NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2009 - 04

**4**

 U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Landelijke cursussen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente verslagen van landelijke evenementen


Nieuws van de redactie

Beste lezers,

Er zijn al weer drie weken voorbij en dus weer tijd voor een nieuwsbrief. We proberen deze regelmaat erin te houden en tot nu toe lukt dat aardig. Het aantal berichten is steeds voldoende om de nieuwsbrief voldoende inhoud te geven. Mocht u zelf leuke artikeltjes hebben dan kunt u die naar de webredactie sturen voor plaatsing. Wij wensen u weer veel leesplezier.

Genealogische Dag Dordrecht 16 mei 2009

Herinnering aan de inschrijftermijn voor de Landelijke Genealogische Dag welke op 16 mei a.s. wordt gehouden in de Wilhelminakerk te Dordrecht. Door u in te schrijven vóór of op 18 april en uw betaling te regelen vóór 25 april a.s. hebt u al snel een 'bonus' verdiend van maar liefst € 5,-- p.p.

Het programma ziet er geweldig uit:
Een drietal interessante lezingen in de ochtend en ook 's middags is er van alles te doen! Daarnaast is er nog een informatiemarkt en natuurlijk ook volop de gelegenheid om contacten te leggen en/of te hernieuwen.

U kunt zich nog opgeven via de NGV-website, of stuur het ingevulde formulier uit de Gens Nostra van maart j.l. terug.

Al ingeschreven? De bevestiging komt voor 1 mei naar u toe.

Graag tot ziens in Stapelplaats Dordrecht !

De voorbereidingswerkgroep (info: gdd@ouwendijk.nl of 010-435 3322/434 2474)

Wist u dat ....

Er een collectie schoolboekjes (1780 tot 1990) en jeugdtijdschriften (1883 tot 1950) zijn gedigitaliseerd en dat deze zijn in te zien bij het geheugen van Nederland, via de volgende links komt u rechtstreeks in deze collecties:
http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/schoolboekjes http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/jeugdtijdschriften
Kunt u toch nog een beetje zien wat uw voorouders leerden en zoal lazen.

======

Microsoft een waarschuwing op zijn site heeft geplaatst tegen zwendel met genealogie:
http://www.microsoft.com/belux/nl/protect/yourself/personal/genealogy.mspx

======

De paleografie gids van Willem Bogtman hier is te vinden:
http://www.flickr.com/photos/archievenorg/sets/72157615939443714/

======

U op de beneminlux blogspot een paleografie/talenkaart kunt vinden waarop de beginregels van Onze Vader in de diverse talen is te zien zoals die in Europa werden gesproken in 1730.
http://beneminlux.blogspot.com/2008/01/paleografie-en-een-talenkaart.html
Voor een grote afbeelding moet u op de kaart klikken.

======

Een Dienstmaarte een dienstbode was en Trucheman een tolk was.

======

Er ook vroeger al asociaal gedrag was, het Gelders Archief heeft het volgende bericht geplaatst:

Tip van een bezoeker: asociaal gedrag
Onze collectie omvat meer dan 25 km documenten. Het is onmogelijk voor onze archivarissen om precies te weten wat er op ieder cm² perkament of papier te vinden is. Sommige vragers denken dat dat wel zo is: "Heeft u misschien……..". Ze reageren geregeld verbaasd en soms zelfs verontwaardigd als wij het antwoord niet weten. Tips van bezoekers die onze archieven doornemen, zijn van harte welkom en onontbeerlijk voor de kennis van de onze collectie.

Zo kregen we de volgende tip van een bezoeker, die onderzoek deed in het Oud Rechterlijk Archief Didam (inventarisnummer 254). Het leverde stof op voor deze weblog.

Stoelenmaker baas Bernardus Berendsen maakte zich bij het plaatselijke gerecht verschrikkelijk boos over huisvrouw Johanna Bisselink. Beiden waren buren en troffen elkaar op donderdagavond 17 april 1788. Berendsen beschuldigde Bisselink er van dat zij hem zou hebben uitgescholden in het openbaar: "in het pûblicq op de enormste en eclatantste wijse te caluminieren en te prostitueren" met een "onversettelijke haat". Bisselink zou hebben geroepen dat de stoelenmaker valse rekeningen uitschreef en beet hem toe "bagagiepak, Jan Hagel en een eerdiev" te zijn. Berendsen voelde zich in zijn goede naam en faam aangetast en stapte naar de rechter. Het gevolg was een vuistdik dossier.

Dit soort rechtszaakdossiers zijn signalen van het alledaagse leven uit een vervlogen tijd. Hoe verruwd of hufterig was de samenleving aan het einde van de 18e eeuw? Wat waren toen de lokale waarden en normen? Het dossier geeft kleur aan de couleur locale. En het herinnert ons wellicht ook aan bij de 100e SIRE-campagne, die zich richt op onbewust asociaal gedrag.

U kunt een reactie op dit bericht geven bij:
http://www.geldersarchief.nl/nc/gelders-archief-menu/blog/blogpost/artikel/1444/

De webredactie.

  terug naar top

Landelijk nieuws

Oploo, Jubileumtentoonstelling Heemkundevereniging "DE HEERLYCKHEIT PLO"
(09 apr) Oploo, zaterdag 18 april en zondag 19 april 2009. Met foto's van bijna alle oudere huizen en boerderijen van Oploo. Lees verder..

Nieuw historisch boekwerk over het Blerickse dorp "De Boekend" verschijnt op 12 mei 2009
(07 apr) Binnenkort ( op dinsdag 12 mei 2009) verschijnt een belangrijk boek over de geschiedenis van het Blerickse dorp "De Boekend". Met bronnen die teruggaan tot het jaar 1350. Ons NGV-lid de heer Chrit Klerken , de heer Lambert van Hout (overl.2001) en de heer Jacq Grubben werkten mee aan deze prachtige uitgave ( in full colour uitvoering ) met beschrijving van de boerderijen en hun bewoners, inclusief genealogische overzichten van bekende Boekender (Blerickse) families. Er is veel onderzoek gedaan in o.a. de kerkelijke bronnen van Blerick vanaf 1575. Lees verder..

Primeur voor Tilburgs project ‘Geboren in 1809’
(06 apr) Het Regionaal Archief Tilburg is samen met de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling ‘s-Hertogenbosch–Tilburg het project ‘Geboren in 1809’ gestart. Zestig vrijwilligers onderzoeken de levensloop van alle 338 Tilburgers die in 1809 zijn gedoopt of geboren. De onderzoeksresultaten zetten ze op speciaal ontwikkelde Wiki-pagina’s. Bijzonder is dat deelnemers ook de digitale afbeeldingen van akten en foto’s op de pagina’s van de onderzochte personen kunnen zetten. Het Regionaal Archief Tilburg heeft hiermee een landelijke primeur. Lees verder..

ERVEN in HELDEN tussen 1620-1801
(02 apr) “ERVEN IN HELDEN” bevat teksten die betrekking hebben op het vererven van goederen in Helden, in de periode van 1620 tot 1801. Lees verder..

Digitaliseren van de bevolkingsregisters in Noord-Brabant.
(31 mrt) De Kring van Archivarissen in Noord-Brabant, een koepelorganisatie voor archiefdiensten, heeft het voortouw genomen om voor elke archiefdienst in Noord-Brabant aanvullende financiering aan te vragen bij de Provincie Noord-Brabant om de digitale ambities waar te maken. Deze subsidie is toegekend. Lees verder..

Fotoverslag Genealogische Contactdag Noord-Limburg 28 maart 2009 in Horst
(30 mrt) Kijk naar de foto-reportage. Lees verder..

Gemeente Oss koopt historische collectie
(27 mrt) De gemeente Oss gaat een collectie aankopen met materiaal over de historie van Brabant in het algemeen en die van Oss in het bijzonder. Het gaat om driehonderd kunstwerken als prenten, boeken, schilderijen en beelden en een omvangrijk archief aan knipsels, foto’s en brieven. Lees verder..

Website AlleFriezen.nl
(25 mrt) Op maandag 23 maart 2009 is de nieuwe website http://www.allefriezen.nl in gebruik gesteld Lees verder..

Reconstructie reis Lodewijk Napoleon in 1809 door Zeeland
(25 mrt) Koning Lodewijk Napoleon heeft zich tweehonderd jaar geleden ingezet voor het wel en wee van Zeeland. Dat blijkt uit het boek ‘Leve de Koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland’ van auteur Hans van den Eeden uit Heusden. Het eerste exemplaar van het boek wordt zaterdag 4 april 2009 in het Zeeuws Archief in ontvangst genomen door Roelof Koops, directeur van het Zeeuws Archief. Lees verder..

Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

Oploo, Jubileumtentoonstelling Heemkundevereniging "DE HEERLYCKHEIT PLO"
(za 18 apr - Oploo - Heemkundevereniging)
Oploo, Jubileumtentoonstelling van de Heemkundevereniging "DE HEERLYCKHEIT PLO". Ook op zondag 19 april 2009 Ga voor meer gegevens naar de link: http://www.ngv.nl/Agenda/homepage.php?action=listitem&site=LVC&frams=y&ident=917 Lees verder..

Seminar 'Van Amsterdamse burgers tot Europese aristocraten'
(za 18 apr - Amsterdam - Koninklijk Nederlands Genootschap voor Geslachts- en Wapenkunde)
Het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde organiseert op zaterdag 18 april in het Amsterdams Historisch Museum een seminar over het recente boek Van Amsterdamse burgers tot Europese aristocraten Lees verder..

NGV Algemene Vergadering
(za 25 apr - Utrecht - NGV Hoofdbestuur)
Agenda Voorjaarsvergadering Algemene Vergadering van de NGV op 25 april 2009, 13.30 uur in het Beatrixgebouw van de Koninklijke Jaarbeurs te Utrecht Vanaf 11.30 uur bestaat er gelegenheid tot onderling contact en omstreeks Lees verder..

Genealogische Contactdag te Boxmeer op zaterdag 9 mei 2009
(za 09 mei - Boxmeer - NGV Afd Land van Cuijk en Ravenstein)
De afdeling Land Van Cuijk en Ravenstein van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) organiseert op zaterdag 9 mei 2009 een genealogische contactdag in Boxmeer . Deze dag is vooral bestemd voor mensen die aan stamboomonderzoek Lees verder..

9. Norddeutsche Computer-Genealogiebörse
(za 09 mei - Verden/Aller (D) - Die Maus - Gesellschaft für Familienforschung e. V. Bremen)
Die Stadt Verden wird aus Anlass der Börse extra das "Stadtarchiv für Interessierte öffnen". Ausrichter sind die Verdener Familienforscher, eine Arbeitsgemeinschaft der MAUS Gesellschaft für Familienforschung e.V., Bremen. Lees verder..

Boxmeer: zaterdag 9 mei 2009 Genealogische Contactdag Land van Cuijk en Ravenstein
(za 09 mei - Boxmeer, - De NGV-afdeling Land Van Cuijk en Ravenstein)
Kijk voor alle gegevens van deze dag op ALLE EVENEMENTEN in de bovenbalk, onder de datum 9 mei 2009, bij de afdeling Land van Cuijk en Ravenstein. Lees verder..

Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Landelijke cursussen binnenkort

HAZA-21 of Haza Data
(wo 29 apr - Kapelle (bij Goes) - Telapas software)
Het aantal cursisten wordt beperkt gehouden, zodat er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen zal zijn. Als u een laptop computer kunt meenemen, is dat handig; maar ook zonder eigen computer bent u welkom. Deze Lees verder..

HAZA-21 of Haza Data
(do 07 mei - Alkmaar - Telapas software)
Het aantal cursisten wordt beperkt gehouden, zodat er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen zal zijn. Als u een laptop computer kunt meenemen, is dat handig; maar ook zonder eigen computer bent u welkom. Deze Lees verder..

Voor meer cursussen, raadpleeg  Alle cursussen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

HULP NODIG IN DE RIJK-STADSARCHIEVEN in de REGIO ANTWERPEN?
(09 apr) Beste leden, Als je hulp nodig moest hebben in de regio Antwerpen betreffende uw stamboom of kwartierstaat. Ik zoek zoveel mogelijk op en maak er ook kopies van. Geïnteresseerde mailen mij maar. hugodriesen@hotmail.com Lees verder..

gratis jaarboeken CBG
(08 apr) De volgende jaarboeken van het Centraal Bureau voor Genealogie kunnen bij mij gratis worden opgehaald (opsturen kan ook, maar dan vraag ik wel een vergoeding voor de verzendkosten): jaargang 1981 t/m 1986 (nrs. 35 t/m 40) Lees verder..

Naastepad/Hoek uit Medemblik
(08 apr) Hendrik Naastepad is omstreeks 1825 in Medemblik geboren. In Den Helder overl. 23-04-1868. Gehuwd 27-10-1859 Den Helder met Alida Hoek, omstreeks 1832 te Medemblik geboren. Ik zoek de geb.- en overl.data. Lees verder..

Eva de Gooijer
(07 apr) Wie kan mijn meer informatie verstrekken van Eva de Gooijer o.a. waar zij is overleden en met wie zij gehuwd is geweest. Hieronder mijn verzamelde gegevens: 1 Eva de Gooyer, geboren op vrijdag 16 juni 1905 in Weesp. Eva begon Lees verder..

Uipko van delden/Grietje van Delden
(04 apr) Ik ben op zoek naar gegevens van Uipko van Delden geboren op 22-11-1819 in westerlee hij was een zoon van Luitjen Uipkes van Delden en Grietje Geerts Busscher,ik ben op zoek naar zijn overlijdingsdatum en of hij is gehuwd,verder Lees verder..

Vondelingen Eugene en Eugenia
(30 mrt) In Zeddam is op 27 januari 1807 vondeling Eugene Sinderdinck gedoopt en in Oud-Zevenaar op 28-7-1808 de vondelinge Ludovica Hortensia Eugenia Josepha Antonia Ooij. De voornamen Ludovica Hortensia zijn afkomstig van koning Lees verder..

zoektocht Meeng
(26 mrt) Hallo, In mijn zoektocht naar Meeng ben ik enkele personen tegengekomen die niet te plaatsen zijn. Het gaat om Johannes Cornelis Meeng uit 1835. En Charles Pieter Frederik Meeng uit ongeveer 1846. Wie kan mij helpen met Lees verder..

van coesveld/van limbich buren
(25 mrt) wie weet er wat meer informatie over jan van coesveld gerechtsbode in 1593 in buren(gld) hij was toen al werkzaam(20-30)zijn weduwe may(maeijken) jans hertrouwt in 1619 met jan francken. zijn dochter neeltje jans (trouwt Lees verder..

Huwelijksdatum van Andries Rodmers (van Wijngaarden) gevraagd
(24 mrt) Hij is gedoopt in Amsterdam op 30-06-1775, met de aantekening "Bejaarde jongeman geboren in Vrouwenbuurt in Friesland". zijn ouders waren Rodmer Rodmers en Antje Hobbes. Vermoedelijk is hij gehuwd met Grietje Munix. Zijn Lees verder..

Soldaat Pieter Flegel in het Staatse leger
(24 mrt) Wie van jullie is bezig (of ooit bezig geweest) met het zoeken naar een militaire voorvader? En heeft mogelijk copieën van b.v. stamlijsten, rangeerlijsten, monsterrollen, pensioenregisters, etc.? Betreft een soldaat in het Lees verder..

Familie de Groot
(23 mrt) Ik ben op zoek naar de ouders en grootouders van Leonardus de Groot, geb. te Breda op 6 okt.1843, schoenmaker. Leonardus trouwde in Amsterdam met Hermina Gesina van der Saan, geb.te Amsterdam 6 jan.1853. Zij kregen 9 kinderen. Lees verder..

Stamboom familie Olthaar Neede
(23 mrt) Wie kan mij helpen met het zoeken naar het voorgeslacht van Hermannus Christianus Olthaar ( landbouwer) geboren 18-11-1871 te Neede en overleden op 13-10-1918 te Neede. Hij was gehuwd met Hendrika Johanna Becking geboren Lees verder..

Alles betreft fam. VODEGEL
(23 mrt) Ben al jaren bezig met genealogische gegevens van de fam. VODEGEL ( afkomst Ned. Indie ) te verzamelen. Maar alles betreft de fam. VODEGEL is welkom bij mij. Lees verder..

Moerland - Meijerink - Van de Vorst
(22 mrt) Ik ben al een tijdje bezig deze familie in kaart te brengen. Dat lukt aardig (zo'n 16.000 nazaten van de oudst bekende heb ik al gevonden). Toch moeten er veel meer zijn, want vooral in de meer recente tijd mis ik het een Lees verder..

Kinderen Reinder Laan
(22 mrt) Ik ben op zoek naar de kinderen of kleinkinderen van Reinder Laan getr te slochteren 1917 en geb te Slochteren 1895 en overl 1988 te Leiden getr met Hendrikje de Vries geb te Hardergarijp ( FR) in 1894 en overl te Leiderdorp Lees verder..

Christiaan Filak
(22 mrt) Christiaan Filak, geb. omstreeks 1776, ovl. 09-05-1815 te Srijen. Huwt op 10-01-1796 te Strijen Trijntje Jacobs van der Linden, geb. 14-12-1771 te Strijen. Er zijn in die tijd nog meer Trijntjes van der Linden die ten onrechte Lees verder..

Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente verslagen van landelijke evenementen

NGV en HCC op Life Style beurs in Zwolle
(do 26 mrt - Zwolle - NGV en HCC)
NGV en HCC samen op de Lifestyle beurs in Zwolle In en mooie ruime stand van 24m2 hebben de NGV en de HCCgenealogie samen de moderne genealogie gepromoot op de Lifestyle beurs in Zwolle. Er waren steeds zes mensen van NGV Lees verder..

Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. terug naar top

©2009 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257