Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Prikbordmeldingen van de NGV

Startpagina prikbordmeldingen - Bladeren (40 titels p.p.) - Bladeren (4 prikbordmeldingen p.p.)
Archief / Zoeken

 

Familiegeschiedenis

Geplaatst op: 02 aug 2017 20:11 door Dhr. F. Tepper op de webstek van NGV

Verborgen in mijn e-mail correspondentie, verzameld over meer dan 20 jaar, bevindt zich een flinke hoeveelheid familiegeschiedenis. Die familiegeschiedenis wil ik uit die correspondentie destilleren en in chronologische volgorde in een leesbare tekst voor mijn nageslacht veiligstellen. Dat levert geen award winnende literatuur op. Maar toch. Het alternatief is dat het verdwijnt, zoals ik zelf zal verdwijnen. Velen van u schuimen het internet en archieven af om iets te weten te komen over het dagelijks leven van onze voorouders. Dus waarom zou ik niet zelf iets vastleggen van het dagelijks leven van een gewoon gezin met opgroeiende kinderen omstreeks het jaar 2000. Het zou toch leuk zijn als we dat van onze voorouders omstreeks het jaar 1000 nog eens na konden lezen. En misschien vinden onze nazaten het in het jaar 3000 wel leuk om dat van ons eens na te lezen.
Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Allereerst had ik en heb ik diverse e-mail accounts, zowel web-based als niet web-based, bij verschillende internet providers. Bij nader inzien is dat eigenlijk helemaal niet zo handig. Daarnaast zijn er ettelijke e-mails met antwoorden (op antwoorden) op voorgaande e-mails, doorgestuurde berichten en zo voort. Ook zijn er talrijke e-mails met bijlagen, zoals familie fotos. Populistisch samengevat, ik heb er een zooitje van gemaakt. Doe ik er niets aan dan verdwijnt alles in het niet. Erg, nee. Jammer, misschien.
Ik droom van een programma dat dat even voor mij fixed. Helaas heb ik dat niet kunnen vinden. Tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan de volgende moeizame en tijdrovende werkwijze:
Archiveer alle mail uit de verschillende bronnen met het (gratis) programma Mail Store Home. Daarmee hebt u alvast al uw mail in n bestands map verzameld. Door een kopie van die bestands map op een externe harde schijf te maken hebt u bovendien uw correspondentie veilig gesteld voor het geval dat er iets onaangenaams met uw computer zou gebeuren. Maar daar gaat dit opstel niet over.
Exporteer alle mail met het programma Mail Store Home als *.eml bestanden naar een nieuwe map op uw computer. Deze bestanden kunt u, desgewenst, lezen met het programma Windows Live mail. Een programma dat overigens ook op de nominatie staat om te verdwijnen.
Open de *.eml bestanden met het (niet gratis) programma Total Mail Converter. Sorteer de getoonde datum kolom op volgorde van verzenddatum. Kies voor conversie naar n tekstbestand in een nieuwe bestands map. Na de omzetting vindt u in die nieuwe map een tekstbestand op chronologische volgorde en een andere map waarin alle bijlagen bij uw e-mails verzameld zijn. In die laatste map vindt u dus bij voorbeeld alle familie foto bestanden bij elkaar.
Open het tekstbestand in een tekstverwerker en druk het af. De overlevingskans van informatie op papier lijkt mij voor de volgende eeuwen uiteindelijk het grootste. Het verwijderen van niet relevante en meermaals voorkomende tekst blijft handwerk. Daar heb ik geen oplossing voor gevonden.
Mocht u een betere werkwijze weten dan hoor ik dat graag. Het verwijderen van de overtollige tekst is zeer tijdrovend en een vergissing is gauw gemaakt.


Aantal reacties: 1 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 558


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. F. Janssen


Aangemaakt op 19 aug 2017 09:58

Beste heer Tepper,

U doet in uw bericht een aantal aannames; over het verdwijnen van de familiegeschiedenis als u niets doet met die berichten, over het ontbreken van een programma om de informatie uit de berichten te halen.
Ik denk dat u op de meeste punten gelijk heeft.

Waar u zich mijns inziens in vergist is de aanname "de overlevingskans van informatie op papier lijkt mij voor de volgende eeuwen uiteindelijk het grootste."
Dat kn wel kloppen, maar mijns inziens alleen als de vorm correct is. Als uw familiegeschiedenis bestaat uit afgedrukte e-mailberichten dan vrees ik dat die stapel berichten zodra u zoals u schrijft, "zal verdwijnen", niet bewaard zal worden voor het nageslacht.

En aangezien voor derden "het verwijderen van de overtollige tekst" nog veel lastiger is dan voor uzelf krijgt een eventuele bewaard gebleven stapel berichten een steeds kleinere waarde.

Ik denk dat ook dat het cruciaal is dat u uit de berichten losse verhalen destilleert, verzameld en publiceert.
Dat kan uiteraard op allerlei verschillende manieren, misschien zelf wel in e-mail vorm.
Welke voor u de best eis kan ik natuurlijk niet zeggen, maar ik denk echt dat u er mee aan de slag moet om uw familiegeschiedenis zo goed mogelijk te waren.

Groet,
Fred Janssen
NGV webmaster
Einde lijst van reacties

 

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |