen waar voorouders woonden en werkten. Nederlands bekendste actrice Monique van de Ven heeft één prangende vraag: wat voor man was haar vader? Hij stierf totaal onverwacht, toen Monique vijf jaar was. Nu, meer dan vijftig jaar later, gaat ze op zoek naar zijn geschiedenis. Haar vader was een man die uit een gezin kwam, waar veel van de kinderen werd Lees verder..
 

(27 sep) Het Streekarchief Bommelerwaard heeft een grote hoeveelheid gedigitaliseerde registers aan de digitale studiezaal toegevoegd. Alle primaire genealogische bronnen voor zover deze openbaar en bewaard zijn, zijn nu online te raadplegen. In totaal betreft het zo'n 139.000 scans. Aan de indexering wordt hard gewerkt. De genealogische database bevat inmiddels al meer dan 819.000 records. Als alles klaar is wordt het miljoen ruim gepasseerd.

Website: link Lees verder..
 

(24 sep) Op zaterdag 25 september 2010 organiseert het 'Regionaal Archief Leiden' in samenwerking met de 'Nederlandse Genealogische Vereniging afd. Rijnland' en de 'Vereniging Jan van Hout' twee lezingen over de "nieuwste ontwikkelingen op het internet voor genealogen en historici".

Locatie: Lipsius Gebouw (LAK theater), zaal 028, Cleveringaplaats 1, 2311BD LEIDEN, aanvang 13.30 uur. Na de 2 demonstraties wordt de middag om 16.30 uur afgesloten met een borrel.

Zie voor nadere info en routebeschrijving de NGV agenda link Lees verder..
 

(24 sep) FTM (family Tree Maker) een van de beste genealogische programma's, komt nu ook uit geschikt voor de MacIntosh, waarschijnlijk al voor het einde van dit jaar. Voor mac-gebruikers is dit wellicht goed nieuws, omdat men dan de beschikking heeft over een meer algemeen toegankelijk genealogisch programma geschikt voor diverse besturingssoftware. Lees verder..
 

(23 sep) Bezit u een wapencertificaat van het CBG uit de periode 1989-2004? Dan ontvangt het CBG graag per mail een scan van het wapen (dus niet van het hele certficaat) als Jpeg-bestand, 300 dpi. Lees verder..
 

(22 sep) Het oktobernummer van Gens Nostra verschijnt eind deze week in 64 pagina’s met: Lees verder..
 

(21 sep) In het verleden zijn veelal plaatselijk wapens aangenomen door burgers en boeren die enige positie in lokaal verband hadden verworven of vanuit hun functie een zegel gebruikten. Dikwijls zijn die later niet verder als familiewapen gevoerd, en vaak ook onbekend gebleven. Dit soort wapens willen we met hulp van NGV-leden inventariseren. Velen komen namelijk in hun onderzoek wel eens zo een wapen of zegel tegen, maar besteden er verder geen aandacht aan. Voor anderen kan het echter net datgene zijn wat men in eigen bronnen niet kan vinden, juist omdat bijvoorbeeld een zegel is gebruikt bij verzenden van een brief naar een ander.
Daarom roepen we op om uw heraldische vondst(en) aan te melden voor de databank! Lees verder..
 

(21 sep)
Na vijf jaren speuren in archieven, kranten, bevolkingsregisters, notariële akten en kadastrale gegevens is de complete geschiedenis van 250 Oploose huizen in kaart en beeld gebracht. Verantwoordelijk voor de megaklus is Cor Verberk, voorzitter van heemkundevereniging De Heerlyckheit Plo. Hij is tevens secretaris van de NGV-afdeling Land van Cuijk en Ravenstein.

Het gezin op de foto is de familie Michiels-Bardoel, destijds wonende op de Gemertseweg 28 te Oploo.
Deel 5 komt uit op zondag 10 oktober 2010.
Veel archiefonderzoek o.a. in het BHIC-archief te Grave, is voor deze boekenserie, gedaan door o.a. Cobie en Albert Derks uit Nuenen, waarvoor dank. Lees verder..
 

(21 sep) Jos Grimmelikhuizen heeft een heel fraaie PowerPoint presentatie gemaakt voor de beurs, die hebben we via een PC en beamer constant gedraaid. Op een andere laptop hadden we verbinding met internet presenteerden daarop de NGV website. Op een derde laptop demonstreerden we GensDataPro.
De PP presentatie van Jos komt ook op de usbstick voor alle afdelingen.

In de NGV-hoek van de HCC-Genealogiestand waren onder andere de dames Furrer, Hardeman en Van der Horst en de heer Kleiwegt actief. Onze aanwezigheid leverde 21 nieuwe leden op. Lees verder..
 

(16 sep) Amsterdamse huwelijksakten 1889-1900 in GenLias. Lees verder..
 

(15 sep) Nu StamboomNederland een week onderweg is kan het CBG een eerste tussenstand opmaken. Over StamboomNederland is in die ene week veel gezegd en geschreven, maar er is kennelijk nog meer mee gewerkt: inmiddels zijn er ongeveer 1400 gebruikers geregistreerd, en in de stambomen die zij samen hebben geupload figureren in totaal 2,5 miljoen mensen. 15-09-2010

Bron: cbg.nl/ Lees verder..
 

(15 sep) Geneaducatie komt met een nieuwe uitvoergids van GensDataPro: Uitvoergids GensDataPro grafisch en website. Lees verder..
 

(13 sep) Op zondag 20 maart 2011 wordt voor de tiende maal de Limburgse Genealogische Dag gehouden in Zalencentrum ’t Kaar, Stationsstraat 126, 6191 BG te Beek L. Lees verder..
 

(11 sep) Jos van Rijn wees ons op een paar links van familysearch (de databases van de Mormonen). Zij zijn bestanden aan het verhuizen naar een andere server.

Het is vaak lastig om de juiste link te vinden in familysearch voor onderzoekingen in Nederlandse bestanden. Met deze links komt u een heel eind verder. Lees verder..
 

(10 sep) Bromsnor in Zeeland is de titel van een boek over de geschiedenis van de gemeenteveldwacht in Zeeland gedurende de jaren 1795-1943. Lees verder..
 

(09 sep) De zeer beroemde library of the congress, de grootste bibliotheek van de wereld in de VS beschikt over een uitgebreide collectie telefoonboeken. Lees verder..
 

(09 sep) .
Iedereen weet dat scholar.google.com een excellente zoekmachine heeft die zeer wordt gebruikt. Ik zag dat er een neiuwe wetenschappelijke zoekmachiene is opgezet die aanvullend kan werken of scholar.google.com en dat is de Bielefeld Academic search engine BASE. Deze zoekmachine bevat 25 miljoen records, waarbij 3 miljoen records jaarlijks worden toegevoegd. Bij beproeving van deze zoekmachine zag ik publicaties vermeld die ik niet bij scholar.google vond. Trouwens met Base kan men ook nog scholar.google activeren.
Men kan kiezen bij het zoeken naar advanced en basic search, ook kan men het type document aangeven dat men zoekt, daarbij kan men ook Eurovoc thesaurius activeren. De zoekmachine is ontwikkeld door de Universiteit van Bielefeld en zij richt zich dus ook op de europese markt meer uitdrukkelijk dan scholar.google
Een aanwinst, zie link Lees verder..
 

(08 sep) Hoewel het nog stil is rond het veranderingsproces binnen de NGV, wordt er wel degelijk hard aan gewerkt. De stuurgroep (opvolger van de NGV Denktank) die het veranderingsproces moet continueren heeft verslag uitgebracht aan het hoofdbestuur (HB).
Het HB zal, met mogelijk kleine aanpassingen, dit voorstel overnemen en bespreken met de centrale groepen (diensten VC, Redactie GN etc) om binnen de NGV een draagvlak te vinden voor de veranderingen die worden voorgesteld.
De AV van dit najaar zal tijdig op de hoogte worden gebracht van dit voorstel en er wordt een terugkoppeling verwacht van de AV met betrekking tot de prioriteiten.
Ondertussen zal de stuurgroep zich richten op de vorming van de werkgroepen.
De werkgroepen, die ieder een bepaald onderdeel van de voorstellen zullen aanpakken, moeten in de loop van 2011 met concrete voorstellen komen.

Binnenkort volgen hier meer mededelingen over vanuit het HB. Lees verder..
 

(08 sep) Dit jaar is het VC rond het einde van het jaar langer dan gebruikelijk gesloten, nl. vanaf zaterdag 4 december tot en met woensdag 12 januari.

Dit komt omdat naast de gebruikelijke vakantie voor onze medewerkers ook schilderswerkzaamheden gepland zijn. Die werkzaamheden vergen meer tijd dan de gebruikelijke vakantieperiode. Lees verder..
 

(07 sep) Het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie) heeft intussen twee weblogs gepubliceerd. Het eerste handelt over heraldiek en het tweede over migranten.
In de toekomst zullen er nog meer volgen over o.a. :methodiek, onderscheidingen, adel, etc. Een digitaal dossier wordt gemodereerd door een vaste redactie.

In het digitaal dossier treft u veel verwijzingen aan naar plaatsen waar u informatie kunt vinden over emigratie en immigratie. Lees verder..
 

(05 sep) Midden september (15 t/m 19 september) vindt in Utrecht de jaarlijkse 50-plus-beurs plaats.
Ook de NGV geeft er acte de présence. Evenals de dienst O&P CG, die ons computerprogramma GensDataPro uitgeeft en ondersteunt.
En - zolang er nog voorraad is - kunt u gratis naar de beurs. Lees verder..
 
Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

za 09 okt Haarlem Genealogische Themadag N-H.A.
wo 13 okt Alkmaar 'Het leven van de armste mensen in Europa vanaf de Middeleeuwen tot heden'
za 16 okt Geheel Nederland Landelijke Archievendag 2010
za 16 okt Middelburg Zeeuwse Genealogische Contactdag
za 16 okt Leiden Landelijke Archievendag in Leiden, lezing 'steen en kalk langs Oude Rijn'
di 19 okt Amsterdam Buitenveldert Lezing "Stromen volk.... emigratie en immigratie in Holland (16e - 19e eeuw)".
za 23 okt Utrecht Jaarlijkse dag voor NGV PR medewerkers
za 30 okt Baarn Najaarsvergadering van de Werkgr. Genealogisch onderzoek Duitsland 2010

 
Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Landelijke cursussen binnenkort

ma 04 okt Tilburg Erfrecht door de eeuwen heen
wo 27 okt Utrecht Historische cartografie - De cartografie als historische bron
do 11 nov Den Haag Aldfaer voor beginners (genealogisch computerprogramma)
vr 26 nov Den Haag Workshop 'Stamboomonderzoek voor beginners'

 
Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

27 sep Johannes ( Jan ) Revers/Reevers
27 sep 600 familienamen toegevoegd
26 sep Wegwijs in Mosaik-kleve.de maar ook zoektocht in Furstenau
25 sep Genealogische vragen over Antwerpen regio!
24 sep Bernardus Tinnefeld gnt. Hauer geboren 19-08-1703
24 sep Clemens Schellens en Paula Keunen
24 sep collectie paleografie-atlassen te koop
21 sep Willemijntje van Alten
18 sep Provinciaal Bestuurlijk Archief
18 sep Vandaag 18 september 2010 geplaatst 7520 gefotografeerde pagina’s van
18 sep Gens Nostra
17 sep Iemand een idee?
16 sep Voorouders van Jan Gerritsen Vis.
16 sep Kersseboom te Zwolle
16 sep Gijsberta Veronica Maria Hoebee geboren 17 mei 1906 in Bussum
12 sep Van Papier Naar Digitaal gaat door de 250.000
12 sep Bestaat er een gedcom bestand van het Habsburgse koningshuis?
09 sep Gerardus Hendrinus van Dijk
09 sep Opzoekvraag Noordwijk-Binnen
02 sep HEINTJE / HENGE / DELDEREN / douanier / Nassau / 18-19de eeuw
02 sep Hulp gevraagd
01 sep Oud-schrift cursus in zuiden van Nederland?

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente publicaties van leden

30 sep Een mijlpaal bereikt de eerste 100.000 gefotografeerde pagina’s is een feit.
19 sep Nieuwe boekenserie “Alle Minse van Oploo”
10 sep Bromsnor in Zeeland. Een geschiedenis van de gemeenteveldwacht 1795-1943

 
Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2010 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257