Prikbordmeldingen van de NGV

 

En het beste programma is:

Geplaatst op: 02 sep 2017 17:36 door 0 op de webstek van NGV

Adobe Photoshop Lightroom

Scan al uw genealogische documenten en foto's in *.JPG formaat.
Importeer al uw genealogische documenten en foto's in Lightroom.
Sla alle documenten en foto's op in één (hoofd)map.
Lightroom is onverschillig voor de naamgeving van uw documenten. Maar geef uw documenten een naam bestaande uit de geboortedatum van de belangrijkste persoon in het document met een volgnummer, b.v. 19430118001.
Selecteer uw documenten en foto's één voor één in Lightroom en voeg trefwoorden toe.
Gebruik als trefwoord voor alle in het document voorkomende personen de combinatie van geboortedatum en geboortenaam, b.v. 19180406 Adolf Tepper, 19430118 Filippus Tepper of 19430119 Janis Lyn Joplin.
U zult bemerken dat Lightroom u begint te helpen naarmate u een aantal trefwoorden hebt ingevoerd.
Maak een tekstdocument, als genealogische bijlage, met voor elke persoon een paragraaf die kort en krachtig alle genealogische gegevens omvat die u interessant vind, b.v. 19180406 Adolf Tepper 20071027 G:Vroomshoop O:Vroomshoop M:18860523 Annechiena Huisman V:18790923 Filippus Tepper Z:19430118 Filippus Tepper Z:19470302 Jan Gerhardus Tepper.
Lightroom is u daar behulpzaam bij. Want door het trefwoord 19180406 Adolf Tepper aan te klikken verschijnen alle documenten die betrekking hebben op Adolf Tepper op uw scherm.
Gebruik de sorteerfunctie van uw tekstverwerker om alle personen op volgorde van geboortedatum te plaatsen en wees verbaasd dat u een prachtig genealogisch document gecreëerd hebt zonder ook maar even aan genealogisch software gedacht te hebben.
Maak uw documenten ook nog even doorzoekbaar met een OCR programma zodat u ook kunt zoeken op trefwoorden die u helemaal niet ingevoerd hebt.
Mocht u foto's maken van graven zorg er dan voor dat u de geografische coördinaten met GPS vastlegt en even in Lightroom invoert. Altijd handig om een graf later terug te vinden. Zelfs als het er niet meer is.
En mocht u een boek willen maken? Lightroom heeft een boekmodule.
Foto's te groot? Lightroom verkleint ze voor u.
Diapresentatie, afdrukje of op het web. Lightroom staat paraat.
Op uw tablet of smartphone? Lightroom is present.

En wat kost dat allemaal wel niet? Nee, het is niet gratis!

En wat heb ik hier nu eigenlijk aan? Wel! We leven in een plaatjes tijdperk. Of u dat nu leuk vind of niet. Mijn (klein)kinderen in ieder geval wel. Dus oude familie foto's bekijken is veel leuker dan vuistdikke stamboomboeken met miezerige fotootjes op postzegel formaat door te nemen. Maar wie staat er dan wel op die foto? Even de "people" functie in Lightroom inschakelen en het blijkt dus 19430119 Janis Lyn Joplin te zijn. En in uw tekstdocument vind u dus onder dezelfde aanduiding dat ze een dag na mij geboren is in Port Arthur en overleden is op 10 oktober 1970 in Los Angelos. En als u even op Internet rondkijkt kunt u zien dat haar Porsche 356 in december 2015 verkocht is voor 1,8 miljoen dollar. Maar ik leef nog en dat is ook wat waard!

Mijn genealogische bijlage is gebaseerd op het individu en niet op het gezin. Het is even wennen. Het heeft als consequentie dat ik parentelen van verschillende achternamen, b.v. (huwelijks)partners naadloos in één document kan samenvoegen. Ook een combinatie van parenteel en kwartierstaat is probleemloos te combineren. Hoeveel aparte stambomen en kwartierstaten zit u apart bij te houden en uit te werken? En hoeveel personen komen in meerdere van die stambomen voor? Maar met de GEDCOM standaard versie 1 en nooit bijgewerkt uit 1984 kan ik niets beginnen. Ik geef het toe.

Nog even dit. De afkortingen die ik, onder andere, gebruik zijn: G:Geboren(Plaatsnaam), O:Overleden(Plaatsnaam), M:Moeder V:Vader, D:Dochter, Z:Zoon. Adolf Tepper is overleden op 27 oktober 2007, zoals achter zijn naam is aangegeven.


Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 507


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd