NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2009 - 09

**4**

 U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Recente NGV prikbordberichten


Nieuws van de redactie

Beste lezers,

In deze nieuwsbrief nummer 9 een financieel steuntje voor VPND, weer een aantal wetenswaardigheden en de bekende overzichten.

Wij wensen u weer veel leesplezier.

======

In de genealogie yahoo groep "Gelderland genealogie" kwamen we het volgende bericht tegen:

Dag allemaal,

Het project Van Papier Naar Digitaal (VPND) heeft een premie van 10.000 dollar in de wacht gesleept bij het Heritage Trust Program van computerbedrijf EMC.
Dit project loopt al enige tijd en het wil steun geven aan projecten die zich sterk maken voor het behoud van het erfgoed in de wereld. EMC is leverancier van opslagsystemen en die lenen zich bij uitstek voor de vastlegging van digitale en gedigitaliseerde gegevens.
Dit jaar waren er zeven winnaars, waarvan twee uit Europa.
In de officiŽle bekendmaking staat de lijst:

  • - Indira Gandhi National Centre for the Arts. New Delhi, India
  • - NPO Memory of Showa Era Tokyo, Japan
  • - Instituto de Hermanas Catequistas Guadalupanas en Saltillo, Coahuila, Mexico
  • - Northeastern University Libraries Boston, Massachusetts, U.S.
  • - Canadian National Exhibition Archives Toronto, Ontario, Canada
  • - International Jacques Maritain Institute Rome, Italy
  • - Van Papier Naar Digitaal (From Paper to Pixels) Bilthoven, Netherlands
De vernieuwde beginpagina van VPND is te vinden op: http://www.den-braber.nl/vpnd/statuspagina.html
Met het geld wordt het mogelijk om de gefotografeerde genealogische bronnen (inmiddels bijna 200.000 pagina's met een geschat aantal van 6 miljoen namen) op een snellere manier gratis ter beschikking te [blijven] stellen.
De inhoud van de winnende projecten staat beschreven op de website van EMC: http://www.emc.com/leadership/information-heritage/2009-heritage-trust-grant-recipients.htm

met vriendelijke groeten,

Hans den Braber
Richard Keijzer
Herman de Wit

Een mooie opsteker voor dit door vele gewaardeerde project.

======

Loesje over werkverschaffing:

Natuurlijk vermeldt elke onderzoeker in zijn onderzoek dat verder onderzoek noodzakelijk is.

======

Wist u dat ....


Het archief van de Britse krant "The Times" sinds kort online is te raadplegen, artikelen vanaf 1785 zijn in te zien via de link: http://archive.timesonline.co.uk/tol/archive/

======

Een accoucheur een verloskundige was en een traversist een bespeler van een dwarsfluit was.

======

Het Gelders Archief belangrijke middeleeuwse kloosterarchieven in bruikleen krijgt
De Abdij van Berne heeft onlangs de archieven van de abdij MariŽnweerd bij Beesd en het klooster MariŽnschoot bij Zennewijnen in bewaring gegeven aan het Gelders Archief. De archieven van deze belangrijke Norbertijner kloosters bestrijken de 13e tot begin 17e eeuw. Het Gelders Archief was tot nu toe alleen in het bezit van kopieŽn van een beperkt deel van de archieven.

MariŽnweerd
De norbertijner abdij MariŽnweerd bij Beesd werd rond 1129 gesticht door Alvarde, weduwe van Hendrik, graaf van Cuyk. De abdij groeide vrij snel uit tot een van de belangrijkste in de Nederlanden. Zij bezat talrijke pastorieŽn, goederen en landerijen, speelde een rol op religieus-artistiek gebied en was moederabdij voor enkele andere kloosters, onder meer voor Berne en het Maria Magdalenaklooster in Nijmegen. De abdij is in het verleden geregeld geplunderd en in brand gestoken tijdens conflicten tussen Utrecht, Holland en Gelre. Aan het einde van de 16e eeuw, na de Reformatie, kwamen de bezittingen van MariŽnweerd aan de Gelderse overheid, met uitzondering van de bezittingen in het graafschap Buren. De abdij zelf kwam in 1734 het bezit van de graaf van Bylandt. Het landgoed is thans eigendom van de adellijke familie Van Verschuer en bekend vanwege de landgoedevenementen, waaronder verschillende fairs.

Van het archief voor 1592 zijn slechts fragmenten over, vermoedelijk door de plunderingen, brandstichtingen of evacuaties. Het oudste stuk in het abdijarchief is een akte uit 1248 van de rooms-koning Willem waarin hij de abdij MariŽnweerd in bescherming neemt.
Het archief is beschreven en toegankelijk (gedeeltelijk via het internet).

MariŽnschoot
Het norbertinessenklooster MariŽnschoot bij Zennewijnen (Tiel) genoot bekendheid vanwege een kapel waar Maria werd vereerd. Vele bedevaartgangers vonden hun weg naar MariŽnschoot. Het klooster dateerde uit het begin van de 13e eeuw en werd in 1572 definitief verwoest.
Het archief van klooster MariŽnschoot is in bewerking en niet ter inzage. In het archief bevinden zich 285 getypte transcripties van charters, die deels zijn gepubliceerd in het Oorkondenboek van Gelre en Zutphen tot 1326 (E.J. Harenberg, Den Haag, 1980).
Bron: www.geldersarchief.nl

======

Het Streekarchivariaat Regio Achterhoek (SARA), dat zich nu het "Achterhoeks Archief" noemt, per 9 juli 2009 haar nieuwe overzichtelijke site op het WEB heeft gepresenteerd. www.achterhoeksarchief.nl

Het Achterhoeks Archief is de archiefdienst voor de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Montferland, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Tevens is het de archiefdienst voor de gemeenschappelijke regelingen Recreatieschap Achterhoek-Liemers, Regio Achterhoek, Wedeo en Hameland. Bovendien worden de archieven beheerd en bewaard van instellingen zoals kerkgenootschappen, bedrijven, verenigingen, maar ook van families, personen en huizen (w.o. het huisarchief van kasteel Bergh).

P.S. de URL van de zoekoptie "Zoeken in het Bevolkingsregister" is gewijzigd t.o.v. de oude webversie. www.achterhoeksarchief.nl/index.php/bevolkingsregister
Bron: forum.archieven.org

De webredactie.

  terug naar top

Landelijk nieuws

De stukjes van de puzzel gevonden in oude kranten (uit de Nieuwsbrief van de KB)
(23 jul) Registers en akten van de Burgerlijke Stand en archieven zijn belangrijke bronnen voor stamboomonderzoekers. Historische kranten worden vooral gebruikt hij voor het ďaankledenĒ van een persoon. Genealoog Willem van de Westeringh vertelt enthousiast over de vondsten die hij gedaan heeft. Lees verder..

VC bronnen op de website uitgebreid met Overlijdensknipsels
(17 jul) Sinds kort kan er door de NGV leden die geregistreerd zijn, gezocht worden in de database met de zg. "Overlijdensknipsels". Het betreft hier een verzameling van ruim een half miljoen advertenties die zijn geindexeerd. Deze verzameling was tot voor kort alleen in te zien in het Verenigingscentrum, maar nu ook via de website. Lees verder..

Kostbaar boek van Paringet uit 1752 over de geschiedenis van Grave en het Land van Cuijk nu digitaal
(17 jul) [pic]Grave.jpg[/pic]Dit exemplaar is door Google Books gedigitaliseerd en is afkomstig uit de The New York Public Library, Astor Lenox and Tilde Foundation 1926. De antiquarische waarde van dit boek is momenteel ongeveer Ä 1.200,--. Lees verder..

Swifterbantse hulp bij zoektocht naar voorouders
(14 jul) In het dagblad "de Stentor" vertelt het Flevolandse bestuurslid, Lidy Kutschruiter, over haar hobby en de genealogische activiteiten die ze verricht. Lees verder..

Bevolkingsregisters Warnsveld (1829-1936) digitaal beschikbaar
(11 jul) Het Regionaal Archief Zutphen heeft de bevolkingsregisters van Warnsveld gescand. De scans zijn gratis te raadplegen en te printen. Er is een index van meer dan 72.000 verwijzingen beschikbaar. Lees verder..

ĎGeboren in 1809í van Regionaal Archief Tilburg succesvol afgerond
(08 jul) Onderzoeksproject geeft goed beeld van Tilburgers uit 1809 Op www.geborenin1809.nl staan de onderzoeksresultaten beschreven, inclusief een boeiende analyse van de resultaten van het project. Lees verder..

Oorkonden uniek Nijmeegs kloosterarchief nu via Internet beschikbaar
(06 jul) Oorkonden Nonnenklooster Maria Magdalena Nijmegen 1250 - 1562 Lees verder..

HNK Website aangevuld met Afdelingsbladen 2007
(06 jul) Op onze WEBsite kunt u vanaf vandaag ook de electronische versie van ons afdelingsblad jaargang 2007 bekijken. Lees verder..

Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

GRATIS HULP BIJ GENEALOGISCHE OPZOEKINGEN IN DE REGIO ANTWERPEN
(19 jul) Beste leden, Heb tal van volkstellingen van 1694-1755 van de regio Antwerpen en de Kempen. Mail een gemeente en ik zoek het op. En verder wil ik u ook helpen met opzoekingen in de regio hier boven vermeld. Driesen Lees verder..

Het plaatsje Walbeek
(17 jul) Wie kan mij vertellen waar het plaatsje Walbeek was? Want Pieter Everts Harman 1657 was geboren te Walbeek.Gld. Lees verder..

persoonskaart emigrant
(16 jul) Weet iemand waar de persoonskaarten bewaard worden van Nederlanders die na 1940 in het buitenland zijn gaan wonen? En of deze geraadpleegd kunnen worden, of een uittreksel uit besteld? (zoals van overledenen bij CBG). Lees verder..

Claessen Henrica geb.omstreeks 1690
(16 jul) Gezocht ouders van Henrica.Zij is op 17-2-1711 in Varik (rk) gehuwd met Jan Barten van den Heuvel.In de ondertrouwakte wordt zij aangeduid als jongedochter van Leeuwen.Uit het huwelijk zijn 4 kinderen geboren waarvan er 3 Lees verder..

Rochel, Herman Hendrik
(16 jul) Herman Hendrik Rochel werd n april 1870 gepensioneerd als majoor der genie, overleed vlg het stamboek op 22-3-1881 (waar?), was getrouwd met Wilhelmina Pieternella Jacoba Vermaat. Wie weet haar overlijdensdatum en plaats Lees verder..

Gezocht foto van Jan Marinisse
(14 jul) Wie kan mij,voor een oud familie lid, helpen aan een foto van Jan Marinisse zoon van Kornelis Marinisse en Susanna de Bree geboren 01-03-1893 te Koudekerke overleden 21-11-1918 te Koudekerke. Bijvoorbaat hartelijk dank. Lees verder..

Bentz van den Berg
(11 jul) Wie kan mij helpen aan de geboorteplaats en -datum en overlijdensplaats en -datum van Jet (HenriŽtte ?) Bentz van den Berg? Zij is omstreeks 1920 in Laren of Blaricum geboren, is getrouwd geweest met J. R Fokkema (1969-1975) Lees verder..

Albers; groesbeek /duitsland
(10 jul) Mijn familienaam is via Groesbeek vanuit Duitsland binnengekomen. Ik kan ver traceren echter het stopt bij Gerhard Ī1775 geboren Cranenburg. Is er iemand die meer informatie kan geven? Lees verder..

Portret Dieuwertje van Gelder?
(10 jul) Wie kan mij helpen aan een foto of portret van Dieuwertje van Gelder, geboren 6 maart 1809 te Wormerveer en overleden 2 januari 1879 te Amsterdam. Zij was een dochter van Martinus van Gelder en Maartje Mats. Zij was eerst Lees verder..

William Ed Lewis en Chr.Eliz.van Vreumingen Canada
(07 jul) William Ed Lewis , Western Land Grants(1870-1930), Canada zijn vrouw was Christina Elizabeth van Vreumingen geboren 23-10-1899 te Gouda. Huwelijks plaats en datum onbekend, was er nageslacht? Wooplaats onbekend, mogelijk Lees verder..

Bomhof
(06 jul) Ben al jaren op zoek naar de ouders en evt.voorouders van Jan Claesen Bomhof geb.ca 1670 (burger Hattem in 1693) en van zijn echtgenote (huw.Hattem 25-10-1694) Geesjen Wilhems (Willems) iets meer te vinden is dan alleen zijn Lees verder..

Everardj Henricj Henricj gezocht, geb. omstr. 16151620, maar waar??
(04 jul) Ik ben op zoek naar geboortegegevens van Everardus Henrici Henrici, waarschijnlijk omstr. 1618 te Schijndel of Boxtel?? Tevens zijn huwlijk met ene Guilhelma Pauli, zij is te Schijndel gedoopt febr. 1619. Het huwlijk zou Lees verder..

Wie kan mij helpen aan de gegevens van de fam.Groeneboom
(04 jul) Wie kan mij helpen aan de gegevens van Jan Groeneboom gewoond hebbende te Rotterdam Charlois en gehuwd met Jannetje Swart geb:17 Oktober 1908. Kinderen zijn Cor (cornelis) Grietje en Truus Lees verder..

gezocht + Elisabeth de Ruiter
(04 jul) Overlijden gezocht van Elisabeth de Ruiter geboren 11-03-1815 te Didam (en overleden tussen 1880 en 1892) zij is een dochter van Hendricus Gerlacus de Ruijter en Jacomina Kranenburg op 21-08-1879 vertrokken naar HŁthum Lees verder..

info gezocht over antonius maas en maria catharina hinrichs
(04 jul) antonius maas geboren te roosendaal en nispen 24-11-1860 trouwt te groningen 7-3-1886 met maria catharina hinrichs geb te aurich(ost friesland)17-12-1860. ze kregen 8 kinderen. een aantal van hen heb ik teruggevonden maar Lees verder..

Abram MAASKANT geb. omstr. 1772 WAAR?
(04 jul) Gezocht de geboorteplaats en ouders van Abram Maaskant geboren in 1772. Hij is overleden op woensdag 21 oktober 1835 in Hillegom, 63 jaar oud. Beroep: logementhouder en stalhouder van 'het Wapen van Vriesland' Hij ging in Lees verder..

Maria BRINKHORST gezocht, geb. omstr. 1781
(04 jul) Ik zoek de ouders en het overlijden van Maria Brinkhorst, geboren omstreeks 1781. Zij is overleden vůůr donderdag 5 januari 1843. Beroep: 1811 - dienstmeid te Utrecht. Maria beviel in 1811 in het huis van vroedvrouw Margaritha Lees verder..

GANSMAN gezocht in Antwerpen omstr. 1719
(04 jul) Ik zoek de doopgegevens en dus ook de ouders van Johanna Gansman geb. Antwerpen omstr. 1719, begr. Amsterdam 6 jan. 1788, tr. (ondertr. Amsterdam 11 okt.) 1754 Hendrick Verleuren, ged. Amsterdam, Westerkerk 4 okt. 1720, begr. Lees verder..

Huwelijksakte
(04 jul) Ik vind enkele keren de volgende melding op huwelijksakten: "het laatste jaar en zes weken woonende in deze plaats". Wie weet of en zo ja welke betekenis de notitie heeft? bvd Michel Lees verder..

Douwť
(04 jul) Mocht iemand eens iets tegen komen over Gerrit DOUW…, geboren ca 1920 te Amsterdam. 1-1-1921 afgevoerd van p.k. vader, wordt april 1935 uitgeschreven naar Rotterdam, en 6 juni 1937 weer in Amsterdam ingeschreven bij J.C.L.Timmer, Lees verder..

Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

©2009 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257