NGV logo

NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING
 
NGV Nieuwsbrief 2009 - 03

**4**

 U krijgt deze NGV nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Nieuws van de redactie
Landelijk nieuws
Landelijke evenementen binnenkort
Recente NGV prikbordberichten
Recente verslagen van landelijke evenementen


Nieuws van de redactie

Beste lezers,

Misschien sneller dan u had verwacht is hier alweer de nieuwe NGV nieuwsbrief, wij wensen u veel leesplezier.

Wist u dat ....

U de 5300 jaar oude ijsmummie uit de Alpen kunt bekijken op de internetsite http://iceman.eurac.edu/. Er kan ingezoomd worden en de tatoeages kunt u gedetailleerd bekijken, met een 3D bril wordt de mummie nog realistischer.

======

Wilhelmus Pince van der A. uit Leidschendam weer actief is, zie Landelijk nieuws.

======

Er begin vorige eeuw eveneens grote tegenstellingen waren m.b.t. inkomsten en uitgaven zoals te lezen is in "Het Volk" van 15 januari 1918. Twee artikeltjes op dezelfde pagina waarvan de eerste begint met het kopje:

Walgelijke protserigheid. Een goud- en zilversmid te dezer stede ontving dezer dagen volgens het "Vad." een bestelling voor gouden gordijnringen met de mededeeling, dat in elken ring een diamant moest worden gezet.

Een stukje verder het tweede artikeltje (vanwege de lengte wat ingekort) met het kopje:

De smedenaktie heeft, naar de "Metaalbewerker" meldt, een resultaat opgeleverd, dat vrij gunstig genoemd mag worden. Ingaande 1 Januari 1918 zal het minimumloon bedragen f0,32 per uur. Alle gezellen, welke reeds boven het minimumloon, dat het vorig jaar van kracht was, verdienden, krijgen een verhooging van minstens 3 cent per uur, waarop in mindering worden gebracht verhoogingen na 15 Oktober 1917. De procenten voor overwerk worden vanaf des avonds 6 uur betaald.
Bron: Koninklijke Bibliotheek

======

Dat een drekboer vroeger een vuilnisman was en een wetwijzer een jurist.

======

Verzekeringsmaatschappijen vroeger ook al moeilijk te doorgronden waren zoals blijkt uit een artikel uit het "Het Centrum" van 20-03-1911.

Royale uitkeering. Eenige weken geleden brandde te Haarlemmermeer het woonhuis van zekeren Kruk aan den Ringdijk af. Tijdens dezen brand had de brandmeester J. v.d. Fange het ongeluk een stuk muur op het lichaam te krijgen, waardoor hij vrij ernstig werd verwond, zoodat hij zijn werkzaamheden niet kon verrrichten en geneeskundige hulp moest worden ingeroepen. Gelukkig voor den man trof het ongeval hem, terwijl hij werkzaam was in een verzekeringsplichtig bedrijf. Onmiddelijk werd dan ook van het ongeval kennis gegeven aan het bestuur der Rijksverzekeringsbank en onmiddellijk werd vanwege dat bestuur een nauwkeurig onderzoek ingesteld, rapporten ingeleverd, enz. Eenige dagen geleden kwam de beschikking van het bestuur der Bank. Waar een brandmeester tijdens een brand een vergoeding ontvangt van f 2 per dag zou men zoo meenen dat 70 pct. van dat loon zou worden uitgekeerd, zijnde dus ongeveer f 1,40 per dag. Wie zoo rekent, slaat den bal echter glad mis. Het bestuur der Bank stelde vast, dat de getroffene zou ontvangen, behalve vrije geneeskundige hulp ….. 1 96/100 cent per dag en daar gedeelten van een cent worden verwaarloosd zal de brandmeester dus iederen dag een uitkeering ontvangen van …. 1 (zegge één) cent!
Bron: Koninklijke Bibliotheek

De webredactie.

  terug naar top

Landelijk nieuws

Zojuist verschenen: het maartnummer van Gens Nostra met los info-katern over de Genealogische Dag
(20 mrt) De hoofdredacteur schrijft: Hierbij een korte inhoudsopgave van het maartnummer dat één dezer dagen uitkomt, het blad omvat 64 pagina's Lees verder..

Een oase van rust (begraafplaats in Leiden)
(20 mrt) Gegevens begraafplaats Zijlpoort gepubliceerd op website Vereniging Jan van Hout Lees verder..

Nieuwe genealogische database BHIC op maandag 16 maart 2009 online
(17 mrt) Hij heeft even op zich laten wachten, maar vanaf 16 maart 2009 kunnen jullie kennismaken met de nieuwe genealogische database van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Lees verder..

