Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Prikbordmeldingen van de NGV

Startpagina prikbordmeldingen - Bladeren (40 titels p.p.) - Bladeren (4 prikbordmeldingen p.p.)
Archief / Zoeken

 

In ieder huis een stamboom

Geplaatst op: 04 jun 2017 14:20 door Dhr. F. Tepper op de webstek van NGV

In elk huis een rookmelder en een stamboom? Niet zo'n aangrijpende slogan?! Een stamboom van de Heer des Huizes? Gelukkig is er voor de Vrouw des Huizes dan nog een eervolle vermelding weggelegd als echtgenote! Iedereen heeft duizenden voorouders. Daar moeten we dus een keuze uit maken. Vrouwen kunnen wel kinderen krijgen, maar van een vrouw afstammen? Over discriminatie gesproken! Dat wordt dus zoeken naar een beroemde / beruchte voorouder. Zo doen ze dat toch bij "Verborgen Verleden"? Ik zelf stam af van een puissant rijke bankier aan het Poolse Hof. Google maar eens op Tepper Palace in Warsaw. Maar neem het niet serieus. Dan maar een voorvader met toevallig dezelfde (verbasterde) achternaam? Dat is dan ook het enige wat ik met die man gemeen heb. Als het klopt tenminste. Van al die andere duizenden voorouders stam ik natuurlijk helemaal niet af.

Als NGV zou ik inzetten op "Iedereen een kwartierstaat". Dat is ook niet buitengewoon sexy. Maar je sluit niemand uit, je doelgroep is groter, je richt je op naaste verwanten en de haalbaarheid is een stuk groter. En ondersteun dat dan met een leuke cursus op tablet en / of smartphone. Zeur niet over genealogische programma's, paleontologie, zelf gezien hebben, het noteren van bronnen en zo voort. De jeugd heeft echt wat anders aan zijn / haar hoofd. We hebben het over een hobby, een leuke vrije tijdsbesteding. Het enige wat ik geleerd heb op een gangbare cursus genealogie is "nooit aan beginnen". Veel te tijdrovend en zwaarmoedig om leuk te zijn. Sinds die tijd parasiteer ik op het werk van anderen. Laatst sprak ik nog mijn maatje op die cursus. "Ik heb er niets meer aan gedaan" vertelde ze. Ik denk dat de NGV daar toch eens over zou moeten nadenken. Over veel meer trouwens.

Het ledental van NGV over de laatste jaren ziet er uit als de hoogte van een dalend vliegtuig. Door lineaire interpolatie kom je er achter dat over vijftien jaar de landingsbaan is bereikt. De NGV "verkoopt" dus kennis waar steeds minder vraag naar is. Vroom & Dreesmann heeft zich dat gerealiseerd, gesparteld en het toch niet gered. De overeenkomst is opvallend. Eigen pand(en) verkocht. De website niet van deze tijd. Gens Nostra alleen interessant voor de koplopers, maar niet voor het peleton. Ik lees in het laatste nummer van het vorig jaar over 7800 gedrukte exemplaren en het eerste nummer van dit jaar over 7000 gedrukte exemplaren. De leden laten zich dus niet vasthouden door een "onmisbaar" verenigingsblad. De Belastingdienst kan het niet leuker maken, maar de NGV wel. Werk daar aan.


Aantal reacties: 2 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 1271


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

Reactie van Dhr. A.W.J.M. van Gestel


Aangemaakt op 04 jun 2017 19:34

Beste heer Tepper,

Jouw reactie is kennelijk fris van de lever. Maar in je ergernis sla je deels de plank mis. Een stamboom kan mijns inziens van alles zijn. bv Ook een kwartierstaat en van wie die is, maken de bewoners zelf wel uit. Dat hoeven wij als NGV niet voor te schrijven. Als iemand een traditionele genealogie wil opstellen? Prima! Of alleen maar een stamreeks in de vrouwelijke lijn? Ga je gang! Als oud-voorzitter heb ik bij het formuleren van deze missie er juist op gelet, dat alle mogelijkheden open bleven en er niets voorgeschreven werd. Als NGV moeten we er juist voor zorgen, dat de genealoog in spe helder krijgt, wat zij of hij wil weten over voorouders en verwanten en dan de helpende hand reiken om dat te bereiken.
Alle kritiek is welkom, als het helpt om onze doelstellingen te bereiken en ons beter te realiseren, waarmee we bezig zijn. Dus ook deze kritiek.
Toon van Gestel.
Einde lijst van reacties

 

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |