Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Introductie - DNA links - F.A.Q.

Genetische Genealogie - Veel gevraagde vragen


Hoe voeg ik mijn haplotype (Y-DNA testresultaten) toe aan de database?

Uw Y-DNA testresultaten worden toegevoegd aan de Y-DNA database via uw profiel op de NGV website.
Nadat u bent ingelogd, selecteer 'Mijn Gegevens' in de rechter menukolom. Onder het kopje 'Mijn genealogische gegevens' klikt u op de knop 'Mijn DNA gegevens'.
Deze functie kunt u overigens ook vinden in het context-menu (bovenaan in de pagina binnen de groene kader) als u bent ingelogd.

Op het invulscherm kunt u uw testresultaten invullen en vervolgens klikt u op de knop 'Aanpassen'.

Heeft u een meetwaarde voor een niet genoemde Y-DNA marker of een meetwaarde, die niet wordt geaccepteerd, neem dan contact op met de Genetische Genealogie Project moderator.


Hoe verander ik mijn haplotype (Y-DNA testresultaten)?

Nadat u bent ingelogd, selecteer 'Mijn Gegevens' in de rechter menukolom. Onder het kopje 'Mijn genealogische gegevens' klikt u op de knop 'Mijn DNA gegevens'.

Op het invulscherm kunt u uw testresultaten aanpassen en vervolgens klikt u op de knop 'Aanpassen'.

Als u op de knop 'Annuleren' klikt dan worden alle veranderingen terug gedraaid naar de toestand van de laatste keer dat u de 'Aanpassen' knop heeft gebruikt, met andere woorden: de database wordt niet veranderd.


Hoe verwijder ik mijn haplotype (Y-DNA testresultaten)?

Nadat u bent ingelogd, selecteer 'Mijn Gegevens' in de rechter menukolom. Onder het kopje 'Mijn genealogische gegevens' klikt u op de knop 'Mijn DNA gegevens'.

Om uw testresultaten te verwijderen kunt of alle individuele markers op geen waarde ('--') zetten of op de knop 'Verwijder alle profielwaardes' klikken.

Ook als u uw profiel op de NGV website verwijdert, dan worden automatisch de Y-DNA testresultaten uit de database verwijderd.


Hoe vul ik mijn haplogroep in?

Op het haplotype scherm met de Y-DNA testresultaten wordt uw haplogroep getoond. De haplogroep is deel van uw profiel op de NGV website.
Nadat u bent ingelogd, selecteer 'Mijn Gegevens' in de rechter menukolom. Onder het kopje 'Gegevens over mezelf en mijn onderzoek' klikt u op de knop 'Gegevens aanpassen'. Na het invoeren of veranderen van uw haplogroep klikt u op de knop 'OK'.

NB. De haplogroep is uitsluitend een tekstveld en wordt niet gebruikt voor het doorzoeken van de Y-DNA database.


Waar vind ik meer informatie over Y-DNA haplotype markers?

Onderaan het invulscherm op de Y-DNA zoekpagina staat een optie Toelichting markers. Daar vindt u een aantal links naar gerenommeerde websites met een overvloed aan achtergrondinformatie en een samenvatting van bijzonderheden betreffende veel gebruikte markers.
Deze optie vindt u ook op Y-DNA pagina in uw NGV profiel.
 
Meer DNA links vindt u in de categorie 'Genetische Genealogie' in de Links sectie op de NGV website.


Bijgewerkt: 15 oktober 2009

Welke zoekresultaten krijg ik bij afwijkende en/of afwezige markers?

Onderaan het invulscherm op de Y-DNA zoekpagina kunt u met twee parameters aangeven of er afwijkende of afwezige markers mogen voorkomen in het zoekresultaat. U kunt percentages tussen 0% en 30% selecteren.
Als u tweemaal 0% aangeeft, dan moeten de zoekwaarden van de gespecificeerde markers exact gelijk zijn aan de meetwaarden, zoals die in de database zijn opgeslagen.

De twee parameters worden onafhankelijk van elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld: u zoekt op 15 DNA markers, waarvan 20% afwijkend mag zijn en 30% ontbrekend. Dit betekent dat een resultaat wordt getoond, zodra er maximaal 3 (20% is 3) afwijkende waardes worden aangetroffen en er maximaal 4 (30% is 4,5) markers ontbreken. Dus: als de waarden van 8 van 11 gevonden markers overeenkomen met het zoekprofiel dan wordt die gebruiker getoond op het zoekresultatenscherm.
Achteraan de regel met de naam van gevonden gebruikers vindt u een lijstje met de afwijkende en afwezige markers.

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |