NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2009 - 07

**4**

 U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten


Nieuws van de redactie

Beste lezers,

In deze nieuwsbrief nummer 7 een reactie op de uitleg hoe u de tekst van de nieuwsbrief kon vergroten, weer wat wetenswaardigheden en de bekende overzichten.

Wij wensen u weer veel leesplezier.

DE NIEUWSBRIEF VERGROTEN

Op de uitgebreide uitleg om de nieuwsbrief te vergroten zijn diverse reacties binnengekomen, de meest vonden de uitleg te lang of te omslachtig. Daar heeft men gelijk in maar als ik de korte versie had opgeschreven dan waren er ook reacties gekomen, maar dan van de groep die wat meer uitleg had gewenst. Het had inderdaad als volgt vermeld kunnen worden:
- Sla de nieuwsbrief als een htm document op.
- Open dit document in uw browser.
- Vergroot de tekst door met het wieltje van uw muis te scrollen of via het loepje in IE.
Drie regels die voor de doorgewinterde gebruiker volledig duidelijk zijn, maar je zal maar een beginner zijn of alleen je email lezen en een genealogie programma gebruiken en verder geen flauw benul hebben hoe alles werkt, dan wordt het al een stuk moeilijker. Het blijft lastig om het een ieder naar de zin te maken.

Tussen de reacties zaten ook een aantal tips die we toch even willen noemen.
Er waren diverse mensen die aangaven dat zij de tekst kopieerden naar een tekstverwerker en het dan daar konden vergroten. Dat is inderdaad een mogelijkheid maar u kopieert htm code en dat hoeft niet in elke tekstverwerker goed te gaan. Gaat het wel goed dan is het een eenvoudig alternatief.
Gebruikers van het email programma thunderbird kunnen de tekst vergroten met de toets combinatie Control+Shift+'+', met Control+Shift+'-' worden de letters weer kleiner en met Control+shift+'0' wordt de oorspronkelijk instelling hersteld.
Zowel in Mozilla Thunderbird als in Mozilla Firefox kan de tekst op dezelfde gemakkelijke manier worden vergroot (Ctrl - en Ctrl +). Het snel terugzetten naar normale grootte kan met Ctrl 0 (de nul).

Ander emailadres:
Na het versturen van elke nieuwsbrief worden er emails ontvangen waarin wordt gemeld dat het gebruikte emailadres niet meer goed is en of we dat even willen aanpassen.
U kunt uw oude emailadres zelf veranderen via uw profiel. Als u inlogt en vervolgens naar "Mijn Profiel" gaat dan kunt u daar uw gegevens veranderen. De webredactie kan geen wijzigingen aanbrengen in uw profiel, die is persoonsgebonden en alleen toegankelijk door uzelf met uw lidnummer en het wachtwoord wat u gebruikt.

Wist u dat ....

Een werfgast een scheepstimmerman was en een decretist een leraar in het kerkrecht was.

======

Ook Groningen een beeldbank heeft met inmiddels tienduizenden foto's, ga eens kijken op www.beeldbankgroningen.nl/

======

Er een beelddatabank is met Historische Kaarten van Brabant.
Het Brabants Historisch Informatiecentrum, de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg en verscheidene grote en kleine musea in Noord-Brabant beschikken over een rijke collectie cartografisch erfgoed.
Om dit erfgoed voor een groter publiek beschikbaar te maken is de Provincie Noord-Brabant in samenwerking met het Erfgoedhuis Noord-Brabant en de genoemde instellingen een project gestart om een groot aantal historische kaarten via Internet te ontsluiten in de vorm van een databank. Inmiddels zijn ruim 600 kaarten gescand en beschikbaar gesteld via deze Beelddatabank Historische Kaarten Brabant.
www.brabantinkaart.nl/

De webredactie.

  terug naar top

Landelijk nieuws

Weg stadsarchief Keulen. Alle documenten verdwenen tussen het puin of tientallen meters diep.
(10 jun) Vrijwilligers zijn volop bezig om een flink deel van de oude archieven in Keulen te redden. Lees verder..

Sacramentsbroederschap te Grave, 1375-1896
(09 jun) Met regesten van charters en oorkonden vanaf 1375 tot 1747, met vermelding van personen en schepenen uit o.a. Grave, Mill, Velp NB en Cuijk. Lees verder..

Genealogiebeoefening in het Noord-Limburgse "Land van Kessel"
(08 jun) Op vrijdag 5 juni 2009 is het Museum de Kantfabriek te Horst met genealogisch documentatiecentrum officieel geopend. Lees verder..

Zeeuwse genealogische contactdag 2009
(31 mei) 5 september is het zover; noteer die dag in uw agenda. Iedereen is welkom, ook niet leden zien we graag verschijnen. Lees verder..

Het nieuwe historisch boekwerk over het Blerickse dorp "De Boekend" is verschenen op 12 mei 2009
(29 mei) Op dinsdag 12 mei 2009 is het boek over de geschiedenis van het Blerickse dorp "De Boekend" verschenen. Met bronnen die teruggaan tot het jaar 1350. Ons NGV-lid de heer Chrit Klerken , de heer Lambert van Hout (overl.2001) en de heer Jacq Grubben werkten mee aan deze prachtige uitgave ( in full colour uitvoering ) met beschrijving van de boerderijen en hun bewoners, inclusief genealogische overzichten van bekende Boekender (Blerickse) families. Er is veel onderzoek gedaan in binnen- en buitenlandse archieven en kerkelijke bronnen van Blerick vanaf 1575. Tevens veel verwijzingen naar geraadpleegde historische literatuur. Lees verder..

Nieuw op internet : Doopboek Maashees 1798-1811; Dopen Ottersum, rk, 1710-1799 en 1800-1849
(29 mei) 20-05-2009 Samenvatting van de dopen te Maashees 1798-1811 door Wim Achten; Dopen Ottersum, rk, 1710-1799; Dopen Ottersum, rk, 1800-1849; Gezinskaarten Oeffelt; Bronnen uit Over-Betuwe. en Bronnen uit grensgebied Kleef-Nijmegen, door de heer Adri Stuart. Doopboek Maashees 1798 - 1811 Begonnen in 1798 na het afsplitsen van de parochie Maashees van de parochie Geijsteren Lees verder..

Twentse begrippen
(25 mei) Een veebol is een veekoopman. Weet u nu wat een motorbol is? Lees verder..

Nieuwsbriefverzending voor gebruikers met een HCC e-mailadres gaf problemen.
(25 mei) Bij de verzending van onze NGV nieuwsbrief 2009 06 (23 mei) bleken alle adressen van provider hccnet.nl problemen op te leveren. De reden van het probleem zit volgens de HCC!net helpdesk in hun spamfilter. De HCC technici werken hieraan. Dus maar even afwachten. Mocht u zelf tot deze groep behoren, dan kunt u de nieuwsbrief ook in ons archief op de website bekijken: http://www.ngv.nl/Afdelingen/NGV/NGV_nieuwsbrief_2009_06.htm Lees verder..

Intekening Drents Kwartierstatenboek 2009 geopend
(24 mei) De intekening op het Drents Kwartierstatenboek 2009, dat op 5 september uitkomt, is geopend. Lees verder..

Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

Contact- en informatiedag Booij(y) in Nederland en daarbuiten
(za 27 jun - Krommenie - De heer Jaap Booij)
In Nederland kom je de familienaam Booij(y) alle provincies tegen. In de een wat meer dan de ander. Stammen zij allemaal af van dezelfde stamvader of hebben zij verschillende stamvaders? Vijf jaar gelden ben ik begonnen Lees verder..

Tiende PRO-GEN Genealogische zomermarkt
(za 04 jul - Putten - PRO-GEN Gebruikersgroep)
Het thema van de Genealogische Zomermarkt is deze keer PRIVACY. Over het onderwerp privacy is veel te doen. Meer en meer hebben ook genealogen met dit fenomeen te maken. Maar zoals het met wetten gaat, ze zijn voor een ieder Lees verder..

Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

(van) Grijspere
(11 jun) Wie heeft er zin en tijd om voor mij (wonend in het noorden van het land) onderzoek te doen in de archieven van Zeeland? Ik ben geinteresseerd in de familie van Grijspere (meerdere varianten mogelijk) en aangetrouwde familie Lees verder..

Ik ben opzoek naar de volgende geslachten:
(10 jun) Ik ben opzoek naar het geslacht:A. van Bavel-van der Meijde B. van Rumt-de Jong Mijn vaders kant is A. Zijn vader heette Willem van Bavel en zijn moeder heette Aaltje Christina van der Meijde. Lees verder..

Anna Hendrika ten Ham
(08 jun) Pieter Anthonius Huisinga geb. Utrecht 25-04-1865 ovl. Hengelo 12-10-1939 tr. Utrecht 05-08-1885 met Anna Hendrika ten Ham geb. Zeist 23-12-1861 ovl. onbekend. Bij het huwelijk van haar zoon Cornelis Wilhelmus Theodorus Hengelo Lees verder..

Familierelatie G van der Dussen-Schuilenburg?
(08 jun) Wie kan mij helpen met de huwelijksdatum en ouders van G van der Dussen-Schuilenburg? Dirk J.van Vreumingen geb.25-07-1837was geh.met Geertruida Schuilenburg,geb.14-06-1838 . In 1860 woonde het gezin aan de Korte Tiendenweg Lees verder..

Ik zoek de gegevens van Jan Verkerk en Johanna Spruijt
(07 jun) Jan Verkerk geboren ca 1867, gehuwd met Johanna Spruijt geboren ca. 1865. Woonden in Rotterdam en Kralingen. Hebben meerdere kinderen gekregen waarvan ik de gegevens bezit. Weet iemand waar zij getrouwd zijn en wie de voorouders Lees verder..

Familie ten Napel
(05 jun) Wie kan mij helpen aan het boek uit 1992: Niet allemaal klompen uit één stam door D. ten Napel. Het boek ligt in het Ver.gebouw in Weesp, maar ik zou het graag in mijn bezit krijgen omdat mijn opa en oma hierin voorkomen. Lees verder..

Onderzoekje in Vianen, bij Utrecht
(04 jun) Dit is een aanvulling op mijn eerdere bericht. Ik had niet vermeld dat het om Vianen bij Utrecht ging, waarvoor excuses. Het gaat mij om de "stadsdoctor" en "thesaurier van de stad Vianen", genaamd Pieter Toppen. Wie wil Lees verder..

Hoe Fries (of Noord-Hollands) is de kwartierstaat van Eduard Douwes Dekker?
(01 jun) Meedenkers gevraagd. Op mijn site (http://www.nicovanderwoude.nl) staat een bescheiden en zeer voorlopig kwartierstaatje van de schrijver Multatuli, Eduard Douwes Dekker. Het heeft er op zijn minst de schijn van dat er Friese Lees verder..

Keeltjes/Commandeur/Overman
(30 mei) Mijn oudgrootvader Hendrik/Henricus Overman, geboren 08-01-1767 te Hoorn, overleden tussen 25-08-1808 (geboorte jongste zoon) en 12-04-1812 (2e huwelijk echtgenote), was gehuwd met Lijsbeth Willems Keeltjes. Haar ouders waren Lees verder..

Stamboom Kinkelder
(30 mei) Mijn familie komt uit de omgeving Arnhem-Zevenaar-Duiven. Ik ben benieuwd naar de relatie met boerderij "t Kinckeler in het buurtschap Boekelo.(dit is NIET Boekelo bij Enschede. Wie kan hier iets over vertellen. Gr. Gerard Lees verder..

Onderzoekje in Vianen
(28 mei) Wie zou voor mij een klein onderzoekje willen doen in Vianen? Henk Blok H.Blok@xmsnet.nl Lees verder..

'Adel' en 'Erfgoed', speciale uitgaven van Elsevier in de aanbieding
(26 mei) Adel geeft een beeld van de hedendaagse adel met alle organisaties,orden, verenigingen en taalgebruik en een overzicht van alle 327 adellijke geslachten. Speciale prijs t/m 31 juli 2009: 6,25 euro Erfgoed bevat de 100 voornaamste Lees verder..

Begin maken met stamboom van P.Rotman, geb.uit GCJ Rotman en B.Sluimer...
(25 mei) Is er al iemand met de stamboom van de familie Rotman uit Amsterdam bezig? Zoja, zou ik graag contact leggen. Zoraya Lees verder..

W. de Val - Momma
(24 mei) Ik zoek naar gegevens over mevr. W. de Val-Momma. Haar echtgenoot Willem de Val overleed op 14 april 1822 te Sourabaya. Hij was Divisie Komamandant bij de Coloniale Marine. Mevr. Momma bleef achter met 6 kinderen. Willem Lees verder..

Gezocht: stamreeksen voor Hollands Noorderkwartier
(24 mei) Volgend jaar bestaat de afdeling Hollands Noorderkwartier 45 jaar. Naast andere jubileum-aktiviteiten, willen we in maart 2009 ook een speciaal nummer van het afdelingsblad uitgeven. Daarvoor zijn we op zoek naar allerlei Lees verder..

Familie Van Nieuwburg
(24 mei) Ik ben bezig met de stamboom van de fam. Van Nieuwburg, afkomstig uit Haaren (N-B). Op 2 augustus 1700 werd geboren Johannes van Nieuwburg, buitenechtelijk kind van Johannes Hermannus van Nieuwburg. Deze laatste kan ik niet Lees verder..

Familie de Ru
(24 mei) Hallo mede speurders, voor een vriend ben ik zijn stamboom aan het uitzoeken! wie kan mij verder helpen, ik ben op zoek naar de voorouders van Harmanus de ru geboren 22 dec 1804 te Loenen en overleden 1 nov 1875 te Loenen Lees verder..

Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

©2009 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257