Prikbordmeldingen van de NGV

 

Gens Nostra 2017/3

Geplaatst op: 11 mei 2017 20:03 door Dhr. J-W. Koten op de webstek van NGVPag 132
De auteur is er in geslaagd alles mannelijke nakomelingen van de familie de Lathouwers op te sporen, het betreft 5 takken in de VS, BelgiŽ en Nederland (vooral zuidoost Brabant). Het is een keurige geo-genealogische studie geworden De oudste sporen Van de familie dateren rond 1641 (Stabroek)
Pag1 140
Dit is een diepgaande studie van de familie Storm die aanvangt met de stamvader Storm van Voorschoten geboren 1295. Een van de afstammelingen Huych Cornelisz noemde zich van ís Gravenzande (ca 1585). De familie wordt gekenmerkt door de bekleding van vele hoge functies in Stadsbesturen. Knap onderzoek.
Pag 152
Bernards is een bakkersfamilie gedurende diverse eeuwen. De familie gegevens beginnen in de regio Luik met Thomas Bernard (1680). De familie migreert als bakkers naar Blerick en Mook. Uiteindelijk komt de familie als bekende bakkers in Nijmegen. Aardig verhaal
Pag 160
Jan Schaefer is een bekende PvdA politicus beroemd geworden door de uitspraak: in geouwenhoer kun je niet wonen. Jan was van zijn vak Banketbakker, later vakbondsbestuurder, wethouder van Amsterdam en staatssecretaris. Zijn voorgeslacht telt voornamelijk uit ambachtslieden. Er bestaat tevens een biografie van hem.
Pag 164
Tips van Lezers betreffende de Kindertransporten van Weense ondervoede kinderen na de eerste Wereldoorlog. Ik kan niet nalaten een persoonlijke opmerking daaraan toe te voegen: Bij mijn grootouders hadden ze een Weens kind opgenomen. Er is een foto in het Archief van Roosendaal waar een groep Weense kinderen staat afgebeeld en jonge vrouwen die tot het organisatie comitť behoorden. Mijn moeder heet Maria Konings en staat ook op de foto. Nadat het tijdelijke pleegkind was vertrokken is ze nog enkele malen bij mijn grootouders te logeren geweest. Mijn moeder had een goede band met haar en zij correspondeerden, zo herinner ik me nog, maar door de Hitlerperiode raakte het contact verbroken. Bij de organisatie van de kinderzendingen naar West-Brabant had haar broer kapelaan G. Konings een belangrijke rol. Daardoor kwam hij vrij uit het concentratiekamp, als bij een Godswonder.
Pag. 177
Toon van Gestel geeft een beschouwing over het bekende thema: Een kwartierstaat biologisch of juridisch. Voor beide standpunten is veel te zeggen.Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 297


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd