Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Afdeling Delfland

NGV afdeling Delfland

NGV Afdeling Delfland - Genealogisch onderzoek in de regio Delfland

Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste archieven, instellingen en verenigingen in de regio Delfland, die voor het onderzoek van veel genealogen van belang zijn. Al deze archieven, instellingen en verenigingen zijn ook opgenomen in de NGV lijst met genealogische links voor Zuid-Holland.

Regionale archieven:

Voor de Westlandse gemeenten kunt U de archiefpagina van de website "Genealogie in het Westland" raadplegen. Omdat openingstijden aan verandering onderhevig kunnen zijn, is het altijd raadzaam om vooraf telefonisch te informeren.

 • Nationaal Archief Met o.a. WieWasWie (rechtstreeks te vinden op www.wiewaswie.nl), het genealogisch zoekprogramma van de Rijksarchiefdienst. 
   
 • Stadsarchief Delft
  Het archief bedient naast Delft ook de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Rijswijk. Via collectie-Delft.nl zijn de Doop-, trouw- en begraafboeken (1575-1811) en Burgerlijke Stand (na 1811) van Delft (incl. voormalige gemeenten) en Pijnacker raadpleegbaar. Voor informatie uit het notarieel archief van Delft, -voor zover digitaal toegankelijk-, kunt u kijken op De Digitale Arena
   
 • Gemeentearchief Den Haag
  Via de Digitale Stamboom kunt u on-line zoeken in de geboorte- (1812-1904), huwelijks- (1812-1929), overlijdensakten (1811-1954) van de burgerlijke stand, het bevolkingsregister (1913-1939) en het Repertoire notariŽel arcchief (1842-925) van Den Haag en Loosduinen.
   
 • Ergoed Leiden
  Het archief bedient naast Leiden ook de gemeenten Zoeterwoude, Warmond, Rijnsburg en Leiderdorp. Ook dit archief heeft nu haar eigen mogeijkheid om personene te zoeken.,. In het Regionaal Archief Leiden zijn ook archieven ondergebracht van de omliggende gemeenten Zoeterwoude, Warmond, Leiderdorp en Rijnsburg.
   
 • Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg
  Bezoekadres: Gemeentehuis Den Haag, begane grond, Spui 70, 2511 BT Den Haag
  Openingstijden op werkdagen van 9.00 - 16.00 uur

   
 • Historisch Archief Westland
  Het Historisch Archief Westland beheert de archieven (vanaf de 13e eeuw tot circa 1980) van de gemeente Westland die bestaat uit de voormalige gemeenten 's-Gravenzande, de Lier, Monster, Naaldwijk en Wateringen. Naast de gebruikelijke archiefstukken beschikt het Historisch Archief Westland ook over kopieŽn van de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) en kopieŽn van de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten (Burgerlijke Stand) alsmede kopieŽn van de Bevolkingsregisters. Deze zijn uitgebreid met dezelfde bronnen van de voormalige Westlandse gemeenten Maasland en Schipluiden en van de buurgemeente Loosduinen.Van al deze bronnen, met uitzondering van de DTBís en het BR van Loosduinen, is een totaal-index in de studiezaal te raadplegen. De gegevens van de burgerlijke stand zijn de raadplegen via WieWasWie.
   
 • Gemeentearchief Rotterdam
  Archieven van Rotterdan en haar voormalige zelfstandige gemeenten  Daarnaast brengt een groeiend aantal gemeenten in de regio zijn archieven onder bij het Gemeentearchief Rotterdam. Op dit moment zijn dat Albrandswaard (voormalig Poortugaal en Rhoon), Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Capelle aan den IJssel en Ridderkerk. U kunt alle archieven kosteloos inzien in de studiezaal en zelfs online v.w.b. de Doop-, Trouw en Begraafregisters en een deel van de Burgerlijke Stand via de Digitale Stamboom Rotterdam.
   
 • Erfgoed Rijswijk
  De gemeente Rijswijk heeft het beheer van zijn historische archieven uitbesteed aan het Gemeentearchief Delft. KopiŽn van de Burgerlijke Stand en de Doop- Trouw- en Begraafboeken etc. zijn te raadplegen in het Rijswijks Historisch Centrum gevestigd in de centrale bibliotheek aan het Generaal Eisenhowerplein. In het Historisch Centrum worden de volgende materialen opgenomen: boeken, tijdschriften, microfilms, digitale bestanden en mogelijk ook prentbriefkaarten. De openingstijden zijn gelijk aan die van de bibliotheek.
   
 • Gemeentearchief Schiedam
  Geboorteakten (1811-1912), Huwelijksakten (1811-1934), Huwelijkse bijlagen (1812-1934*) en Overlijdensakten (1811-1912* en 1957-1962) zijn via SchiedamGen© online te raadplegen. Ook van de oude gemeenten Kethel en Spaland, Oud- en Nieuw Matenesse en Nieuwland.
  * enkele jaren ontbreken nog, daar wordt aan gewerkt
   
 • Stadsarchief Vlaardingen
  In het pittoreske Raadhuis van de in 1941 opgeheven gemeente Vlaardinger-Ambacht is sinds 1948 het Stadsarchief Vlaardingen gevestigd. Sinds 1 januari 2004 zijn ook de archiven van de gemeente Maassluis hier te raadplegen. Het stadsarchief beschikt over ISIS waarmee steeds meer bronnen on-line te raadplegen zijn.
   
 • Gemeentearchief Wassenaar
  Op de website www.wiewaswie.nl zijn alle geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten van Wassenaar nu beschikbaar.
   
 • Gemeentearchief Zoetermeer
  Het Gemeentearchief Zoetermeer is gevestigd in het stadhuis aan het Stadhuisplein en is -alleen op afspraak - te bezoeken.
   
 • Archieven in Nederland
  Op dit onderdeel van de website van Piet en Willeke Molema-Smitshoek is uitgebreide informatie (niet alleen over de studiezalen en openingstijden, maar ook m.b.t. parkeergelegenheden en catering en meerhandige tips) te vinden over bijna alle archieven in Nederland.  

Bijgewerkt: 14 februari 2017
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |