Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Prikbordmeldingen van de NGV

Startpagina prikbordmeldingen - Bladeren (40 titels p.p.) - Bladeren (4 prikbordmeldingen p.p.)
Archief / Zoeken

 

GensNostra 2017/2

Geplaatst op: 08 mrt 2017 21:17 door Dhr. J-W. Koten op de webstek van NGVBriljant nummer van hoog niveau met zeer goed uitgewerkte genealogische studies

Pag 68
Dit betreft is kernpersoon een schotse officier van adellijke afkomst James Murray die in Holland in dienst treedt. Betrokkene neemt deel aan diverse krijgshandelingen. Hij doorloopt de officiersrangen in het staatse leger en sneuvelt te Roermond bij een krijgstocht langs de Maas, door Frederick Hendrik. Hij trouwt 2 x 1. Barbera Bortick en 2. Maria van Meere. Zij nageslacht telt vele hoge officieren. Deze studie geeft ook het Schotse voorgeslacht 8 generaties en 4 generaties Nederlandse Nederlandse nakomelingen bijna allen hoge officieren. De afstammingsreeks overspant de periode van 1460 tot b egin 19de eeuw. Aanbevolen.

Pag 83
Dit is een aanvullende studie van de Familie Speed, waarvan in een van de vorige nummers een uitvoerige studie werd geschreven. Dit betreft diverse voorouders in Suffolk. Aardig spannend verhaal dat dor een toevalsvondst kon worden ontward.

Pag 86
Deze studie betreft een van de dienaren van de Winterkoning die in 16211 naar Nederland vluchtte en een goed heenkomen kreeg. Christoph Roszkopf was afkomstig van Duitsland. De familie vestigt zich in Nederland. Artikel omvat 4 generaties. Enige nakomelingen bereiken hoge posities.

Pag 94
Rond 1670 vestigen zich enkele Nederlandse boeren in Zuid-Africa en bedrijven landbouw en veeteelt voor de voorziening van schepen die bevoorraden. Dit is een verhaal met de lotgevallen van de boeren die zich aansloten bij een kleine gemeenschap va Vrije boeren in Stellenbosch. Hun leven was hard en moeilijk mede door conflicten met de VOC-kooplieden die in Kaapstad de touwtjes in handen hadden. Spannend verhaal. Betreft: Cornelis van Nykercken, Maarten van Staden, Jacobus van Brakel en Willem van Zijl.

Pag 104
Pracht verhaal van Christiaan van Bornholm die 1744 zich aanmeldde als kanonnier voor de VOC, Hij maak 13 reizen gedurende 35 als militair op de VOC vloot. Hij maakte carrier. Hij werd konstabel. Van hem zijn in een genealogie 4 generaties gegeven. Eveneens met veel VOC-militairen. Buitengewoon indrukwekkend verhaal.

Pag 115
Caro van Eyck, schuilnaam voor Gerarda, Jacoba Everdina Taytelboom. Geboren Batavia 1915- Amsterdam 1979. Ze was een zeer gevierd actrice. Har vader was Dr Mr Machiel Maurits Taytelbaum en vice president van het Hooggerechtshof in Batavia. Hij was telg van een Surinaams Joods geslacht. Haar moeder was Nederlands: Gerarda Everdina Karssen. Zij trouwde met Paul Steenbergen, Ales Sternheim en Samuel Boekman.
Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld) Aantal malen gelezen: 318


Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de
website geplaatst.
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd

 

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |