Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Genealogie of Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek is een aantrekkelijke manier om actief met het verleden bezig te zijn. Vele gegevens over uw voorouders en hun familie liggen in archieven te wachten om ontdekt te worden.

Hoe begin ik?
Eén van de belangrijkste basisregels van stamboomonderzoek is "Werk stap voor stap terug in de tijd." In het begin hoeft u hiervoor de deur nog niet uit. Verzamel alle gegevens uit trouwboekjes, paspoorten, bidprentjes, diploma's, fotoalbums, poezië-albums, persoonsbewijzen, akten etc. Noteer datum, plaats, adres, geboorte, doop, huwelijk, overlijden, begraafplaats, beroep, eventueel crematie en scheiding. Ga met deze gegevens naar familieleden, ook naar ooms en tantes, oudooms en oudtantes, en noteer de familieverhalen.
Bestudeer de handleidingen op genealogisch gebied. De boeken en brochures kunt u kopen bij diverse verenigingen en boekhandelaren, of u raadpleegt ze bij bibliotheken of archieven. Zelfs geoefende genealogen lezen nog regelmatig boeken en naslagwerken over genealogie om ideeën op te doen.

Periode 1811-heden
Voor het uitwerken en aanvullen van de recente gegevens terug tot 1811, in Zuid-Limburg vanaf 1796, maakt u gebruik van o.a. de bronnen van de Burgerlijke Stand (BS), huwelijksbijlagen, persoonskaarten, gezinskaarten, bevolkingsregisters en volkstellingen.

Bronnen om nog wat meer over uw familie te weten te komen
Heeft u het geraamte met de geboorte-, huwelijks- en overlijdensgegevens van uw familie staan, dan wordt het tijd om meer inzicht krijgen in hun woonomgeving, de familieverhoudingen, de financiële situatie of het gedrag van familieleden. Denk daarbij o.a. aan memories van successie, kadastrale, notariële en rechterlijke archieven; maar ook oude foto's en landkaarten.

Voor een uitvoerigere beschrijving, ga naar de Starterspagina.

Is er al onderzoek gedaan naar mijn familienaam?
Wellicht zijn er al eerder mensen bezig geweest met uw familie. Naslagenwerk kunt u raadplegen bij archieven, bibliotheken, heemkundige en genealogische verenigingen. Ook ons verenigingscentrum in Weesp en op onze regionale afdelingsbijeenkomsten kunt u terecht. Wij beschikken over een bestand van bijna 650 000 familienamen waarna onze leden onderzoek doen. Wilt u meteen kijken of iemand reeds onderzoek heeft gedaan naar een bepaalde naam, ga dan naar de Contactdienst van de NGV.

NGV lid worden?
U kunt zich opgeven door het  volgende formulier in te vullen.

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |