Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Flevoland

U kunt zonder inloggen gebruik maken van deze site, ingelogde gebruikers hebben toegang tot eventuele extra functionaliteiten.

Elke eerste zaterdag van de maand is er voorouderspreekuur in de bibliotheek van Almere Stad -------------------- Kijk in de agenda van Flevoland -------------------- Elke laatste vrijdag van de maand is er voorouderspreekuur in de bibliotheek van Lelystad -------------------- Kijk in de agenda van Flevoland

flevologo

De afdelingsbijeenkomsten zijn in:
Nieuw Land
  Oostvaardersdijk 113
8242 PA Lelystad (naast de Bataviawerf, bij Bataviastad, VOC-garage)
nieuwland

routeplannen
klik vervolgens linksboven op routebeschrijving en vul uw gegevens in. Goede reis en hartelijk welkom!

's avonds
gratis parkeren op het terrein voor Nieuw Land.
ga
niet naar beneden  de VOC-garage
in,
maar ga rechts naast de ingang omhoog
en volg deze weg.

Het stamboom- of voorouderspreekuur

is op de laatste vrijdag van de maand in het studiecentrum van Nieuw Land te Lelystad en
op  de eerste zaterdag van de maand in de bibliotheek van Almere Stad van 11 tot 15 uur

Wij proberen beginnende stamboomonderzoekers tips en adviezen te geven bij de start van hun onderzoek.
Ervaren genealogen zijn ook welkom als ze vragen of
vastlopers of een interessant vondsten enz. hebben bij hun onderzoek.
We zijn goed op de hoogte van het zoeken op het internet, zoals WieWasWie.nl en Zoekakten.nl etc. We zijn ervaren Aldfaer gebruikers en we hebben soms ook wel tips voor andere programma's.

Info

De NGV heeft meer dan 8.000 leden. Deze leden zijn/worden met hun postcodes ingedeeld bij regionale afdelingen. De NGV afdeling Flevoland omvat de provincie Flevoland en sinds 2010 ook enkele gemeenten in de IJsseldelta van Overijssel. Onze postcodes zijn:

1300 - 1379 / 3890 - 3899 / 8060 - 8069 / 8200 - 8329

Met 165 leden zijn we een van de kleinere afdelingen. Toch biedt onze actieve afdeling net zoveel als grotere afdelingen.

Lidmaatschap

Via de website van de landelijke NGV kunt u zich aanmelden als lid. Het lijkt handig lid te worden van een afdeling waar u verwacht veel familiegegevens te vinden, maar in de praktijk blijkt dit weinig zinvol. De afdelingsbladen van andere afdelingen liggen altijd ter inzage tijdens de openingsuren van het Studiecentrum in het Nieuw Land Erfgoedcentrum. De meeste genealogische gegevens vindt u namelijk zelf via het internet of in een archief. Het levert zelden iets extra's op. En met het lidmaatschap van de NGV afd. Flevoland mag u de bijeenkomsten en lezingen van alle afdelingen gratis bijwonen. Kies dus voor Flevoland!

informatie over het lidmaatschap

Afdelingsavonden

Het bestuur van afdeling Flevoland organiseert voor haar leden lezingen over genealogie (=stamboomonderzoek), heraldiek (=wapenkunde), genealogische computerprogramma's, maar ook lezingen over historische onderwerpen met genealogische raakvlakken enz. Voor genealogen is dit ook een interessant deel van hun hobby, want genealogie is meer dan alleen namen en jaartallen.De afdelingsavonden zijn van 19.30 tot 21.45. Vanaf 19.00 bent u al welkom. Dit inloop half uurtje van onze afdelingsbijeenkomsten is een prima gelegenheid om vragen te stellen of om met collega-genealogen van gedachten te wisselen.

Genealogie + Flevoland

De 12e en jongste provincie heeft weinig genealogische gegevens: Urk+ Schokland en inmiddels ook de eerste gegevens van de gemeente Noordoostpolder. Na de afdelingswijziging van 1 januari 2010 zijn er twee archieven in ons werkgebied: Nieuw Land Erfgoed Centrum in Lelystad en het Gemeente Archief Kampen.

In de laatste 150 jaar zijn er heel wat Nederlanders voor hun werk verhuisd naar een andere stad of streek. Denk eens aan Twente (textielindustrie), de regio Eindhoven (Philips), het Gooi (forensen, radio+tv) en vergeet niet de moderne groeikernen en vinexlocaties. Dus moeten niet alleen Flevolanders, maar bijna alle onderzoekers op reis naar een of meer archieven om de gegevens van hun voorouders op te zoeken.
Naast het opsporen van namen, geboorte-, doop-, huwelijks- en overlijdensgegevens willen veel genealogen meer weten. Waar woonden en werkten de voorouders, zijn ze in aanraking geweest met de rechter, welke gegevens zijn er bekend over de militaire dienst enz.

Voeren er voorouders op de Zuiderzee of waren zij werkzaam in de visserij, of werkten ze mee aan de Zuiderzeewerken, dan zijn er (achtergrond-)gegevens te vinden in het Nieuw Land te Lelystad.

Archieven in onze regio

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Gemeentearchief Kampen 

Genealogie op Urk

Op Urk bestaat een actieve genealogische vereniging van en voor Urkers.
Zij bezitten bijna alle genealogische gegevens van hun voorouders.

  

Bijgewerkt: 17-01-2016

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |