NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2009 - 05

**4**

 U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente verslagen van landelijke evenementen
Recente genealogische artikelen


Nieuws van de redactie

Beste lezers,

We zijn op deze zonnige Koninginnedag alweer toe aan nieuwsbrief nummer 5. Wat extra copy voor plaatsing in de nieuwsbrief is altijd welkom en daarom een kleine oproep.
Onder u zijn er vast wel die tijdens het onderzoek naar uw voorouders iets hebben meegemaakt wat wetenswaardig, grappig of gewoon het vertellen waard is. Maak er eens een kort verhaaltje van en stuur dat naar de webredactie voor plaatsing.
Natuurlijk kunt u ook allerlei tips, verwijzingen, enz. toesturen die te maken hebben met onze hobby en nuttig (kunnen) zijn voor anderen.

Wij wensen u weer veel leesplezier.

Wist u dat ....

DANS oude data over de Nederlandse scheepvaart gaat verzamelen en digitaal voor algemeen publiek toegankelijk maakt. Dat gebeurt als onderdeel van een groot onderzoek naar de Nederlandse scheepvaart in het Atlantisch gebied in de zeventiende en achttiende eeuw. Op de website: http://www.dans.knaw.nl/nl/oude_data_over_atlantsche_scheepvaart_komen_online/ kunt u er alles over lezen.

======

Een voelveger een vrouw was (veelal op een boerderij) die het zware werk van boenen en schrobben deed en een hechter een gevangenisbewaarder was.

======

Alledaags drukwerk uit de 19de eeuw online is
Vanaf 1830 heeft eerst jonkheer Gaspard van Breugel (1798-1888) en daarna zijn dochter Petronella Maria gedurende bijna vijftig jaar allerlei alledaags drukwerk in een album geplakt. Het gaat om spotprenten, poesieplaatjes, toegangsbiljetten voor feesten, programma's voor bals en dienstregelingen. In verband met de slechte staat waarin het album zich bevindt, heeft het Noord-Hollands Archief de inhoud ervan gedigitaliseerd.
U kunt het album nu virtueel doorbladeren via de link:
http://www.noord-hollandsarchief.nl/?pp_id=290&pc_id=4

======

U in het Veluws Streekmuseum 'Hagedoorns Plaatse' in Epe in de kledingkast van uw voorouders kunt duiken. De tentoonstelling in de klederdrachtvitrine heeft als titel opknappersgoed en uitgaansdracht, enkele aspecten van de streekdracht van de Noord-Veluwe tussen 1850 en 1950. Wat is er te zien? Een fraaie mannenhemdrok ca. 1850, plooimutsen van de N.O. en de N.W. Veluwe, fraaie kroplappen, doeken, tipmutsen en oorijzers van de West-Veluwe (Nunspeet, Oldebroek, Doornspijk), een gekalanderde vrouwenhemdrok met nestels, jakken en lijven van zowel de Oost als de West-Veluwe, sieraden, spoormandjes, tipmutsen, plooimutsen en andere zaken die in die tijd gedragen werden wanneer men op visite of naar de markt ging of klaar was met het werk of bezoek ontving.
Op de website http://www.hagedoornsplaatse.nl/ kunt u er meer over vinden.

======

Dat u oude beeld en geluidsfragmenten kunt bekijken. Vanaf woensdag 22 april is de website www.beeldengeluid.tv live gegaan.
Op de website is initieel een compilatie van 200 Polygoonfragementen van Beeld en Geluid toegankelijk gemaakt.

======

De prachtige beeldbank van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) online is gegaan, neem er eens een kijkje via de link http://kitlv.pictura-dp.nl/

De webredactie.

  terug naar top

Landelijk nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Joke Sickmann
(29 apr) Joke Sickmann geridderd. Lees verder..

Kort Verslag Algemene Vergadering dd 25-4-2009
(27 apr) Een korte samenvatting vindt u in het Evenementenarchief van de NGV via Agenda bij de datum van 25 april jl. Lees verder..

CBG gaat wapenboeken digitaliseren
(27 apr) Het CBG gaat een vijftal waardevolle wapenboeken digitaliseren. De planning is dat deze digitale afbeeldingen vanaf midden 2010 te raadplegen zijn door het publiek. Lees verder..

Toos Greveling benoemd tot NGV-erelid !!
(25 apr) Tijdens de Algemene Vergadering van de NGV in de Utrechtse Jaarbeurs, werd vandaag -25 april 2009- mevrouw Toos Greveling-Koenen benoemd tot Erelid van de NGV. Lees verder..

CD Oostgelders tijdschrift voor Genealogie en Boerderijonderzoek
(23 apr) Per 8 mei is door de Oostgelderse Stichting voor Genealogie en Boerderijonderzoek een CD uitgebracht met 25 jaargangen van het Oostgelders tijdschrift voor Genealogie en Boerderijonderzoek (OTGB) met vele kwartierstaten, genealogieën, boerderijgeschiedenisen enz. in doorzoekbare vorm. Lees verder..

Regionaal Archief Zutphen zet jaarverslagen Zutphen online
(22 apr) Bijna honderd jaar Zutphense geschiedenis op elk woord doorzoeken. Dat is vanaf nu mogelijk met de nieuwe periodiekviewer van het Regionaal Archief Zutphen. Alle gemeentelijke jaarverslagen van 1851 tot en met 1945 zijn gescand en gepubliceerd op de website www.regionaalarchiefzutphen.nl. Lees verder..

Leeuwarder bevolkingsregister digitaal
(19 apr) Bevolkingsregister 1859-1904 nu digitaal beschikbaar op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden Lees verder..

Zilveren Speld voor Marijke Prudon
(18 apr) Op vrijdag 17 april 2009 heeft de voorzitter van het hoofdbestuur, de heer Roelof Vennik, tijdens een afdelingsbijeenkomst in Den Helder, de Zilveren Speld van de NGV uitgereikt aan mevrouw Marijke Prudon. Lees verder..

Een uniek boek over de historie van Haps en omstreken!
(18 apr) Haps en het land van Cuijk Van prehistorie tot 21e eeuw In het boek is uniek materiaal verwerkt wat onder meer afkomstig is uit nationale en Europese archieven. Lees verder..

Website uitgebreid met genealogische informatie
(17 apr) De verzameling stamboomfragmenten van Dr. Das uit Winterswijk is nu op internet in te zien. Lees verder..

Het Caraïbisch familiearchief
(14 apr) Heeft u op zolder nog een doos vol foto’s en dagboeken van uw tijd in Suriname staan? Ligt er bij u in de kast nog een album met herinneringen uit Curaçao? Zit de koffer onder uw bed vol met plaatjes en brieven van familie uit Aruba of andere delen van de Caraïben? Lees verder..

Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

Genealogische Contactdag te Boxmeer op zaterdag 9 mei 2009
(za 09 mei - Boxmeer - NGV Afd Land van Cuijk en Ravenstein)
De afdeling Land Van Cuijk en Ravenstein van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) organiseert op zaterdag 9 mei 2009 een genealogische contactdag in Boxmeer . Deze dag is vooral bestemd voor mensen die aan stamboomonderzoek Lees verder..

9. Norddeutsche Computer-Genealogiebörse
(za 09 mei - Verden/Aller (D) - Die Maus - Gesellschaft für Familienforschung e. V. Bremen)
Die Stadt Verden wird aus Anlass der Börse extra das "Stadtarchiv für Interessierte öffnen". Ausrichter sind die Verdener Familienforscher, eine Arbeitsgemeinschaft der MAUS Gesellschaft für Familienforschung e.V., Bremen. Lees verder..

Boxmeer: zaterdag 9 mei 2009 Genealogische Contactdag Land van Cuijk en Ravenstein
(za 09 mei - Boxmeer, - De NGV-afdeling Land Van Cuijk en Ravenstein)
Kijk voor alle gegevens van deze dag op ALLE EVENEMENTEN in de bovenbalk, onder de datum 9 mei 2009, bij de afdeling Land van Cuijk en Ravenstein. Lees verder..

Landelijke Genealogische Dag 2009 van de NGV
(za 16 mei - Dordrecht - NGV afdelingen Rotterdam e.o. & West Noord-Brabant)
De voorlopige datum is nu definitief. Het thema van de dag is: "Dordrecht Stapelplaats" Vanaf 9.30 uur is de zaal open. Er worden 's morgens een drietal inleidingen gehouden, er is een genealogische informatiemarkt Lees verder..

Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Landelijke cursussen binnenkort

HAZA-21 of Haza Data (U kunt zich nog aanmelden)
(do 07 mei - Alkmaar - Telapas software)
Het aantal cursisten wordt beperkt gehouden, zodat er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen zal zijn. Als u een laptop computer kunt meenemen, is dat handig; maar ook zonder eigen computer bent u welkom. Deze Lees verder..

Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

Gens Nostra
(28 apr) Gratis af te halen; - Gens Nostra, Jaargangen 1994 t/m 2006, geheel compleet. - Gens Nostra, Jaargangen 2007 en 2008, niet geheel compleet. H.J. Bos-Douma, Hilversum henriette.bosdouma@planet.nl Lees verder..

weijden - weijde - weyden - weyde
(27 apr) zoeken naar de familienaam "van der weijden" en alle varianten omgeving : noordwijk - rijnsburg - katwijk aan de rijn periode 1755 - heden onze oudste voorouder : albert djurris van der weyde , overl. nov. 1770 gehuwd Lees verder..

Opzoekvraag Amsterdams Archief
(26 apr) Gevraagd of iemand bereid is in het Amsterdams archief een trouwakte of ondertrouwakte op te zoeken van Poulus Beeckman en Catharina van Langenvelt te Amsterdam dd. 02-05-1720. Ik ben benieuwd of er meer gegevens boven tafel Lees verder..

Jantien Geesiena van Delden
(25 apr) Heeft iemand gegevens over Jantiena Geesiena ik heb wel haar geboortedatum maar niet haar overlijdingsdatum ze is overleden in Leeuwarden en geboren in Finsterwolde ze was gehuwd met Christiaan Lich uit Winschoten van Christiaan Lees verder..

Hijlkema
(25 apr) Schipper Hylke Sweitses Hijlkema en Teelke Staases Bouma kregen 8 kinderen waaronder Staas geboren op 10-8-1816 te Ureterp en F/Vrederik op 9-12-1822 in Bovenkarspel. Zij worden nog genoemd bij de volkstelling van 1829 in Lees verder..

Op zoek naar huwelijk plm. 1854 van Pieter den Dubbelden en Margaretha Okkerse
(24 apr) Ik ben op zoek naar het huwelijk, vermoedelijk in 1854 tussen Pieter (Petrus) den Dubbelden en Margaretha (Margrieta) Okkerse (Ockerse) in, of in de omgeving van de plaatsen: Ter Aar, Aarlanderveen, Rijnsaterswoude, Oudshoorn. Lees verder..

Hulp gezocht
(23 apr) Beste medegenealogen, Zou er iemand bereid zijn om voor mij een akte op te zoeken in het Streekarchief voor het Gooi en de Vechtstreek, Hilversum? Ik ben op zoek naar een voorouder die is geboren in Loosdrecht. Het gaat Lees verder..

Stamboom familie Houtzager (Rotterdam-Schiedam-Amstelveen)
(22 apr) Heet jij Houtzager of ken je iemand die zo heet, en bevinden jouw (of diens) roots zich in Rotterdam, Schiedam of Amstelveen? Stuur dan een berichtje naar mij: rhoutzager@hotmail.com. Als je wilt, stuur ik je dan een bestandje Lees verder..

Amsterdam Magendans X Ei(j)senberger
(21 apr) Op 13 juli 1836 trouwde Fredrik Magendans in Amsterdam met Maria Joh. Eisenberger, weduwe van G. Langenberg. Wie waren hun ouders? Lees verder..

Amsterdam Magendans X Pols
(21 apr) Op 3 april 1866 overleed Frederik Magendans in Amsterdam, hij was gehuwd met .. Pols. Gaarne meer gegevens over ouders/kinderen. Lees verder..

Amsterdam:Magendans X Hes
(21 apr) Op 16 febr. 1832 trouwt (advertentie) Fredrik Magendans met Hendrika Fredrika Hes in Amsterdam. Wie waren hun ouders en vermoedelijk was hij al eerder gehuwd? Hij overlijdt op 13-3-1835 en laat drie kinderen achter (namen?) Lees verder..

zoekvraag HCO familie Klink
(21 apr) Wie wil voor mij bij het HCO, Gem. Heino 1914 de overlijdens aktenr 10 van Antonia Johanna Klink, van de Gem. Raalte 1911, aktenr. 16 van Gerrit Jan Klink en van de Gem. Zwollerkerspel 27 juli? 1912 Berendina Tonia Klink Lees verder..

gezocht:LOEVE(N)
(20 apr) Ik ben op zoek naar de familie Loeve(n) omstreeks 1700-1800 in de omgeving Rotterdam/Dordrecht/Gorinchem en omgeving. Ik ben voornemens de Genealogische Dag in Dordrecht te bezoeken,hopende daar mensen te ontmoeten die naar Lees verder..

gezocht
(20 apr) Hallo. Ik zoek gegevens over de naam:van de Ruit/van der Ruit van de(r) Ruijt.Mijn overgroot vader was Gerrit van de Ruit gehuwd met Antje van de Gulden Omgeving Ridderkerk? ik zoek vooral de plaats waar deze Gerrit vandaan Lees verder..

Ik zoek
(19 apr) gegevens over de naam van Abshoven/Abshoeven met name van voor 1681.groetjes Piet. Lees verder..

Reinier Willemse
(19 apr) Mede genealogen, Wie kan mij meer informatie verschaffen over de (voor)ouders van deze Reinier Willemse. Hij is gedoopt 15 juni 1763 te Maastichten overl. 10 oktober 1849 te Steenbergen. Hij was van beroep journalis, uitgever. Lees verder..

Höfer in Duitsland
(19 apr) Mede genealogen, Ik ben op zoek naar de naam Höfer in de omgeving van Kaltenholzhausen en Hanstätten in het voormalige vorstendom Nassau. Het gaat hierbij om de jaren van voor ±1780 en dan m.n. de (voor)ouders en het gezin Lees verder..

Overlijdens datum Johanna Maria Tijssen
(19 apr) Wie weet de overlijdens datum van Johanna Maria Tijssen deze is op 31-09-1861 geboren te Angeren. Ze is overleden in Nieuwkerken (Duitsland ). Wie heeft hier onderzoek naar gedaan, en kan mij hierbij helpen. Lees verder..

Sterf akte Witjes Berns
(19 apr) Wie weet de overlijdens plaats en datums waarop Frerik Witjes en Gerarda Berns zijn overleden. Deze zijn in 07-11-1888 getrouwd te Huissen. Wie heeft hier naar onderzoek gedaan ,en kan mij vertellen waar deze personen zijn Lees verder..

Sterf akte Witjes Freriks
(19 apr) Ik ben op zoek naar de sterf akte van Johannes Witjes en Maria Catharina Freriks ,deze zijn getrouwd op 03-05-1882 te Huissen(Gelderland). De geboorte datum is van Johannes Witjes 08-02-1856 te Huissen. De geboorte datum Lees verder..

Baron Speijart van Woerden
(16 apr) Op 7-2-1847 overleed te Avereest Antonius Frederikus Joannes Benediktus Georgius Baron Speijart van Woerden, gepensioneerd landmeter en taxateur. In welke bronnen moet ik zoeken om iets over zijn werkzame leven terug te vinden? Lees verder..

hermans/dissel
(16 apr) wie kan mijn helpen,ben op zoek naar de kinderen van, Hendrik Hermans geboren 06-03-1910 Amsterdam en Neeltje Dissel geboren 26-04-1912 Uitgeest.Andere informatie is ook welkom. bedankt Lees verder..

Archief Amsterdam - Magendans
(14 apr) Op 28 januari 1759 wordt Adriaan in de Zuiderkerk te Amsterdam gedoopt; vader Magiel Breaal en moeder Anna Winkel. Als getuigen treden op: Adriaan van de Riet en Huijberta Magendans. Wie heeft informatie over deze personen, Lees verder..

kelderman
(13 apr) ik zoek de voorouders en verdere familie van johanna margaretha kelderman - neijenhuis -krechting. wie kan me helpen mijn moeder is opgegroeid in groessen. Lees verder..

ik zoek 2 familie,s
(13 apr) hallo ik zoek voor my moeder de famlie plug en volkering wie kan my er by helpen laat een berichje achter als je iest weet groetjes van jeroen Lees verder..

familie hoving
(13 apr) Ik ben op zoek naar gegevens van Berend Willems Hoving en Jantje Alberts Oortjes. Ze vertrokken naar Purmerend rond 1840-1860. Lees verder..

Familie Baarens
(13 apr) Beste medegenealogen, Ik ben sinds kort begonnen met het uitzoeken van de stamboom Baarens (Amsterdam en omgeving). Ik weet dat er een tak Baarens is in de provincie Zeeland maar heb daar nog geen aansluiting gevonden.  Lees verder..

Kinderen Johannes Maria van Hoof
(13 apr) Ben nog op zoek naar twee kinderen van Johannes Maria van Hoof, geboren op 05-12-1905 te woensdrecht, en Adriana Luijks geboren op 29-03-1907 te Steenbergen, zij huwde op 26-08-1930 te Roosendaal. Het betreft hier twee dochters Lees verder..

Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente verslagen van landelijke evenementen

NGV Algemene Vergadering
(za 25 apr - Utrecht - NGV Hoofdbestuur)
Kort verslag Algemene Vergadering van 25 april 2009 Direct na de verwelkoming en opening van de vergadering door de voorzitter werd mevr. C.L.M. Greveling-Koenders, onze Toos, door de voorzitter toegesproken. Op grond Lees verder..

Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. terug naar top

Recente genealogische artikelen

CBG gaat wapenboeken digitaliseren
(27 apr) Het CGB gaat een vijftal waardevolle wapenboeken digitaliseren. De planning is dat deze digitale afbeeldingen vanaf midden 2010 te raadplegen zijn door het publiek. Lees verder..

Voor een uitgebreider artikelenoverzicht: zie Artikelen. terug naar top

©2009 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257