Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!
U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.

Zuid-Limburg

Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een landelijke vrijwilligersorganisatie met ruim 8.000 leden. De vereniging staat open voor eenieder, die zich bezig houdt met stamboomonderzoek of daarin is geïnteresseerd.
De afdeling Zuid-Limburg is één van de 26 regionale afdelingen van de vereniging en heeft een eigen afdelingsbestuur. We organiseren lezingen, contactbijeenkomsten en excursies en brengen u zo in contact met andere leden. Via deze website en het afdelingsblad "GeneVer" houden we leden op de hoogte van de activiteiten. Daarnaast hebben we ook een Digitale Nieuwsbrief. Deze wordt per e-mail verstuurd naar leden van de afdeling die hun profiel hebben geregistreerd.


Hoe begin ik met mijn onderzoek?

Wilt u beginnen met genealogisch onderzoek, dan helpen wij u graag op weg. Kom naar een van onze afdelingsbijeenkomsten of lees de beginnerspagina.

Bijeenkomsten

De afdeling houdt haar bijeenkomsten en lezingen op wisselende plaatsen binnen de regio. Deze worden georganiseerd voor de leden, maar gasten zijn eveneens hartelijk welkom. De toegang is vrij! Voor, tijdens de pauze en na de bijeenkomsten is er ruimschoots gelegenheid om uw genealogische vragen bespreken met andere genealogen; de afdelingsbibliotheek en de collectie databestanden te raadplegen. We hopen u eens te ontmoeten bij een van de afdelingsbijeenkomsten. Raadpleeg de agenda om te kijken waar binnenkort een bijeenkomst is.

Afdelingstijdschrift 'GeneVer'

Het afdelingstijdschrift "GeneVer" verschijnt 4x per jaar en informeert u o.a. over bijeenkomsten, bronnen voor genealogisch onderzoek, nieuwe boeken en wetenswaardigheden. In het tijdschrift kunnen leden genealogieën, kwartierstaten of andere genealogische of historische artikelen publiceren. Ook is het mogelijk om genealogische oproepen te plaatsen. Op deze website kunt u de inhoudsopgave van alle jaargangen GeneVer bekijken.

Bibliotheek

De afdeling heeft een grote collectie boeken en tijdschriften. De nadruk ligt op Limburgensia en algemene naslagwerken. Raadpleeg de index op het boekenbestand met ruim 500 titels.

Daarnaast heeft de afdeling drie kwartierstatenboeken uitgegeven. Het derde boek is in november 2015 verschenen en is nog leverbaar.

Contactdienst

Het bestand van de Contactdienst omvat bijna 650 000 familienamen. In het bestand kunt u kijken of leden reeds onderzoek gedaan heeft naar een bepaalde naam. Op de pagina van de Contactdienst kunt u het bestand direkt on-line raadplegen.

Databestanden

De afdeling heeft een aantal Genealogische (computer) databestanden, waaronder voornamelijk Zuid-Limburgse geboorte- en overlijdenadvertenties, kwartierstaten en meer dan 330 000 bidprentjes.

Daarnaast beschikken we over een grote collectie CD-ROMs en DVDs uitgegeven door archieven, stichtingen, verenigingen en werkgroepen uit binnen- en buitenland.


NGV afdeling Zuid-Limburg

Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Zuid-Limburg De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is opgedeeld in 27 regionale afdelingen. De in 1973 opgerichte afdeling had als werkgebied de gehele provincie Limburg. In 1982 is zij gesplitst in Zuid-Limburg en Overkwartier van Gelre. In oktober 2004 is de regio Roermond toevoegd aan de afdeling Zuid-Limburg.

De afdeling Zuid-Limburg omvat nu de volgende gemeenten: Beek, Brunssum, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Nuth, Onderbanken, Roerdalen, Roermond, Schinnen, Simpelveld, Sittard, Stein, Vaals, Valkenburg en Voerendaal (postcode 6040 t/m 6499).

De afdeling heeft circa 250 leden. Naast het bestuur is er een groep vrijwilligers, die specifieke taken op zich hebben genomen zoals bijv. het invoeren van bidprentjes of knippen van familie-annonces.

Lid worden?  U kunt zich opgeven door dit  formulier in te vullen.


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |