GensDataPro

Nieuwsbrief 2016 nummer 2

maandag 5 september 2016

Grotere letters?  Lees online in uw webbrowser en gebruik de zoom-optie.

Geachte **1**,
in deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

Van de redactie
Nieuws
Enquête gebruik WieWasWie
Vacature
Agenda
Hints en tips
Van de Helpdesk


Van de redactie

Dit is de tweede uitgave in 2016 van de GensDataPro nieuwsbrief, verzorgd door de Dienst ComputerGenealogie van de NGV.
In deze nieuwsbrief aandacht voor het inlezen van aktegegevens vanuit WieWasWie, een enquête over het gebruik van deze mogelijkheid en weer een paar tips voor het gebruik van de het programma en aandachtspunten van de helpdesk.
Kijkt u ook naar de vacature, wellicht is het iets voor u om andere gebruikers te helpen.

Alle uitgebrachte GensDataPro nieuwsbrieven zijn te lezen op de webstek van GensDataPro op de NGV-website. Deze webstek is te vinden door op de openingspagina van onze GensDataPro-website www.gensdatapro.nl onder 'Uitwisseling' te kiezen voor ' GensDataPro Interessegroep'. In het linker menu 'Webstek GensDataPro' kiest u dan voor 'Nieuwsbrieven'.
U kunt op de openingspagina van onze GensDataPro-website www.gensdatapro.nl ook onder 'GensDataPro' kiezen voor 'Nieuwsbrieven GensDataPro'


terug naar top

Nieuws

Het inlezen van aktegegevens vanuit WieWasWie is uitgebreid met het documenttype Militairen
Dit documententype bevat gegevens van de militieregisters en stamboeken vanaf 1813.

Het inlezen van aktegegevens vanuit WieWasWie is aangepast aan recente wijzigingen in de documentdetailpagina's van WieWasWie

Door wijzigingen in de documentdetailpagina's van WieWasWie per 1 juni 2016 wordt helaas een aantal gegevens niet meer ingelezen.
Met ingang van 14 juli zijn verdere wijzigingen in de documentdetailpagina's aangebracht, waarvan wij door WieWasWie tijdig op de hoogte zijn gebracht.

Het inlezen van de aktegegevens van WieWasWie is nu aangepast aan de door WieWasWie aangebrachte wijzigingen:

 • Bij BS Overlijdensakten worden weer alle partners van de overledene ingelezen. De partners worden in de documentdetailpagina nu meestal aangeduid met hun relatie tot de overledene zoals echtgenoot, echtgenote, weduwnaar, weduwe enz. en niet meer alleen als 'Relatie'.
  Zie ook hieronder.
 • Bij DTB Trouwen wordt weer de vorige partner van de bruidegom / bruid ingelezen. Deze worden nu in de documentdetailpagina aangeduid met 'laatste partner van de bruidegom' respectievelijk 'laatste partner van de bruid' en niet meer als 'Relatie'.
  Zie ook hieronder.
 • Bij DTB Dopen worden weer alle getuigen ingelezen. Deze worden nu in de documentdetailpagina alleen aangeduid met 'Getuige' en niet meer als Getuige1, Getuige2 en Getuige3.
 • Bij DTB Begraven worden weer alle relaties van de begravene ingelezen. Deze relaties worden in de documentdetailpagina nu meestal aangeduid met hun relatie tot de begravene zoals vader, moeder, echtgenoot, echtgenote enz. en niet meer alleen als 'Relatie'.
Onderstaande gegevens dienen nog zelf wat aanpassing of worden alleen in de bronopmerking geplaatst:
 • Bij BS Huwelijksakten met zowel de vermelding van het huwelijk als de echtscheiding komen de gegevens van de echtscheiding in de bronopmerking te staan. U kunt deze gegevens zelf in het relatiebewerkvenster invullen.
 • Bij BS Overlijdensakten worden tot vier relaties van de overledene ingelezen en aangemaakt. U kunt zelf, aan de hand van de in de bronopmerking geplaatste aktegegevens of door raadplegen van de originele akte, de juiste volgorde van de partners bepalen.
  De vermelding van de Burgerlijke staat van de overledene wordt ingelezen en in de bronopmerking geplaatst.
 • Bij DTB Trouwen wordt de laatste partner van de bruid als losstaande persoon aangemaakt met als rol 'laatste partner van de bruid'. U dient zelf deze persoon als partner van de bruid te koppelen.
  De gebeurtenis 'Proclamatie' wordt nu, met de bijbehorende datum, ingelezen en in de bronopmerking geplaatst.
 • Bij DTB Begraven wordt de partner van de begravene ingelezen en aangemaakt. U kunt zelf aan de hand van de aktegegevens aangeven of het een echtgenoot/echtgenote of weduwnaar/weduwe betreft.
  De genoemde personen anders dan de partner, vader en moeder worden als losstaande persoon aangemaakt met als rol de familierelatie tot de begravene. U dient zelf deze persoon aan de begravene te koppelen.
  De bij 'Relatie' genoemde persoon wordt als losstaande persoon aangemaakt met als rol 'in akte vermeld'. U kunt zelf, door raadplegen van de originele akte, de juiste relatie tot de hoofdpersoon bepalen.
 • Bij akten van het Bevolkingsregister wordt zowel de vermeldde (akte)datum als de registratiedatum ingelezen als aktedatum en gebruikt als datum bij de woonplaats. Hierdoor is het mogelijk dat de vermelde datum niet overeenkomt met de werkelijke datum in de akte van het bevolkingsregister. U kunt dit controleren als een afbeelding van de originele akte beschikbaar is.
  De gebeurtenis 'Bevolkingsregister (aankomst)' en 'Bevolkingsregister (vertrek)' wordt samen met de bijbehorende plaats ingelezen en in de bronopmerking geplaatst.

WieWasWie pagina's hebben nog wel eens archief-specifieke gegevens waardoor GensDataPro die niet helemaal volledig kan overnemen. Controleer de aktes die zijn geplakt ook nauwgezet en laat ons vooral weten wanneer gegevens uit een akte niet naar uw wens worden overgenomen. Dit is een levend systeem dat we graag blijven vervolmaken. Overigens gaan we er natuurlijk vanuit dat indien WieWasWie een scan bij de akte aanbiedt, u dan die scans ook grondig naloopt. Soms staan daar heel interessante kanttekeningen in, maar ook is niet altijd alles juist overgetypt in WieWasWie. Een goede controle van de echte akte en geconstateerde fouten aanmelden bij WieWasWie, vermindert de kans dat die fouten in genealogische publicaties blijven voortwoekeren

De aanpassingen in het inlezen van gegevens van WieWasWie kunt u installeren door de service-upgrade 2.9.9.2 (opnieuw) op te halen bij onze website www.gensdatapro.nl of rechtstreeks via deze link. Hier vindt u ook alle informatie en instructies die van belang zijn.

Op onze website vindt u bij Veelgestelde vragen onder Importeren van gegevens (WieWasWie) informatie over het inlezen van gegevens van WieWasWie.

terug naar top

Enquête


Enquête gebruik van de WieWasWie-knop in GensDataPro

Wij willen graag te weten komen hoeveel gebruikers van GensDataPro gebruik maken van de mogelijkheid in GensDataPro om via de WieWasWie-knop rechtstreeks aktegegevens vanuit WieWaswie in te lezen.
Als u op één van de onderstaande mogelijkheden klikt wordt in uw e-mailprogramma of in uw browser een e-mail geopend die u alleen maar hoeft te verzenden. Uw gemaakte keuze staat reeds vermeld bij Onderwerp.
U kunt desgewenst in het bericht uw keuze toelichten.

Ja, ik maak gebruik van de WieWasWie optie in GensDataPro

Nee, ik maak geen gebruik van de WieWasWie optie in GensDataPro

Als deze methode niet lukt kunt u ook een leeg berichtje sturen naar GDPenquete@gensdatapro.ngv.nl en vult u alleen bij het onderwerp Ja of Nee in.

terug naar top

Vacature

Vrijwilliger (m/v) als medewerker van het GensData Serviceteam.

Heeft u door het gebruik van GensDataPro veel kennis gekregen van het programma?
Vindt u het prettig om anderen te helpen bij moeilijkheden of vragen?
Dan is medewerker/medewerkster bij het GensData Serviceteam mogelijk iets voor u!

Bent u geïnteresseerd, neemt u dan contact op met Dhr. de Fouw, via een e-mail naar de secretaris van de NGV Dienst ComputerGenealogie. We vertellen u dan graag meer over alle mogelijkheden.

Mocht u interesse hebben voor
 • Bemensing van de stand van de Dienst ComputerGenealogie tijdens genealogische bijeenkomsten voor informatie over de NGV, haar producten waaronder natuurlijk GensDataPro, en over computergenealogie...
 • en/of
 • Het verzorgen van informatie-bijeenkomsten over GensDataPro en het gebruik van de computer voor vastleggen van genealogische gegevens...
 • u bent ook van harte welkom bij ons!

  De Dienst ComputerGenealogie maakt deel uit van de NGV, de grootste genealogische vereniging van Nederland, die volledig draait op vrijwilligers.

  terug naar top

  Agenda

  Op onderstaande evenementen wordt informatie gegeven over GensDataPro of is de NGV Dienst ComputerGenelaogie aanwezig voor het geven van informatie en demonstraties over GensDataPro:

  za 17 september 2016 Amersfoort Computergenealogie middag
  za 8 oktober 2016 Stadsarchief Amsterdam HCC!Genealogiedag 2016
  wo 19 oktober 2016 Rosmalen Met foto’s begint een stamboom te leven
  za 5 november 2016 Zeeuws Archief Middelburg Archievendag met o.a. Zeeuwse Contactdag
  ma 24-10, 31-10, 14-11 en 21-11 2016 Eindhoven Cursus GensDataPro
  wo 14-9, 28-9, 19-10, 2-11, 16-11, 7-12 en 21-12 2016 Schinveld Bijeenkomst GensDataPro
  wo 11 januari 2017 Schinveld Bijeenkomst GensDataPro

  terug naar top

  Hints en tips


  HTML codes in opmerkingsvelden.

  Het is mogelijk om teksten in de opmerkingen vet of cursief te maken door middel van HTML codes:
  <b> en </b> voor vette tekst
  <i> en </i> voor cursieve tekst
  Voorbeeld:
  Ik wil een <b> woord </b> vet maken.
  Het resultaat is dan: Ik wil een woord vet maken.
  Deze tekens worden, bij uitvoer naar RTF (MSWord) omgezet in RTF codes zodat ook in MSWord de tussenliggende tekst vet of schuin is.
  Door het gebruik van <br> kan tevens een lege regel worden toegevoegd.


  GensDataPro installeren op uw nieuwe computer of laptop

  Als u GensDataPro gaat installeren op uw nieuwe computer of laptop, of u gaat over naar Windows 10, kijkt u dan ook op onze website bij Veelgestelde vragen onder Installatie en registratie GensdataPro voor meer informatie.
  U vindt u de GensDataPro website de meest recente installatie- en registratiehandleiding bij 'Downloads - GensDataPro Handleidingen'.
  Als u GensDataPro door iemand anders laat installeren, geeft u dat bovenstaande als advies mee, zodat de installatie goed verloopt. Dit geldt ook voor het laten installeren van Windows 10 op uw huidige computer of laptop.


  GensDataPro installeren als uw computer geen cd-rom/dvd station heeft

  Als uw computer geen cd-rom/dvd station heeft zijn er twee mogelijkheden om GensDataPro te installeren:

 • Het aanschaffen van een USB optische drive. De aanschaf hiervan is zeker zinvol omdat het vaker nodig zal zijn gebruik te maken van een cd-rom of dvd voor het installeren van software en voor het opslaan van gegevens, backups of foto's.
  Met een USB optische drive heeft u ook weer toegang tot uw cd-rom's of dvd's met films, gegevens, backups of foto's.
 • Het (laten) kopiëren op een computer, die wel een cd-rom/dvd station heeft, van de gehele GensDataPro cd-rom op een USB-stick of een SD-kaart met een minimale opslagcapaciteit van 1 GByte. Hierna kan via de USB-stick of SD-kaart het programma worden geïnstalleerd.
 • terug naar top

  Van de Helpdesk


  Waar vind ik informatie over GensDataPro?

  Als u een vraag heeft over GensDataPro dan kunt u natuurlijk een bericht sturen naar de helpdesk en wij helpen u graag.
  Maar het antwoord op uw vraag wordt mogelijk al beschreven op de GensDataPro website bij:

 • Veelgestelde vragen
 • of
 • Artikelen over GensDataPro

 • Ook vindt u informatie in GensDataPro in het menu 'Help' bij de volgende opties:
 • 'Basishandelingen'
 • 'Help over het hoofdscherm'
 • 'Hulp bij inlezen van WieWasWie bronnen'
 • 'Help over uitvoer naar Genealogie Online'
 • en
 • Achter de "Help-knop" in bijna alle vensters

 • Aanvraag activeringssleutel

  Als u een activeringssleutel aanvraagt ontvangt u, in de regel, binnen 24 uur een e-mail met de activeringssleutel.
  U krijgt dus niet automatisch binnen enkele minuten een sleutel toegestuurd.
  Als u na 24 uur nog geen e-mail heeft ontvangen met de activeringssleutel dan kan het zijn dat dit bericht als spam wordt gezien. Het komt dan in een aparte map (met de naam 'Spam' of 'Ongewenste berichten') in uw postbox bij uw provider of uw internet e-mail account (bijv. Gmail, Hotmail).
  Gaat u dan naar Veelgestelde vragen-Registreren van GensDataPro voor meer informatie.
  Er zijn drie methodes beschikbaar in het venster 'Registratie GensDataPro' en wij adviseren gebruik te maken van "Methode 1: Sleutel aanvragen via internet".
  Bij "Methode 1: Sleutel aanvragen via internet" en "Methode 3: Sleutel aanvragen via e-mail" ontvangt u automatisch binnen enkele minuten een bericht met de verzonden informatie ter bevestiging van uw aanvraag.
  Dit is dus niet het bericht met de aangevraagde activeringssleutel.

  terug naar top

  U krijgt deze GensDataPro nieuwsbrief toegezonden omdat u in uw NGV profiel bij GensDataPro heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief wilt ontvangen. U kunt zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief door uw profiel te wijzigen op de NGV website www.ngv.nl

  ©2012 NGV
  De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder no. 40531257