NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2009 - 06

**4**

 U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente publicaties van leden


Nieuws van de redactie

Beste lezers,

In deze nieuwsbrief nummer 6 een uitleg hoe u de tekst van de nieuwsbrief kan vergroten om deze beter leesbaar te maken. Deze uitleg kunt u op de pc ook voor andere te lezen stukken gebruiken. Wij verbazen ons dat niemand van de ruim 6000 lezers iets heeft ingestuurd voor opname in de nieuwsbrief. Het kan natuurlijk zijn dat iedereen denkt 'dat doet een ander wel', daarom nog maar eens het verzoek om iets in te sturen.

Wij wensen u weer veel leesplezier.

DE NIEUWSBRIEF VERGROTEN

Er is enige tijd geleden verzocht of het mogelijk was om zelf in de nieuwsbrief de grote van het lettertype te kunnen instellen zodat het wat beter leesbaar was voor diegene die het wat slechter ziet. Helaas is het technisch niet mogelijk om in de nieuwsbrief een knop te maken waarmee men het lettertype zou kunnen vergroten. Email bevat alleen tekst en daar kunnen geen programmeercommando's aan worden toegevoegd.

Toch is het mogelijk om de tekst groter op het scherm te krijgen via een aantal handelingen, hopelijk kan de lezer die het wat slechter ziet dit zelf doen maar anders kan er misschien iemand worden gevraagd om dit te doen want het is weinig werk. Wat moet u doen:
- Als u de email ontvangt in uw email programma dan opent u de email zoals ieder ander email.
- In de geopende email ziet u linksboven (bij Outlook van Microsoft) in de menubalk "Bestand" staan, als u hierop klikt dan opent zich een keuzemenu.
- In dit keuzemenu vindt u "Opslaan als…"; dit klikt u aan.
- Er opent zich een nieuw menu, bovenin dit menu staat de directory waar het bestand wordt opgeslagen, meestal is dit "Mijn documenten". Onderaan ziet u een witte balk met "Bestandsnaam" en daarachter staat de naam van de nieuwsbrief al ingevuld en daaronder opnieuw een witte balk met de naam "Opslaan als type". Deze onderste balk zal waarschijnlijk standaard gevuld zijn met "E-mail (*.eml)".
- Als u in deze onderste balk rechts daarvan op de blauwe pijl klikt dan opent zich deze regel en ziet u de tekst "HTML-bestanden (*.htm; *.html)" staan; deze klikt u aan en daarna klikt u rechts daarvan op "Opslaan". Het email zal dan als een htm pagina worden opgeslagen en kan dus in uw internet browser worden geopend.
- Vervolgens opent u uw internet browser (in mijn geval Internet explorer van Microsoft) en kiest linksboven voor de menuoptie "Bestand".
- In het keuzemenu kiest u voor "Openen…", via de knop "Bladeren" komt u in het vervolgmenu waar u bovenin wederom een directory naam ziet staan waar in wordt gezocht. Deze moet dezelfde zijn als waar het email was opgeslagen, hier dus "Mijn documenten". Het scherm daaronder laat alle bestanden zien die u daar heeft staan van het type htm of html. Daar ziet u ook dan de naam van de nieuwsbrief bij staan en als u die aanklikt zal deze in de balk verschijnen die onder in het scherm staat achter "Bestandsnaam". Vervolgens klikt u op "Openen" en u heeft uw nieuwsbrief in uw browser staan.
- Om nu deze nieuwsbrief groter te krijgen kunt u in Internet Explorer van Windows rechtsonder in het scherm op het loepje met het plusje klikken, deze staat standaard op 100% (dit staat naast het loepje). Het leesscherm wordt nu automatisch met stappen van 25% vergroot, wilt u dit zelf instellen dan klikt u op het kleine zwarte driehoekje wat naast de 100% staat. Er opent zich dan een menu waarin u zelf het vergrotingspercentage kan kiezen.
- Dit vergroten (en verkleinen) kan ook via het toetsenbord door de CTRL toets ingedrukt te houden en vervolgens op de + of de - van het numerieke toetsenbord te drukken. Ook via de muis kan dit als u over een scrolwieltje bovenop de muis beschikt, ook hier moet u dan de CTRL toets ingedrukt houden en als u dan uw scrolwieltje heen en weer draait ziet u het scherm vergroten of verkleinen.

Hopelijk heeft u iets aan het bovenstaande en indien u een ander email programma of browser heeft dan zullen de handelingen weinig verschillen. Het vergroten en verkleinen via het toetsenbord of via de muis werkt ook in andere programma's zoals Word en Excel.

Wist u dat ....

Een kuiler een kuilvisser was en een veebol veekoopman was.

======

De geschiedenis van de joodse werkkampen toegankelijk is via een nieuwe website: www.joodsewerkkampen.nl

Duizenden joodse mannen zijn van januari tot en met oktober 1942 als dwangarbeider tewerkgesteld in tientallen kampen in voornamelijk Noord en Oost Nederland. De nieuwe website moet voorkomen dat deze werkkampen in de vergetelheid raken.

Begin januari 1942 moeten honderden joodse mannen huis en haard verlaten om ver weg te gaan werken in speciale kampen. Ze komen terecht in meer dan veertig werkverruimingskampen in vooral Noord- en Oost-Nederland. Deze kampen blijken uiteindelijk een voorportaal van deportatie naar kamp Westerbork en de vernietigingskampen in het Oosten.

De joodse werkkampen vormen een vrijwel onbekend stuk geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Deze website wil inzicht geven in die geschiedenis en daarmee ook een aanzet geven tot het vergaren van nieuwe feiten, materialen en kennis over de joodse werkkampen.

Naast een algemeen historisch overzicht van de kampen bevat deze website een opsomming per provincie. Daarbij wordt van elk werkkamp niet alleen een overzicht gegeven van de geschiedenis, maar ook van de sporen in het landschap, de monumenten en de aanwezige materialen in archieven. Na het aanklikken van een kamp verschijnt een uitgebreide historische beschrijving. Aanvullend materiaal (zover aanwezig) over monumenten, sporen en archief van elke kamp zijn te vinden via de knoppen op de balk onder de beschrijving.

De website is gefinancierd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en inhoudelijk tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Herinneringscentrum en de verschillende werkgroepen/stichtingen joodse werkkampen.

(bron: rtvdrenthe.nl)

======

Pest-hysterie

Wereldwijd angst heerst voor de Mexicaanse griep. In China werden toeristen met een Mexicaans paspoort zelfs opgesloten in hun hotel. Tijdens pestepidemieën in de middeleeuwen was de vrees voor besmetting, ook in Nederland, nog veel groter.

De pest was een dodelijke ziekte, die zich razendsnel verspreidde. Het angstaanjagende was, dat niemand wist waar de pest vandaan kwam. De Nijmeegse dokter Van Diemerbroek zei in 1636 dat de pest in 'kleine deeltjens' uit de hemel neerdaalde, als een straf van God. Maar de ziekte kon ook ontstaan door de rotte lucht van stinkende grachten en vuilnishopen, of door snel bedervende groente als komkommer en gele peen.

Door deze onzekerheid zorgden alleen de geruchten over een pestuitbraak al voor paniek. Als een geruchtenstroom begon, sloten veel steden de deuren voor vreemdelingen. Alleen met een certificaat waarop stond dat hun streek pestvrij was, kwamen ze binnen. In 1569 mochten strohandelaren in Leiden geen stro meer voor hun deuren hangen, omdat veel Leidenaren zich rot waren schrokken: een bos stro voor de deur betekende dat in het huis de pest heerste.

Als de pest een stad of dorp bereikte, zocht men naar een zondebok. Zo wist dokter Pieter van Foreest zeker dat de pestuitbraak in Delft, in 1557, te maken had met het begrafenisje-spelen van een groep kinderen. Maar meestal kregen joden de schuld van de pest. Zij zouden pestvergif in het water doen om christenen te besmetten. In 1348 liep het voor de joodse inwoners van Zwolle slecht af: tijdens een ernstige pestuitbraak werden zij allemaal vermoord.

Bron: www.anno.nl

De webredactie.

  terug naar top

Landelijk nieuws

Het nieuwe historisch boekwerk over het Blerickse dorp "De Boekend" is verschenen op 12 mei 2009
(22 mei) Op dinsdag 12 mei 2009 is het boek over de geschiedenis van het Blerickse dorp "De Boekend" verschenen. Met bronnen die teruggaan tot het jaar 1350. Ons NGV-lid de heer Chrit Klerken , de heer Lambert van Hout (overl.2001) en de heer Jacq Grubben werkten mee aan deze prachtige uitgave ( in full colour uitvoering ) met beschrijving van de boerderijen en hun bewoners, inclusief genealogische overzichten van bekende Boekender (Blerickse) families. Er is veel onderzoek gedaan in binnen- en buitenlandse archieven en kerkelijke bronnen van Blerick vanaf 1575. Tevens veel verwijzingen naar geraadpleegde historische literatuur. Lees verder..

Middelburg herdenkt "het vergeten bombardement" van 17 mei 1940
(17 mei) Op 17 mei 2010 is het 70 jaar geleden dat een groot gedeelte van de binnenstad van Middelburg in vlammen opging door het Duits bombardement. Om deze gebeurtenis uit de vergetelheid te halen, organiseren het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg in mei 2010 een grootse herdenking. Lees verder..

Grootse historische kostuumshow in Amersfoort
(13 mei) Op zondagmiddag 21 juni a.s. komen vijftig historische vorsten en vorstinnen naar Amersfoort om de stad te fe­li­ci­teren met 750 jaar stadsrechten Lees verder..

Boekpresentatie over de gevolgen van de de Sint Elisabethsvloeden in de jaren 20 van de 15e eeuw
(13 mei) 'Nijet dan water ende wolcken', een transcriptie van een 16e eeuws handschrift over de verslaglegging van 240 ooggetuigen Lees verder..

Rechterlijke uitspraken van het Hof van Utrecht tussen 1530 en 1811
(10 mei) Dhr. Daselaar kwam bij onderzoek naar zijn familie terecht bij het Utrechts gerechtsarchief en met name bij de registers van criminele sententies (rechterlijke uitspraken). Hier worden de delicten weergegeven met de daarbij uitgesproken straffen. Wat direct opvalt, zijn de enorm zware straffen in de 17e eeuw, zoals ophanging voor diefstal. Lees verder..

Een uniek boek over de historie van Haps en omstreken!
(07 mei) Haps en het land van Cuijk Van prehistorie tot 21e eeuw In het boek is uniek materiaal verwerkt wat onder meer afkomstig is uit nationale en Europese archieven. Lees verder..

Belangrijke informatie van de WGOD m.b.t. problemen met de server van www.Genalogy.net !!!
(04 mei) Uit Duitsland ontving de WGOD een bericht over problemen met de server van www.Genealogy.net, van de Duitse Computerverein. Op die server draaien verschillende Duitse “Mailinglisten”. Lees verder..

Herinneringsmonument voor oud Vriezenveners in St. Petersburg? (Rusland)
(03 mei) De kooplieden Rusluie dreven van 1720 tot aan de russische revolutie in 1917 handel met Sint Petersburg. Nu ligt er een plan klaar voor een monument ter nagedachtenis aan de Rusluie die in Sint Petersburg begraven liggen. Lees verder..

Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke cursussen binnenkort

Workshop Altfaer voor beginners
(do 11 jun - Den Haag - CBG)
Het Centraal Bureau voor Genealogie organiseert een workshop voor gebruikers van het genealogie computerprogramma Aldfaer. De workshop is bedoeld voor iedereen die net werkt met het programma of overweegt ermee aan Lees verder..

Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

Jan Kiel en Maria elisabeth Kemp
(22 mei) wie heeft meer informatie over Jan Kiel hij is getrouwd met maria elisabeth kemp. hun zoon heet David(daniel)Kiel geboren 1753 Padenburg (duitsland) overleden 10 september 1852 Amsterdam. Lees verder..

wie zijn de ouders van hindrik geerts kiel?
(22 mei) hallo wie heeft meer informatie over de ouders van Hindrik Geerts Kiel geboren 1715 te winschoten,gedoopt 17 februari 1715,getrouwd met Geertruid Pieters geboren 1722 scheemda. volgens mijn informatie heten de ouders. Geerdt Lees verder..

Dirk Engelen XX Johanna Hendriks Rijnders
(18 mei) Waar (Amsterdam ?) zijn Dirk en Johanna getrouwd? zij laten dopen te Amsterdam; Kaatje 1768, Geertruij 1770, Dirk 1773 en Jacobus 1777). Dirk is een Zoon van Dirk Engelen (*1742) en Anna Catharina Degenaars. Johanna (* ca Lees verder..

Johannes Ter Weijde XX Jacoba Boom
(18 mei) Johannes ter Weijde en Jacoba Boom laten te Amsterdam dopen; Johannes 1751, Mria 1753, Jannetje 1754, Jacobus 1755, Jannetje 1756, Marritje 1758, Hendrik 1760, Thomas 1763 en Johanna 1765. Zij zijn getrouwt Amsterdam 20-9-1750. Lees verder..

Jacobus Engelen XX Sara van der Scheer
(18 mei) Jacobus Dirks Engele(n) en Sara van der Scheer, laten te Amsterdam dopen Dirk 31-8-1798 en Elisabeth 13-6-1804. Sara heeft uit een eerder huwelijk (20-4-1792 A'dam)met Jan Coenraad Helgenberg/Hillegenberg een zoon Jan Coenraad Lees verder..

huwlijk Joost Heitink en Bartje Evers
(18 mei) Joost Hei(j)tink en Barte Evers laten tussen 1761 en 1775, 7 kinderen dopen. Joost en zijn zoon Hendrick (~1761) verkrijgen het kleinburgerschap te Zutphen 26-3-1766. Joost is afkomstig van Lochem, aldaar en in Zutphen geen Lees verder..

Waar is Joannis Capello na 1830 gebleven ?
(17 mei) Joannis Capello, geboren in februari 1774 in Goes. Hij is zadelmaker van beroep. Op 13 januari 1790 trouwt hij in de rk kerk van Goes met Maria Leendertse Marschal. Samen krijgen ze 6 kinderen in Goes. Helaas bewandelt Joannis Lees verder..

Wie kan mij verder helpen met de naam Elisabeth Hellenrath
(16 mei) Hallo medezoekende, Ik ben op zoek naar gegevens over de naam Elisabeth Hellenrath getrouwd met Willem Kok in Bergh waar komt deze naam vandaan en streek. wie heeft er meer info over het gezin. Gula heb ik reeds gevonden Lees verder..

ben op zoek naar elisabeth kalf
(16 mei) Ben op zoek naar naar de Geboorte,overlijdens en huwelijks datum van Elisabeth Kalf,Elisabeth Kalf trouwde met Frederik Hermans Geboren 1846 en overlijd 08-09-1912 Rhenen. Elisabeth en Frederik hadden 6 kinderen,die geboren Lees verder..

kakelverse website: www.nicovanderwoude.nl
(16 mei) Sinds kort is mijn website online: een stevige kwartierstaat, een stamreeks met een uitweiding over bewijs in de genealogie. Verder veel nieuwe artikelen en (eerdere) genealogische publicaties online. Wees welkom op www.nicovanderwoude.nl Lees verder..

Stamboom Fokkema
(15 mei) Beste genealogen, Ik ben op zoek naar gegegevens over Jacobus Cornelis Guillaume Fokkema, geb. Salatiga (Ned. Indië) 15-08-1921, zn. van Folkert Dirk Fokkema, officier bij het KNIL (cavalerie), en Anna Jacoba Antonia Coraij. Lees verder..

Stamboom Walop
(13 mei) Hallo beste onderzoekers, voor mijn beide dochters ben ik op zoek naar de stamboom van A.L.W. Walop geboren in Leiden in 1941. Van moederskant, L. van der Pot, kom ik ver, maar van vaderskant stopt het onderzoek voor mij Lees verder..

Gegevens Huisman/Laning
(12 mei) Hallo Genealogen, ik ben op zoek naar gegevens van de Fam Hindrik Huisman getr met Trientje Laning te Ten Boer op 29-03-1913. Hindrik is geb te Onderdendam in 1893 en Trientje te Woltersum in 1893. Op een gegeven moment Lees verder..

Een Achterhoekse familie in Dordrecht (Lovink)
(11 mei) Ik ben op zoek naar informatie hoe een achterhoekse familie Lovink in Dordrecht terecht is gekomen. Hermannus Lovink trouwde op 23 maart 1692 met Anna van Gastel. Waar ik dus naar op zoek ben is wie de ouders waren van Hermannus Lees verder..

Waarschuwing: doopdata NH gem. Dordrecht 1792-1812 onjuist op website DiEP!
(05 mei) In het doopboek van de Nederlands Hervormde gemeente Dordrecht 1777-1812 (SAD, inv.nr. 11-10) staat vanaf augustus 1792 zowel de doopdatum als de geboortedatum van de dopelingen vermeld. Wie d.m.v. internet in de index op Lees verder..

Opzoekvraag Amsterdams Archief
(03 mei) Geachte medegenealogen, Johannes Beekman zou overleden zijn op 14-12-1810 en begraven op 20-12-1810 te Amsterdam. Zou iemand voor mij een kopie kunnen maken van beide akten? en/of de bronvermelding kunnen doorgeven? Alvast Lees verder..

Hermanus DAMMERS
(03 mei) Wie kan mij verder helpen met Hermanus Dammers, geboren te Amsterdam op 14 juni 1851 als zoon van Petronella Dammers, vader NN. Betrokkene is op 14 augustus 1882 te Amsterdam uitgeschreven onbekend waarheen. Lees verder..

Ouders Karel van Eeden
(03 mei) Kan het juist zijn dat de ouders van Karel van Eeden, geb. 5-11-1877 te Den Helder een zoon is van Hendrik van Eeden geboren +/- 1832 in Haarlem en Maria Sophia Mulder geboren +/- 1844 in Amsterdam. De ouders van Hendrik Lees verder..

Stamboom Van Eeden
(03 mei) Komen deze personen in een bestaande ‘Van Eeden’ stamboom voor; is het mogelijk de gegevens na te trekken van de voorouders van Maria Sophia Mulder en van Hendrik van Eeden en Helena Rijbroek. Lees verder..

Huwelijken Steenwijk voor 1811
(02 mei) Ik zoek gegevens digitaal van huwelijken steenwijk voor 1811 Is er iemand die mij verder kan helpen? Lees verder..

Gardina v.d. Bosch/Fredrik Magendans
(02 mei) Fred(e)rik Ma(a)g(d)endans gedoopt 1-9-1793 in Arnhem, zn. v. Gerrit M en Hendri(e)ka Diepenbroek trouwt op 28-7-1814 in Arnhem met Gardina van den Bosch gedoopt 1-4-1793 in Arnhem, dochter van Gerrit v.d.B. en Hendrikje Lees verder..

Huwelijk Dirk J Dubbeldam x Jannigje Okkerse
(02 mei) Wie kan mij de namen van de ouders van Dirk Dubbeldam verstrekken en de trouwdag en -plaats van zijn huwelijk met Jannigje Okkerse? Dirk Jacobus Dubbeldam geb. 07-04-1910 overl. Dordrecht 20-12-2008 tr. Jannigje Lees verder..

Gezocht voorouders Nieste
(01 mei) Wie kan mij verder helpen met de gegevens van mijn voorouders van: Cornelis Nieste geb. 1822 te Bodegraven en overl. op 01-08-1902 te Bodegraven Gehuwd met: Maria van de(n) Berg op 09-06-1844 te Bodegraven. geb. 15-01-1825 Lees verder..

Geboorte en ouders van JACOB WEIJERS gezocht
(30 apr) Ik ben op zoek naar de geboorteplaats/datum en ouders van JACOB WEIJERS (mogelijk ook WIJERS of WIJHERS) geboren tussen 1774 en 1778. Hij vertrekt begin 1800 naar Vriezenveen waar hij trouwt (30-8-1801) met Clasina Cobes. Lees verder..

Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente publicaties van leden

www.nicovanderwoude.nl
(16 mei) Op deze site een fiks aantal nieuwe genealogische artikelen, met zeer veel familienamen. Ook eerdere publicaties uit Gens Nostra, Genealogysk Jierboek, 11 en 30 en andere genealogische en geschiedkundige bladen staan nu online Lees verder..

Voor een overzicht van alle publicaties, zie Publicaties. terug naar top

©2009 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257