Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Publicaties van NGV leden

Zoeken - Alle Publicaties


Dordtenaren onder Napoleon 1810-1815

Publicatie geplaatst door: Dhr. A.P.A. van Rooden uit ZEGGE op 14 feb 2016

Beschrijving

Kees Weltevrede, Peter van Rooden et al. Dordrecht 2015, 282 blz. ill. index, prijs: 17,50 euro

Op de dag dat Napoleon Bonaparte ruim twee eeuwen geleden Dordrecht bezocht, 5 oktober (1811), kwam het boek ‘Dordtenaren onder Napoleon’ uit. Onder leiding van historicus Kees Weltevrede werkte een groep van elf hobby-historici uit de Drechtsteden jarenlang aan het onderzoek naar hoe Dordtenaren de Franse bezetting beleefden.

De Franse keizer bezocht Dordrecht als onderdeel van een reis om de net ingelijfde gebieden te bekijken. Hoewel de stad voor zijn bezoek flink was versierd, kwam Napoleon niet verder dan de Groothoofdspoort, waar hij met Dordtse notabelen een glas wijn dronk. Weltevrede en zijn groep onderzoekers doken uitgebreid in het Regionaal Archief Dordrecht, maar belichten in het boek de periode van de Franse bezetting ook breder. Net als voor Napoleon zelf liep die overigens voor Dordrecht ook niet best af. De keizer vond zijn Waterloo, de stad verloor zijn belangrijke handelspositie aan Amsterdam en Rotterdam.

‘Dordtenaren onder Napoleon’ is voor 17,50 euro te koop bij de drie winkels van Vos en van der Leer en bij De Bengel aan de Vriesestraat.


Aantal malen gelezen: 1200

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |