NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2010 - 09

16 juli 2010

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente publicaties van leden
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Tijdgeest

Wie wil weten wat er op een bepaalde dag in het verleden gebeurde, dan wordt u goed bediend met de site: http://www.nuentoen.nl/.

Bij opening van de site ziet u een overzicht van wat er vandaag zoveel jaar geleden gebeurde. Verder kunt u zoeken op elke gewenste datum naar diverse gebeurtenissen. Er is ook een indeling in themaís voor wie snel overzicht wil hebben over gebeurtenissen op dat specifieke terrein. Het is een site die goed te gebruiken is om iets te vertellen over de tijdgeest van toen.

Kaarten Duitsland

Bent u op zoek zijn naar topografische kaarten van een groot deel van Duitsland , Polen, Litouwen, TsjechiŽ en delen van Rusland dan kunt u hiervoor goed terecht op de site: http://www.unsere-ahnen.de/digi_buecher/. De kaarten zijn in de verhouding 1 : 25000.

Zouaaf

In de tweede helft van de negentiende eeuw toen een deel van het pauselijk gebied in handen gevallen was van Victor Emmanuel II, koning van SardiniŽ, besefte Paus Pius IX dat hij zijn leger moest uitbreiden om zijn gebied te verdedigen. Hiervoor deed hij een beroep op de jongeren die onder leiding van een Franse generaal het zgn. "Regiment der Pauselijke Zouaven" vormden. De naam zouaven is afkomstig van een Algierse stam, die zich zeer dapper verdedigde. Nederland leverde indertijd het grootste aantal zouaven. Zij verzamelden zich in Oudenbosch en vertrokken van daaruit naar Rome. In Oudenbosch is nu een zouavenmuseum gevestigd. Via hun site http://www.zouavenmuseum.nl/ kunt u ook zoeken in het register van Nederlandse zouaven.

 

terug naar top


Landelijk nieuws

Het ontdubbelen van bestanden

(16 jul) Iedere genealoog kent het probleem van dubbelen, vooral als men vaker vreemde bestanden in het eigen bestand importeert. Het is dan ook goed dat men op gezette tijden bestanden op dubbelen controleert. Vaak zijn echter de record-gegevens van dubbelen niet identiek. Probleem bij het vinden van dubbelen bestaat vooral wanneer de gegevens van beide records van eenzelfde persoon sterk verschillen. Uiteindelijk bestaat natuurlijk de wens de verschillende records te ''versmelten''Lees verder..

Groot nieuws van de Koninklijke Bibliotheek

(14 jul) Meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de 18e en 19e eeuw uit de KB- collectie worden in samenwerking met Google gescand en vrij toegankelijk gemaakt via Google Books. Op deze boeken rust geen geen auteursrecht en zij vallen dus onder het publieke domein. De gedigitaliseerde boeken zullen volledig doorzoekbaar en gratis toegankelijk zijn. De KB maakte begin dit jaar haar ambitie bekend om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren. Door deze samenwerking kan deze ambitie worden waar gemaakt. Daarmee kan de KB als nationale bibliotheek van Nederland de hele wereld digitaal toegang geven tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd. Het scannen van meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de 18e en 19e eeuw is natuurlijk een gigantische klus die een aantal jaren zal duren. Na het scannen komen de boeken weer in de leeszaal ter beschikking. Lees verder..

Poging om belemmeringen bij data-uitwisseling met GEDCOM 5.5.1 te verhelpen, een Duits initiatief

(10 jul) Al eerder hebben we geschreven over de problemen bij GEDCOM. De standaardversie is nu 5.5.1. Het is de vraag of deze versie nog een lang leven zal hebben. Het is niet te verwachten dat nog nieuwe updates verschijnen. De Duitse zustervereniging ziet het probleem en heeft belangrijke initiatieven genomen om lacunes bij GEDCOM 5.5.1 te elimineren en dit programma aan de huidige eisen aan te passen. Hierover gaat dit artikel. Lees verder..

Het juni-nummer van Gens Nostra is afgelopen week als juni/juli-nummer verschenen.

(08 jul) Het nummer telt 64 pagina’s Lees verder..

Correctie op eerder bericht over DNA-onderzoek

(08 jul) Onderstaand de tekst van een reactie n.a.v. een nieuwsbericht over DNA-onderzoek. ''Op uw website staat een pdf-publicatie onder de titel: ''DNA PROJECT OUD HERTOGDOM BRABANT''. In die publicatie wordt genoemd dat de prijs voor een 37-markeronderzoek bij FTDNA ? 167,- zou kosten. Dat is niet juist. De normale prijs bedraagt $ 167,- (ongeveer € 135,-). Bij bestelling via de site van het Nederlandse project (http://www.familytreedna.com/group-join.aspx?Group=Netherlands) is de prijs normaal: $149,- (ongeveer €120,-). Op dit moment geldt er overigens tijdelijk een lagere aanbiedingsprijs, maar dat ter zijde. Mvgr., Yme P.J. Drost, project-coŲrdinator FTDNA'' Lees verder..

Nieuw overzicht met de beste websites voor genealogisch onderzoek

(08 jul) Eric Hennekam heeft zijn overzicht met beste websites voor genealogisch onderzoek in BelgiŽ en Nederland (met Nederlands-IndiŽ)weer bijgewerkt. Deze keer zijn er kranten websites en Limburg-zaken aan toegevoegd. Met deze link komt u rechtsstreeks in het overzicht: http://www.archieven.org/download/BestDutchGenealogy.pdf Lees verder..

Genen voorspellen het dorp van oorsprong bij Europeanen

(07 jul) Onlangs (23 juni 2010) verscheen in het bekende European Journal of Human Genetics een multi-auteur studie, geleid door JF Wilson (Edinburgh Schotland) waaraan ook de Erasmus Universiteit van Rotterdam (Duyn C M v) deelnam. In vroegere studies van JF Wilson werd aangetoond dat er niet alleen verschillen in DNA opbouw bij bepaalde etnische groeperingen bestaan, maar bovendien dat deze DNA-patronen ook sterk geografisch gebonden waren. Iedere Europese streek (8-30 Km) heeft zijn eigen humane DNA-kenmerken. Terloops JF Wilson heeft een bekend laboratorium dat DNA-test voor de etno-voorouder-bepaling. Lees verder..

Online wedstrijd ‘oud schrift lezen’

(06 jul) Open kampioenschap ‘oud schrift lezen’, georganiseerd door het Rijksarchief Leuven http://www.ngv.nl/Afdelingen/NGV/pictures/oudschrift.jpg Vele onderzoekers kennen uit eigen ervaring de voldoening om teksten van lang geleden te ontcijferen. Het gaat niet zonder moeite, het vraagt volharding en zelfs een gezonde dosis koppigheid, maar de historische sensatie is weergaloos. Lees verder..

Isis Roosendaal

(06 jul) Al een week is Isis Roosendaal van internet verdwenen. Op deze site kon men ook naar gegevens van de omgevende gemeenten zoeken. In plaats van Isis kan men nu terecht bij www. roosendaal.nl en dient men te gaan naar - gemeentearchief- . Zoek bij knop producten en diensten. Daar kan men o.a naar personen zoeken. Ook zijn de meeste akten nu op internet in te zien. De site, zo deelt het archief mede, is nog niet optimaal en vertoont nog wat gebreken en kinderziekten. Of ook de buurtgemeenten in dit systeem worden opgenomen is nog niet zeker. Kennelijk willen sommige gemeenten om duistere reden van Isis af. Lees verder..

Lof bij gebruikers van ScanPro2000

(05 jul) E-image data ScanPro 2000 is een microfilm scanner met heel veel mogelijkheden. Over deze machine verschijnen de laatste tijd loffelijke woorden. Hoewel deze machine al enige tijd in de markt is, lijkt me deze korte bespreking wel nuttig.Lees verder..

Boekpresentatie in het RHCE

(04 jul) Hans van den Broek, die onlangs een lezing voor onze afdeking verzorgde , presenteerde op 25 juni zijn boek ''Koorts en Honger''. Onze afdeling was aanwezig bij deze presentatie. Lees verder..

Nieuwe release van OhmiGene 4.12.0 voor Macintosh and Windows

(26 jun) Ohmigene is een vrij uniek Engels-Frans georiŽnteerd genealogisch programma met enkele bijzondere mogelijkheden, waarvan een update, nu: 4.12.0 onlangs uitkwam. Er zijn niet veel programma's die op beide taalgebieden zijn toegesneden en zij overbruggen de VS-Europese kloof. Lees verder..

Experts identificeren het skelet van een 10de eeuwse Engelse prinses.

(22 jun) Het Departement voor Archeologie and Antropologie van de Engelse Universieit van Bristol rapporteerde onlangs dat het opgegraven skelet in de Kathedraal van Maagdenburg (Dld) inderdaad toebehoorde aan een Engelse prices Eadgyth (spreek uit Edit) die op 36 jarige leeftijd als echtgenote van Otto de koning van Saksen in 946 overleed. Zij verrichtten met hun onderzoek inderdaad baanbrekend werk. Lees verder..

MYBLOOD: een nieuw fraai ogend Belgisch genealogisch programma

(20 jun) De komst van een nieuw programma is altijd een prikkel om eens te gaan snuffelen. Het bijzondere nu is dat het te bespreken programma is ontwikkeld door onze zuiderburen: een Software huis in Antwerpen: Vertical horizon. Dit programma is geschikt voor gebruikers van de nieuwste Windows-versies en Macintosh. Ik baseer me vooral op een press-release van 29 April. MyBlood is een sterk gevisualiseerd programma met een prachtige grafische interface. Wat ik er van kon zien zag er buitengewoon gelikt uit. Verder is het programma voorzien van allerlei tools die het speurwerk vereenvoudigen. Lees verder..

CaffeÔne, een nieuw toverwoord bij Google

(18 jun) >De meeste automobilisten zijn nauwelijks geÔnteresseerd wat er onder de motorkap gebeurt, zolang de motor goed draait zal het hen een zorg zijn. Zo ook met gebruik van internet en de zoekmachine van Google. Lees verder..

Streekhistoricus Drs. Jean Coenen overleden (1956-2010).

(16 jun) Op woensdagavond 2 juni 2010 is Jean Coenen na een kortstondig ziekbed van een paar maanden overleden te Maasbracht. Hij zat nog zo vol energie; zijn geschiedenislessen aan zijn school in Eindhoven, de nog vele artikelen, lezingen (o.a. Soldaten van Napoleon) en boekwerken. Hij is 54 jaar geworden en laat een jong gezin achter. Dinsdag 8 juni 2010 is hij te Geldrop-Zesgehuchten begraven.Laten we hem in ons gebed gedenken en zijn gezin veel kracht en sterkte wensen. Lees verder..

Archief nieuws Tilburg: De langste straat, de ringbaan.

(15 jun) Op donderdag 17 juni opent in Regionaal Archief Tilburg de reizende expositie over de langste straat van Tilburg: de ringbaan. Deze expositie bestaat uit 26 grote panelen waarop in woord en beeld de historische ontwikkeling en alle bezienswaardigheden van de ringbaan worden toegelicht. Kortom, een bijzondere en interessante 'reis'. Kom dan vůůr 30 juni naar Regionaal Archief Tilburg, want dit is de laatste keer dat de expositie te zien is. De hele maand juni staat nog in het teken van de ringbaan: lezingen, grote bouwborden langs de ringbaan, een omvangrijke overzichtstentoonstelling in de Drogefabriek (entree via het Textielmuseum) en diverse excursies. Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 9.30 - 17.00 uur Vrij entree Lees verder..

Foto's begraafplaatsen in USA

(13 jun) Op de pagina Fotoalbum van de Familieorganisaties (http://familieorganisaties.ngv.nl) is een link naar foto's van begraafplaatsen van Nederlandse familienamen in Worthington, MN en Rushmore, MN, USA. Deze zijn tijdens een familiereunie in Hayfield,MN gemaakt door Bram Pater.Lees verder..

10e Limburgse Genealogische Dag op zondag 20 maart 2011 te Beek

(11 jun) Op 20 maart 2011 zal voor de tiende maal de Limburgse Genealogische Dag plaatsvinden. Wij zijn bijzonder trots te kunnen melden dat het tevens de eerste Inter-Limburgse Genealogische Dag zal zijn. Naast de bekende organiserende verenigingen, de Nederlandse Genealogische Vereniging (afdelingen Zuid-Limburg en Kempen-Peelland) en de Sectie Genealogie van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) zal namelijk voor de eerste keer Belgische afdeling van Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF) Limburg deelnemen aan de organisatie Lees verder..

Introduktie GensDataPro 2.8.5

(10 jun) De NGV heeft 10 juni 2010 een nieuwe versie van GensDataPro uitgebracht: service-upgrade versie 2.8.5. Voor de huidige gebruikers is GensDataPro 2.8.5 als download beschikbaar. Alle informatie over GensDataPro versie 2.8.5 is te vinden op http://www.gensdatapro.nlLees verder..

Haags Gemeentearchief lanceert ''haagsefilmbank.nl''

(10 jun) Op vrijdag 11 juni 2010 vindt de officiŽle lancering van www.haagsefilmbank.nl plaats. Freelance beeldresearcher Gerard Nijssen, o.a. bekend van 'Andere Tijden, De Oorlog, In Europa en Farewell' zal de aftrap verrichten. In de 'haagsefilmbank.nl' vindt u films uit de collectie van het Haags Gemeentearchief uit de periode 1905-1985. O.a. over families (bijv.: huw. Taal-Verbaan 1940) en over Scheveningen. Lees verder..

Huwelijk bleek later dat van half-broer en zuster

(09 jun) Het moest er toch eens van komen, maar dit Ierse verhaal schijnt toch waar te zijn en geen broodje aap. Een echtpaar ontdekte tot hun ontzetting, nadat ze een kind samen hadden gekregen, dat ze half-broer en zus waren. Verder DNA-onderzoek bevestigde dat man en vrouw een gemeenschappelijke vader hadden. Beide groeiden in twee verschillende 160 km van elkaar verwijderde plaatsen op, maar wisten niet het verhaal van hun vader's verschillende partners. Zij ontmoetten elkaar toen ze volwassen waren. Hoe dat kan is mij een raadsel omdat nu ook in Ierland een soort van Burgerlijke stand bestaat. Maar net als in Nederland vroeger is men wat de privacy wat geslotener dan nu gangbaar in Nederland. Met de huidige nieuwe fertiliteitsbehandelingen is dit nu ook in Nederland mogelijk. zie verder http://www.thaindian.com/newsportal/world-news/young-irish-couple-devastated-to-find-they-are-siblings_100372805.html Lees verder..

Joden delen niet alleen een religie maar ook veel DNA kenmerken

(09 jun) De joden delen met de arabieren dat zij beide grote belangstelling hebben voor genealogie. Er zijn weinig etnische groeperingen in Nederland met zulke actieve genealogen als de joden en sommige Arabische groeperingen. Met een kleine groep weet de joodse gemeenschap een blad van faam als Mishpoche in leven te houden. Het is duidelijk dat na al de ellende, joden met elkaar een band zoeken en daarvoor is genealogie natuurlijk een hulpmiddel bij uitstek. Maar ook in het verleden hadden joden veel belangstelling voor de genealogie, mede omdat zij in kleine groeperingen (diaspora) zich over de hele wereld verspreidden en daar toch een culturele identiteit wisten te behouden. Maar joden zijn niet zo maar een religieuze groepering, ze vormen ook een etnische gemeenschap zij het met veel invloeden vanuit de omgeving waar zij lang verbleven. Lees verder..


Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief.

terug naar top


Landelijke cursussen binnenkort

za 21 aug DEN HAAG Aldfaer voor beginners (genealogisch computerprogramma)
Voor meer cursussen, raadpleeg Alle cursussen.

terug naar top


Recente NGV prikbordberichten

15 jul SCHWANTJE Family
15 jul opzoekingen parochieregisters Saeftinghe
14 jul Gezocht Hendrik Roffelsen
13 jul Overlijdens datum en plaats van overlijden Engeltje Snooij
13 jul Was er een Goch in Nederland?
11 jul Bolk West -Terschelling
06 jul Schnijders
04 jul Boeiende lezing over de Genetische Reconstructie van de Philippo Stam!
03 jul Sommer/Bristol UK/Duitsland
30 jun Vetter
29 jun Onderzoek familie Exmann in Duitsland
28 jun Archieven Rotterdam voor 1811
26 jun Gezocht: Steenbrugge(n) / Verbrugge / Steenoven families rondom 1700-1800
24 jun Tamboer, DNA onderzoek
20 jun Ria Kraal
17 jun Wie weet het huwelijk Couwenberg met de Proost
16 jun Vondeling Adriaan in omgeving Wierden, Overijssel
15 jun KWARTIERSTAAT CHAIGNEAU - SCHENKEL - Schinkel
13 jun Oude foto`s en film(1931) fam.Broertjes e.v.a.
12 jun Kwartierstaat CHAIGNEAU - HOL - HOLL - HOLLER
12 jun Kwartierstaat CHAIGNEAU - VERMEULEN
06 jun Kwartierstaat gegevens Balnikker
06 jun Opzoekingen in de regio Antwerpen. Gratis dienst.
04 jun Schnijders

 
Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord.

terug naar top


Recente publicaties van leden

07 jun Casparus Henricus Wolff en Huberta Verdegaal

Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties.

terug naar top


Recente genealogische artikelen

06 jun De invloed van de leeftijdsverschillen bij het huwelijk op de overlevingskansen
Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen.

terug naar top

U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

©2010 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257