GensDataPro

Nieuwsbrief 2016 nummer 1

maandag 23 mei 2016

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Van de redactie
Nieuws
Vacature
Hints en tips
Van de Helpdesk
Agenda


Van de redactie

Dit is de eerste uitgave in 2016 van de GensDataPro nieuwsbrief, verzorgd door de Dienst ComputerGenealogie van de NGV.
In deze nieuwsbrief aandacht voor de in maart verschenen versie 2.9.9.2 en weer een paar tips voor het gebruik van de het programma en aandachtspunten van de helpdesk.
Kijkt u ook naar de vacature, wellicht is het iets voor u om andere gebruikers te helpen.

Alle uitgebrachte GensDataPro nieuwsbrieven zijn te lezen op de webstek van GensDataPro op de NGV-website. Deze webstek is te vinden door op de openingspagina van onze GensDataPro-website www.gensdatapro.nl onder 'Belangrijke informatie' te kiezen voor 'Naar de webstek van de Interessegroep GensDataPro op de NGV website'. In het linker menu 'Webstek GensDataPro' kiest u dan voor 'Nieuwsbrieven'.


terug naar top

Nieuws

29 februari 2016 is een nieuwe versie van GensDataPro uitgebracht: service-upgrade versie 2.9.9.2.
 • De WieWasWie invoer is op een aantal punten verbeterd, waaronder:
  • waar vroeger een overledene werd vastgelegd als hebbende een beroep op de aktedatum (doorgaans na de overlijdensdatum), is dit nu de overlijdensdatum.
  • Bij BS Overlijdensakten worden tot vier relaties van de overledene ingelezen en aangemaakt. U kunt zelf, aan de hand van de in de bronopmerking geplaatste aktegegevens of door raadplegen van de originele akte, de juiste volgorde van de partners bepalen.
 • De Gedcom uitvoer is iets gewijzigd om beter over te komen naar de Genealogie-Online website van Bob Coret: de vermelding van samenwonen en huwelijksontbinding wordt nu correct weergegeven.
 • Bij deze versie is tevens een aantal functies aangepast en zijn, mede op aangeven van gebruikers, enkele onvolkomenheden opgelost.
De service-upgrade 2.9.9.2 is op te halen bij onze website www.gensdatapro.nl of rechtstreeks via deze link. Hier vindt u ook alle informatie en instructies die van belang zijn.
Voor meer informatie kiest u voor 'Aanpassingen in GensDataPro' op de downloadpagina van versie 2.9.9.2.

Als u als GensDataPro-gebruiker geen bericht heeft ontvangen over deze nieuwe versie beschikken wij mogelijk niet over uw juiste e-mailadres. U kunt dit zelf controleren en aanpassen in uw NGV-webprofiel of u stuurt een bericht aan helpdesk@gensdatapro.nl met uw naam, adres en nieuw e-mailadres.

GensDataPro ook op Facebook

GensDataPro is nu ook via Facebook te volgen.
Gaat u hiervoor naar www.facebook.com/gensdatapro.

Minigids GensDataPro en foto's

Tijdens haar lezing met als titel 'Met foto's begint een stamboom te leven' op de ledenmiddag van de NGV-afdeling Utrecht van 12 maart 2016, heeft Jacqueline Poot van Geneaducatie de 'Minigids GensDataPro en foto's' uitgedeeld.
Deze minigids is een samenvatting uit de vier GensDataPro-gidsen over het omgaan met foto's in GensDataPro en bevat een code voor korting bij aanschaf van de invoergidsen.
De minigids is te downloaden bij Artikelen over GensDataPro, de website van Geneaducatie www.geneaducatie.nl of rechtstreeks via deze link.

terug naar top

Vacature

Vrijwilliger (m/v) als medewerker van de GensDataPro helpdesk

Heeft u door het gebruik van GensDataPro veel kennis gekregen van het programma?
Vindt u het prettig om anderen te helpen bij moeilijkheden of vragen?
Dan is medewerker/medewerkster bij de GensDataPro Helpdesk mogelijk iets voor u!

Bent u geďnteresseerd, neemt u dan contact op met Dhr. de Fouw, via een e-mail naar de secretaris van de NGV Dienst ComputerGenealogie. We vertellen u dan graag meer over alle mogelijkheden.

Mocht u interesse hebben voor
 • Bemensing van de stand van de Dienst ComputerGenealogie tijdens genealogische bijeenkomsten voor informatie over de NGV, haar producten waaronder natuurlijk GensDataPro, en over computergenealogie...
 • en/of
 • Het verzorgen van informatie-bijeenkomsten over GensDataPro en het gebruik van de computer voor vastleggen van genealogische gegevens...
 • u bent ook van harte welkom bij ons!

  De Dienst ComputerGenealogie maakt deel uit van de NGV, de grootste genealogische vereniging van Nederland, die volledig draait op vrijwilligers.

  terug naar top

  Hints en tips


  Gegevens bij WieWasWie nauwgezet bekijken.

  WieWasWie pagina's hebben nog wel eens wat archief-specifieke gegevens die GensDataPro misschien niet helemaal volledig overneemt. Controleer de aktes die zijn geplakt ook nauwgezet en laat ons vooral weten wanneer gegevens uit een akte niet naar uw wens worden overgenomen. Dit blijft een levend systeem waar we graag aan blijven bijspijkeren. Overigens gaan we er natuurlijk vanuit dat indien WieWasWie een scan bij de akte aanbiedt, u dan die scans ook grondig naloopt. Soms staan daar heel interessante kanttekeningen in, maar ook is niet altijd alles juist overgetypt in WieWasWie. Een goede controle van de echte akte en geconstateerde fouten aanmelden bij WieWasWie, vermindert de kans dat die fouten in genealogische publicaties blijven voortwoekeren


  GensDataPro installeren op uw nieuwe computer of laptop

  Als u GensDataPro gaat installeren op uw nieuwe computer of laptop, of u gaat over naar Windows 10, kijkt u dan ook op onze website bij Veelgestelde vragen onder Installatie en registratie GensdataPro voor meer informatie.
  Er is op de GensDataPro-website ook een installatie- en registratiehandleiding beschikbaar bij 'Downloads - GensDataPro Handleidingen'.
  Als u GensDataPro door iemand anders laat installeren, geeft u dat bovenstaande als advies mee, zodat de installatie goed verloopt. Dit geldt ook voor het laten installeren van Windows 10 op uw huidige computer of laptop.


  GensDataPro installeren als uw computer geen cd-rom/dvd station heeft

  Als uw computer geen cd-rom/dvd station heeft zijn er twee mogelijkheden om GensDataPro te installeren:

 • Het aanschaffen van een USB optische drive. De aanschaf hiervan is zeker zinvol omdat het vaker nodig zal zijn gebruik te maken van een cd-rom of dvd voor het installeren van software en voor het opslaan van gegevens, backups of foto's.
  Met een USB optische drive heeft u ook weer toegang tot uw cd-rom's of dvd's met films, gegevens, backups of foto's.
 • Het (laten) kopiëren op een computer, die wel een cd-rom/dvd station heeft, van de gehele GensDataPro cd-rom op een USB-stick of een SD-kaart met een minimale opslagcapaciteit van 1 GByte. Hierna kan via de USB-stick of SD-kaart het programma worden geďnstalleerd.
 • terug naar top

  Van de Helpdesk


  Melding: At end of Table

  Bij sommige gebruikers van GensDataPro versie 2.9.9.2 komt bij het opslaan van de gegevens af en toe de melding: At end of Table

  Als u deze melding krijgt klikt u op OK. Dan gaat u naar menu-item "Opties" en daar kiest u voor "Reset boom". U kunt dan uw gegevens opslaan.
  Krijgt u deze melding vaker dan installeert u GensDataPro versie 2.9.9.2 opnieuw via onze website www.gensdatapro.nl of rechtstreeks via deze link.

  Melding van ontbreken deelbestanden.

  Dit is een nieuwe beveiliging voor gegevensverlies in versie 2.9.9.2.
  Als één van de tabellen niet meer aanwezig is bij openen van een bestandenset komt hiervan een melding met verzoek contact met de helpdesk op te nemen.
  Tevens kan de bestandenset niet geopend worden maar opent de lege bestandenset Nieuw.
  Als u de vorige keer bij afsluiten van GensDataPro een back-up heeft gemaakt, zoals wordt voorgesteld, zet u uw meest recente back-up terug via 'Bestand - backups - terugplaatsen'.
  Heeft u sinds de vorige keer veel wijzigingen aangebracht en tussendoor uw gegevens opgeslagen, dan kunt u ook terug naar een automatische back-up. Dit gaat via 'bestand - open gensdatapro (GD2) bestandenset. In het dan geopende venster kiest u eerst voor de map gensdatapro en daarna voor de map backups. U kiest dan voor de meest recente automatische backup (met bck001 in de naam) en deze opent u. Als hierbij het probleem verholpen is slaat u dit bestand weer op met de oorspronkelijk naam via 'bestand - opslaan als GensDataPro (GD2) bestandenset. Het programma geeft dit ook aan. Uw foutieve bestandenset wordt dan overschreven.

  terug naar top

  Agenda

  De NGV Dienst ComputerGenelaogie is op onderstaande evenementen aanwezig voor het geven van informatie en demonstraties over GensDataPro:

  wo 25 mei 2016 Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
  do 2 juni 2016 Utrecht Famillement 2016
  ma 24-10, 31-10, 14-11 en 21-11 2016 Eindhoven Cursus GensDataPro

  terug naar top

  U krijgt deze GensDataPro nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel bij GensDataPro heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

  ©2012 NGV
  De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257