Nieuw historisch boekwerk over het Blerickse dorp "De Boekend"
(17 mrt) Binnenkort verschijnt een belangrijk boek over de geschiedenis van het Blerickse dorp "De Boekend". Met bronnen die teruggaan tot het jaar 1350. Ons NGV-lid de heer Chrit Klerken , de heer Lambert van Hout (overl. 2001) en de heer Jacq Grubben werkten mee aan deze prachtige uitgave met beschrijving van de boerderijen en hun bewoners, inclusief genealogische overzichten van bekende Boekender (Blerickse) families. Er is veel onderzoek gedaan in o.a. de kerkelijke bronnen van Blerick vanaf 1575. Lees verder..

Mini symposium Middeleeuwen zeer succesvol !!
(15 mrt) Dit Middeleeuwen-symposium, dat georganiseerd werd door Ons Voorgeslacht, Prometheus en de NGV afdelingen Delfand en Rotterdam werd door ca. 110 geinteresseerden uit het land bezocht. Lees verder..

Met korting naar de Lifestylebeurs in Zwolle
(13 mrt) Van 26 maart t/m 29 maart staan de NGV en de HCC genealogie weer gezamenlijk op de Lifestylebeurs in Zwolle. We hebben nog enkele kortingskaarten. Normale toegangsprijs 9.50, nu voor 4,95 euro. Lees verder..

Stamboom-oplichter weer aktief!
(12 mrt) Het is een tijdje stil geweest rond de stamboom-oplichter Wilhelmus Pince van der A. uit Leidschendam. Deze inmiddels beruchte persoon kan het niet laten en is weer aktief met het aanbieden van genealogische documentatie. Lees verder..

GENEALOGISCHE CONTACTDAG NOORD-LIMBURG op zaterdag 28 maart 2009 te Horst
(07 mrt) Over enkele weken kunt u naar Horst om contacten te leggen met andere genealogen. Lees verder..

Verbouwing Verenigingscentrum in volle gang
(07 mrt) Zoals u op de foto kunt zien staat het Verenigingscentrum in Weesp in de steigers. De verbouwing van een deel van de zolder is in volle gang. De oude betimmering en stuclaag zijn verwijderd, het puin is via een koker naar beneden afgevoerd. Gipsplaten, elektra en een dakraam zijn aangebracht. Het wachten is nog op de afwerking, onder meer door de stukadoor. Het levert een aanmerkelijk hogere en lichtere ruimte op, die als volwaardige werkruimte ingezet kan worden. Bas Lems Lees verder..

Historisch Stadsarchief Keulen ingestort; collectie voor een zeer groot deel verloren
(03 mrt) In Keulen is dinsdag (3 maart) een gebouw, waarin het stadsarchief is gevestigd, ingestort nadat er een tientallen meters diep gat was ontstaan. Ook drie belendende woonhuizen zijn grotendeels ingestort. Bezoekers van het archief kunnen zich redden doordat ze worden gewaarschuwd door onheilspellende geluiden, een buurman is zondag (8 maart) levenloos onder het puin aangetroffen, een ander wordt nog vermist. Een vermoedelijk zeer groot deel van de collectie moet als verloren worden beschouwd ! Lees verder..

Meer nieuws vindt u in het Nieuwsarchief. terug naar top

Landelijke evenementen binnenkort

NGV en HCC op Life Style beurs in Zwolle
(do 26 mrt - Zwolle - NGV en HCC)
Van 26 maart tot en met 29 maart 2009 staan de NGV en de HCC genealogie gebruikersgroep samen op de Life Style beurs in Zwolle. In een infostand van 3x8 meter met drie internetaansluitingen gaan zij de tegenwoordige Lees verder..

Genealogische Contactdag Noord-Limburg
(za 28 mrt - Horst - Sectie Genealogie van het LGOG in samenwerking met de NGV-afdeling Land van Cuijk en Ravenstein)
Samen met de 'Sectie Genealogie' van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap organiseert de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) 'afdeling Land van Cuijk en Ravenstein' een Genealogische Contactdag Lees verder..

Voorjaarsvergadering Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (WGOD)
(za 28 mrt - Baarn - Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (WGOD))
Spreker is de heer Ulf Bollmann, verbonden aan het staatsarchief Hamburg. Het onderwerp is "Genealogische Forschungsmöglichkeiten im Staatsarchiv Hamburg". Ook staan er 2 oefeningen in oud-Duits schrift op Lees verder..

Lezing + afdelingsledenvergadering van de afd. Familieorganisaties
(za 28 mrt - Hilversum - NGV afdeling Familieorganisaties)
Programma 10.30 uur Zaal open, bestellen lunch 11.00 uur Deel 1 van de lezing 12.00 uur lunch 12.45 uur Deel 2 van de lezing 13.45 uur pauze 14.15 uur Huishoudelijk gedeelte Toelichting: De geschiedenis van de Joden in Lees verder..

Seminar 'Van Amsterdamse burgers tot Europese aristocraten'
(za 18 apr - Amsterdam - Koninklijk Nederlands Genootschap voor Geslachts- en Wapenkunde)
Het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde organiseert op zaterdag 18 april in het Amsterdams Historisch Museum een seminar over het recente boek Van Amsterdamse burgers tot Europese aristocraten Lees verder..

Voor meer evenementen, raadpleeg  Agenda alle evenementen. terug naar top

Recente NGV prikbordberichten

Immink
(18 mrt) Ik zoek familie leden van Wilhelmus Cornelis Marinus Immink Geboren 17 september 1916 in Amersfoort. Lees verder..

Maagdendans Dordrecht
(17 mrt) Wie zijn de ouders van Jan/Johannes Maagdendans geboren in Dordrecht 25 oktober 1774. Vader vermoedelijk Jurrie Maagdendans? Lees verder..

Aalbert Jansz Harrewijn
(15 mrt) Aalbert Jansz Harrewijn of Arrewijn geb in Vlaardingen 1735 overleden in IJsland, dit is tot nu mijn oudste voorouder. Alleen in FamilySearch de naam van zijn vader tegengekomen Jan Harrewijn. Ik probeer een link te leggen naar Lees verder..

Hulp nodig in de Antwerpse Archieven?
(15 mrt) Beste leden, als u hulp nodig moest hebben in de Antwerpse archieven (stads en rijksarchief) mail mij maar dan eens, ik zorg o.a. voor kopies vreemdelingendossiers e.a. Heb ook tal van digitale volkstellingen van de regio Antwerpen Lees verder..

Gezocht landkaart
(12 mrt) Ik ben op zoek naar een oude landskaart in goede staat met daarop de Millenaarspolder. Dit is nu het land van Heusden en Altena. Ik ben graag bereid deze over te nemen als u nog een gaaf exemplaar heeft liggen. Lees verder..

Doodsprentjes en/of rouwbrieven familie VLYMINCKX
(12 mrt) Hallo, Wie kan mij voor mijn stamboomonderzoek helpen aan doodsprentjes en/of rouwbrieven van de familie VLYMINCKX (enkel deze schrijfwijze). Ik geef U een goede prijs. U mag zelf ook een prijsvoorstel doen. Met dank en Lees verder..

Kramer uit waspik
(09 mrt) Hallo, Ik ben op zoek naar de voorouders van mijn oma Pieternella Kramer, zij is geboren op 23-06-1920 in Waspik en overleden op 31-12-2005 in Koog aan de Zaan. Zij was getrouwd met Pieter Faber, geboren op 30-10-1913 in Lees verder..

JAUTZE, Louis Frederik
(09 mrt) Hallo Allemaal Ik ben op zoek naar Louis Frederik Jautze, geboren 24 november 1843 als zoon van Louisa Frederika Jautze. Als vader wordt Nicoaus Bakker genoemd en Louisa is ca 1850 ook met Bakker gehuwd, maar Louis blijft Lees verder..

David KET x Elisabeth Barree
(09 mrt) DAVID KET en zijn vrouw Elisabeth Barree kregen op 9 februari 1662 te Utrecht zoon Jacobus. Van Jacobus heb ik zijn volledige gezin terug kunnen vinden. Maar verder kom ik niet. De gegevens van David en Elisabeth blijven Lees verder..

De familie Van Beek en aanverwante geslachten, in het bijzonder Oerlemans.
(09 mrt) De familie Van Beek en aanverwante geslachten, in het bijzonder Oerlemans van Cornelis van Beek, dat is het boek wat ik zoek. Wie helpt mij aan een tweedehands exemplaar of een kopie? Bij voorbaat mijn dank, Marianne Lees verder..

trouwplaats/datum
(08 mrt) Jan van Dijk en Petronella de Groot krijgen (in ieder geval) 3 kinderen t.w. Evertje (1758) Maria (1765) en Willem (1768). De laatste twee overlijden in Vreeswijk. Evertje overlijdt in Jutphaas. Het huwelijk van Jan en Petronella Lees verder..

Familie Botman en Jan Semsz
(08 mrt) Wie kan mij helpen naar het zoeken van de voorouders van Jan Semsz uit Grootebroek? Jan Semsz geboren Grootebroek 1670 was in 1694 getrouwd te Grootebroek met Marij Sijmens Botman geboren 1672. Ondanks dat Jan Semsz van Lees verder..

Familie Elemans , land van Ravenstein
(07 mrt) Sinds enige tijd ben ik me aan het verdiepen in de stamboom van de familie Elemans in het land van Ravenstein. Ik weet dat dit al eens eerder is gedaan maar na een recente familiebijeenkomst moesten we concluderen dat de Lees verder..

Nog 1 verloren "couwenberg" schaap
(05 mrt) Naam Ronnie Johannes Couwenberg, geboren te A'dam 23-03-1945. Getrouwd te Almere-Haven 27-04-1979 met Elizabeth van de Velde, geboren te R'dam 09-08-1947. Ouders Ronnie: Vader Johannes Petrus Josephus Couwenberg (12-11-1902) Lees verder..

Op zoek naar "verloren" Couwenbergen!
(04 mrt) Sinds plm 1200 is de fam. Couwenberg in een bepaalde lijn getraceerd.Dit is niet te danken aan de schrijver dezes, maar een auteur met dezelfde genoemde naam Couwenberg. Echter ben ik op zoek naar een 3-tal familieleden t.w. Lees verder..

Zoektocht naar Johanna (Anna) Jacobs
(02 mrt) Al jaren ben ik op zoek naar het overlijden en het lot van Johanna Jacobs. Johanna (Anna) Jacobs wordt gedoopt (rk) op 19 mei 1783 in Leidschendam als dochter van Cornelis Jacobs en Antonia van der Ruijt (de Ruijter). Op Lees verder..

Hulp gevraagd voor doen van onderzoek in Regionaal Archief Leiden.
(01 mrt) Ten behoeve van zoektocht naar May-naamdragers zoek ik iemand die in het Regionaal Archief Leiden voor mij verder onderzoek zou willen doen naar meer gegevens over Moyses May die 03-12-1583 in Leiden in ondertrouw ging met Lees verder..

Ida Harms Mellema
(01 mrt) Ik ben op zoek naar de geboortedatum van Ida Harms Mellema, ze was gehuwd met Aadrik Sievert Tooren, Ida is op 18-5-1833 in Oostwold overleden, tevens ben ik ook op zoek naar haar ouders, kan iemand mij helpen, of heeft ze in Lees verder..

Fam Bakker Groningen
(01 mrt) Ik ben op zoek naar gegevens over GEA (geb. ongeveer 1961), CORA en DINA (geboren ongeveer 1959/1960) BAKKER (meisjesnaam) uit Groningen. Wie kan mij verder helpen??? Lees verder..

Familie Lindonk (lindonck, Lindon)
(01 mrt) Wie kan mij verder helpen aan gegevens van mijn voorouders. De bij mij eerst bekende voorouder is Barholomeus Jacobsen (Meus) van Lindonk. Hij leefde van 1610 tot 1671. Lees verder..

Stamboom Weijters
(01 mrt) Ik ben steeds zoekende naar verwanten met de naam Weijters. Evenwel zijn er twee stammmen die ik voor het gemak noem de Tilburgse en de Berkel-Enschotse Udenhoutse stam. Tot deze laatste behoor ik en er zijn ook verwanten Lees verder..

Fam Lankhorst gewoond hebben te Baak of Steenderen
(01 mrt) Bij mijn zoektocht naar de Fam Lankhorst kom ik niet verder dan Vitus Lankhorst gestorven op 5 januari 1755. Hij was getrouwd met Johanna (Judith) Jansen overleden op 29 augustus 1745. Weet iemand wie de vader was van deze Lees verder..

Heer Sodaar: tijd rond 1760-1820
(01 mrt) Gezocht: informatie betreffende de heer Sodaar (geboren rond 1760) afkomstig uit Den Haag, later Leidschendam en tenslotte Leyden en Zoeterwoude. Villa Windlust en molen de Salamander heeft hij Lees verder..

Zoektocht naar: Anna Henriette Louise Wilhelmina Ludwig
(01 mrt) Deze Anna Henriette Louise Ludwig is geboren 31-10-1858, aangenomen op 26-3-1875(protestants?) door predikant W.J. Snoeck te Grave. Zij is overleden 18-11-1878. Waarschijnlijk heette haar moeder van den Bosch, Rogge of Slot. Mijn Lees verder..

Voor een overzicht van alle prikbordmeldingen, zie het  Prikbord. terug naar top

Recente verslagen van landelijke evenementen

Mini-symposium met als thema "Middeleeuwen"
(za 14 mrt - Den Hoorn - Ons Voorgeslacht, Prometheus en NGV afdelingen Rotterdam en Delfland)
Een korte impressie van deze middag vindt u onder landelijk nieuws op de NGV-site Lees verder..

Voor meer verslagen, raadpleeg het  Archief alle evenementen. terug naar top

©2009 NGV
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257